Kövess minket!

Művház

A baloldali polgármesterek nem szeretnék a mozikban látni az Elkxrtuk filmet

Karácsony Gergely főpolgármester felelősséghárító szavait ütötték szövetségesei véleménye, mivel hogy a városvezető úgy tett, hogy a főváros nem szól bele a Budapest Film szakmai álláspontjába, ám Szaniszló Sándor és Horváth Csaba baloldali polgármesterek szerint Kálomista Gábor filmjének nincs helye a mozikban

Borítókép: Horváth Csaba és Szaniszló Sándor, akkor még szocialista budapesti képviselõk sajtótájékoztatót tartanak a Fõvárosi Közgyûlés ülése elõtt a Városháza dísztermében 2018. február 21-én. MTI Fotó: Soós Lajos

– A közvélemény előtt zajló vitába átment politikai thriller, ami a 2006-os őszödi események körül játszódik le. Azt nehezményezem, hogy ön mindig azt mondta, a demokrácia fontos számára hogy a vélemények megismerése és elmondása alapvető érték

– szögezte le véleményét Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője, Karácsony Gergely főpolgármesterhez szólva a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén. A kormánypárti politikus azt sérelmezte, hogy a Budapest Film – amely a főváros tulajdona – összes mozija közül, egy teremben, egy időpontban vetíti az Elkxrtuk című filmet úgy, hogy már most látszik, hogy sokszoros az érdeklődés, mint bármelyik filmre, amire jelen pillanatban foglalni lehet. 

Láng továbbá rámutatott, hogy a film a rendszerváltás utáni magyar politika legfontosabb és legszomorúbb eseményét dolgozza fel.

– Mi az oka annak, hogy a Budapest Film nem veszi műsorra, legalább olyan elvek alapján és időpontokban, mint bármelyik más filmet? Szerintem ez egy rossz üzenet, arra kérem a főpolgármester urat, ha ez nem tudatos és nem szándékos, akkor beszéljen a Budapest Film vezetésével – fordult kéréssel Láng Zsolt a főpolgármesterhez.

Válaszában Karácsony Gergely közölte, hogy a fővárosi cégeknek vannak vezetői, akik szakmai döntéseket hoznak, szerinte nem főpolgármesteri kompetencia, hogy egy moziban milyen filmet vetítenek.

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció főpolgármester-helyettese szintén úgy reagált, hogy ez nem az a városvezetés, ahol megszabják, hogy melyik moziban és melyik színházban milyen filmeket és műveket játsszanak. Ám a csúcsvezetők kínos magyarázkodása után a baloldali polgármesterek lerántották a leplet Gyurcsány Ferenc szövetségesei valódi szándékáról. Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere egyenesen borzadálynak minősítette a filmet, majd azt javasolta, hogy csak a Fidesz-székházakban vetítsék az alkotást, ezután pedig a Gyurcsány-párti városvezető arról beszélt, hogy 800 millió forint közpénzt költöttek a filmre – írta a Magyar Nemzet

Ugyanakkor Kálomista Gábor, a film producere korábban elmondta: nincs a filmben állami tőkeinjekció. Horváth Csaba, Zugló polgármestere emelte a tétet, mivel egyenesen home videónak minősítette a filmet és az tanácsolta, hogy „a fideszesek nézzék otthon”. 

A budapesti Fidesz reagálásában úgy fogalmazott: kínjukban összevissza beszélnek a fővárosi gyurcsányisták. – Mit is mondhatnánk erre? Óriási a pánik Gyurcsányéknál – vonta le a kormánypárti frakció a következtetést.

Művház

Kialakult a Virtuózok V4+ nemzetközi mezőnye

A második adásból az is kiderült, melyik négy ifjú tehetség képviselheti Magyarországot a klasszikus zenei tehetségkutatón.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

“Meglepően sok magyar tehetség próbált bekerülni a Virtuózok versenysorozat nemzetközi változatába, miközben egy klasszikus zenésznek nagy kihívás ilyen fiatalon ezen a szinten megméretni” – mondta Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő, a nemzetközi zsűri tagja az M1 aktuális csatornán.

A műsort 2021-ben másodszor rendezik meg a visegrádi együttműködésben résztvevő országokkal, Magyarország mellett Csehországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával, és idén Horvátország is csatlakozott a Virtuózokhoz.

A Virtuózok V4+ mezőnyében Oláh Vilmos, Mészáros Jázon, Kádár Viktória és Braun Áron képviselheti Magyarországot.

Miklósa Erika kitért arra, hogy a tehetségek felfedezésénél is nagyobb felelősség számukra az utánkövetés, vagyis miként tudják a későbbiekben figyelni és támogatni az ifjú zenészek fejlődését.

“Nagy dolog, hogy a virtuózok idén mintegy hetvenmillió embernek mutathatják meg a televízión keresztül tudásukat. Szlovákiában, Csehországban már hónapokkal ezelőtt személyesen tapasztaltam, mennyire várják ott is ezt a megméretést.”

Az operaénekes örömét fejezte ki, hogy a Virtuózok ügye mögé állt a szuperzsűriben helyet foglaló világhírű tenor, Plácido Domingo is, hiszen személye óriási vonzóerőt jelent a tehetségeknek.

A Virtuózok pénteken esténként látható a Duna Televízión.

Tovább olvasom

Művház

Könyv jelent meg Kassai Viktor futballbíró pályafutásáról

Könyv jelent meg a korábban a világ legjobb labdarúgó játékvezetőjének megválasztott Kassai Viktorról.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Alexandra Kiadó gondozásában kiadott életrajzi műben – amelyet a főszereplő és Somogyi Zsolt közösen jegyez – Kassai Viktor elmeséli, miért követte édesapját ezen a különleges pályán és lett bíró, elárulja, milyen meccset vezetni Lionel Messinek vagy éppen Cristiano Ronaldónak, beavatja az olvasót abba is, hogyan tette túl magát az ukrajnai rossz döntésén, ahogy szóba kerül például a Ferencváros, Tököli Attila és a Lipták Zoltán-per is.

“Önéletrajzom egyik célja, hogy betekintést engedjen a futballbírók életébe és mindenki láthassa, hogyan élünk és dolgozunk a színfalak mögött. Biztos vagyok benne, hogy pályatársaim, akikkel az edzéseken és teszteken izzadtunk és a mérkőzéseken szerepeltünk, kellemes nosztalgiával idézik majd fel a közös élményeket. De leginkább azt remélem, hogy a játékvezetésben aktívan működő fiatal kollégák megfelelő motivációt találnak majd életutamban, hiszen az én példám is azt mutatja: tehetséggel és szorgalommal bármit el lehet érni” – idézte Kassai Viktort a kiadócsoport közleménye.

Tovább olvasom

Művház

Nicolas Cage eljátssza Drakulát a Universal új filmjében

Nicolas Cage alakítja Drakulát a Universal stúdió Renfield című filmjében, amelynek címszerepét Nicholas Hoult kapta.

Közzétéve:

Flickr

A Chris McKay (A holnap háborúja) rendezésében készülő szörnyfilm producerei között van a rendezőn kívül Robert Kirkman, David Alpert, Bryan Furst és Sean Furst, McKay produkciós társa, Samantha Nisenboim pedig executive producerként dolgozik majd a The Hollywood Reporter cikke szerint.

Renfield karaktere Bram Stoker 1897-es Drakula című regényéből származik. Egy elmegyógyintézet betege, aki abban a tévhitben él, hogy ha vért iszik, halhatatlanná válik. Drakula rovarokkal és patkányokkal eteti őt, és az örök élettel kecsegteti.

A film részleteit egyelőre nem osztották meg a nyilvánossággal, de komikus hangvételű, modern kori kalandtörténetként írták le. A forgatókönyvet Ryan Ridley írta a képregényíró Kirkman eredeti ötletéből.

Cage, aki a kilencvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja volt, 2011-ben szerepelt utoljára nagy hollywoodi stúdió filmjében, A szellemlovas 2. – A bosszú ereje című akciófilmben, azóta független produkciókban láthatta a közönség.

A színész 1989-ben a Vámpír csókja című kultfilmben már belekóstolt a vámpírfilmek világába.

Borítókép: Nicolas Cage

Tovább olvasom