Kövess minket!

Művház

A Toldi mozifilm mérföldkő a magyar animációtörténetben

Bár az egész estés Toldi bemutatóját Jankovics Marcell sajnos nem élhette meg, az előzetes elképzelése alapján készült el a mozifilm – mondta a Médiapiacnak Mikulás Ferenc. A Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió ügyvezető igazgatója úgy véli, Jankovics Marcell elégedett lenne a végeredménnyel.

Nem túlzás unikumnak nevezni az október 20-án bemutatott Toldi című egészestés animációs filmet, amely megszakítja a külföldi szuperhősfilmek uralmát a magyar mozikban, és malomkövet dob a hazai forgalmazásra szánt rajzfilmgyártás állóvizébe.

Jankovics Marcell utolsó alkotása egyszerre állít emlékművet Arany János elbeszélő költeményének, és mutatja be Magyarország egyik dicső korszakát.   

A filmben együtt járhatjuk be Toldival a nap perzselte alföldi rónákat, az érintetlen lápvidéket és a középkor végi Pest utcáit, miközben főhősünk kamaszfiúból felnőtt férfivé válik. Sokan irigykedhetünk a mai iskolásokra, akiknek már nem csak ködös képzelgésként derenghet fel a napmelegtől égő kopár szík sarja, hanem szélesvásznon megtekinthetik azt, és közben végig hallgathatják a Toldi tizenkettő énekét Széles Tamás narrációjában.   

De hogyan lett az elbeszélő költeményből sorozat? És hogyan lett a sorozatból mozifilm? Hosszú út vezetett idáig. Kezdjük az elején.  

Nagy igény volt már egy valódi magyar rajzfilmre  

A kő leves, A gazdag ember három fia, A só – ki ne emlékezne a Magyar népmesék című rajzfilmsorozatra, amely évtizedeken keresztül gyermekek millióinak töltötte ki a lefekvés előtti perceit. Nemzedékek nőttek fel a magyar néplélek csiszolta történeteken, amelyet Mikulás Ferenc ötlete alapján Jankovics Marcell, majd a későbbiekben Horváth Mária és Nagy Lajos vitt képernyőre.   

A rajzfilmsorozatot 1980-tól 2012-ig gyártotta a Kecskemétfilm Kft., azóta pedig a YouTube-on szárnyal tovább a magyar népi hímzésmintát mintát daloló madárka. Nem meglepő, hogy egyes részeknek több milliós nézettsége van idehaza, az viszont annál érdekesebb, hogy az angol szinkronos epizódokat is milliók tekintették már meg. A Kecskemétfilm a közelmúltban fejezte be a kínai szinkront, jelenleg pedig az arab fordítást tervezik. Ez is jól mutatja, hogy

mind Magyarországon, mind a nagyvilágban valós igény van a Kárpát-medence gyökereiből eredő történetek rajzfilmváltozatára.  

Ez az igény vezethette Áder Jánost is 2017-ben, amikor az Arany János Emlékbizottság elnökeként azt javasolta, hogy a Toldiból készüljön rajzfilmsorozat. „A korábbi köztársasági elnök azt kérte, hogy az alkotásban a teljes elbeszélő költemény hangozzon el. Emellett elárulta, hogy ő és a gyermekei is a Magyar népmeséken nőttek fel, ezért azt javasolta, készítsünk egy ahhoz hasonló rajzfilmsorozatot a Toldiból” – mondta el a Médiapiacnak Mikulás Ferenc. A Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió ügyvezető igazgatója és a Toldi film producere szerint Arany János költeménye és a Magyar népmesék is mélyen az emberek szívében él.  

A Toldi mozifilm a legjelentősebb alkotások közé tartozik a száz éves magyar animációtörténetben

“Viccesen azt szoktam mondani, hogy Magyarországon a foci és a népmese fogja össze az országot, mert pártállástól függetlenül ezt a két dolgot mindenki szereti. Emlékezetes pillanat volt, amikor a franciaországi Európa-bajnokságon az osztrákok legyőzése után az összes magyar szurkoló a népmesék bevezető szignálját dúdolta” – idézte fel a szakember.  

Jankovics Marcell elégedett lenne a végeredménnyel  

Erős nyomás nehezedett tehát az alkotókra a munkálatok megkezdésekor, hiszen egyszerre kellett megfelelniük korunk technikai elvárásainak és a Magyar népmesékért rajongók igényeinek. A visszajelzéseket hallva és olvasva azonban láthatjuk: mindkét cél teljesült, hiszen a Toldiban úgy kerülünk egy távoli, festőien szép mesevilágba, hogy közben talán még sosem voltunk ennyire otthon egy történetben.  

„A Toldi mozifilm a legjelentősebb alkotások közé tartozik a száz éves magyar animációtörténetben, Jankovics Marcell ebben a műben korábban nem látott szabadsággal használja az animációs formanyelvet” – véli Mikulás Ferenc. A Toldi film producere szerint a csaknem két órás alkotás látványvilága egészen egyedülálló. Ez pedig nem véletlen. Jankovics Marcell korábban csak papírra dolgozott, a Toldinál azonban a producernek sikerült meggyőznie arról, hogy digitális technikát használjanak. Így egészen valósághűre sikerült megalkotnia a várost és a tájat, ami hagyományos technikával nem sikerülhetett volna – teszi hozzá a szakember, aki szerint a szép végeredmény sokak érdeme. A film alapjául szolgáló sorozaton a Kecskemétfilm Kft. több mint száz munkatársa dolgozott három éven át, Vécsy Vera gyártásvezető koordinációjával.   

A Toldi film látványvilága egészen egyedülálló

„Remekül együttműködött a stáb, a kollégák sok esetben a rendezőt túlszárnyalva javasoltak változtatásokat. Marcell a vége felé azt mondta: ez nem is az én művem, ez a mi művünk. Elismerte alkotótársnak a munkatársakat” – mondja Mikulás Ferenc.  

Bár a mozifilm bemutatóját Jankovics Marcell sajnos nem élhette meg, a sorozatot még láthatta, és volt annyi ideje, hogy kiegészítő képes forgatókönyvet készítsen a filmhez. Végül Csákovics Lajos, a Toldi társrendezője valósította meg azt, amit Jankovics előzetesen elképzelt az egész estés változattal kapcsolatban. „Meggyőződésem, hogy Marcell elégedett lenne, ha látná a végeredményt” – hangsúlyozza a producer.   

A Toldi egy örökérvényű történet  

Arany János 1846-ban megjelent elbeszélő költeménye napjainkban is bőven hordoz magában aktualitásokat minden korosztálynak, amit az alkotók a filmben igyekeztek is bemutatni.  

„Ha figyelmesen elolvassuk a művet, akkor Toldi alakjában egy tizenéves fiatal rajzolódik ki, aki hőstettel szeretné bizonyítani a környezetének, hogy nem kevesebb a bátyjánál. Ez végül sikerül neki, tehát mai nyelvre lefordítva, ez egy sikeres karrier története” – hívja fel a figyelmet Mikulás Ferenc. Szerinte a fiataloknak jó példakép lehet Toldi Miklós, hiszen alakja azt bizonyítja, hogy megfelelő ambíciókkal és kitartással megvalósíthatjuk az elképzeléseinket.   

A szakember a felnőtteknek is ajánlja a rajzfilmet, mert mint mondja: meglepően sok humor van az elbeszélő költeményben, amit a filmben sikerült kidomborítani. Ebben szerinte nagy szerepe van Jankovics Marcell ötletének, amelynek eredményeképpen Arany János karaktere is megjelenik a képernyőn narrátorként, ráadásul a Petőfi Sándor által készített korabeli rajz alapján.  

A fiataloknak jó példakép lehet Toldi

A műbe a rendező kivételes jeleneteket is beleszőtt. A film végén például, miután Toldi legyőzi a cseh Mikolát, és letérdel a király elé, két oldalt vitézek veszik körül. Jankovics Marcell a vitézek arcában az alkotókat rajzolta meg. „Ez egy szép gesztus volt részéről, nem gyakori, hogy az alkotók maguk is megjelenjenek egy rajzfilmben” – hangsúlyozza Mikulás Ferenc, aki azt is elárulta, hogy Jankovics Marcell az élete vége felé úgy értékelte: a karrierjét a XIX. század két nagy költője határozta meg. „A Petőfi évforduló kapcsán készítette el annak idején a János Vitézt, az Arany János emlékévre pedig a Toldit. Érezte, hogy ez lesz az utolsó filmje” – idézi fel a Médiapiacnak a Toldi mozifilm producere. 

Hidaskürti Nagy Mátyás

Művház

Grammy-gála: Harry Styles kapta az év albuma díjat, Beyoncé rekordot döntött

A rapper Bad Bunny nyitotta az idei, 65. Grammy-díjátadót, amely a tavalyi Las Vegas-i ceremónia után visszatért Los Angelesbe, a Crypto.com Arenába.

Közzétéve:

Harry Styles angol énekes, dalszerző az év albumának (Harry's House) járó gramofonszobrocskával a Grammy-díjak 65. átadási ünnepségén Los Angelesben 2023. február 5-én, fotó: MTI/AP/Chris Pizzello

Bár az év albuma most sem az övé lett, a gálát Beyoncé dominálta: az énekesnő négy kategóriában győzött, ezzel Grammy-díjainak száma 32-re nőtt, ezzel több mint negyedszázados rekordot döntött meg, és immár egyedül ül a Grammy képzeletbeli trónján – írja tudósításában az MTI.

Beyoncé a magyar származású karmester, Solti György eddigi csúcsát döntötte meg. Solti összesen 31 Grammy-díjas lemezfelvételen működött közre, az utolsót halála évében, 1997-ben kapta a legjobb operafelvétel kategóriában, A nürnbergi mesterdalnokokért.

Beyoncé amerikai énekesnő a díjátadón
Fotó: MTI/AP/Chris Pizzello

Az idei győztesek közül többen mondtak köszönetet Beyoncé-nak, hangsúlyozva, milyen nagy hatást gyakorolt rájuk. Az előadót férje, a rapper Jay-Z is köszöntötte a színpadon. Beyoncé egyébként a nagy közlekedési dugó miatt elkésett a ceremóniáról, és mire megjelent, már három díj az övé volt. Ő kapta a legjobb R&B-dal (Cuff It), a legjobb dance- és elektronikus zenei felvétel (Break My Soul), a legjobb hagyományos R&B előadás (Plastic Off the Sofa), valamint negyedikként a legjobb dance-elektronikus album (Renaissance) kategória Grammy-jét.

Az év albumát megnyerő Harry Styles Harry’ House című lemezével a legjobb pop vokálalbumok és a legjobb hangmérnöki munkáért járó nem-klasszikus albumok között is győzött.

Samara Joy amerikai dzsesszénekes átveszi a legjobb új előadónak járó elismerést
Fotó: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello

Az év felvételéért járó elismerést Lizzo vihette haza az About Damn Time-ért; az előadó köszönőbeszédében Prince-nek ajánlotta díját. A dzsesszénekes Samara Joy lett a legjobb új előadó, olyan neveket maga mögé utasítva, mint Wet Leg, Anitta és a Maneskin. Samara Joy a legjobb dzsessz vokál album kategóriát is behúzta.

A legjobb popduó előadásnak Sam Smith és Kim Petras párosát választották az Unholy című dalért, a legjobb rockalbum díját Ozzy Osbourne kapta a Patient Number 9 című lemezért és övé lett a legjobb metál teljesítményért járó elismerés is. Michael Bublé a legjobb hagyományos vokális pop albumért kapott elismerést Higher című anyagával.

Bonnie Raitt amerikai bluesénekesnő, dalszerző, gitáros a sajtószobában tartott fotózáson az év daláért (Just Like That), a legjobb amerikai gyökerű dalért (Just Like That) és a legjobb amerikai előadásért (Made Up My Mind) járó gramofonszobrocskákkal
Fotó: MTI/AP/Invision/Jae C. Hong

A veterán énekes-dalszerző, Bonnie Raitt nyerte az év dala elismerést a Just Like That című számért, megelőzve mások mellett Adele-t, Taylor Swiftet és Beyoncét is. Dala – mint az előadó a gálán kiemelte – a szervadományozásról szól. Raitt két másik Grammy-t is hazavihetett (legjobb amerikai előadás, legjobb amerikai gyökerű dal).

A színész Viola Davis immár magának mondhatja az EGOT-ot, vagyis az Emmy-, az Oscar- és a Tony-díj után Grammy-t is nyert; utóbbit most Finding Me című hangoskönyvével.

Viola Davis amerikai színésznő a Finding Me című hangoskönyvéért járó elismeréssel
Fotó: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello

A gálán egy negyedórás műsorral adóztak a hiphop 50. születésnapjának. Az előadás során színpadra lépett Grandmaster Flash, a Run DMC, Chuck D, Flavor Flav, Ice-T, Queen Latifah, Busta Rhymes, Nelly és LL Cool J is. A műfaj idei legfőbb díjazottja az immár hatszoros nyertes Kendrick Lamar volt, aki a legjobb rap előadás (The Heart Part 5) és a legjobb rap album (Mr. Morales & The Big Steppers) kategóriát is behúzta.

A ceremónián több tavaly elhunyt sztár, így Loretta Lynn, a rapper Takeoff és a Fleetwood Mac zenésze, Christine McVie emléke előtt adóztak. Lynn Coal Miner’s Daughter című dalát Kacey Musgraves adta elő, a Migos hiphop-csapat volt tagját, Takeoff-ot Quavo és a Maverick City Music idézte meg, McVie-ra pedig Sheryl Crow, Mick Fleetwood és Bonnie Raitt emlékezett közösen a Songbirddel.

Kendrick Lamar amerikai rapzenész kezében a legjobb rapalbum (Mr. Morales & The Big Steppers) kategória győztesének járó elismeréssel, Lamar a legjobb rapelőadásért (The Heart Part 5) is Grammy-díjat kapott
Fotó: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello

A gálán az új dal a társadalmi változásért elnevezésű különleges Grammy-díjat kapott Servin Hadzsipur 25 éves iráni énekes Baraje (Baraye, magyarul: Valamiért) című daláért. Ezt az amerikai first lady, Jill Biden jelentette be. Mint fogalmazott, a dal, amely a Mahsza Amini nevéhez köthető tiltakozások himnuszává vált Iránban, erőteljes és költői felhívás a szabadságért és a nők jogaiért.

Egy sötét szobából, online bejelentkezett Servin Hadzsipur könnyekben tört ki a hír hallatán. Dalát (kezdősorai: “A táncért az utcákon/A félelemért, amit csókjainkban érzünk”) tavaly októberben tette közzé Instagram-oldalán, ezt követően az iráni hatóságok letartóztatták. Néhány nap után, óvadék ellenében ideiglenesen szabadlábra helyezték, ám helyi emberjogi aktivisták szerint akár hat év börtönt is kaphat a rezsim elleni propaganda, illetve erőszakos uszítás vádjával.

Az iráni tiltakozásokat Mahsza Amini, egy 22 éves iráni kurd nő halála váltotta ki. A nőt az erkölcsrendészet tavaly letartóztatta, mert állítólag megsértette az ország szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt. Azóta csaknem 20 ezer embert tartóztattak le, és legkevesebb 527 ember meghalt.

A Grammy-díjátadó házigazdája idén is Trevor Noah volt.

Tovább olvasom

Művház

Világhírű szakember tartott mesterkurzust a magyar filmeseknek

Derek Haas, amerikai filmes szakember, a Magyarországon készülő FBI: International sorozat showrunnere tartott kivételes mesterkurzust mintegy 200 fiatal magyar filmesnek a Nemzeti Filmintézet és a Színház- és Filmművészeti Egyetem szervezésében.

Közzétéve:

Nemzeti Filmintézet

Nagy siker volt a Nemzeti Filmintézet és az SZFE közös szervezésében a Pioneer közreműködésével megvalósult első TV sorozat mesterkurzus a napokban az Urániában.

Közel kétszáz fiatal filmes élt az egyedülálló lehetőséggel, hogy meghallgassa az élvonalbeli amerikai filmes szakember, Derek Haas mesterkurzusát a sorozatkészítés aktuális kérdéseiről és kihívásairól.

Derek Haas az FBI: International sorozat showrunnere, amelyet hazánkban készít a Wolf Entertainment, az NBC és a Pioneer. A mesterkurzuson írói, forgatókönyvírói és sorozatkészítői pályafutásáról, valamint a magyarországi filmezés tapasztalatairól beszélgetett az élvonalbeli szakember Osváth Gábor producerrel, és a közönség is kérdezhetett a mestertől.

A szakemberrel Osváth Gábor producer beszélgetett (Fotó: NFI)

Derek Haas, amerikai író, forgatókönyvíró és producer, számos sikeres hollywoodi film forgatókönyvírójaként és társszerzőjeként szerzett hírnevet. Haas írótársával, Michael Brandttal együtt készítette a Chicago Fire című NBC-drámát, majd a Chicago P.D.-t, a Chicago Fire első spin-offját, illetve a Chicago Med-et, a Chicago Fire második spin-offját is. Jelenleg az FBI: International című CBS sorozat showrunnerje, amelynek második évadát forgatja Budapesten. Az ő nevéhez fűződik a Halálosabb iramban és a Börtönvonat Yumába című akciófilmek forgatókönyve. A forgatókönyvek mellett számos sikeres könyvet és novellát is írt.

A Nemzeti Filmintézet fő törekvései között szerepel a magyar filmipar szakember utánpótlásának fejlesztése, ennek érdekében számos programot szervez a fiatal érdeklődőknek és pályakezdőknek, lehetőség szerint a Magyarországon alkotó külföldi szakembereket is bevonva.

Borítókép: Derek Haas tartott előadást az Urániában

Tovább olvasom

Művház

Michael Jackson unokaöccse játssza a címszerepet a Michael című életrajzi filmben

A Lionsgate stúdió filmje, melyet Antoine Fuqua rendez, a pop királyaként is ismert legendás amerikai énekes bonyolult örökségét mutatja be.

Közzétéve:

A mű a stúdió szerint a több mint egy évtizede elhunyt Michael Jackson (1958–2009) életének minden szeletét be akarja mutatni, “köztük azokat a legendás előadásokat, amelyek minden idők egyik legnagyobb szórakoztatójává tették”. Az életrajzi film címszerepét Jaafar Jackson, a sztár unokaöccse játssza – számolt be róla a Variety.com filmes szaklap nyomán az MTI.

A film Michael Jackson hagyatékának kezelőivel együttműködve készül, ami hatással lehet arra, hogyan mutatja be az énekes ellen élete során, majd halála után felhozott gyermekmolesztálási vádakat. 2003-ban Jackson az egyik ügyben bíróság elé állt, a vádakat tagadta, nem találták bűnösnek. Egészen haláláig ragaszkodott ártatlanságához, de a vádak azóta is árnyékot vetnek megítélésére.

Jaafar Jackson, aki első nagyobb filmszerepét játssza a Michaelben, a legendás énekes testvére, a Jackson 5 egykori tagja, Jermaine fia.

“Jaafar megtestesíti a fiamat. Csodálatos látni, ahogy tovább viszi a Jacksonok szórakoztató és előadóművészeti örökségét”

– mondta Michael édesanyja, Katherine Jackson.

Graham King producer – akinek a nevéhez fűződik többek között a Bohém rapszódia – elmondta, hogy az egész világon keresték a szereplőket, mielőtt megtalálták a Michael Jacksont megformáló színészt.

A film forgatókönyvét John Logan, a Gladiátor, a 007 – Skyfall és a 007 Spectre – A Fantom visszatér szerzője írja.

Tovább olvasom