Kövess minket!

Művház

Animal Cannibals: „Mi az a zenekar vagyunk, akiknek minden jó!”

1989-ben ismertük meg őket, azóta eltelt 31 év, de a kannibálok népszerűsége máig töretlen. Biztosan sokakat nosztalgikus érzés fog el, amikor meghallja az elmúlt évtizedek olyan slágersorait, mint a „Budapest nyáron sokkal szabadabb”, „mindenki azt akarja” vagy „ez nem katasztrófa, csak karácsony”. A világsajtót is bejárta a hír, amikor Kate McKinnon amerikai színésznő hibátlan magyarsággal énekelte el az együttes egyik slágerét. Sikerük titka talán az, hogy alapvetően a könnyedebb formákat preferálják, így a vicces, de mondanivalóval bíró szövegeik szélesebb közönséghez is eljutnak. Nemrég vadonatúj dallal és hozzá forgatott videóklippel jelentkezett a rapcsapat. Ricsipível beszélgettünk.

Mesélj, hogy vagytok? Mi történik veletek?

Veszélyhelyzet volt sajnos több mint ötven napig az országban. Mi nagyon szigorúan betartottuk a karantént, és egyáltalán nem mozdultunk ki. Emlékszem az egész kezdetére, amikor megtudtuk, hogy szerda éjféltől nem lehet menni sehova, még az utolsó pillanatban gyorsan elmentünk fellépni. Szombaton lett volna egy táncgála, és azt mondták a szervezők, hogy inkább előrébb hozzák szerda estére, mert nagyon szerették volna megtartani a rendezvényt. Nagy bulit is csaptunk. Beszélgettünk arról, hogy ez a járvány nem pár hét lesz, bőven fog nekünk időt adni a vírus. Sajnos beigazolódott, amit sejtettünk március óta. Otthon azon törtük a fejünket, hogy milyen új dalt alkossunk, és meg is született a Grillezz!, ami egész egyszerűen jött, mert tényleg szeretünk grillezni és bográcsozni is, és írtunk erről egy dalt.

Mitől különleges számotokra ez a dal? Valóban szerettek sütni, főzni? Akkor lesz egy dal a kedvencemről, a töltött káposztáról is?

Mi bármiről tudunk dalt írni. A konyhai szokásos főzés, sütés nálunk annyira nem megy. Mi főleg a szabadtéri, nyári verziót szeretjük, amikor kint vagyunk a kertben a jó levegőn, és ott főzőcskézünk. Bent annyira nem vagyunk aktívak.

A dalhoz született egy klip is. Hol forgattátok?

Az időjárás tavasszal mindig szeszélyes egy picikét, szerettünk volna kint forgatni, de nem mertünk. A klip egy stúdióban készült, amely be volt rendezve úgy, mintha a szabadban lennénk egy kerti partin. Különlegessége az, hogy nem a helyszín az igazán fontos, hanem ami történik. Bohóckodunk, ahogy szoktunk, amit a közönség megszokott tőlünk.

Megnéztem én is a klipet. Megmondom őszintén, éhes lettem, én ennék abból a grillből!

Ez volt a cél. Nagyon trendi, amikor valaki az elkészült ételét fotózza. Mi nem csinálunk ilyet általában, de a karantén alatt annyira megjött a kedvünk hozzá, hogy az étel körül forog most minden nálunk. A rajongók is kezdik szóvá tenni, hogy már félve nyitják meg az oldalunkat, mert szebbnél szebb ételeket látnak. Állandóan megéheznek attól, hogy minket néznek. Legújabb dalunknál is írták a rajongók, hogy amikor meghallották, érezték a feelinget, de az igazi feeling akkor jött meg, amikor látták hozzá a klipet is. Egy olyan grilltál, ami a klipben van, minden szónál többet mond.

A bogrács és a grill hogyan lett megosztva? Nem volt veszekedés, ki melyiket csinálja?

Nálunk az a leosztás, hogy Qka a „grillezős”, én meg a „bográcsos”. Elárulok egy titkot. Qka tavaly kapott a születésnapjára egy komoly grillt, és azóta azt, amit a boltban lehet kapni, és megsüthető, már megsütötte. Nem tudsz olyat mondani, amit nem. Volt azért, ami sikerült. A bogrács-grill leosztás egyszerű volt nálunk.

A szövegeitek egyik különlegessége, hogy könnyedek, viccesek, van ugyanakkor mögöttük mondanivaló. Hogyan született most a szöveg?

Sokat farigcsáltuk rajta, most volt rá időnk bőven. Különleges módszert találtunk ki Qkával. Mi nagyon szigorúan betartottuk a karantént, nem találkoztunk, kizárólag telefonon beszéltünk egymással. A zene is úgy indult el, hogy Qka írt, arra pedig én rázenéltem. Visszaküldtem, majd arra ő zenélt rá, és megint elküldte. Pingpongoztunk e-mailben, nagyon izgalmas volt. Eltértünk a már megszokott munkamenetünktől. Míg korábban egy-egy szakaszt az egyikünk írt, és így fele-fele arányban rappeltünk, a mostani dalban beleírtunk egymás szövegrészébe. Volt, hogy én egy sort írtam, utána Qka hármat, majd a következő refrénnél két sort, így a fele-fele arány már nem biztos, hogy kijött. Próbáltuk úgy megírni, hogy mind a kettőnk azt mondja rá, most lett tökéletes.

Mi a tervetek, hogyan folytatjátok tovább? Vannak-e új elképzelések?

Jelen állás szerint augusztus 15-éig nem megyünk fellépni, de még nem lehet tudni pontosan, mikor koncertezhetünk újra. Mi pozitívan állunk a dologhoz. Azt szoktuk mondani egymásnak, hogy mi az a zenekar vagyunk, akiknek minden jó. Ha mehetünk fellépni, akkor nagyon örülünk. Ha nem mehetünk fellépni, akkor is rengeteg olyan ötletünk van, amelyek megvalósításához hetek-hónapok sem lennének elegendőek.

Sok mindent csináltunk már: televíziós műsor, tehetségkutató stb., és őrültségektől sem riadtunk vissza. Az eddigi kihívások alapján a könyvtervünk tűnik a legnagyobb energiabefektetésnek, vállalásnak.

Sok szempontból maximalisták vagyunk, több éve írjuk már a könyvünket. A születésünktől napjainkig mindent bele szeretnénk tenni, ami nekünk fontos. Rengeteg olyan történetet írunk bele, amit még soha sehol nem meséltünk el. Jelen pillanatban 400 oldalnál tartunk, és még ugyanennyit biztosan tudunk írni hozzá. Ebből majd biztosan húzni kell, de ezt már szakemberre fogjuk bízni. Saját szemszögünkből szeretnénk bemutatni a karrierünket.

Van egy olyan rész a könyvben, hogy megnéztük, összesen hány Animal Cannibals-hanghordozót adtak el az elmúlt harminc évben. Ennek összeszedését többhetes munka előzte meg. Tizenhat lemez, kislemezek, volt olyan dalunk, ami csak CD-n jelent meg. Volt, ami kazettán, bakeliten, a lemezkiadós korszak előtt mi árultuk a kazettákat. Negyvenféle válogatáslemezre kerültek fel a dalaink. Összeszámolva az Artisjustól és a kiadóktól bekért adatokat egymilliós szám jött ki. Nagyon meglepődtünk, sokkal kevesebbre tippeltünk. Ez azt jelenti, hogy egymillió olyan hanghordozó lett legyártva, eladva, amin Animal Cannibals van.

Minden tizedik embernél van átlagban egy Animal Cannibals-hanghordozó. Hatalmas boldogsággal tölt el ez minket. Erről is szó lesz a könyvben, amit mi magunk írunk hivatásos szerző segítsége nélkül. Ha egyszer elkészül, nagyon büszkék leszünk rá.

Művház

Cannes – Megdőlt a részvételi rekord a filmvásáron

Rekordrészvétel volt a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál idején tartott filmvásáron, amely szerda este ért véget. A fesztiválpalota alagsorában rendezett találkozón és vetítéseken több mint 14 ezer akkreditált filmes szakember, producerek, forgalmazók, moziüzemeltetők és alkotók fordultak meg.

Közzétéve:

MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Az 1959-ben létrehozott cannes-i filmvásár a fesztivállal egyidőben, május 16-án nyílt meg, de három nappal a hivatalos program versenyének díjátadó ünnepsége előtt bezárt.

A vásár idén több mint 14 ezer résztvevővel megdöntötte a látogatottsági rekordot. Az előző rekord 12 500 akkreditált volt, még 2019-ben

– mondta az AFP hírügynökségnek Guillaume Esmiol igazgató. “Megdöntöttük a koronavírus-járvány előtti látogatottsági rekordot, ami jelzésértékű” – tette hozzá.

Tavaly 12 ezer résztvevője volt a filmvásárnak, miután az ázsiai országok egy jelentős része a pandémia miatt nem tudta személyesen képviseltetni magát Cannes-ban.

A növekedés részben azzal magyarázható, hogy idén nőtt az Ázsiából és Afrikából akkreditáltak száma.

Az afrikai kontinens néhány kiemelt országhoz hasonlóan önálló pavilont állított fel.

A filmvásár idei díszvendége Spanyolország volt, több mint ötszáz filmes szakember részvételével. A kiemelt szerep a készülő spanyol projektek és művek hangsúlyosabb bemutatásának köszönhetően ráirányította a figyelmet a spanyol filmgyártásra.

“A filmvásár sem tudja megállítani a moziba szánt produkciók számának és a mozik látogatottságának csökkenését bizonyos országokban. De Spanyolország példája lehetőséget teremt arra, hogy készülőben lévő produkciók finanszírozókat találjanak” – mondta a filmvásár igazgatója, aki a jövő évi díszvendégről csak annyit árult el, hogy az ismét egy európai ország lesz.

Borítókép: Scarlett Johansson amerikai színésznő az Asteroid City című filmje bemutatóján a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2023. május 23-án

Tovább olvasom

Művház

Ternovszky Béla előtt tiszteleg a Filmio

A rajzfilmrendező nyolcvanadik születésnapja alkalmából csütörtöktől vasárnapig ingyenesen nézhető a Macskafogó mindkét része, valamint egy animációs fekete komédia.

Közzétéve:

Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja pomázi otthonában 2022. április 14-én, fotó: MTI/Cseke Csilla

A streamingplatformon minden idők egyik legsikeresebb magyar rajzfilmje, a Macskafogó és folytatása, a Macskafogó 2. – A sátán macskája, valamint a Modern edzésmódszerek című 1970-es rövidfilm lesz ingyenes – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) csütörtökön az MTI-vel.

Ternovszky Béla, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész május 23-án ünnepelte 80. születésnapját.

A számos nemzetközi koprodukcióban – a többi között a Pumukli című népszerű rajzfilmben – is közreműködő Ternovszky Béla első önálló rajzfilmje az 1970-ben készült Modern edzésmódszerek, amely számos magyarországi és nemzetközi fesztiváldíjat nyert. Az abszurdba hajló kisfilm a versenysportban eluralkodó szadisztikus edzéseket figurázza ki, forgatókönyvét Nepp József írta.

A Macskafogó, Ternovszky Béla első egészestés alkotása 1986-os bemutatásakor több mint négy és félmillió nézőt vonzott, a következő évben Oscar-delegált lett és azóta is az egyik legnépszerűbb rajzfilm, korosztálytól függetlenül

– emeli ki az NFI közleménye. A macska-egér civilizáció közegébe helyezett akcióvígjáték a Csillagok háborúja és a James Bond-szérián ironizál, legendás figurái, gyakran idézett párbeszédei hivatkozási alappá váltak.

A húsz évvel későbbi folytatás 2008-ban a legnézettebb magyar mozifilm lett.

A Macskafogó 2. – A sátán macskája forgatókönyvét szintén Nepp József írta.

Mint a közleményben írják, a Filmio gyereknapi rajz- és ifjúságifilm-válogatásában olyan régi kedvencek szerepelnek, mint a Vuk, a Lúdas Matyi, a Szaffi, a Vízipók-Csodapók, a János vitéz, illetve a Vili, a veréb, az újabb alkotások közül pedig a népszerű Kufli-filmek, a Salamon király kalandjai, vagy a Lengemesék.

A közlemény kiemelte: a Nemzeti Filmintézet által indított Filmión napjaink elvárásaihoz igazodva kiváló minőségben, felújítva érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek. A kínálat hétről hétre bővül, jelenleg már mintegy hatszáz magyar film közül válogathat a közönség az NFI streamingplatformján, amely okostévé-alkalmazásokon keresztül is elérhető.

Tovább olvasom

Művház

Ön is segíthet: archív fotókat vár a Nemzeti Hauszmann program

Olyan archív fotók beküldésére tett közzé felhívást a Várkapitányság, amelyek a Budavári Palotanegyedben készültek, így segíthetik az épület korhű rekonstrukcióját.

Közzétéve:

Fortepan / Boda Balázs

a Várkapitányság a Nemzeti Hauszmann program Facebook-oldalán

Az egykori uralkodói palota hamarosan visszakapja századfordulós homlokzatát és tetődíszeit, belső tereinek egy része is korhűen születik újjá.

A pontos újratervezést az eredeti elképzelések mellett a korabeli fényképek tudják a leginkább támogatni, mert több esetben a mesterek kisebb-nagyobb módosításokkal valósították meg az elfogadott terveket

– emlékeztet a Várkapitányság által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Mint hozzátették: ezen apró, de lényeges eltérések kiküszöbölésére a tervezőcsapat szakemberei folyamatosan gyűjtik a még fellelhető képi anyagokat a Budavári Palota 2. világháborút megelőző és azt követő időszakából.

A tudományos igényű kutatás során eddig nem ismert képek is előkerültek már, az is előfordult például, hogy hagyatékból bukkant elő egy fontos részletet is tartalmazó fotó

– áll a közleményben.

A Budavári Palotanegyedet ábrázoló, eredeti vagy digitalizált fényképeket, fotónegatívokat a fotoadomanyok@varkapitanysag.hu e-mail-címre juttathatják el a felajánlók.

Tovább olvasom