Kövess minket!

Művház

Animal Cannibals: „Mi az a zenekar vagyunk, akiknek minden jó!”

1989-ben ismertük meg őket, azóta eltelt 31 év, de a kannibálok népszerűsége máig töretlen. Biztosan sokakat nosztalgikus érzés fog el, amikor meghallja az elmúlt évtizedek olyan slágersorait, mint a „Budapest nyáron sokkal szabadabb”, „mindenki azt akarja” vagy „ez nem katasztrófa, csak karácsony”. A világsajtót is bejárta a hír, amikor Kate McKinnon amerikai színésznő hibátlan magyarsággal énekelte el az együttes egyik slágerét. Sikerük titka talán az, hogy alapvetően a könnyedebb formákat preferálják, így a vicces, de mondanivalóval bíró szövegeik szélesebb közönséghez is eljutnak. Nemrég vadonatúj dallal és hozzá forgatott videóklippel jelentkezett a rapcsapat. Ricsipível beszélgettünk.

Mesélj, hogy vagytok? Mi történik veletek?

Veszélyhelyzet volt sajnos több mint ötven napig az országban. Mi nagyon szigorúan betartottuk a karantént, és egyáltalán nem mozdultunk ki. Emlékszem az egész kezdetére, amikor megtudtuk, hogy szerda éjféltől nem lehet menni sehova, még az utolsó pillanatban gyorsan elmentünk fellépni. Szombaton lett volna egy táncgála, és azt mondták a szervezők, hogy inkább előrébb hozzák szerda estére, mert nagyon szerették volna megtartani a rendezvényt. Nagy bulit is csaptunk. Beszélgettünk arról, hogy ez a járvány nem pár hét lesz, bőven fog nekünk időt adni a vírus. Sajnos beigazolódott, amit sejtettünk március óta. Otthon azon törtük a fejünket, hogy milyen új dalt alkossunk, és meg is született a Grillezz!, ami egész egyszerűen jött, mert tényleg szeretünk grillezni és bográcsozni is, és írtunk erről egy dalt.

Mitől különleges számotokra ez a dal? Valóban szerettek sütni, főzni? Akkor lesz egy dal a kedvencemről, a töltött káposztáról is?

Mi bármiről tudunk dalt írni. A konyhai szokásos főzés, sütés nálunk annyira nem megy. Mi főleg a szabadtéri, nyári verziót szeretjük, amikor kint vagyunk a kertben a jó levegőn, és ott főzőcskézünk. Bent annyira nem vagyunk aktívak.

A dalhoz született egy klip is. Hol forgattátok?

Az időjárás tavasszal mindig szeszélyes egy picikét, szerettünk volna kint forgatni, de nem mertünk. A klip egy stúdióban készült, amely be volt rendezve úgy, mintha a szabadban lennénk egy kerti partin. Különlegessége az, hogy nem a helyszín az igazán fontos, hanem ami történik. Bohóckodunk, ahogy szoktunk, amit a közönség megszokott tőlünk.

Megnéztem én is a klipet. Megmondom őszintén, éhes lettem, én ennék abból a grillből!

Ez volt a cél. Nagyon trendi, amikor valaki az elkészült ételét fotózza. Mi nem csinálunk ilyet általában, de a karantén alatt annyira megjött a kedvünk hozzá, hogy az étel körül forog most minden nálunk. A rajongók is kezdik szóvá tenni, hogy már félve nyitják meg az oldalunkat, mert szebbnél szebb ételeket látnak. Állandóan megéheznek attól, hogy minket néznek. Legújabb dalunknál is írták a rajongók, hogy amikor meghallották, érezték a feelinget, de az igazi feeling akkor jött meg, amikor látták hozzá a klipet is. Egy olyan grilltál, ami a klipben van, minden szónál többet mond.

A bogrács és a grill hogyan lett megosztva? Nem volt veszekedés, ki melyiket csinálja?

Nálunk az a leosztás, hogy Qka a „grillezős”, én meg a „bográcsos”. Elárulok egy titkot. Qka tavaly kapott a születésnapjára egy komoly grillt, és azóta azt, amit a boltban lehet kapni, és megsüthető, már megsütötte. Nem tudsz olyat mondani, amit nem. Volt azért, ami sikerült. A bogrács-grill leosztás egyszerű volt nálunk.

A szövegeitek egyik különlegessége, hogy könnyedek, viccesek, van ugyanakkor mögöttük mondanivaló. Hogyan született most a szöveg?

Sokat farigcsáltuk rajta, most volt rá időnk bőven. Különleges módszert találtunk ki Qkával. Mi nagyon szigorúan betartottuk a karantént, nem találkoztunk, kizárólag telefonon beszéltünk egymással. A zene is úgy indult el, hogy Qka írt, arra pedig én rázenéltem. Visszaküldtem, majd arra ő zenélt rá, és megint elküldte. Pingpongoztunk e-mailben, nagyon izgalmas volt. Eltértünk a már megszokott munkamenetünktől. Míg korábban egy-egy szakaszt az egyikünk írt, és így fele-fele arányban rappeltünk, a mostani dalban beleírtunk egymás szövegrészébe. Volt, hogy én egy sort írtam, utána Qka hármat, majd a következő refrénnél két sort, így a fele-fele arány már nem biztos, hogy kijött. Próbáltuk úgy megírni, hogy mind a kettőnk azt mondja rá, most lett tökéletes.

Mi a tervetek, hogyan folytatjátok tovább? Vannak-e új elképzelések?

Jelen állás szerint augusztus 15-éig nem megyünk fellépni, de még nem lehet tudni pontosan, mikor koncertezhetünk újra. Mi pozitívan állunk a dologhoz. Azt szoktuk mondani egymásnak, hogy mi az a zenekar vagyunk, akiknek minden jó. Ha mehetünk fellépni, akkor nagyon örülünk. Ha nem mehetünk fellépni, akkor is rengeteg olyan ötletünk van, amelyek megvalósításához hetek-hónapok sem lennének elegendőek.

Sok mindent csináltunk már: televíziós műsor, tehetségkutató stb., és őrültségektől sem riadtunk vissza. Az eddigi kihívások alapján a könyvtervünk tűnik a legnagyobb energiabefektetésnek, vállalásnak.

Sok szempontból maximalisták vagyunk, több éve írjuk már a könyvünket. A születésünktől napjainkig mindent bele szeretnénk tenni, ami nekünk fontos. Rengeteg olyan történetet írunk bele, amit még soha sehol nem meséltünk el. Jelen pillanatban 400 oldalnál tartunk, és még ugyanennyit biztosan tudunk írni hozzá. Ebből majd biztosan húzni kell, de ezt már szakemberre fogjuk bízni. Saját szemszögünkből szeretnénk bemutatni a karrierünket.

Van egy olyan rész a könyvben, hogy megnéztük, összesen hány Animal Cannibals-hanghordozót adtak el az elmúlt harminc évben. Ennek összeszedését többhetes munka előzte meg. Tizenhat lemez, kislemezek, volt olyan dalunk, ami csak CD-n jelent meg. Volt, ami kazettán, bakeliten, a lemezkiadós korszak előtt mi árultuk a kazettákat. Negyvenféle válogatáslemezre kerültek fel a dalaink. Összeszámolva az Artisjustól és a kiadóktól bekért adatokat egymilliós szám jött ki. Nagyon meglepődtünk, sokkal kevesebbre tippeltünk. Ez azt jelenti, hogy egymillió olyan hanghordozó lett legyártva, eladva, amin Animal Cannibals van.

Minden tizedik embernél van átlagban egy Animal Cannibals-hanghordozó. Hatalmas boldogsággal tölt el ez minket. Erről is szó lesz a könyvben, amit mi magunk írunk hivatásos szerző segítsége nélkül. Ha egyszer elkészül, nagyon büszkék leszünk rá.

Művház

Gyakornokokat vár a Kecskeméti Rajzfilmstúdió

Olyan közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők jelentkezését várják, akik már foglalkoztak rajzolt 2D animációval.

Közzétéve:

Sárkányölő Sebestyén figurája készül a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban. Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Gyakornoki helyeket hirdet 2021 szeptemberétől a Kecskeméti Rajzfilmstúdió. Karakter-mozdulattervezői (2D animátori) posztra várják az érdeklődőket – írja az Unilife.hu. A tanfolyamra olyan közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők jelentkezését várják, akik valamilyen szinten már foglalkoztak rajzolt 2D animációval.

A jelentkezéseket 2021. április 30-ig várják postai úton a Kecskemétfilm Kft., 6000 Kecskemét, Liszt Ferenc utca 21. címre, vagy a kfilm.gyakornok2021@gmail.com e-mail-címre.

A jelentkezésnek tartalmaznia kell a szakmai önéletrajzot, egy motivációs levelet, a portfóliót és 10-15 alakrajzot vagy ezek jó minőségű másolatát.

Tovább olvasom

Művház

Trianon-gyűjteményt tett közzé a Néprajzi Múzeum

Kapcsolódó tanulmányok is segítik a jelenleg 330 tárgyat, dokumentumot, fényképet bemutató digitális adatbázis kutatását.

Közzétéve:

A Trianon tárgyi emlékei internetes adatbázis a nemzeti összetartozás évének kiemelt programjaként a muzeológia eszközeivel mutatja be a történeti eseményt és annak elhúzódó hatásait.

A Néprajzi Múzeum minden évben felidézi Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését. Xántus János ázsiai expedícióján gyűjtött hatalmas etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, amellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait – idézi fel az intézmény által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Mint hangsúlyozták, a Néprajzi Múzeum napját a költözési munkálatokkal párhuzamosan is megünneplik. Az évforduló kapcsán a https://trianon.neprajz.hu/ linken érhető el a trianoni tematikához kapcsolódó múzeumi anyagokat feltáró és közreadó internetes adatbázis, melynek segítségével a hivatalos emlékezés formái mellett immár a privát emlékezés tárgyai is megismerhetők.

A Trianon tárgyi emlékei elnevezésű online gyűjtemény a Néprajzi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum és Intézet, illetve a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményi tudásbázisára építve vállalkozik a trianoni békediktátum tárgyi emlékezetének hiteles bemutatására.

Mint a közlemény kiemeli, az adatbázis fókuszában nem az események kronológiája áll, hanem a történések, következmények, a trauma és az emlékezet múzeumokban fennmaradt, tárgyiasult lenyomata. Ennek egyaránt részét képezik a béketárgyalások, személyek relikviái és a hétköznapi élet használati tárgyai. A korszerű muzeológia a személyes történetek és tárgyak virtuális összegyűjtésével, valamint értelmezésével és elemzésével hozzájárulhat a trianoni trauma új szempontokat alkalmazó feldolgozásához – mutat rá a múzeum.

Az online felület helyet biztosít a tematikához kapcsolódó tanulmányok számára is: részét képezik azok a publikációk, amelyek értelmezik a bemutatott tárgyi dokumentum örökséget. Jelenleg 330 tárgy, dokumentum és fénykép található az online gyűjteményben, amely szabadon bővíthető és kiegészíthető.

A közlemény szerint a gyűjtemény egyik legfőbb előnye, hogy a látogatók különböző keresési feltételek szerint kutathatják. A felület struktúrája ráadásul nyitott, és készen áll az új partnerek fogadására, valamint további elemek későbbi integrálására.

“A trianoni békediktátum a magyar társadalmi átalakulás folyamatainak, történetének kiemelt jelentőségű eseménye, melynek hatása nyilvánvalóan befolyásolja napjaink viszonyait is. Meggyőződésem, hogy az adatbázist összefogással létrehozó múzeumok társadalmi szempontból értékes és fontos küldetést teljesítettek munkájukkal”

– idézi a Néprajzi Múzeum közleménye Kemecsi Lajos főigazgatót.

A nemzeti összetartozás éve kapcsán a Néprajzi Múzeum a Trianon tárgyi emlékei online adatbázis közzétételén túl Örökségvédelmi mintaprojekt a székelyföldi múzeumokban címmel egy határokon és intézményeken átnyúló programot is kezdeményezett, amely a magyar nyelvterületen őrzött néprajzi gyűjtemények közös adatbázisa lehet. A projekt célja, hogy a résztvevő intézmények – a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum – rendelkezzenek korszerű, digitalizált állományokat is tartalmazó, publikálási lehetőséggel bíró nyilvántartással.

A Néprajzi Múzeum munkatársai ezekben az erdélyi múzeumokban személyesen vettek részt a digitalizálásban: mobil fotóstúdiót építettek a múzeum eszközeiből, és a gyakorlatban mutatták be és tanították meg a digitalizálási tevékenység lépéseit. A Néprajzi Múzeum felhőalapú és térítésmentes tárhelyszolgáltatást biztosít az együttműködésben résztvevő intézmények számára, így a már digitalizált örökségi elemeket szakszerű és egységes rendszerben lehet megőrizni – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Művház

Mindkét magyar versenyfilm a díjazottak között a Berlinalén

Mindkét magyar versenyfilm bekerült a díjazottak közé a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale): Nagy Dénes a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét kapta meg alkotásáért, Kizlinger Lilla pedig a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat nyerte el.

Közzétéve:

Fotó: MTI/AP/Getty Images/Sean Gallup

“Gratulálok a díjazottaknak! Kitűnő sikerek a nemzetközi filmvilág egyik legnagyobb presztízsű fesztiválján. Nemcsak azért lehet büszke az egész magyar filmszakma, mert új magyar tehetségek, Kizlinger Lilla színésznő és Nagy Dénes filmrendező feltűnt az európai filmművészetben, hanem azért is, mert a Természetes fény egy magyar alkotócsapat kezdeményezésére négy ország összefogásával, igazi koprodukcióként valósult meg. Közös múltunk művészi feldolgozása” – idézi a Nemzeti Filmintézet közleménye Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost.

Az összegzés kiemeli, hogy Nagy Dénes az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinale történetében. Az élvonalbeli filmesekből álló nemzetközi zsűri, Enyedi Ildikó, Mohammed Raszulof, Adina Pintilie, Gianfranco Rosi, Nadav Lapid és Jasmila Zbanic választotta ki a legjobbakat a versenybe került 15 alkotás közül.

A közlemény felidézi, hogy az ítészek mellett a nemzetközi sajtó is nagy lelkesedéssel fogadta a második világháborúban, a megszálló magyar katonák sorsát követő Természetes fényt, amelyet a Vertigo Média mielőbb szeretne hazánkban is bemutatni, amint kinyitnak a mozik.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállta vidékein játszódik egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István – egyszerű magyar földműves – szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A Természetes fény magyar-lett-francia-német nemzetközi koprodukcióban, a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF Arte, a Novak Prod és a Proton Cinema koprodukciójában a Nemzeti Filmintézet, a Magyarországi filmszakmai adókedvezmény, az Eurimages, a CNC – Aide aux Cinemas du Monde, a National Film Centre of Latvia, a Riga City Council és a Kreatív Európa Media program támogatásával készült. Vezető producerei László Sára és Gerő Marcell. A szereplők között van Szabó Ferenc, Bajkó László, Garbacz Tamás, Franczia Gyula, Stuhl Erno, Szilágyi Gyula és Mareks Lapeskis.

Az idei Berlinálén csupán két színész díjat ítéltek oda: a legjobb fő- és legjobb mellékszereplő díját. Ezek közül az egyiket kapta meg Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjének egyik mellékszerelője, Kizlinger Lilla. “Felfoghatatlan, nagyon fura és lenyűgöző” – idézi a film alkotóinak közleménye a nyertest, aki Janisch Attila és Nagy Viktor osztályában tanulja a filmrendezést.

Fliegauf Bence legújabb szerzői filmje – az első részhez hasonlóan – hétköznapi életünk, párkapcsolataink lázálomszerű útvesztőjébe kalauzol, ahol a szereplők életük talán legnagyobb titkát próbálják felfejteni: a másik embert. A hat kis történeteben láthatatlan fonál köti össze az azokban szereplő embereket.

A filmet Fliegauf Bence írta és rendezte. A filmben szerepel Sodró Eliza, Gubik Ági, Jakab Juli és Végh Zsolt, Balla Eszter, de mások mellett feltűnik a zenész Víg Mihály és a majdnem százéves Lénárt István is, valamint Keresztes Felicián és a rendező fia, Fliegauf János is.

A Fraktál Film és az M&M Film gyártásában készült alkotás producerei Mesterházy Ernő, Fliegauf Bence és Mécs Monika, a co-producerek Pataki Ági és Kovács Gábor, az operatőrök Gyuricza Mátyás és Nyoszoli Ákos, a vágók Gelencsér Terence Gábor, Kiss Wanda és Kovács Dávid. A film zenéjét Fancsikai Péter, Beke Tamás és Fliegauf Bence szerezte.

Tovább olvasom