Kövess minket!

Művház

John Malkovich Budapesten

A fotográfia fanatikusaként jellemezte alkotótársát, Sandro Miller fotográfust John Malkovich amerikai színész, aki kedden tartott vezetést Budapesten, a Műcsarnokban, Sandro Miller Malkovich Malkovich Malkovich – Tisztelet a kamera mestereinek című kiállításán.

John Malkovich szerdán lép fel a Budapest Kongresszusi Központban Report on the Blind című önálló estjével, előtte azonban személyesen mutatta be a sajtó képviselőinek a maga teljességében először a Műcsarnokban látható fotósorozatot. Sandro Miller John Malkovich-csal együtt újrajátssza, újrarendezi a fotótörténet ikonikus képeit: a legendás színész a szintén chicagói Miller kamerája előtt számtalan közismert személyiség, mások mellett Mick Jagger, Che Guevara, Abraham Lincoln, Simone de Beauvoir, Albert Einstein, Salvador Dalí és John Lennon alakjába bújik bele.

John Malkovich felidézte, hogy 1992 óta dolgozik együtt Sandro Millerrel, aki rendszerint előre megküldi neki azokat a képeket, amelyek feldolgozását aztán közösen elkészítik.

A színész a munka első fázisában azt keresi mindegyik fényképen, mik lehetnek a nehézségek az ábrázolt figura megszemélyesítésében, majd memorizálja a fotót, így lesz képes a 19 éves Mick Jaggerré, Marilyn Monroe-vá vagy éppen két ikerlánnyá válni.

Mindez azonban nem csak két ember munkája, hanem egy egész csapaté – hangsúlyozta John Malkovich: hatalmas szerepe van a sminkeseknek, de pontosan egyeznie kell az eredetivel a frizurának, a ruhának, a háttérnek is, mert a képeken Sandro Miller nem végez semmilyen utólagos manipulációt.

A háttércsapatnak óriási érdeme van abban, hogy olyan emberek bőrébe is bele tudok bújni, akikre egyáltalán nem is hasonlítok

– jegyezte meg.

John Malkovich az MTI kérdésére elmondta: ezt a projektet nem modellkedésnek, de nem is színészetnek látja, szerinte leginkább a festészethez áll közel az aprólékos munka miatt, másrészt egyfajta megfigyelési gyakorlat számára. A színészi tapasztalat persze sokat segít – árulta el John Malkovich, aki a fotózás közben általában megpróbálja elképzelni, mire gondolhatott az eredeti modell a kép elkészültének pillanatában.

John Malkovich

Kedvencének a sorozatból Diane Arbus ikerlányait nevezte, a legnehezebben megszemélyesíthető figurának pedig Bette Davist tartja a színésznő jellegzetes, hatalmas szemei és a Victor Skrebneski által készített portréján kifújt, plasztikus, szinte szakállszerű cigarettafüst miatt.

Andy Warholt volt a legkönnyebb megszemélyesíteni, de viszonylag gyorsan elkészültek a Hemingway-, Einstein- és furcsamód a Marilyn Monroe-portrék is

– számolt be az amerikai színész.

John Malkovich újságírói kérdésre felidézte, hogy nem először jár Budapesten, elmondása szerint ez alkalommal is sokat sétált, ismét bejárta a várost.

Művház

Fotópályázatot hirdet a Nemzeti Ifjúsági Tanács

“Együtt. Újra.” – A civil közösségi élet újraindulásának bemutatása fiatal szemmel címmel hirdet fotópályázatot a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT); a kezdeményezés célja a civil szervezetek programjainak és a közösségi élet újraindulásának bemutatása.

Közzétéve:

“A 2020 márciusa óta mindannyiunk életét befolyásoló koronavírus-járvány a civil szektor működését, illetve a szervezetek által megvalósított programok és rendezvények lebonyolítását is nagymértékben megnehezítette. (…) A formális és az informális közösségek újraindulása ismét megmutatta, hogy mekkora összetartó és értékteremtő ereje van a hazai civil szektornak” – emlékeztet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a NIT.

A fotópályázat célja, hogy ezeket az értékeket, az újraindult programok változatosságát, azok legszebb pillanatait a résztvevők szemével és kameráin keresztül mutassa meg a nagyközönségnek – közölték a kiírók, hozzátéve: a fényképek segítségével azt is szeretnék láttatni, milyen sokszínű és izgalmas tevékenységeket folytatnak ma Magyarországon a civil szervezetek és közösségek.

A pályázatra 18 és 35 év közötti, valamely civil szervezethez kötődő magánszemélyek küldhetnek be fényképet. A fotókat ötfős zsűri értékeli két lépésben: a legjobb húsz pályamű kiválasztása után – melyekről közönségszavazást indítanak a NIT Facebook-oldalán – az első három helyezettet díjazza: az első 300 ezer, a második 250 ezer, a harmadik 200 ezer forint, míg a közönségszavazás nyertese 100 ezer forint értékű pénzjutalmat kap. A legjobb húsz pályaműből várhatóan országos vándorkiállítás indul az ősz folyamán.

A Miniszterelnökség együttműködésével és támogatásával indított fotópályázatra hétfőtől szeptember 19-ig lehet jelentkezni a https://egyuttujra.hu weboldalon.

Tovább olvasom

Művház

Koltai Lajos: akik mindenféléket mondtak rólam, azok engem nem érdekelnek

Az Oscar-díjra jelölt operatőr és rendező filmekről, munkáról és az őt ért kritikákról is kifejtette a véleményét.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Koltai Lajos hat olyan filmet fényképezett, amit később Oscar-díjra jelöltek: öt Szabó István-filmet (Bizalom, Mephisto, Redl ezredes, Hanussen, Csodálatos Júlia) és a Malénát. Tegyük hozzá: a Mephisto Oscar-díjat nyert. Őt a Malénáért jelölték a legjobb operatőr Oscar-díjára – írja az Origo.

Ő maga két Dávid-díjat kapott mint legjobb operatőr – az olasz Oscarnak megfelelő kitüntetés (Az óceánjáró zongorista legendája és a Maléna című filmekért). Az óceánjáróért Európa-filmdíjat kapott, a Csodálatos Júliáért jelölést.

A Sostalanság című filmje, amit ő rendezett, Berlinben hivatalos verseyfilm volt, az Este pedig több amerikai díjat kapott.

Több mint 40 éve Szabó István állandó munkatársa, de ő fényképezett olyan nagyszerű magyar filmeket is, mint a Jutalomutazás (Dárday István), az Örökbefogadás (Mészáros Márta, berlini Arany Medve-díj), a Déryné, hol van? (Maár Gyula, a filmért Törőcsik Mari a legjobb alakítás díját kapta Cannes-ban), vagy éppen a Megáll az idő (Gothár Péter). De fényképezett olyan filmeket, amelyeket Giuseppe Tornatore, Andrej Koncsalovszkij, Jodie Foster vagy Klaus Maria Brandauer rendezett.

Olyan világsztárok álltak a kamerája előtt, mint Meryl Streep, Glenn Close, Vanessa Redgrave, Shirley MacLaine, Annette Bening, Liv Ullmann, Susan Sarandon, Meg Ryan, Jack Lemmon, Sean Connery, Anthony Quinn, Walter Matthau, Robert Duvall, Klaus Maria Brandauer, Ralph Fiennes, William Hurt vagy Harvey Keitel.

Az Origo videóját itt tudja megtekinteni:

Borítókép: Koltai Lajos, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művész

Tovább olvasom

Művház

Jelentősen nő a kultúrstratégiai intézmények támogatása

A Nemzeti Kulturális Tanács tagjait adó tizenhét kultúrstratégiai intézmény állami támogatása 2021-től 13,5 milliárd, 2022-től 17 milliárd forinttal emelkedik – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Budapesten.

Közzétéve:

MTI/Vajda János

A hétfőn megjelenő kormányhatározat a 2021 és 2025 közötti időszakra vonatkozik. Az idei többletforrásokat a kabinet augusztus 1-jével, illetve október 1-jével biztosítja, a jövő évtől a költségvetés normális rendje szerint történik a támogatás – tette hozzá.

Azt remélik, hogy ez mérföldkövet jelent majd, méltó kereteket és anyagi biztonságot teremt a kultúrában dolgozók számára

– mutatott rá Gulyás Gergely, hozzáfűzve, hogy a pluszjuttatásoknál figyelembe veszik az egyes intézmények különböző működési formáit, ugyanakkor tekintettel vannak arra, hogy a magyar kultúra megbecsültsége szorosan összefügg az ország megbecsültségével.

Magyarország kulturális nagyhatalom, és úgy tűnik, az idei gazdasági növekedés módot ad a terület kiemelt kezelésére

– hangsúlyozta Gulyás Gergely. Felidézte, hogy

a Nemzeti Kulturális Tanács megalakulásáról 2019 decemberében döntött a kormány. A cél az volt, hogy legyen egy, a nemzeti kultúra összefogásáért felelős szervezet, amely időről időre megvitatja azokat a stratégiai kérdéseket, amelyekkel a kulturális terület találkozik.

A magyarországi kultúrstratégiai intézmények közé tartozik a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operettszínház, a Nemzeti Artista-, Előadó- és Cirkuszművészeti Központ, a Müpa, a Honvéd Együttes, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyarságkutató Intézet, a Hagyományok Háza, a Néprajzi Múzeum, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet és a Nemzeti Filmintézet. A Nemzeti Kulturális Tanács tagja a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke is.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kulturális szféra nem sokkal a Nemzeti Kulturális Tanács megalakulása után a koronavírus-járvány miatt máris komoly nehézségekkel szembesült, hiszen megszűntek a rendezvények, bezártak a múzeumok, és az online világ kivételével jó ideig nem voltak adottak a feltételek, amelyek biztosították volna a megfelelő működés lehetőségeit. “A Nemzeti Kulturális Tanács ennek ellenére kifejezetten aktív volt, többször találkoztunk és látszott, hogy a vezetőknek pontos képe van intézményeik jövőjéről, a magyar kultúrában elfoglalt helyéről” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Vashegyi György, az MMA és egyben a Nemzeti Kulturális Tanács elnöke azt mondta:

a magyar kultúra történetében korábban nem nagyon fordult elő, hogy a magyar kultúra működésének gerincét adó intézményeket ötéves folyamatra tervezhető háttér biztosításával lássa el a mindenkori kormány.

“Megnyílt az út az intézményekhez tartozó, az általuk leírt terület kulturális stratégiáinak elkészítése előtt. Reményeink szerint erről, a 2022 és 2026 közötti időszakra vonatkozóan még ebben a naptári évben szintén döntést fog hozni a kormány” – fűzte hozzá Vashegyi György.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter

Tovább olvasom