Kövess minket!

Művház

Díjat nyert a Valan látványtervezője

2019. október 15-20. között rendezték meg az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivált Szolnokon, amely a filmes látványtervezők munkásságát állítja középpontba.

A fesztiválzsűri indoklása szerint: “A látványtervező helyszínválasztásával drámai kontrasztot teremtett a fenséges természeti táj és a szűk, nyomasztó belsők között. A zárt, érzelemmentes, eltompult emberi környezet színvilága hitelesen érzékelteti a dráma emocionális világát, kivételes ellentétbe állítva a természet tiszta tónusaival.”

A Valan – Az angyalok völgye, Bagota Béla nagyjátékfilmje a skandináv bűnügyi történetek nyomvonalán haladó, sokkoló thriller. A film fő helyszíne az erdélyi bányaváros, Balánbánya, de a filmet Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Budapesten is forgatták. A magas hegyek közé ékelt, hófödte, részben lakatlan Balánbánya tökéletes terep Bagota titkokkal teli krimijéhez. Ide álmodta meg a film látványvilágát Damokos Csaba.

Damokos Csaba az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál díjával kapcsolatban elmondta: „A Valan hatalmas kaland volt, keresett, talált és épített helyszínek, mindent meghatározott a hegy és a tél. A terepszemlén az volt a fő kérdés, hogy lesz-e elég hó. A díszletépítés és a forgatás alatt sokszor előfordult, hogy mellig érő hóban gázoltunk, de az is hogy teherautóval hordtuk a focipályán raktározott havat a helyszínre, hogy stabilizáljuk a látványt, de festettünk pink homlokzatot is, -20 fokban. Csapatmunka.

Valamikor pályakezdő koromban mondta a néhai, legendás látványtervező, Banovich Tamás: ez egy hálátlan szakma, ha rosszul csinálsz valamit, mindenki kiszúrja, ha jól csinálod, az mondják – mi ebben a díszlet? Igaza volt. Természetesen nagyon örülök a Trauner Fesztivál díjának, annak még jobban, hogy ez a seregszemle a látványtervezők munkájára fókuszál.”

Bagota Béla első mozifilmje, a Valan – Az angyalok völgye a Mátrix Film produkciójában Kántor László producer vezetésével készült.

Az alkotás a Mozinet forgalmazásában november 21-től lesz látható a hazai mozikban.

Művház

Újra megrendezik a népszerű gasztrokulturális fesztivált

Tizenkét borászat részvételével és számos programmal, többek között dűlő- és pincetúrákkal, kóstolókkal, koncertekkel rendezik meg idén a Bor, mámor, Bénye gasztrokulturális fesztivált augusztus 12. és 15. között a Tokaj-hegyaljai Erdőbényén.

Közzétéve:

A 2009-ben még csak hat borászattal indult eseménysorozatot 2010 óta szervezi a Bor, Mámor, Bénye Egyesület, a pandémiás helyzet miatt rendhagyó évnek számító 2020 kivételével. A mára négynapossá dagadó fesztiválon a falu borászatai ismét nyitott ajtóval várják a látogatókat – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint már a rendezvénysorozat első napján érdemes ellátogatni Erdőbényére, mert a korán érkezők dűlőtúrán, ázsiai borvacsorán, grillpartin vehetnek részt, miközben moldvai népzenét is hallgathatnak. Pénteken többek között tematikus hárslevelű-kóstolóval, pincelabirintusos bortúrával, presszópunkkal, “pajzán mesékkel”, majd újabb koncertekkel folytatódik a fesztivál.

Szombaton több borászat is készül pezsgős reggelivel, majd wartburgos dűlőtúra, építészeti séta, aszúkóstoló, muzeális borok kóstolója, irodalmi felolvasás, kádárbemutató, élményfestés, gyerekjátékok és meseelőadások szerepelnek a programban. Vasárnap hagyományosan borvásár zárja a rendezvényt.

A kulináris élményeket többségében környékbeli egységek biztosítják: nyitva tart a Kúria Bisztró, érkezik az encsi Anyukám Mondta étterem, Miskolcról A Leves és a Borsod Burger, lesznek Hegyaljai Tapaszok; specialty kávéval készül a miskolci Jam, a Bab és Víz, valamint az egri Kappu, illetve számos pince saját házikoszttal látja vendégül az érkezőket.

Azok számára, akik nem szeretnének ingázni, de már nem találtak a faluban szállást, ismét megnyitják a kempinget, a távolabbról érkezőknek pedig külön buszjáratot indítanak.

Az eseménysorozat részletes programja a https://bormamorbenye.hu honlapon érhető el.

Tovább olvasom

Művház

Újabb transznemű mesehős a láthatáron

A Disney Junior csatornán, ami a 3 és 8 év közötti gyermekeket célozza meg, látható lesz egy transznemű karakter, aki egy, a Hamupipőkéhez hasonló történet keretében változik át.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Muppet Babies sorozat Gonzo karakteréről derül ki az egyik epizódban, hogy transznemű.

A sorozat egyik jelenetében Gonzo arról beszél, hogy ő is hercegnő ruhát szeretne felvenni. A többiek azonban azt mondják, a fiúk hercegek, a lányok lehetnek hercegnők.

Ekkor lép a színre a Tündérkeresztapa, aki hercegnő ruhát varázsol Gonzóra, aki így Gonzorella-ként érkezik a bálba.

Tom Warburton a Muppet Babies ügyvezető producere elárulta, hogy sokszor gondoltak már arra, hogy Gonzot szoknyában mutassák be, mivel állításuk szerint a karakter személyisége ezt lehetővé teszi.

“Kezdettől fogva akartunk egy olyan epizódot csinálni, ahol Gonzo szoknyában jelenik meg. A szerkesztő és a társproducer azonban tovább akartak menni, és az ötletük alapján készült el a végleges Hamupipőke történet, amiben Gonzo csodálatos volt”, tette hozzá Warbortun.

Gonzo a bálban elmondja barátainak, hogy mindenki arra számított, hogy a megszokott módon fog felöltözni. “Nem akarom, hogy velem foglalkozzatok, viszont nem akarom továbbra is úgy folytatni a dolgokat, ahogy eddig, önmagam akarok lenni”, fogalmazott, miután coming outolt a barátainak.

vallomás után több barátja is elnézést kért tőle, amiért megpróbálták meghatározni neki, hogy mit viseljen. “Gonzo sajnáljuk. A barátunk vagy, és mindenféleképpen szeretünk”, mondták a Muppet Babies szereplői.

A gyermekműsor producerei a mesehős szexuális irányultságával kapcsolatban bejelentették, hogy az a céljuk az új mesehőssel, hogy elfogadják magukat olyannak amilyenek, és elősegítsék az elfogadást a családokban – írja a V4NA hírügynökség.

Tovább olvasom

Művház

A Duna Televízión mutatják be először Lux Ádám legújabb filmjét

A Dankó Rádió Jó pihenést! című műsorának vendége szombaton reggel Lux Ádám volt. A Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész elárulta, mivel töltötte a járvány okozta leállás időszakát, de a Török Ignác aradi vértanúnak emléket állító, Magyar Golgota című filmről is mesélt, amelyet az év elején forgatott. A nemzetközi díjakkal elismert alkotást ősszel mutatja be a Duna Televízió.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Idén nyáron már a tizedik bemutatójára készül Lux Ádám, aki teljes fordulatszámra kapcsolva tért vissza a színpadra a karantén után. Bár a szülei eredetileg nyelvszakra akarták küldeni a középiskola után, ő pályája minden nehézsége ellenére boldog, hogy annak idején a színművészetet választotta hivatásának – derült ki a Dankó Rádió Jó pihenést! című műsorának szombati adásából, ahol a művész Nádas György vendége volt.

„Szerencsés helyzetben voltam, mert a pandémia alatt is volt munkám. Bár a színházak bezártak, és onnan nem származott bevételem, a szinkronnak és más megbízásoknak köszönhetően nem kerültem méltatlan helyzetbe. Vigyáztam arra, hogy lelkileg és szellemileg is frissen tartsam magam. Ha olyan lehetőség akadt, ahol az online teret kihasználva játszhattam, megragadtam” – kezdte Lux Ádám, aki nemcsak a színpadon, hanem a filmvásznon is időről-időre megcsillogtatja tehetségét. A többszörös díjnyertes Magyar Golgota című alkotást 2021 őszén a Duna Televízió nézői is láthatják majd.

„Januárban vettük fel, ősszel lesz a bemutatója, de mivel már pályáztattuk, nyert több díjat is világszerte. Nagy várakozással tekintünk a film elé. Bízunk benne, hogy a magyar nézők is szeretni fogják, a Duna Telelvízió műsorán láthatják majd először” – tette hozzá Lux Ádám.

A teljes beszélgetés IDE kattintva hallgatható vissza a MédiaKlikken.

Tovább olvasom