Kövess minket!

Művház

Magyar képregényben éled újjá Zorro

Egy kisebb amerikai kiadón kívül jelenleg csak ők készítenek Zorro-képregényt.

„A Zorro-mitológia elengedhetetlen figurái közé tartozik Diego apja, Garcia őrmester és Bernardo, a néma szolga karaktere. Amikor elkezdtem tervezni a saját Zorro-változatunkat, a legtöbb inspirációt a Disney 1957-es kultikussá vált tv-sorozatából merítettem, ami valószínűleg itthon is a legismertebb feldolgozása a Róka kalandjainak. Azt is tudtam, hogy nem akarom ugyanazt elmesélni, amit korábban már megtettek, ezért a karaktereken is változtattam némiképp. Így lett Garcia Diegoval egykorú, a néma Bernardo egy szószátyár, szoknyavadász fickó, Don Alejandro pedig egy kimért, szigorú férfi” – meséli a sorozat írója és kiadója, Tálosi András.

A magyar gyártású Zorro-sorozat a kezdetektől meséli el a hős történetét, az első szám már elkészült, a tervek szerint három havonta jönnek majd ki az új részek, és a nemzetközi piacra lépés is fontos cél. A világon ugyanis eddig csupán néhány Zorro-sorozatot adtak ki. Amerikában az ötvenes években jelent meg egy képregény, amit a magyar származású Alex Toth rajzolt, és a Disney adott ki a saját filmsorozatához. Ez akkoriban az olaszoknál és a franciáknál is megjelent, majd az utóbbiak saját gyártású sorozatot is készítettek. A kilencvenes évek elején a Marvel jött ki egy rövid életű képregénysorozattal, aztán a 2000-es években a Dynamite Kiadó is. Jelenleg egy kis amerikai kiadó és a magyar csapat dolgozik a karakterrel.

„Amikor elterveztem, hogy Zorro-képregényt készítenénk, a jogtulajdonosnak elküldtük az igényünket azzal, hogy szeretnénk kifejezetten a magyar piacra szánt saját gyártású sorozatot indítani. Továbbítanunk kellett a széria szinopszisát, a korábbi munkáink portfólióját és látványterveket. Szerencsére engedélyezték a kiadást, ám a folyamat során végig konzultálnunk kell velük, lényegében mindenhez a beleegyezésük kell. Szerencsére tetszett nekik az alapanyagunk, így eddig csupán néhány formai megjegyzésük és kérésük volt” – emeli ki.

A magyar Zorro-képregényt három fős csapat készíti. A történetet András írja, a rajzokat Vári Tamás alkotja, a színekért Vadas Máté felel.

Művház

Megkezdődött a Hunyadi-sorozat nemzetközi értékesítése

A tízrészes alkotás az év végén kerül képernyőre.

Közzétéve:

Főszerepben: Kádár L. Gellért és Rujder Vivien, fotó: Nemzeti Filmintézet/Rise of the Raven

A Robert Lantos producer vezetésével készülő sorozatot a Berlinale után Londonban mutatta be a szakmai közönségnek a német Beta Film, amely a jogok nemzetközi értékesítését végzi – áll a film kommunikációjával megbízott ügynökség MTI-hez eljuttatott közleményében.

A sorozat, amelynek jelenleg a vágása zajlik, tíz egyórás részből áll. Hunyadi, a hadvezér életét tárja a nézők elé, aki a 15. századi középkori Európa kegyetlen viszonyai között, dacolva a túlerővel, döntő győzelmet arat a nándorfehérvári csatában, átformálva ezzel Európa történelmét.

Hunyadi az olasz, lengyel, osztrák, szerb és magyar nemesi családok között éli életét, botrányok, politikai hatalmi játszmák és összeesküvések közepette. Legerősebb szövetségesei a nők: Erzsébet, a felesége, aki vállt vállnak vetve harcol az oldalán, és Brankovics Mara, az első szerelme. Amikor az Oszmán Birodalom soha nem látott méretű hadsereget mozgósít, hogy nyugatra vonulva meghódítsa a Vatikánt és Európát, Hunyadi a csatatérre vezeti seregét, és nem várt győzelmet arat.

A sorozatban Hunyadit Kádár L. Gellért, Szilágyi Erzsébetet Rujder Vivien alakítja, Brankovics Mara szerepében Töröcsik Franciska látható.

A magyar szereplők között van még mások mellett Fekete Ernő, Hermányi Mariann és Medveczky Balázs.

Színes alkotói gárda áll a film mögött

Hozzájuk csatlakozik a nemzetközi színészgárda: Laurence Rupp, Cornelius Obonya, Murathan Muslu, Giancarlo Giannini, Francesco Acquaroli, Karel Roden, Rade Serbedzija, Thomas Trabacchi és Elena Rusconi.

A rendezők Robert Dornhelm, Nagypál Orsi és Szász Attila. A sorozat showrunnere Lengyel Balázs, aki egy epizódot rendezőként is jegyez. A sorozat írói Lengyel Balázs mellett Mihalka György, Lovas Balázs, Ruttkay Zsófia, Veres Attila és Bán Mór, akinek a regényfolyama adja a sorozat alapját.

A film forgatásáról korábban a HírTV jelentkezett helyszíni riporttal:

A tízórás epikus sorozatot a Nemzeti Filmintézet és a Beta Film finanszírozza. Producerei a Serendipity Point Films, a Twin Media, a HG Media, az MR Film és a Beta Film. Társproducer a magyarországi TV2, amely Magyarországon és Szlovéniában, valamint az ORF, amely Ausztriában sugározza a Hunyadit.

A produceri munkában részt vesz Krsko Tibor, Cecilia Hazai, Kinga Hazai és Ari Lantos, valamint Oliver Auspitz és Andreas Kamm az MR Filmtől, továbbá Koby Gal-Raday, a Beta Film tartalomért felelős vezetője – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Művház

Videópályázatot hirdet a Kommunizmuskutató Intézet

A Nagy bűntetthez nagy eszme kell! című kiírás a középiskolás korosztálynak szól, a résztvevők a kommunizmus bűneit, a tettesek vagy az ellenálló hősök történetét mutathatják be.

Közzétéve:

Áldozatok képei a Terror Háza Múzeumban, fotó: MTI/Balogh Zoltán

A pályázat a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet tavaly szeptemberben nyílt időszaki kiállításának címét viseli: a Nagy bűntetthez nagy eszme kell! című tárlat Sam Havadtoy képzőművész pop art stílusú munkáit mutatja be – olvasható a Kommunizmuskutató Intézet MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Pályázni egy legalább 30, legfeljebb 60 másodperces videóval lehet. A filmeket április 7-e éjfélig várják a palyazat@kommunizmuskutato.hu címre.

A beérkezett pályaműveket a benyújtási határidő lejártát követő két héten belül szakértő zsűri értékeli.

Bővebb információ és a pályázati kiírás a https://kommunizmuskutato.hu/palyazatok linken olvasható.

Tovább olvasom

Művház

Az MI segítségével készített filmeket díjaznak a Bem Moziban

Magyarországon először rendeznek mesterséges intelligenciával készült filmeknek nemzetközi versenyt.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A The AI Film Festival (AIFF) győztes alkotásait vasárnap díjátadóval egybekötött vetítésen tekinthetik meg az érdeklődők a Bem Moziban.

A csaknem 30 országból beérkezett 145 pályamunkából rangos zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat. A vetítésen és a díjátadón való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött

– olvasható a szervezők MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Az AIFF-ra öt – látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip és vegyes művészeti alkotás – kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében mesterséges intelligenciával készült alkotásokkal nevezhettek a készítők.

A közleményben idézik Sallai Ervint, a The AI Film Festival alapítóját és főszervezőjét, aki elmondta: a mesterséges intelligencia térnyerése rámutatott arra, hogy új értelmezésben kell kezelnünk a segítségével gyártott tartalmakat.

„Magyarország mindig is úttörő volt a filmiparban, így nem véletlen, hogy pont nekünk jutott eszünkbe egy új típusú, AI fókuszú filmfesztivál létrehozása”

– emelte ki.

Mint megjegyezte, a beérkezett versenymunkák rendkívül sokszínűek: az ausztrál furcsa szőrős lények funk videoklipjétől az elgondolkodtató francia környezetvédelmi filmen át egészen a költői vagy éppen vicces magyar kísérleti alkotásokig rengeteg stílussal és vizuális kultúrával találkozhatnak a nézők.

A kiválasztási folyamat során több mint hétórányi versenyfilmet nézett végig a Moholy–Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) hallgatóiból, reklámszakemberekből és a Bujtor István Moziklub tagjaiból álló előzsűri.

A rövidített listára került alkotások közül a magyarországi MI közösség alapítói, valamint filmes és designszakemberek választották ki a győztes rövidfilmeket. A szakmai zsűri tagja volt többek között Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendező, Glaser Katalin animációs rendező, Bakk Ágnes, a MOME Interakció és Immerzió Hub vezetője és Pártfalusi Attila, a MOME Media Design BA szakvezetője is.

A fesztivál vetítési blokkjaira és a díjátadóra a cooltix.hu felületén lehet regisztrálni.

A díjátadót követően a szervezők filmes beszélgetésre várják az érdeklődőket a Manyi – Kulturális Műhelyben Deák Kristóf rendezővel, Miki357 reklám- és videoklip rendezővel, Juszt Balázs rendezővel, Szabó Simon színésszel és Falcao (LavaLava) reklámszövegíróval – áll a közleményben.

A fesztiválról további információ IDE KATTINTVA érhető el.

Tovább olvasom