Kövess minket!

Művház

Online verses koncertet adnak Pécsről, a magyar kultúra napja alkalmából

Lackfi János és a Fugato Orchestra verses koncertjével ünneplik a magyar kultúra napját január 22-én Pécsen – tájékoztatta a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) az MTI-t.

Mint azt a ZSÖK közleményében írták, a Kodály Központból online közvetített koncerten a zene és a szöveg egyesül a Hibrid dalok című műsorban.

A koncert azokra a szövegekre épül, amelyeket a költő kifejezetten a Fugato Orchestra számára írt, emellett az előadás a hibrid tematika mentén Lackfi János korábbi válogatott versein alapul.

A 2000-ben alakult Fugato Orchestra elektronikával, dobbal, basszusgitárral és énekesekkel kiegészített szimfonikus kamaraegyüttes, zenéjében a különböző műfajok lényegi energiái egyesülnek. A zenekar tagjai egykori budapesti zeneakadémisták, valamint képzett jazzmuzsikusok, vezetőjük Alpár Balázs.

Az előadás a magyar kultúra napján, január 22-én 19 órától tekinthető meg online, jegyek az eszinhaz.hu oldalon válthatók.

Művház

Letiltotta a Facebook a Bikini online koncertjét

D. Nagy Lajos szerint ideológiai alapon némították el őket.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Fél óra után letiltotta a Facebook a zenekar fizetős, élő buliját arra hivatkozva, hogy nem a zenekari tagok saját dalaik jogtulajdonosai – számolt be róla a Bors.

A csapat a pandémia miatt lassan egy éve nincs színpadon, de így sem maradnak a rajongók koncert nélkül. A zenekar egy hónapja hirdette meg a hivatalos Facebook-oldalán, hogy február 20-án, este nyolctól élő koncerttel egybekötött közönségtalálkozót szervez. A fizetős bulira – 2490 forint volt egy jegy – szép számmal fizettek elő a nézők. Az élő adás 26. percében azonban megszakadt az adás.

“Mivel folyamatosan figyeltük a képernyőt, azonnal észleltük, hogy megállt a közvetítés” – mondta a Borsnak D. Nagy Lajos. Az énekes azt is hozzátette, először azt hitték, hogy gyenge az internet, ez okozza a problémát, majd jó néhány más problémalehetőséget is felvetettek, de nem találták a megoldást. Végül a leggyorsabb megoldás az lett, hogy átmentek a YouTube-ra, ahova a nézők is követhették őket.

D. Nagy azt mondta,

meggyőződése, hogy sötét háttérhatalmak tevékenysége ez, és hogy nagyon komoly szűrők figyelnek, hogy ideológiai alapon tiltottak le minket.

“A Facebook arra hivatkozott, hogy tulajdonjogot sértünk, mert nem a miénk a zene, amit játszunk. Hát akkor kinek a tulajdona, ha nem a Bikinié?!” – mondta az énekes.

Borítókép: D. Nagy Lajos énekes a Bikini rockzenekar koncertjén az M2 Petőfi TV Akusztik című adásában az A38 koncerthajó színpadán

Tovább olvasom

Művház

Internetes vetélkedőt szervez a Nemzeti Színház

Tizedikes és tizenegyedikes diákcsapatok jelentkezését várják február 28-ig. Az idei vetélkedő témája a Nemzeti Színház története.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Róka László

A fordulók során a feladatok a színház nagy korszakaira, fő alkotóira és épületeire koncentrálnak, az alapítástól a Nemzeti mai épületének megnyitásáig, tehát 1837-től 2002-ig – közölte a teátrum.

A vetélkedőre február 28-án éjfélig lehet jelentkezni a Nemzeti Színház weboldalán keresztül.

Országhatáron belülről és kívülről is várják a diákcsapatok jelentkezését. A döntőbe kerülő határon túli csapatok számára az utazási és szállásköltséget a szervezők biztosítják.

A vetélkedő honlapján elérhető felhívás szerint 2021-ben hatodik alkalommal hívja játszani az ország tizedikes és tizenegyedikes diákcsapatait a Nemzeti Színház.

A “Nemzetiszínháztörténeti” vetélkedőben négyfős csapatok vehetnek részt. A csapat tagjai érkezhetnek különböző osztályokból, évfolyamokból, de egy iskolában kell tanulniuk. A csapatok – felkészítő tanáraik segítsége mellett – három, az interneten zajló fordulóban mérik össze tudásukat: színháztörténeti ismereteiket, kreativitásukat és informatikai készségeiket egyaránt használniuk kell.

A jelentkező csapatok digitális dokumentumokat készítenek és nyújtanak be az interneten keresztül, többek között filmet, prezentációkat és kreatív írásokat.

A három internetes forduló eredményei alapján a legjobb hat csapat kerül a döntőbe, amelyet a Nemzeti Színházban rendeznek meg június 11-én, pénteken 10 órától.


A zsűri tagjai között vannak a Nemzeti Színház színművészei, dramaturgjai és a teátrum ifjúsági programfelelőse. A csapatok tableteket, színházbérleteket és könyvutalványokat nyerhetnek, a győztes csapat iskolájába pedig egy napra “kitelepül” a Nemzeti Színház: rendhagyó irodalomórákkal, beszédórával, olvasópróba-játékkal, smink- és fodrászbemutatóval, valamint a színház művészeinek focicsapata is összeméri tudását a diákok csapatával.

Borítókép: A Nemzeti Színház épülete a Rákóczi híd pesti hídfőjénél a IX. kerületi Bajor Gizi parkban. Előtérben Latabár Kálmán Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész szobra, mely Párkányi Raab Péter 2002-ben felállított alkotása.

Tovább olvasom

Művház

Jövő héten vetítik Nagy Dénes első játékfilmjét

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A Nemzeti Filmintézet támogatásával magyar-lett-francia-német koprodukcióban készült alkotás egy második világháborúban szolgálatot teljesítő magyar alakulatról szól.
 

Mint írják, a Természetes fény a megszállt Szovjetunió területén játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A történet szerint Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot egy gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat.

A film a katonák mindennapjait mutatja be a szakaszvezető szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A Természetes fény világpremierje a 71. Berlinalén, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos nagyjátékfilmes versenyprogramjában lesz.

A film rendezője a többszörösen díjazott Nagy Dénes, akinek a Természetes fény az első játékfilmje. A rendező korábban az Együtt című rövidfilmjével két díjat nyert a 38. Magyar Filmfeszmlén; Lágy eső című rövidfilmjével szerepelt a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű programjában; Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című, Bukta Imre portréfilmjéért elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját – emlékeztet a kommüniké.

A rendező Závada Pál regényét adaptálta vászonra. A nagyszabású képi világ megteremtését Nagy Dénes állandó alkotótársa, Dobos Tamás operatőr (Apaföld, Genezis, Fűzfa) és Ágh Márton (Tegnap, Drakulics elvtárs, Szelíd teremtés – A Frankenstein terv) látvány- és jelmeztervező vezette. A filmalkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült – áll az összegzésben.

A tervek szerint tavasszal, amint kinyithatnak a mozik, a magyar nézők is láthatják a filmet, amelynek a hivatalos magyar plakátja kedden debütált – olvasható a közleményben.

A március 1. és 5. között tartandó Berlinale nagyjátékfilmes versenyprogramjában idén először szerepel két magyar film: Nagy Dénes alkotása mellett Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című mozija is szerepel a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért versenyző mozik között.

Tovább olvasom