Kövess minket!

Művház

Több mint 50 film száll versenybe a idei Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

Három kategóriában több mint 50 film száll versenybe a 17. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, amelyet november 27. és december 1. között rendeznek meg Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A program a bristoli Aardman stúdió Shaun, a bárány és a farmonkívüli című egész estés animáció vetítésével veszi kezdetét az Uránia Nemzeti Filmszínházban november 27-én. A földkerekség legismertebb animált bárányának ezúttal egy ufót kell elbújtatnia a nyáj tagjai között – írja az MTI.

Az Anilogue versenyprogramjában láthatja először a magyar közönség a Kabul fecskéi című francia festményanimációt, amelynek idén Cannes-ban volt a világpremierje. A korábban magyarul is megjelent regény filmváltozata megindító szerelmi történetet mesél el az afganisztáni tálib uralom idején.

Ugyancsak az Anilogue fődíjáért száll versenybe a Bunuel a teknősök labirintusában című spanyol film, amely Luis Bunuelről, az Andalúziai kutya, Az öldöklő angyal, A nap szépe és A vágy titokzatos tárgya rendezőjéről szól, aki 1932-ben egy szürrealista áldokumentumfilm készítésébe fog. A látványos és szürrealista motívumokat megjelenítő animációt az a Salvador Simó rendezte, aki az elmúlt években többek között a Karib-tenger kalózai látványvilágáért is felelt.

Versenyfilmek mellett új animációs alkotásokat, animált dokumentumfilmet, virtuálisvalóság-filmet és gyerekprogramot is kínál az idei fesztivál az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+ moziban, a Francia Intézetben és a Lengyel Intézetben, míg a Magvető Café a szakmai programoknak és közönségtalálkozóknak ad helyet – írták a tájékoztatóban.

Művház

Kisebb lesz ezentúl a Kristályglóbusz

Megváltozik a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál szimbóluma és fődíja, a Kristályglóbusz.

Közzétéve:

MTI/EPA/Martin Divisek

A fejét hátra hajtó, kezében gömböt tartó fiatal nőt ábrázoló üvegszobor súlyát és méretét is csökkentették, mert ezek miatt a múltban a díjátvétel több színésznek is gondot okozott.

“A fesztiválszobrok magasságát 42 centiméterről 34,5 centiméterre, a glóbusz átmérőjét 2,4 centiméterrel, az egész szobor súlyát pedig 4,4 kilogrammról 2,4 kilogrammra csökkentettük” – mondta Pavel Mencl, a híres Moser üveggyár igazgatója az új fesztiválszobrokat bemutató sajtótájékoztatón, a nyugat-csehországi Karlovy Varyban.

“A kristályglóbuszaink jelképes értéke a változások ellenére is változatlanul nagy lesz” – jelentette ki Jirí Bartoska fesztiváligazgató újságírók előtt.

A kristályglóbuszokat immár negyedszázada a Moser üveggyár állítja elő. A több tucatnyi üvegszobor legyártása nagyon igényes, a gyár legjobb mesterei minden évben néhány hétig csak ezen dolgoznak.

A Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál idén június 28-án, pénteken kezdődik, és július 6-án, szombaton fejeződik be.

A neves fesztivál fődíjáért 12 film versenyez, magyar alkotás ezúttal nincs közöttük.

Borítókép: Julianne Moore amerikai színésznő, miután átvette a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért odaítélt Kristályglóbuszt Jiri Bartoska fesztiválelnöktől az 54. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2019. június 28-án

Tovább olvasom

Művház

Négy televíziós alkotás támogatásáról döntött az NFI

A taxis hiénákról szóló filmdráma; a magyar animáció egyik legnagyobb mesteréről, Dargay Attiláról készülő dokumentumfilm; egy intenzív osztályon dolgozó orvosról szóló játékfilm, valamint a Flódni című kísérleti rövidfilm gyártására szavazott meg támogatást a Nemzeti Filmintézet (NFI) televíziós döntőbizottsága – közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

Az NFI közleménye szerint

Freund Ádám, a diák-Oscar-jelölt Földiek című alkotás rendezője szeptemberben kezdi forgatni első játékfilmjét Hiénák címmel.

A sok humorral átszőtt filmdráma, amely a köznyelvben csak hiénákként ismert budapesti taxisok között játszódik, több egymásba fűzött szálon futó történetből áll, hősei egyszerű, hétköznapi kisemberek. A főbb szerepekben Pál Emőke, Rába Roland, Ferenczi Gábor és Ionescu Raul lesznek láthatók. A film gyártását, amely a tervek szerint 2025 végére készül el, az NFI 542 millió forinttal támogatja.

A magyar Walt Disney – Dargay Attila portréfilmje címmel készül dokumentumfilm Ballai András rendezésében.

Az alkotás emléket állít a Vuk, a Lúdas Matyi, a Szaffi és megannyi legendás, örökéletű animációs film alkotójának, akinek életműve meghatározó mérföldköve az idén 110 éves magyar animáció történetének. A portréfilm, amely az NFI 25 millió forintos támogatásával készül, bemutatja Dargay Attila munkásságát, megvizsgálva a későbbi alkotókra és a nagyközönségre tett hatását is – írták.

A Fulladás című játékfilm főhőse egy intenzív osztályon dolgozó orvos, aki nap mint nap életről és halálról dönt, segíti a gyógyulást, enyhíti a szenvedést és biztosítja a méltóság megőrzését.

A koronavírus-járvány felforgatja az orvos életét, akinek végzete a jelleme és választott hivatása lesz – írták. Vámos Zoltán orvos, filmrendező alkotása az NFI 450 millió forintos támogatásával készül.

Flódni címmel az NFI 12,6 millió forintos támogatásával rendez kísérleti rövidfilmet Kenéz Ágoston.

Az alkotás egy idős házaspár történetét meséli el bábokkal. A házaspár 50 év óta egyetlen éjszakát sem töltött egymás nélkül, ezért amikor a feleség kórházba kerül, a férj nem tud aludni. Mindennap meglátogatja feleségét, abban a reményben, hogy végre felébred és elmehetnek együtt a cukrászdába.

Mint írták, az NFI egyik legfontosabb vállalása a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotások pályázati úton történő fejlesztése és támogatása. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet az elmúlt években a mozifilmek mellett több mint háromszáz tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotás megvalósulását támogatta a tévéjátékoktól az animációs sorozatokig széles műfaji palettán – olvasható az NFI közleményében.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Művház

Ingyenes filmekkel tiszteleg a FILMIO a Mozgókép Fesztivál életműdíjasai előtt

Csütörtöktől vasárnapig ingyenesen nézhetők a Mária-nap, A veréb is madár, a Kaméleon, az Idő van és Kopaszkutya című alkotások a Nemzeti Filmintézet streaming-platformján.

Közzétéve:

A Magyar Mozgókép Fesztivál 2024. évi életműdíjasai, fotó: MOZ.GO / Magyar Mozgókép Fesztivál

A válogatás tisztelgés a Magyar Mozgókép Fesztiválon életműdíjjal kitüntetett Deimanik Tamásné Baba, Elek Judit, Gulyás Buda, Piros Ildikó és Selmeczi György munkássága előtt – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) csütörtökön az MTI-vel.

A négynapos programban látható Elek Judit forgatókönyvíró-rendező Mária-nap című filmje 1866-ban játszódik és Szendrey Júlia a központi figurája. A történet szerint Petőfi Sándor özvegyének családja a fiatalabb lány, Mária névnapját ünnepli, miközben mindenki a maga évtizedes sérelmeit hánytorgatja fel. Az alkotást először az Un certain regard programban mutatták be a cannes-i fesztiválon 1984-ben.

Piros Ildikó színművész alakítja Szöszit az 1968-as A veréb is madár című szatirikus vígjátékban, amelyben egy sikeres amerikai üzletemberből és egy szürke kisemberből álló ikerpár tagjai egymás személyiségét ellopva keverednek fergeteges kalandokba. Az alkotásban a kor legnagyobb kabarészínésze, Kabos László alakítja az ikerpár mindkét tagját.

Bemutatják a Goda Kriszta rendezte Kaméleon című thrillert, amely Gulyás Buda operatőr kameráján keresztül a 2000-es évek végi budapesti elit világába kalauzolja a nézőt. A Nagy Ervin, Hámori Gabriella és Kulka János főszereplésével készült alkotásban egy házasságszédelgő szélhámos kegyetlen játékai tárulnak fel, ahogyan megpróbálja behálózni következő áldozatát, egy gyönyörű és gazdag balerinát.

Ingyenes érhető el a magyar posztmodern film egyik kulcsműve, Gothár Péter Esterházy Péterrel közösen írt, Idő van című drámája, amely egy olyan középkorú férfi története, aki elhatározza, hogy még életében hőssé válik. A Lázár Kati, Bodrogi Gyula, Ruttkai Éva, Cseh Tamás, Cserháti Zsuzsa közreműködésével készült alkotás a westernek és a musicalek világát idézi, Selmeczi György zeneszerző dallamaival.

Mint felidézik, Deimanik Tamásné Baba fénymegadó több évtizedes pályafutása alatt olyan kultikus filmeken dolgozott, mint a Ripacsok, a Dögkeselyű, a Csinibaba, a Moszkva tér, a Valami Amerika, valamint Szomjas György legendás zenés filmszatírája, a Kopaszkutya: a film Schuster Lóránt, Földes László és Deák Bill Gyula főszereplésével egy fiktív külvárosi rockzenekar történetét meséli el.

1000 film közül válogathatunk

A közleményben kiemelik, hogy a Nemzeti Filmintézet által indított Filmio egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: korunk elvárásaihoz igazodva, kiváló minőségben érhetők el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül.

Jelenleg mintegy 1000 magyar film közül válogathat a közönség a Nemzeti Filmintézet streaming-platformján, amely mobilon és okostévé-alkalmazásokon keresztül is használható – áll a közleményben.

Tovább olvasom