Kövess minket!

Művház

A könnyűzenei világ legfontosabb eseménye érkezik Budapestre

A magyar főváros lesz az MTV European Music Awards (MTV EMA) házigazdája november 8-án.

Egészen mostanáig egyszer sem adott otthont a régió ennek a világhírű eseménynek,

Budapest viszont november 8-án magára vonhatja akár egymilliárd ember figyelmét

– hangsúlyozta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény.

A járványhelyzetre való tekintettel a több mint negyed évszázados rendezvénysorozat 2020-ban rendhagyó programmal szolgál. Az MTV EMA 2020 Show névre keresztelt díjátadó ezúttal virtuális műsorral jelentkezik majd Budapestről és Londonból. Az adás négy ikonikus magyarországi helyszínt érint majd – közölte az MTÜ.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közleményben kiemelte: hatalmas lehetőség Magyarország és Budapest számára, hogy az MTV EMA, a világ egyik legnagyobb és legnézettebb könnyűzenei díjátadójának egyik következő állomása a magyar főváros lesz. Mint hozzátette,

a nemzetközi turistákért hamarosan újrainduló versenyben egy ilyen nagyszabású világesemény megszervezése komoly előnyt jelent nemcsak Budapest, hanem Magyarország számára is.

Az 1994 óta minden évben más európai nagyvárosból közvetített zenei rendezvény hatalmas reklámértékkel bír, hiszen hazánk négy különböző helyszínét láthatják majd az MTV Europe és az összes MTV csatornáján, beleértve az online adást is – emlékeztetett Szentkirályi Alexandra.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szerint “történelmi pillanat” ez Magyarország és Budapest számára, ugyanis a könnyűzenei világ legfontosabb eseményének egyik helyszíne lesz Magyarország.

Budapest emblematikus helyszínei központi helyet kapnak majd az eseményhez kapcsolódó összes televíziós, online megjelenésben, amelyek csaknem 200 ország egymilliárd nézőjéhez jutnak el – idézi a közlemény a vezérigazgatót.

“Európa legnézettebb zenei eseménye rendkívüli turisztikai reklámot is jelenti most Budapest, ezen keresztül Magyarország számára. Az egész világ figyelmét fel tudjuk hívni arra, hogy Budapest a régió legjobb úti célja. Ráadásul akkor lesz rajtunk a világ szeme, amikor minden nagyváros küzd a nemzetközi hírnévért”

– tette hozzá Guller Zoltán.

Az MTV EMA 2020 Show megrendezésére 2019-ben nyújtott be pályázatot a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA), az esemény lebonyolítására a magyar kormány a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül nyújt támogatást – közölte az MTÜ.

Borítókép: Johnny Orlando és Leomie Anderson a tavalyi gálán, forrás: MTV EMA

Művház

Gubás Gabi játssza Dobrev Klárát az Elk*rtuk című filmben (videó)

A színésznő szerint Gyurcsány Ferenc feleségének a szerepe nála volt a legjobb kezekben.

Közzétéve:

Borítóképünkön Gubás Gabi, fotó: Megafilm

A Megafilm által gyártott első magyar politikai krimi múlt héten debütáló traileréből a szemfüles nézők már kitalálhatták, hogy Gyurcsány Ferenc feleségének bőrébe Gubás Gabi bújt. A színésznő a szerepről először az Elk*rtuk című nagyjátékfilm hivatalos Facebook-oldalán mesélt egy interjúban, amiből kiderül, miért vállalta el a szerepet.

„Érdekes, hogy amikor először elolvastam a forgatókönyvet, megfogalmazódott bennem, hogy ez a történet elsősorban emberekről szól, éljenek bárhol, legyenek bárhol, álljanak bármilyen oldalon, mindig a cél szentesíti az eszközt, csak nem mindegy, hogy mi a cél és mi az eszköz”

– mesélte Gubás Gabi, aki izgalmas kihívásnak találta a politikusnő szerepét.

Felmerülhet a kérdés: vajon egy jelenleg is aktív politikusnőt mennyire nehéz hitelesen megformálni egy nagyjátékfilmben?

„Alapvetően mindig úgy nyúlok egy szerephez, hogy megpróbálok legalább egy közös pontot találni köztem és a karakter között, ami aztán segít az összekapcsolódásban, mint egy láthatatlan köldökzsinór… Nem volt ez másképp Klára szerepével sem. A közös pont: a férje melletti kitartás és maximális lojalitás. Keith English-sel, a film rendezőjével szinte szavak nélkül egyre gondoltunk az első találkozáskor, ugyanaz a gondolat fogalmazódott meg benne is, mint bennem, hogy szeretnénk, ha Klára emberi arcát még jobban kidomborítanánk a filmben” – mesélte Gubás Gabi.

Az október 21-i premierig még számos kérdés maradt az idei év legjobban várt filmjével kapcsolatban, a legfőbb azonban továbbra is az, hogy ha Gubás Gabi alakítja Dobrev Klárát a filmben, vajon ki játssza Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt.

„A gyerekeimnek is azt tanítom, hogy ne spoilerezzenek, amikor leülünk megnézni egy filmet, amit már ők láttak, úgyhogy ezt most én sem tenném” – mondta sejtelmesen a színésznő.

A történet szerint amikor a fiatal, ambiciózus elemzőlány rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos miniszterelnöki hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Nyomozásba kezdenek az MTV-nél gyakornokként dolgozó szerelmével, de a lány lebukik a főnöke előtt, és a fiatalok egy nagy hatalmú kör célpontjává válnak. Ezért miközben a beszéd kiszivárogtatásának hátterét, a tévészékház ostromának részleteit és a budapesti rendőrattakok ellentmondásait kutatják, nem csak a karrierjük kerül veszélybe.

Tovább olvasom

Művház

Zenés filmjével köszönti Pásztor Erzsit születésnapján a Duna TV

Szeptember 24-én ünnepli 85. születésnapját Pásztor Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, akinek alakításai színpadon, filmben és szinkronban is egyaránt felejthetetlenek. A jeles napon a Duna Televízió A kenguru című filmjének vetítésével köszönti.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

A színművész gazdag életpályát tudhat maga mögött és ma is aktívan dolgozik. Játszik színházban, gyakran láthatjuk televíziós műsorokban, vagy éppen hallhatjuk valamelyik rádióműsor vendégeként. Nemrég például a Kossuth Rádió Nagyok című műsorában árulta el, mit írt neki Örkény özvegye. Az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában pedig arról beszélt, mennyire nagy születésnapi ajándékot kapott a közönségtől.

Pásztor Erzsi szinte megszámlálhatatlanul sok filmben és tévéjátékban szerepelt. Felejthetetlen előadásában kelt életre például Kajtárné a Veri az ördög a feleségét című filmben, vagy Traján Anna, az 50-es évek gyűlölködő pártaktivistája az Angi Vera című alkotásban.

Sok közül az egyik felejthetetlen filmjével köszönti a színművészt 85. születésnapján a Duna Televízió, amely szeptember 24-én, pénteken este 20.35-től A kenguru című filmjét tűzi műsorára – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája.

Az 1975-ben készült road-movie jellegű zenés filmben Pásztor Erzsi a Vándor Éva által megformált főszereplő édesanyját alakítja. A játékfilmben olyan partnerekkel szerepel, mint Gálffi László, Koltai Róbert vagy Trokán Péter.

Borítókép: Pásztor Erzsi színművész a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának stúdiójában.

Tovább olvasom

Művház

Széchenyi Zsigmond vadászati fotóiból látható tárlat a Capa Központban

Gróf Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképeiből nyílik kiállítás szeptember 27-én a budapesti Capa Központban.

Közzétéve:

MTI Fotó: Komka Péter

A fotótárlat az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás részeként látható november 28-ig – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai adásában.

Széchenyi Zsigmond főként Afrikában járt expedíciókon, de Indiába és Alaszkába is eljutott. A magyarországi és európai képek mellett ezeknek a külföldi expedícióknak a képanyagából válogatták a tárlaton látható mintegy 200 fotót

– mondta el Virágvölgyi István, a kiállítás kurátora a műsorban.

Hozzátette: Széchenyi Zsigmond az expedíciókat albumokban örökítette meg, a többezer képet dátummal, a helyszín megadásával és történetekkel is kiegészítette.

A kurátor felhívta a figyelmet Széchenyi Zsigmond gyűjtőszenvedélyére is. Mint mondta, több mint 1300 trófeából álló gyűjteménye a második világháborúban odaveszett, de a 3500-4000 kötetből álló, ritkaságokat is tartalmazó vadászati könyvgyűjteménye megmenekült és a mai napig a Magyar Természettudományi Múzeum különgyűjteményeként kutatható. Szintén itt őrzik az 1960-as évekbeli afrikai expedíciókból származó trófeákat is.

A kurátor felidézte, hogy a monarchiában nemesként nevelkedett grófot 1951-ben kitelepítették Budapestről és a Keszthelyi Helikon Könyvtárban lett állományon kívüli segéderő. A vadász-író-fényképész Széchenyi végül vadászati szaktudása és népszerű művei miatt költözhetett vissza a fővárosba az 1950-es évek végén.

Borítókép: Kiállítóterem a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban, Hatvanban 2014. március 29-én

Tovább olvasom