Kövess minket!

Művház

Artisjus előadói és pedagógusi díjakat adtak át

Tizenegy pedagógus és tizenegy előadóművész részesült idén az elismerésben. A kitüntetéseket szerdán este adták át az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület székházában.

Olyan előadóművészeket díjaztak, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan pedagógusokat ismertek el, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zene és az irodalom oktatásában – közölték a szervezők az MTI-vel.

Előadóművészi díjban részesült Balog József, a Berényi Bea-Dratsay Ákos duó, Fekete-Kovács Kornél, Ferenczi György, Gyüdi Sándor, Havas Judit, Klenyán Csaba, Látó Ferenc (Frankie Látó), Oláh Krisztián, Solti János és Szalai András. Pedagógusi díjat kapott Birta Miklós, Elek István, Götz Nándor, Kelemen Erzsébet, Nagy Márta, Pleskonics András, Réti Tamás, Szabó István, Szabó Soma, Szecsődi Ferenc, Vörös Tamás.

A közlemény kiemeli:

a szerzők egyesülete azzal a céllal alapította a díjat, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Az idei évtől a kortárs magyar irodalom terjesztésének kiemelkedő képviselőit is díjazza az egyesület.

A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek.

Az idei díjazottak:

Balog József zongoraművész szólistaként és kamarazenészként számos nemzetközi koncert és fesztivál előadója. Zongoraművészi tevékenysége mellett a világ számos rangos intézményében tart mesterkurzusokat.

A Berényi Bea-Dratsay Ákos fuvoladuó a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt hallgatói, a Kecskeméti Kodály Iskola zeneművészeti szakgimnáziumának fuvolatanárai. Több mint ezer koncertet adtak itthon és határainkon túl, többek között Hollandiában, Olaszországban, Finnországban és Indiában.

Fekete-Kovács Kornél zeneszerző, hangszerelő, karmester, trombitaművész előbb a Budapest Jazz Orchestra, jelenleg a Modern Art Orchestra művészeti vezetője, karmestere, zeneszerzője és szólistája, valamint a Fekete-Kovács Kvintett vezetője.

Ferenczi György szájharmonika-művész, énekes, hegedűs korábban a Herfli Davidson, hosszú ideje az 1ső Pesti Rackák frontembere.

Gyüdi Sándor karmester a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató karmestere, a Vaszy Viktor Kórus vezető karnagya, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának óraadó címzetes főiskolai docense.

Havas Judit beszéd- és előadóművész, irodalomtörténész, irodalmi estek, monodrámák, rádiós és televíziós műsorok szerkesztője és közreműködője, a Károli Gáspár Egyetem Pedagógiai Karának oktatója.

Klenyán Csaba klarinétművész a Concerto Budapest szólóklarinétosa, a Ligeti Ensemble, az Umze, a Cimbiózis Quintet és az Új Dimenzió Műhely tagja.

Látó Ferenc (Frankie Látó) dzsessz-hegedűs, zeneszerző. Aktív tagja az Eastwing groupnak, a Nagy János triónak, a Free Style Chambre Orchestrának, a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Bandnek.

Oláh Krisztián zongoraművész, zeneszerző az Oláh Krisztián Quartet vezetője, a Nagy Emma Quintet, a Karosi Júlia Quartet és Coltrane Legacy tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola oktatója.

Solti János dobos, előadóművész, zenetanár. Legismertebb zenekarai a Generál, a Locomotiv GT, a Hobo Blues Band, a Tátrai Band, a Magyar Atom. Az MZTSZ Zeneművészeti Szakiskola tanszakvezető tanára.

Szalai András cimbalomművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen klasszikus cimbalom és kamarazene tanára. Az UMZE Kamaraegyüttes tagja.

Birta Miklós dzsessz-gitár előadóművész, tanár, a Kodolányi János Egyetem Könnyűzenei Tanszékének mestertanára, a Budapest Jazz Orchestra állandó tagja.

Elek István szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék-szaxofontanára. Formációi: Elek István Quartet, Fusio Group, Equinox Zenekar, Tompox BJC Big Band.

Götz Nándor klarinét-szaxofonművész, művésztanár, zeneszerző, a Zenélő Budapest fesztivál ötletgazdája és művészeti vezetője, a Bartók Béla Konzervatórium Új Zenei Projekt audiovizuális műhelyének vezetője.

Kelemen Erzsébet író, költő, drámaíró, irodalomtörténész, szaktanácsadó és minősített kutatótanár. Rendhagyó irodalomórákat tart, vers- és prózaíró diákokkal foglalkozik. Az Oktatási Hivatal magyar nyelv és irodalom tantárgyi munkájának résztvevője.

Nagy Márta zongoraművész és zenepedagógus, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium korrepetitora és aktív koncertező művész. Többek között Sass Sylvia, Tokody Ilona, Temesi Mária operaénekesek kurzusainak oktatója.

Pleskonics András tanár, újságíró, a Szegedi Tudományegyetem Rocktörténet és az ezredforduló szelleme elnevezésű kurzusának elindítója és vezetője. A Könnyűzene történet című érettségi tantárgy kidolgozója.

Réti Tamás zongoraművész, zenepedagógus, a Tóth Aladár Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára, igazgatóhelyettese, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlatvezető mentortanára.

Szabó István ütő kamaraművész, ütőhangszer és kamarazene tanár, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar főiskolai tanára, a SONUS ütőegyüttes művészeti vezetője, a Besztercebányai Művészeti Akadémia (Szlovákia) Zeneművészei Kar docense.

Szabó Soma karmester, karnagy, a Nyíregyházi Cantemus Kórus művészeti vezetője, karnagya, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanára, a Nyíregyházi Egyetem adjunktusa és a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

Szecsődi Ferenc hegedűművész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar egyetemi tanára, a Szegedi Hegedűegyüttes alapítója és művészeti vezetője.

Vörös Tamás basszusgitáros, nagybőgős, zeneszerző, a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium alapítója, művészeti igazgatója, dzsessz- és zenetörténet tanára, a Vörös Tamás Project vezetője.

Művház

Országos premierrel és közönségtalálkozóval kezdődik a bűnügyi filmfesztivál

Egy országos premierrel, az Éger című magyar film bemutatójával és közönségtalálkozóval nyit a MetroPOLICE néven megrendezendő bűnügyi filmfesztivál Kecskeméten – közölte az MTI-vel a szervezők nevében a Hírös Agóra Otthon mozi vezetője.

Közzétéve:

Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ/Facebook

Csenkiné Túri Edit elmondta: a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ és a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság együttműködésében zajló négynapos fesztivál csütörtöki megnyitóját követően az Éger című magyar bűnügyi filmet vetítik le.

A premieren jelen lesz a film rendezője és forgatókönyvírója, Nagy Borús Levente és a főszerepet játszó Szilágyi Csenge, akik vetítés után beszélgetnek is az érdeklődőkkel.

A rövidfilmekből összeállított válogatásokban Jamrik Levente A Sakál, a Patkány, a Kádár és a Laci, Schneider Tibor Rókagomba, Dóczé Péter Starter, Hajmási Péter Tigris, Füzes Dániel Hogy ne győzzünk és Farkas András Attila Marylin című alkotása lesz látható. Deák Kristóf Az unoka című filmjének pénteki vetítése előtt a bűnözői nyelvhasználatról Ránki Sára bűnügyi nyelvész előadását hallhatják az érdeklődők. Bodzsár Márk rendezővel szombaton találkozhatnak a nézők, akik megnézhetik az éppen 10 éve készült Isteni műszak című alkotását is. Ezen a napon – a magyar népmese napja alkalmából – a fesztívál kísérőrendezvényeként a Kecskemétfilm Kft. által gyártott magyar népmese-válogatást is műsorra tűznek.

A MetroPOLICE-ra szeptember első hetéig magyar és magyar koprodukcióban 2020-ban vagy azután készült, a bűnügyi filmműfaj kategóriájába sorolható nagyjátékfilmmel, dokumentumfilmmel, kisjátékfilmmel és animációs alkotással lehetett nevezni.

A díjtátadót és a díjnyertes filmek vetítését vasárnap tartják. A szeptember 21. és 24. között megrendezendő filmfesztivál négy napján számtalan interaktív kísérőrendezvény, családi nap és kiállítás is várja az érdeklődőket. A résztvevők egyebek mellett válogatást láthatnak Urbán Ádám fotóművész az Aszódi Javítóintézetben készült felvételeiből, de találkozhatnak Dezső András íróval, újságíróval, aki könyvbemutató keretében dedikálja legújabb kötetét.

Tovább olvasom

Művház

Vasárnap estig ingyenesen látható három klasszikus magyar film a Filmión

Vasárnap estig ingyenesen látható három alkotás a Budapesti Klasszikus Film Maraton programjából a Filmión: a frissen felújított Latabár-klasszikus, az 1943-ban készült Egy szoknya, egy nadrág, az 1937-es Pesti mese, valamint Gazdag Gyula 1971-es megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő csütörtöktől tekinthető meg ingyenesen a magyar filmek streamingplatformján – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t.

Közzétéve:

Filmio

Mint felidézték, a Budapesti Klasszikus Film Maraton teltházas előadásain a hollywoodi produkciók és ritka gyöngyszemek mellett számos hazai klasszikust is vetítettek, így bemutatták a frissen restaurált Latabár-filmeket, megemlékeztek a 150 éves Budapestről, valamint külön válogatást szenteltek a Balázs Béla Stúdió alkotóinak, köztük Gazdag Gyula munkásságának.Az NFI közleményében kiemelték, hogy

csütörtöktől vasárnap estig ingyenesen megtekinthető Latabár Kálmán fergeteges alakításával a frissen felújított Egy szoknya, egy nadrág című bohózat,

amelyben Sóvári Péter, a felkapott színész szerelmére más is szemet vetett, a nagyravágyó Ibolya azonban nem sejti, hogy grófi származású udvarlója valójában szegény, mint a templom egere és a vagyont, amellyel henceg, egy spanyol özvegytől reméli. Amikor a gróf rossz ripacsnak nevezi Sóvárit, a sértett férfi bosszút esküszik és színészi képességeit bevetve eljátssza a spanyol özvegy szerepét.

A Pesti mese főszerepeiben Turay Ida, Páger Antal és Kabos Gyula brillírozik.

A filmben Kis Klári, a lenézett kalapos lány egy napon váratlanul hatalmas amerikai vagyont örököl, csőd szélén álló munkaadójának testvére ezért a közelébe akar férkőzni, hogy rátehesse a kezét a pénzre. A munkahelyén Copfosnak csúfolt lány azonban nem olyan butuska, amilyennek felettesei hiszik, ezért tervet eszel ki kapzsi udvarlója leleplezésére – áll a közleményben.

A sípoló macskakőben, a Kádár-rendszer sokáig betiltott szatirikus parabolájában diákok érkeznek egy vidéki építőtáborba dolgozni, azonban a földeken épp nincs tennivaló, a vezetők ezért különféle programok szervezésével igyekeznek leplezni a kínos hibát.

A fiatalok hamarosan rájönnek, mi a pótcselekvések célja, amit követően egyre nehezebb fenntartani a táborban a rendet.

Gazdag Gyula első játékfilmjét rendszerkritikussága miatt először betiltották, majd 1972-ben mégis bemutatták, a hetvenes években formálódó fiatal ellenzék egyik fontos kultuszfilmje lett.

Az NFI a mozgóképipar magyar csúcsszervezeteként az egész hazai filmes szakmára fókuszál, szerteágazó tevékenységeinek közös célja az ágazat átfogó fejlesztése és versenyképességének biztosítása hosszú távon a régióban, valamint fő küldetése, hogy a magyar mozgóképipar és mozgókép-alkotások ismertségét és elismertségét itthon és külföldön egyaránt növelje – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Művház

Öt dokumentumfilmet és 17 fikciós alkotást vetítenek a 23. Filmtettfeszten

Öt dokumentumfilmet és 17 egész estés fikciós alkotást vetítenek a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlén, amelyet október 4. és 8. között tartanak Kolozsváron és 15 további erdélyi településen – közölték a szervezők az MTI-vel.

Közzétéve:

Facebook/Hadik

A levetítendő alkotások között van az elmúlt év két animációs sikerfilmje: Magyarország idei Oscar-nevezettje, a Kojot négy lelke és a Berlinalén bemutatott Műanyag égbolt is

– áll a közleményben.

A 23. Filmtettfeszt programjában pár hete bemutatott magyar alkotások is szerepelnek, köztük a Sopsits Árpád rendezte Mellékszereplők, Szabó Mátyás Látom, amit látsz és Buvári Tamás A másik érintése című mozija. Több, korábban debütált, kiemelkedő színészi teljesítményeket felvonultató alkotást is láthat az erdélyi közönség, például a Larry, a Veszélyes lehet a fagyi, a Hat hét, valamint a Magasságok és mélységek című filmet.

Vetítik a szemlén Rohonyi Gábor és Vékes Csaba Szia, Életem!, Lévai Balázs és Tiszeker Dániel Nyugati nyaralás és Baranyi Gábor Benő Zanox – kockázatok és mellékhatások című moziját is.

Az erdélyi magyar filmszemlén látható lesz a Hadik című kosztümös, történelmi kalandfilm, a megtörtént eseményeket feldolgozó Blokád és a Hatalom című politikai filmdráma.

A 23. Filmtettfeszt nyitófilmje az idén 20 éves, Antal Nimród rendezte Kontroll lesz, amelyet hat helyszínen vetítenek. Az október 4-i kolozsvári közönségtalálkozón a főszereplőt alakító Csányi Sándor is részt vesz.

A dokumentumfilmek közül a szervezők kiemelték a dokumentarizmus és fikció határán egyensúlyozó Háromezer számozott darab és a Jóreménység-sziget című alkotásokat.

Az erdélyi témát feldolgozó filmek között lesz Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című mozija, az Olimpiai álom Erdélyben és a Petőfi Sándor erdélyi útját követő “Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én.”.
A program a magyar vízilabda-válogatottról szóló A nemzet aranyai, valamint A döntés című nagysikerű dokumentumfilmekkel egészül ki.

A 23. Filmtettfeszt október 4. és 8. között zajlik Kolozsvár központtal, de Nagyvárad, Szatmárnémeti, Nagybánya, Temesvár, Arad, Szamosújvár, Tordaszentlászló, Nagyszeben, Brassó, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Kovászna magyar közönségét is várják a mozivásznak elé.

Borítókép: jelenetfotó a Hadik című filmből

Tovább olvasom