Kövess minket!

Művház

Átadták a Toldi rajzverseny és a Mondj verset a nagyival! szavalópályázat díjait

A közös kulturális értékeink ápolása mellett a generációk közötti kapcsolat és a családi kötelékek erősítése is célja volt a felhívásnak.

Borítókép: A Mondj verset a nagyival! pályázat díjazottjai Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója (b7) társaságában a kecskeméti rajzfilmstúdióban 2022. május 6-án, fotó: MTI/Ujvári Sándor

Átadták az MTVA Toldi rajzversenye és a Mondj verset a nagyival! szavalópályázata díjait pénteken a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban. A Jankovics Marcell utolsó nagyszabású alkotása, a Toldi animációs sorozat tiszteletére meghirdetett két pályázat díjátadó ünnepségét az animációs műhely bejárása követte.

Galambos István, az MTVA programfőigazgatója a díjátadón kiemelte: Arany János elbeszélő költeményének modern kori feldolgozásával hosszú évtizedek után bővült a hazai rajzfilmgyűjtemény.

A Toldi animációs sorozatban Toldi Miklós figurája a manapság egyik legsikeresebb filmműfaj, a szuperhősfilmek karaktereinek ősváltozata.

“A feldolgozást eredeti szöveggel élvezhetjük, részletgazdag, kézzel rajzolt illusztrációkkal, a mesélő pedig maga a költő szellemalak képében” – tette hozzá.

Badacsonyi Zétény és nagypapája, Badacsonyi Lajos, a Mondj verset a nagyival! fődíjasai Galambos István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) programfőigazgatója (b) társaságában a díjátadó ünnepségen, fotó: MTI/Ujvári Sándor

Kiemelte: a Mondj verset a nagyival! videós pályázattal a felnövekvő és az idős generációt együttesen tudták megszólítani, hiszen unokák és nagyszülők közösen nyújthatták be pályaművüket.

“Célunk a közös kulturális értékeink ápolása mellett a generációk közti kapcsolat és a családi kötelékek erősítése volt. Miközben a közös feladat lehetőséget teremtett az együtt-tanulásra, a hasznos időtöltésre és a közös élményszerzésre”

– mondta.

“A versmondópályázat és a rajzverseny egy kicsit visszacsempészett az életünkbe olyan értékekből, amelyeket mindannyian fontosnak tartunk és a sajátunknak érzünk” – mondta Bán János, az M5 csatornaigazgatója a díjátadón.

Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: nagy megtiszteltetés volt számukra, hogy a Toldi sorozatban részt vehettek.

A rajzverseny díjazottjai a díjátadón 2022. május 6-án, fotó: MTI/Ujvári Sándor

A rajzversenyben csaknem 300 általános és középiskolás vett részt, akik megmutatták, hogyan látják a fényes páncélú lovagot. A zsűriben helyet foglaltak a sorozat alkotói is: Csákovics Lajos, a Toldi kivitelező rendezője és Maticska Zsolt, az animációs sorozat látványtervezője. A rajzversenyen összesen 18 díjazott mű született, köztük 2 különdíjat adtak át.

A Mondj verset a nagyival! videós pályázatra beérkezett munkák közül a legjobb hat pályaművet díjazták, ezeket be is mutatták a Duna Televízió Almárium című műsorában, a Toldi animációs sorozat vetítésének hetei alatt.

Művház

Irodalmi művek filmadaptációi egész nyáron az M5-ön

A legnépszerűbb klasszikus olvasmányok most nemcsak a könyvek oldalain, hanem az M5 kulturális csatornán is szórakoztatják a közönséget a nyári estéken. Az elsők között, június 28-án este Shakespeare vígjátéka, a Szentivánéji álom debütál, a filmvászon ünnepelt csillagaival.

Közzétéve:

MTI/EPA/Neil Hall

Hollywood legsikeresebb forgatókönyveinek alapját még napjainkban is gyakran klasszikus irodalmi művek adják. Az ezekből készült filmek legjavát az M5-ön is megnézhetik – közölte az MTVA. 

A következő hetekben minden kedden, este 8 órától a nemzetközi szépirodalom legkiválóbb alkotásai elevenednek meg a csatornán;

a többi között az 1999-es rendezésű, amerikai-angol-olasz produkció, a Szentivánéji álom, amely William Shakespeare világhírű művéből készült.

A halhatatlan vígjáték ideális alapanyagként szolgált a megfilmesítéshez, a romantikus atmoszférát és varázslatos szereplőket sztárszereposztás formálta teljessé. Az elvarázsolt erdőben a BAFTA- és Golden Globe-díjas Michelle Pfeiffer alakítja a Tündérkirálynőt, az Oscar- és Golden Globe-díjas Christian Bale Demetriusként tűnik fel, az álomgyár közkedvelt karakterszínésze, Stanley Tucci pedig a furfangos bajkeverő, Puck szerepében látható.

Film és irodalom – egész nyáron, minden kedd este a közmédia kulturális csatornáján:

·        július 5.,  V. Henrik (1989), r.: Kenneth Branagh, fsz.: Emma Thompson (Katalin), Kenneth Branagh (V. Henrik)

·        július 12., Anyegin  (1999), r.: Martha Fiennes, fsz.: Ralph Fiennes (Anyegin), Liv Tyler (Tatjána)

·        július 19., Anna Karenina (1997), r.: Bernard Rose, fsz.: Sophie Marceau (Anna Karenina) 

·        július 26., Cyrano de Bergerac (1990), r.: Jean-Paul Rappeneau, fsz.: Gérard Depardieu (Cyrano de Bergerac), Anne Brochet (Roxane)

·        augusztus 2., Szellem a házban (1992) r.: James Ivory, fsz.: Anthony Hopkins (Henry Wilcox), Emma Thompson (Margaret Schlegel)

·        augusztus 9., Jane Eyre (1996)r.: Franco Zeffirelli, fsz.: Charlotte Gainsbourg (Jane Eyre), William Hurt (Rochester);

·        augusztus 16., Tajtékos napok (2013) r.:Michel Gondry, fsz.: Audrey Tautou (Chloë), Romain Duris (Colin)

Borítókép: Michelle Pfeiffer amerikai színésznő, Szentivánéji álom egyik főszereplője

Tovább olvasom

Művház

Elhunyt a Csengetett, Mylord? ikonikus színésze

A közösségi oldalon osztották meg a szomorú hírt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

90 éves korában elhunyt Frank Williams, akit a britek leginkább a Dad’s Army sorozatból ismerték, míg a magyarok a Csengetett, Mylord?-ból. Ő alakította Charles érseket, aki mindig figyelmeztette Robint hogy vegye le a lábát a zongora fortepedáljáról – emlékeztetett rá a Hírado.hu.

„Szeretett barátunk, kollégánk és színészünk, Frank Williams ma reggel elhunyt. Majdnem 91 éves volt, és hálásak vagyunk azért a sok örömért, nevetésért és boldogságért, amit oly sokaknak okozott” – írták a közösségi oldalon.

Jeffrey Holland a Csengetett, Mylord? James Twelvetrees-e is gyászol.

„Sajnálom, hogy Frank Williams elhagyott minket. Kedves barátom. Soha nem felejtem el a színpadon és a vásznon közösen eltöltött boldog napokat” – mondta.

Tovább olvasom

Művház

Haumann Péterre emlékezik a Duna TV az Indul a bakterházzal

Haumann Péter emlékére június 26-án, 19:45-től újra a Duna műsorkínálatában a közönségkedvenc film, amelynek összegyűjtöttük a legizgalmasabb érdekességeit.

Közzétéve:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Indul a bakterház című 1980-as tévés produkció igazi kultuszfilmmé vált az elmúlt évtizedekben. A népszerű vígjáték ismét helyet kap a Duna műsorkínálatában: Haumann Péter munkássága előtt tisztelegve, június 26-án, vasárnap este 19:45-től vetíti a csatorna – közölte az MTVA. A film ikonikus jeleneteinek hátterét – amikor Olvasztó Imre véletlenül gombóccal dobta meg Koltai Róbertet – sokan ismerik, de akad még néhány érdekesség, amelyet csak kevesen tudnak. Az MTVA archívumából válogatva mindezeket egy rendhagyó összeállításban gyűjtötték össze.

  1. Az Indul a bakterház Rideg Sándor első, 1943-ban megjelent azonos című regényéből készült, amely a rendező, Mihályfy Sándor édesanyja kívánságára készült el. Az asszony ugyanis rajongott a bohókás történetért, amelyet 1979-ben filmre is vihetett a fia.
  2. A regény megjelenése előtt, 1939-től a Népszava című folyóiratban folytatásokban jelent meg a történet.
  3. A pasaréti válogatón több mint 3000 gyereket hallgattak meg. Mezítláb érkezett meg a 13 éves Olvasztó Imre, aki később eljátszhatta a gyermekfőszerepet, Regős Bendegúz karakterét. A rendező arra kérte a kiskamaszt, hogy csibészségét bizonyítandó, billentse őt fenékbe, és mivel a fiú nem hezitált megtenni ezt, rögtön le is szerződtették.
  4. Eredetileg Bencze Ferencet választották ki a bakter szerepére, de egy váratlan egészségügyi probléma miatt nem tudta vállalni a forgatást, ezért Koltai Róbertet kérték fel helyette.
  5. Noha élete legjobb élményeként emlegette a forgatást, Olvasztó Imre két dolgot nem szívlelt: utált lovagolni és fájt neki, amikor megkapta az első pofont filmbéli édesanyjától, Molnár Piroskától.
  6. Haumann Péter életét végigkísérte a Patás szerepe: több verekedést is megakadályozott a film kultikus jelenetének felidézésével, és évtizedekig utána szóltak az utcán, hogy „Sanyikám”.
  7. A filmben szereplő kutya olykor megmakacsolta magát; hiába készítette fel idomára, nem volt hajlandó teljesíteni a parancsokat – emiatt néhányszor felfüggesztették a forgatást.
  8. Forgattak Vecsésen, egy mocsárban is, ahova a fél település kiözönlött bámészkodni. Olvasztó Imrének le kellett volna vennie a nadrágját a jelenetben, de a tömeg láttán annyira zavarba jött, hogy elindult haza és otthagyta a stábot.
  9. A regénynek megjelent folytatása is, Gyorsul a bakterház címmel. Habár a film közönségsiker volt és ennek nyomán tervezték, hogy továbbviszik a történetet, nem lett második része.
  10. A film egyik szerelmi jelenetét külön vették fel, Koltai Róbert és Pécsi Ildikó nem közösen szerepeltek rajta. Csak a filmet megnézve szembesültek vele, hogy mi történik a Megy a gőzös Kanizsára című nóta alatt.

Borítókép: Haumann Péter színművész a Psota Irén Alapítvány első díjátadó gálaestjén a Madách Színházban 2017. március 24-én.

Tovább olvasom