Kövess minket!

Művház

Hajnalcsillag

Milánovics Danica író, nyugdíjas gyermek- és családgondozó. A Fészek Gyermekvédő Egyesület tiszteletbeli elnöke és aktív tagja. Szeret barátkozni és szeret utazni. Összebarátkozott Faludy Györggyel is, akinek az utolsó évéről könyvet írt. Végigjárta az El Caminót, Európa és a világ egyik leghíresebb zarándokútját, a Szent Jakab zarándoklatot is, ahol új barátságokat kötött. Sárközi Lászlónak, a Fedél Nélkül szerzőjének interjúja.

A Danica név nem éppen egy szokványos magyar név. Honnan ered?

A családom Szerbiából származik. Édesapám a Danica nevet adta nekem. Ezt többféleképpen lehet értelmezni – Holdacskának, Napocskának, Csillagocskának is. A Szerbiában élő rokonaim és az édesapám azt mondták, azt jelenti, hogy Esthajnalcsillag, Hajnalcsillag. És emiatt lett Hajni lányom is Hajnalka.

Danica könyvei

Kérlek, mesélj néhány korábbi könyvedről!

Az írásaim túlnyomó része még kéziratként a szekrények mélyén lapul. Olyan gondolatokat, embereket és érzéseket, amikről azt, gondolom, mások talán nem írnak. “Amit nem írnak meg, olyan mintha meg sem történt volna.” Ez az Oscar Wilde idézet a fő inspirálóm. Mert ezt ugyanígy gondolom.

A Te vagy az hajnalcsillag című könyvem életrajzi könyv, illetve önéletrajzi könyv, az eredeti címe az volt: Ősök és utódok között. Dédpapám testvére megírta az előző száz év történetét, én próbálkoztam az 1914 és 2014 közötti éveit bemutatni a családomnak, elsősorban saját élmények alapján. Mint minden könyvem ez is dokumentumregény. Hat évig íródott.

A Majomfalvi kalandokban unokáimnak írtam 30 történetet a Karibi szigeteken eltöltött időről – meseszerű igaz történetekkel próbálkoztam.

Nemrégiben született meg a Fészekmesék című kis kötetem, a Fészek Gyermekvédő Egyesület 25. évfordulójára, ami inkább összeállítás, mint saját szerzemény.

Egyáltalán nem a mának és nem is elsősorban a mai olvasóközönségnek próbálok írni. Persze örülök, ha írásaimmal ma is segítséget, élményt és tudást tudok nyújtani sokaknak, de a fő célom a dokumentálás. Az írás a szenvedélyem. Azért élek, hogy írjak. És azért írok, hogy éljek.

Faludy György bűvöletében

Faludy Györggyel nagyon jó barátságba keveredtél. Hogyan ismerkedtél meg a műveivel?

Véleményem szerint Faludy a XX. század egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb magyar költője, amihez nem csak a kivételesen nagy tehetsége, hanem a magas kor elérése is hozzájárult. Faludy György írásait szerettem, a költő munkásságát nagyra értékeltem és értékelem. Jólesett, hogy a költő a Pokolbéli víg napjaim után című kötetében úgy emlékszik vissza rám, mint sziporkázó jó barátra.

Az első kötetet Faludy György utolsó éve címmel azért írtam meg, mert nagyon megragadtak bennem Csomós Róbert szavai: „…mert Faludyról minden kis morzsát meg kell őrizni az utókornak…” és azt is szerettem volna, hogy Faludy könyvei ott legyenek majd a halála utáni évben is a Könyvhéten, ha ő már nem is lehet ott, de róla a könyv igen. Olyan érzésem volt, hogy örülne neki, hogy ő is ezt szeretné.

Egész életemben voltak példaképeim. Volt egy időszakom, amikor nagyon sok Faludyt olvastam. Akkoriban még csak szamizdat kiadásban lehetett hozzájutni. Egy barátom hozta nekem. Oda voltam a verseiért.

Miért gondoltad azt, hogy könyvet kell írnod Faludy Györgyről?

Nagyon szomorú voltam, amikor meghalt. És tudtam, hogy neki is fontos, hogy ott legyen a köztudatban, ezért ez nekem is fontossá vált. A másik okom az volt, hogy a közvetlen családján, és a legközelebbi barátain kívül nem sokan ismerték úgy Faludyt, az embert, mint amennyire én ebből a korszakából megismerhettem. Csak arról tudok írni, amit szeretek, ami fontos, és Faludy Györgyöt nagyon szerettem, nagyon fontos volt nekem, minden könyvét elolvastam. Azt gondolom, hogy valóságosan olyan életet élt, amilyet megírt, nem szépítette, nem színezte.

Gyermekvédelem, és a Fészek Egyesület létrejötte

A család és gyermekvédelem a hivatásom. Már nagyon korán tudtam, hogy gyerekekkel szeretnék foglalkozni. Ferge Zsuzsától tanultam a szociális munkát az egyetemen, és erre nagyon büszke vagyok.

Jó főnökeim és kollégáim voltak, viszont a gyermekvédelem borzalmas állapotban volt. Nem mindig a gyermekek érdekeit tartották szem előtt. Ekkoriban már egyetemre jártam, és a szakdolgozatomat ebben a témában írtam. Ezért sok nevelőszülővel teremtettem kapcsolatom az országban is, nem csak a megyében. Kialakult egy társaság, akik rendszeresen összejártak, nemcsak a gyerekek ügye miatt, és akikkel közös programokat is szerveztünk a gyerekekkel együtt. Az egyik nevelőszülő, Remete Katalin, a későbbi egyesületi elnökünk, kifejezetten aktív és kezdeményező volt ezekben. Nála gyűltünk össze havonta nyolcan-tízen. Eljártunk egymáshoz is, hogy jobban megismerjük a másik problémáit. Felvetődött az ötlet, hogy létre kellene hoznunk egy egyesületet. De csak én voltam közöttük szakember.

Mi annyira haladó gondolkodásuk voltunk már akkoriban is, hogy megengedtük a gyerekeknek, hogy az igazi szüleikkel is együtt lehessenek, hogy lássák, hogy honnan szakították ki őket, és ismerjék meg az ő helyzetüket is. Konferenciákra is eljártunk, a szülők, nevelőszülők és a gyerekek együtt, ami szokatlan volt. És mi is sokszor felszólaltunk. Ebből alakult ki a Fészek Egyesület.

Ekkoriban még szokatlan volt az önszerveződő civilszervezet. De 1995-ben bejegyeztek minket. Most vagyunk huszoöt évesek!

A zarándokút

Voltál az El Camino-n és a Szent Jakab zarándoklaton. „Indulj el, hogy megérkezhess” – ez a Szent Jakab zarándokút ars poeticája. Honnan indultál és hova tartasz? Hova szeretnél megérkezni?

A zarándokutak egyik legnagyobb tanulsága az, hogy teljesen mindegy, honnan indul és hová érkezik az ember, a lényeg maga az út. Az, hogyan megyünk végig az úton. Hogy „meghallom-e néhány hangya sikolyát”, hogy lehajolok-e, ha csigára taposok véletlenül az úton, és reccsen a háza a talpam alatt, vagy beljebb rakom-e az úttestről a fűbe, vagy hogy megállok és bekötözöm-e a vérző lábú embertársam lábát? Hogy megvigasztalom-e azt, akinek fájdalma van, és adok-e enni az éhezőnek, inni a szomjazónak? Az úton sokan voltak, akik végig imákat mormoltak és nem néztek se jobbra, se balra, senkit és semmit nem vettek észre. Én magam örültem a tavasznak. Emellett nagy tapasztalás volt az is, hogy hiába szeretnénk segíteni, és átvenni a másik hátizsákját. Mindannyinknak megvolt a saját batyuja.

Milyen terveid vannak a jövőre?

Amikor két éve nyugdíjas lettem, elterveztem, hogy nem akarok többet már dolgozni. Pénzért sem. De a gondokkal és örömökkel megkeresnek a régen látott gyerekek is. Olyanok is, akiknek már családja van. És a Faludy könyvem megjelenése után szintén nagyon sokan megkerestek. És akik ismerték és szerették Gyuri bácsit, állandóan inspiráltak, hogy valamiképpen őrizzük meg az emlékét. Egy évvel ezelőtt létre hoztuk a Faludy Kört. Anyukám régi lakásában, Pesten tartjuk az összejöveteleinket.

Úgy érzem, hogy teljes életet éltem és élek, elégedett vagyok az életemmel. Hiszek abban, hogy rajtam is múlik, hogy milyen lesz körülöttem a világ. A számomra nem tetsző társadalmi folyamatok ellenére is megpróbálom úgy élni az életemet, ahogy azt megálmodtam gyerekkoromban. Az egyik kedvenc idézetem Pierre Curie-től: „Az életet álommá kell átalakítani, s álmainkból valóságot formálni.”

Művház

Rendhagyó módon tér vissza a Terminátor

Anime formájában tér vissza a képernyőre a Terminátor, a Netflix rendelt meg belőle egy sorozatot.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Anime sorozat készül a Terminátor-filmek alapján, a projektre a két legutóbbi film produkciós cégével, a Skydance-szel szerződött a Netflix.

A Netflix japán tartalmakért és animékért felelős alelnöke, John Derderian szerint a Terminátor egy ikonikus történet, ami az idő múlásával egyre relevánsabbá válik, ezért érdemes továbbra is foglalkozni vele.

Terminátor – A halálosztó-t 1984-ben mutatták be Arnold Schwarzenegger főszereplésével, azóta pedig öt folytatás is készült hozzá, ha csak a játékfilmeket számoljuk – írta az Origo.

A mostani verzió történetéről még nem lehet semmit tudni, annyi biztos, hogy a sorozat showrunnerje Mattson Tomlin lesz, aki jelenleg az új, Robert Pattinson-féle Batman-filmen dolgozik. 

Tovább olvasom

Művház

Tom és Jerry vezeti a kasszasikerlistát Amerikában

Az egész estés animációs film a hétvégén ugrott az élre.

Közzétéve:

Youtube

A Warner Bros. Tom és Jerry című animációs családi filmjére, amely azt mutatja be, hogy a két főhős hogyan találkozott egymással, és hogy lettek riválisok, a mozis közönség 13,7 millió dollárért (4,1 milliárd forintért) váltott jegyet péntektől vasárnapig, ami a pandémia alatti időszak egyik legjobb debütálásai közé tartozik – írja az MTI.

A stúdió Wonder Woman 1984 című szuperhősfilmje decemberben 16,7 millió dolláros (5 milliárd forintos) premierhétvégét zárt. Az elmúlt tíz hónapban bemutatott filmek közül csak a Croodék: Egy új kor és a Tenet című sci-fi akciófilm tudta megközelíteni a tízmillió dolláros premierhétvégi jegybevételt.
A Tom és Jerry, akárcsak a Wonder Woman 1984 a mozis bemutatással egyidőben az HBO Max streamingszolgáltatáson is megjelent.

A variety.com cikke szerint a 79 millió dolláros (23,6 milliárd forintos) költségvetésből készült animációs filmre az Amerikán kívüli piacokon 25 millió dollárért (7,5 milliárd forintért) vettek jegyet a nézők, így globálisan máris elérte a 38,8 millió dolláros (11,6 milliárd forintos) jegyeladást.

Az elemzők szerint olyan körülmények között, hogy a mozik fele még zárva tart a koronavírus-járvány miatt, és az érdeklődők a produkciót akár otthon is megnézhetik, ez nagyon biztató kezdet, egyúttal jó üzenet az ágazat számára.

További jó hír, hogy Andrew Cuomo New York-i kormányzó március 5-től öt New York-i körzetben engedélyezte a mozik korlátozott kapacitással történő újranyitását. A metropolisban már csaknem egy éve zárva vannak a filmszínházak a pandémia miatt.

A hétvégi kasszasikerlistán a Croodék: Egy új kor 1,2 millió dolláros (369 millió forintos) jegyeladással lett a második. A produkcióra bemutatása óta Észak-Amerikában 52 millió dollárért (15,5 milliárd forintért) vettek jegyet a nézők, globális bevétele a Box Office Mojo szerint átlépte a 156 millió dollárt (46,7 milliárd forintot).

A harmadik helyen az Ördög a részletekben című film végzett a hétvégén 925 ezer dolláros (277 millió forintos) amerikai bevétellel. A Wonder Woman 1984 című film 710 ezer dollárral (212 millió forinttal) a negyedik, Liam Neeson The Marksman című akciófilmje pedig 700 ezer dollár (209 millió forint) jegybevétellel az ötödik lett a listán.

Bortóképünk kivágás a film előzeteséből

Tovább olvasom

Művház

Ma kezdődik a Berlinale, két magyar film is versenyben

A koronavírus-járvány miatt közönség és sztárok nélkül kezdődik hétfőn a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), amelyen a szemle 71 éves történetében először egyszerre két magyar nagyjátékfilm is indul a legjobb filmnek járó Arany Medvéért.

Közzétéve:

Flickr

A világjárvány miatt a Berlinale az idén évindító helyett nyári fesztivál.

A nyilvános vetítéseket és a díjátadó gálákat a június 9-től június 20-ig tartó Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban tartják meg, ha a járványhelyzet megengedi.

Azonban a Berlinale nemcsak a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, hanem a filmipar egyik legfontosabb fóruma, amelynek a szakma naptárjába évtizedek óta rögzült időpontját nem lehet annyira szabadon változtatni, mint az ágazat fogyasztóinak szervezett vetítésekét. Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a hagyományos, év eleji időpontban tartják meg valamennyi szakmai programot, de a közvetlen jelenléten, a személyes találkozásokon alapuló formátum helyett online formátumban.
Azt is elhatározták, hogy a szokott menetrendben állítják össze a fesztivál programját és a nemzetközi zsűriket, amelyeknek tagjai a szakmai programok napjaira Berlinbe utaznak, hogy elvégezzék munkájukat és meghozzák döntéseiket.

Így hétfőn a 71. Berlinale szakmai programsorozata – a filmipari vásár (European Film Market – EFM), a koprodukciós vásár (Berlinale Co-Production Market), a produkciós vásár (World Cinema Fund) és a feltörekvő tehetségek bemutatkozására szervezett fórum (Berlinale Talents) – kezdődik el, a fesztiválra beválogatott filmeket pedig csak a zsűritagok és a regisztrált filmes szakemberek nézhetik meg.


A legjobb filmnek járó Arany Medvéről és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékről döntő zsűri az utolsó napon, március 5-én hirdeti ki döntéseit.
Ezekért a díjakért 15 alkotás versenyez. Köztük van Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című alkotása és Nagy Dénes rendezői bemutatkozása, a Természetes fény című munka. Mindkét film világpremierjét a Berlinalén tartják.

Az elismerésekről döntő nemzetközi zsűrit az Arany Medvével az utóbbi években díjazott művészek közül válogatták ki. A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. Éves költségvetése nagyjából 25 millió euró (8 milliárd forint), fő finanszírozója a német szövetségi kormány.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom