Kövess minket!

Művház

A magyar költészet napját ünnepli csatornáin a közmédia

Rendhagyó műsorszámokkal, különleges vendégekkel és izgalmas aktivitásokkal készül április 11-re, a magyar költészet napjára a közmédia valamennyi televízió- és rádióadója. A jeles nap alkalmából hirdetett Versfolyam-kihívásához is lehet még csatlakozni.

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Idén is kiemelt figyelem irányul a közmédiában a magyar lírára április 11-én, hétfőn – közölte az MTVA. 1964 óta minden évben ezen a napon, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját, amikor a legjelentősebb hazai alkotóké és verseiké a főszerep.

A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és az MTVA közösen megrendezi a 11. Versmaratont. A Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatában idén 61 költő vesz részt, 12 órán át. Az eseménnyel április 11-én kiemelten foglalkozik a Kossuth Rádió, valamint az M5 kulturális csatorna.

A Napközben rádióadása élőben kapcsolja a helyszínt, ahol a gyerekkori versírás, kreatív írás témájában érintett költők szólalnak meg. A hallgatók megtudhatják azt is, milyen manapság a fiatalok viszonya a versekhez. A Kalendárium délutáni adása is bekapcsolódik a Versmaratonba. A Magyar Rádió Márványtermében zajló eseményeket a csatornák közösségi média oldalán és a Médiaklikk.hu oldalon is követhetik az érdeklődők.

A csatornák rendhagyó műsorszámokkal is készülnek: minden órában egy-egy, a békéről szóló, a Versmaratonra készült verset hallhatnak a nézők. A kortárs magyar költők 12 darab négysoros, békéről szóló alkotását Huszárik Kata, Papp János és Varga-Huszti Máté színművészek előadásában mutatják be.

Duna két állandó magazinműsora, a Család-barát és az Almárium is tematikus adással készül, valamint két filmet is ajánlanak a nézőknek: 13:25-től A mindenség szerelmese – Juhász Ferenc 90című dokumentumfilmet, 21:35-től Karinthy Frigyes szerelmi életéről szóló 2022-es tévéfilmet, a Frici és Arankát lehet megtekinteni.

Az M5 filmes kínálatában 14:14-től Jankovics Marcell mesterműve, a János vitéz kap helyet, valamint a Harmat a csillagon – Emlékforgácsok Kányádi Sándorral című 2019-es alkotás is szerepel benne. Az M5 műsorai is kiemelten foglalkoznak majd az eseménnyel és a magyar költészet napjával, így a Librettóban, az Agendában, és az Ez itt kérdésben is találkozhatnak lírai tartalmakkal a nézők. Az M5 internetes aktivitásába, a Versfolyam-kihívásba is szeretné bevonni nézőit közösségi oldalán.

Az M2 Gyerekcsatornán Gyerekversek című sorozat epizódjai várják a kis nézőket Petőfi Sándor, Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Zelk Zoltán és Varró Dániel műveivel. Az M2 Petőfi TV a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a POKET egész napos összművészeti kavalkádjáról tudósít, valamint a FRISS című műsorában is foglalkozik a magyar költészettel. A Petőfi Rádióban a Mezgerélőben ünneplik a hazai lírát, de a Bartók és a Dankó Rádió is a magyar költészetet élteti a műsorkínálatában.

Borítókép: Egy férfi fényképezi József Attila költő emlékművét a Kossuth téren, a Dunához vezető lépcsősoron. A szobor Marton László Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész és Vadász György építész alkotása 1980-ból.

Művház

Irodalmi művek filmadaptációi egész nyáron az M5-ön

A legnépszerűbb klasszikus olvasmányok most nemcsak a könyvek oldalain, hanem az M5 kulturális csatornán is szórakoztatják a közönséget a nyári estéken. Az elsők között, június 28-án este Shakespeare vígjátéka, a Szentivánéji álom debütál, a filmvászon ünnepelt csillagaival.

Közzétéve:

MTI/EPA/Neil Hall

Hollywood legsikeresebb forgatókönyveinek alapját még napjainkban is gyakran klasszikus irodalmi művek adják. Az ezekből készült filmek legjavát az M5-ön is megnézhetik – közölte az MTVA. 

A következő hetekben minden kedden, este 8 órától a nemzetközi szépirodalom legkiválóbb alkotásai elevenednek meg a csatornán;

a többi között az 1999-es rendezésű, amerikai-angol-olasz produkció, a Szentivánéji álom, amely William Shakespeare világhírű művéből készült.

A halhatatlan vígjáték ideális alapanyagként szolgált a megfilmesítéshez, a romantikus atmoszférát és varázslatos szereplőket sztárszereposztás formálta teljessé. Az elvarázsolt erdőben a BAFTA- és Golden Globe-díjas Michelle Pfeiffer alakítja a Tündérkirálynőt, az Oscar- és Golden Globe-díjas Christian Bale Demetriusként tűnik fel, az álomgyár közkedvelt karakterszínésze, Stanley Tucci pedig a furfangos bajkeverő, Puck szerepében látható.

Film és irodalom – egész nyáron, minden kedd este a közmédia kulturális csatornáján:

·        július 5.,  V. Henrik (1989), r.: Kenneth Branagh, fsz.: Emma Thompson (Katalin), Kenneth Branagh (V. Henrik)

·        július 12., Anyegin  (1999), r.: Martha Fiennes, fsz.: Ralph Fiennes (Anyegin), Liv Tyler (Tatjána)

·        július 19., Anna Karenina (1997), r.: Bernard Rose, fsz.: Sophie Marceau (Anna Karenina) 

·        július 26., Cyrano de Bergerac (1990), r.: Jean-Paul Rappeneau, fsz.: Gérard Depardieu (Cyrano de Bergerac), Anne Brochet (Roxane)

·        augusztus 2., Szellem a házban (1992) r.: James Ivory, fsz.: Anthony Hopkins (Henry Wilcox), Emma Thompson (Margaret Schlegel)

·        augusztus 9., Jane Eyre (1996)r.: Franco Zeffirelli, fsz.: Charlotte Gainsbourg (Jane Eyre), William Hurt (Rochester);

·        augusztus 16., Tajtékos napok (2013) r.:Michel Gondry, fsz.: Audrey Tautou (Chloë), Romain Duris (Colin)

Borítókép: Michelle Pfeiffer amerikai színésznő, Szentivánéji álom egyik főszereplője

Tovább olvasom

Művház

Elhunyt a Csengetett, Mylord? ikonikus színésze

A közösségi oldalon osztották meg a szomorú hírt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

90 éves korában elhunyt Frank Williams, akit a britek leginkább a Dad’s Army sorozatból ismerték, míg a magyarok a Csengetett, Mylord?-ból. Ő alakította Charles érseket, aki mindig figyelmeztette Robint hogy vegye le a lábát a zongora fortepedáljáról – emlékeztetett rá a Hírado.hu.

„Szeretett barátunk, kollégánk és színészünk, Frank Williams ma reggel elhunyt. Majdnem 91 éves volt, és hálásak vagyunk azért a sok örömért, nevetésért és boldogságért, amit oly sokaknak okozott” – írták a közösségi oldalon.

Jeffrey Holland a Csengetett, Mylord? James Twelvetrees-e is gyászol.

„Sajnálom, hogy Frank Williams elhagyott minket. Kedves barátom. Soha nem felejtem el a színpadon és a vásznon közösen eltöltött boldog napokat” – mondta.

Tovább olvasom

Művház

Haumann Péterre emlékezik a Duna TV az Indul a bakterházzal

Haumann Péter emlékére június 26-án, 19:45-től újra a Duna műsorkínálatában a közönségkedvenc film, amelynek összegyűjtöttük a legizgalmasabb érdekességeit.

Közzétéve:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Indul a bakterház című 1980-as tévés produkció igazi kultuszfilmmé vált az elmúlt évtizedekben. A népszerű vígjáték ismét helyet kap a Duna műsorkínálatában: Haumann Péter munkássága előtt tisztelegve, június 26-án, vasárnap este 19:45-től vetíti a csatorna – közölte az MTVA. A film ikonikus jeleneteinek hátterét – amikor Olvasztó Imre véletlenül gombóccal dobta meg Koltai Róbertet – sokan ismerik, de akad még néhány érdekesség, amelyet csak kevesen tudnak. Az MTVA archívumából válogatva mindezeket egy rendhagyó összeállításban gyűjtötték össze.

  1. Az Indul a bakterház Rideg Sándor első, 1943-ban megjelent azonos című regényéből készült, amely a rendező, Mihályfy Sándor édesanyja kívánságára készült el. Az asszony ugyanis rajongott a bohókás történetért, amelyet 1979-ben filmre is vihetett a fia.
  2. A regény megjelenése előtt, 1939-től a Népszava című folyóiratban folytatásokban jelent meg a történet.
  3. A pasaréti válogatón több mint 3000 gyereket hallgattak meg. Mezítláb érkezett meg a 13 éves Olvasztó Imre, aki később eljátszhatta a gyermekfőszerepet, Regős Bendegúz karakterét. A rendező arra kérte a kiskamaszt, hogy csibészségét bizonyítandó, billentse őt fenékbe, és mivel a fiú nem hezitált megtenni ezt, rögtön le is szerződtették.
  4. Eredetileg Bencze Ferencet választották ki a bakter szerepére, de egy váratlan egészségügyi probléma miatt nem tudta vállalni a forgatást, ezért Koltai Róbertet kérték fel helyette.
  5. Noha élete legjobb élményeként emlegette a forgatást, Olvasztó Imre két dolgot nem szívlelt: utált lovagolni és fájt neki, amikor megkapta az első pofont filmbéli édesanyjától, Molnár Piroskától.
  6. Haumann Péter életét végigkísérte a Patás szerepe: több verekedést is megakadályozott a film kultikus jelenetének felidézésével, és évtizedekig utána szóltak az utcán, hogy „Sanyikám”.
  7. A filmben szereplő kutya olykor megmakacsolta magát; hiába készítette fel idomára, nem volt hajlandó teljesíteni a parancsokat – emiatt néhányszor felfüggesztették a forgatást.
  8. Forgattak Vecsésen, egy mocsárban is, ahova a fél település kiözönlött bámészkodni. Olvasztó Imrének le kellett volna vennie a nadrágját a jelenetben, de a tömeg láttán annyira zavarba jött, hogy elindult haza és otthagyta a stábot.
  9. A regénynek megjelent folytatása is, Gyorsul a bakterház címmel. Habár a film közönségsiker volt és ennek nyomán tervezték, hogy továbbviszik a történetet, nem lett második része.
  10. A film egyik szerelmi jelenetét külön vették fel, Koltai Róbert és Pécsi Ildikó nem közösen szerepeltek rajta. Csak a filmet megnézve szembesültek vele, hogy mi történik a Megy a gőzös Kanizsára című nóta alatt.

Borítókép: Haumann Péter színművész a Psota Irén Alapítvány első díjátadó gálaestjén a Madách Színházban 2017. március 24-én.

Tovább olvasom