Kövess minket!

Művház

10 milliárdot dollárt bukott a filmipar április-májusban

Bár a koronavírusjárvány Közép-Európában lecsengőben van, számos iparág akad, amelyre a világjárvány és az általa okozott válság rányomta a bélyegét. Többek között ilyen a filmipar is. A számtalan kihívással birkózó filmes szakma sokat veszített a COVID-19-nak köszönhetően, azonban igazán innovatív megoldásokat is talált, hogy áthidalhassa a felmerülő problémákat.

A világszerte bevezetett karantén rengeteg embert zárt négy fal közé. Ezekben a hónapokban a leghozzáférhetőbb kikapcsolódást a televízió és a különböző streaming oldalak jelentették. Bár a Netflix népszerűsége az otthonmaradásnak köszönhetően az egekbe szökött, a filmelőállítók ugyancsak kényszerpihenőjüket töltötték.

A mozifilmek premierje csúszott, az előre bejelentett sorozatokat hónapokkal eltolták, és pillanatok alatt kezdett érezhetővé válni, hogy nem születnek új művek.

A legfrissebb felmérések szerint a nemzetközi filmipar összesen mintegy 7 milliárd dollár bevételkiesést számolt el március végéig, és április-májusban a mozik zárva tartásának, az elhalasztott premiereknek köszönhetően ehhez újabb 10 milliárd társult. Ez magyar forintban összesen mintegy 5,2 billió.

Nem állt meg teljesen az élet

Miközben az élőszereplős filmek piaca visszaesett, az animátorok továbbra is aktívak. Mivel az ő munkájuk kevesebb interakciót igényel, és gyakran dolgoznak kisebb csoportokban, így számtalan rajzfilm-sorozat zavartalanul futhatott tovább. „Teljes gőzzel haladunk előre” – nyilatkozta a Locksmith Animation társalapítója a The Guardian-nek. – „Bár mindenki 20 százalékkal több időt tölt munkával most, hogy otthonról dolgozunk, de tudjuk tartani a határidőt a filmekkel.”

Ennek, valamint a számtalan befejezett, és csak a bemutatásra váró szuperprodukciónak köszönhetően, ha egyszer véget ér világszerte a karantén, a mozik gyorsan megtelnek majd új filmekkel.

Sok filmkészítő azonban úgy döntött, hogy nem várja meg a korlátozások feloldását. Néhány stúdió azokat az elkészült mozifilmjeit, amelyek kisebb sikerre pályáztak, elérhetővé tette, vagy áthelyezte a streaming oldalára. Így például a Disney is a Disney+-on mutatott be néhány újdonságot. (Többek között az eredetileg szélesvászonra szánt Artemis Fowl-t június 12-én).

Magyarországon is találkozni lehetett online premierekkel. Hajdú Szabolcs új filmje, a Békeidő például a Vimeo nevű videómegosztón debütált, ahol regisztráció és bankkártyás fizetés után tekinthették meg a nézők Magyarországról és Romániából.

A nemzetközi filmes rendezvények sem maradtak el teljesen. Sok fesztivál átköltözött az online térbe, és ott került megtartásra. A legnagyobb filmfesztiválok rendezői közösen állítottak össze egy 100 filmből álló listát, mely május 29-től 10 napon át megtekinthető a Youtube-on a We are One: A Global Film Festival keretein belül.

A probléma továbbra is fennáll

Bár a filmipar készen várja a karantén feloldását, több szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy hiába csökken a járvány, az emberek moziba járási hajlandósága valószínűleg szintén csökkenni fog. Erre lehet következtetni abból, hogy a korlátozások előtti hetekben Európában jelentősen visszaesett a mozik forgalma.

A megoldást sokan a mozitermek átrendezésében látják. Egyes amerikai filmszínházak már azon gondolkodnak, hogyan tudnák egymástól 2 méterre helyezni a székeket. Mások a szabadtéri- és az autósmozi élményének felelevenítésével igyekeznek csökkenteni az emberek szorongását, és növelni a moziba járási hajlandóságát. Ilyen kezdeményezés hazánkban a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetején nyíló autósmozi, de Litvánia fővárosában, Vilniusban a repülőtéren nyílt mozi is kocsival várja a nézőket.

Eközben a filmipar arra törekszik, hogy az újra munkába álló színészek és háttérdolgozók biztonságát garantálni tudja. A stábok mérete valószínűleg csökken majd, és kerülni fogják a tömegeket. Minden stábtagnak kötelező lesz a koronavírus-teszt, több lesz a megszorítás, és nagyobb az orvosi készültség a forgatásokon. Jobban fognak figyelni a higiéniára is – különösen sminkelés közben.

Egy minden esetre biztos: a forgatások hosszú időn át nem lesznek olyanok, mint régen voltak.

Művház

Trill Zsolt fogja játszani Erőss Zsolt hegymászót

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjában születő első egészestés filmben Erőss Zsoltot a Nemzeti Színház nagy színésze alakítja majd, Sterczer Hilda szerepében pedig az eddig kevésbé ismert Pál Emőkét láthatjuk.

Közzétéve:

MTI/Gál László

Ötezer-háromszáz méter magasságot is megmászott Nepálban az első nagyfilmjére készülő Csoma Sándor, mert eredeti elképzelése az volt, hogy Erőss Zsolt hegymászó életét vigye filmre – számol be róla az Origo.

Nagyon tartok a kudarctól, ezért sok időt és energiát ölök abba, hogy pontosan és maradéktalanul megértsem azt az élethelyzetet, amit filmen meg szeretnék mutatni. De hiszek abban, hogy az élet írja a legjobb forgatókönyvet, és a dél-ázsiai országban rengeteg dolgot tapasztalhattam, ami végül hozzáadott a filmemhez. Egyik legfontosabb élményem az oxigénhiány, ami 50 százalékra csökken ezen a szinten. Novemberben voltam covidos, akkor éltem meg ehhez hasonló légzési nehézséget, mint a magaslati pontokon

– emlékezett a rendező.

A hegymászó életét azonban nagyon költséges lett volna egy egész estét betöltő filmen bemutatni, leginkább ezért állt el eredeti elképzeléseitől a rendező. Akkoriban édesanyja betegsége miatt kezdte el foglalkoztatni, a halál és a gyász folyamata körül jártak gondolatai, és egyre mélyebbre került ebbe a gondolatkörbe. Elolvasta a Hópárduc felesége című interjúkötetet, miközben egyre érdekesebbnek érezte a női sorsot, ami nagyrészt a várakozásról szól. “Egészen véletlenül egy üzletben futottam össze Sterczer Hildával, és akkor már biztos voltam benne, hogy az ő történetét kell filmre vinnem.
A gyász és Erőss Zsolt iránti érdeklődésem Sterczer Hildában ért össze” – állapította meg a rendező.

Külön érdekesség, hogy Csoma Sándor névrokona Kőrösi Csoma Sándornak, Erőss Zsolt és Sterczer Hilda pedig fiú gyermeküket, Csomát, róla nevezték el.

Az első játékfilmjét a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programja 67 millió forinttal támogatja, ez évente egységes összeg, amit 5 pályakezdő filmrendező kap meg. A programban az elmúlt években olyan sikeres alkotások születtek, mint Szilágyi Zsófia Egy nap című munkája, amely a 71. cannes-i fesztivál FIPRESCI-díját kapta, vagy Csuja László Virágvölgy című road movie-ja, ami pedig a East of the West zsűri díját nyerte el.

Csoma Sándor egyébként a Casting című munkájáért az Év legjobb kisjátékfilmje elismerésben részesült 2019-ben a Magyar Filmkritikusok és a Magyar Filmakadémia tagsága egybehangzó véleménye alapján, és nemrég megkapta a Sára Sándor-díjat, amelyet a 40 év alatti filmesek érdemelhetnek ki.

A rendező eddigi filmjei főszerepeiben is női sorsokra fókuszál.

“Nagyon izgalmas nézőpont Sterczer Hilda házastársi vállalása, hiszen ő arra kényszerült, hogy élete nagy részében várjon a férjére. Sok történetet megírtak már, és úgy gondolom, hogy a hősök melletti háttérbe szorított szereplőkön keresztül újabb fénytörésbe hozhatók ezek a nagy tettek. Én hősnek találom Hildát, akinek egész életében azt a nyomást kell vinni, hogy elveszítette a férjét, és nagyobb mélységből kell felállnia, mint akár egy hegymászónak, aki balesetet szenvedett. Eddig egész életüket Zsolt köré szervezték. Neki saját magát is újra kellett definiálnia, körvonalazni, hogy Zsolt elvesztése után valójában kicsoda ő” – fogalmazott a rendező.

Budapest, 2012. május 19. Az Annapurna-expedíció tagját, Erõss Zsolt hegymászót – akit 2010. januárban a Magas-Tátrában lavinabaleset ért, és térdtõl lefelé amputálni kellett jobb lábát – felesége és leánya fogadja a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér II. terminálján. A 8091 méter magas „halálhegy” – minden harmadik mászó életét veszti az Annapurnán – meghódítása kudarcba fulladt, Horváth Tibor életét vesztette. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

“Hilda kezdettől szerette a készülő film nézőpontját, attól azonban tartott volna, hogy Zsolt haláláról forgassunk. Hívő ember, és az egyik legnehezebb folyamat, hogy a tragédiával megtört az Istenbe vetett hite. A filmben azt az utat járom végig, amíg végre elkezd gyászolni, hiszen eleinte elnyomja az érzéseit, és a gyerekeit is ebben a szellemben neveli tovább. Rengeteg a média és a társadalom felé mutatott elvárt kényszer, ami meghatározza ezt az időszakot, és a hegymászói tudatos racionalizmus, amivel kezelni próbálja a helyzetet, míg rájön arra, hogy külső segítségre van szüksége. Idővel a hite is visszatér” – avat be a történetbe Csoma Sándor.

Trill Zsolt az Origónak elmondta, hogy mindig is csodálta a hegymászókat, lenyűgözte a vállalásuk, ő maga sohasem indult neki még komolyabb hegyi expedícióknak. “Látásból az Új Színházból ismertem Zsoltot, mert bejárt oda, amikor ott játszottam. Az egyik ügyelő kollégával szervezték a komolyabb expedíciókat a kétezres években. Külsőre talán kicsit hasonlítunk egymásra, de Zsolt zárkózottsága és szófukarsága nem jellemző rám. Nemrég jártunk a Pilisben egy próbatúrán, és azon mosolyogtunk Hildával, hogy én végig “csipogtam” az utat, míg Erőss Zsolt alig szólalt meg mászás közben, egyébként sem volt a szavak embere” – mondta a színész.

Az Origo teljes cikke itt olvasható.

Borítókép: Erőss Zsolt a 8516 méter magas Lhoce csúcsán 2011. május 21-én. A magyar hegymászó Gál László társaságában hódította meg a Mount Everest társhegyének csúcsát, ezzel 11-re növelték a magyarok által megmászott nyolcezres hegyek számát

Tovább olvasom

Művház

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

Az alkotók várják az íróval kapcsolatos írott, tárgyi és audiovizuális emlékeket, történeteket.

Közzétéve:

Borítóképünkön Fekete István író, forrás: Fortepan / Hunyady József

Fekete István a legolvasottabb magyar írók egyike, számos műve közül a Tüskevárt és a Vukot szinte mindenki olvasta. A 120 évvel ezelőtt, 1900. január 25-én született író munkássága azonban jóval gazdagabb e két kötetnél, életét pedig a legtöbben alig ismerjük. Fekete Istvánról most dokumentumfilm-sorozat készül, melynek alkotói

szülőfalujától indulva meglátogatják életének legfontosabb színhelyeit, valamint történészek, kutatók és más szakértők segítségével elevenítik fel annak legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

Az író a somogyi Göllén látta meg a napvilágot Fekete Árpád tanító, iskolamester és Sipos Anna első gyermekeként. A készülő dokumentumfilm-sorozathoz szülőfalu mellett többek között Kaposváron, Mezőkövesden, Ajkán, Bakócán és Budapesten is készülnek felvételek.

A háromrészes, epizódonként 52 perces doku-reality forgatása jelenleg is tart, a tervek szerint nyár elejére készítik el a nyersanyagot. A sorozatban láthatjuk majd többek között A kis Vuk, a Bogáncs és a Tüskevár írójának életútját, a csodálatos gyermekkoráról szóló történeteket, a szülői házat és szigorú édesapját, Fekete Árpádot is megismerhetjük. A filmsorozatban mások mellett megszólal Bodó Imre helytörténész, Fekete István-kutató és Horváth Tibor, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke is mint szakértő.

A Fekete Istvánról készülő dokumentumfilm-sorozat készítője Babay János producer és a film rendezője is, jelenleg szabadúszóként a TV2 egyik tavaszi műsorának a kreatív producere, akitől nem áll távol a filmkészítés, nem is olyan régen a Duna World műsorán láthattuk a Fekete Szivárvány című filmjét, amely egy öt hónapos afrikai küldetést mutat be saját szemszögéből.

A film rendezője kiemelte:

a forgatás még javában zajlik, ehhez keresnek Fekete Istvánnal kapcsolatos írott, tárgyi és audiovizuális emlékeket, történeteket.

Aki szívesen megosztaná ezeket, a babay.janos@babayjanos.tv címen teheti meg.

A készítők tervei szerint a sorozatot tévéképernyőkön és egyéni vetítések alkalmával is bemutatják majd.

Tovább olvasom

Művház

Pályázat kortárs költőknek a járványról

A költészet napján indít pályázatot az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága a 30 év alatti kortárs költőknek. A téma a pandémia megélése, hatása az egyéni, családi és közösségi életre, illetve a járvány utáni újranyitás tervezett vagy remélt változásai.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

E napot hagyományosan felolvasóestekkel, könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal, színházi versestekkel, dedikálásokkal szoktuk ünnepelni.

A koronavírus-járvány azonban idén nem teszi lehetővé a programok szervezését, ezért indult pályázat április 11-én, a költészet napján a kortárs költők inspirálására a Köszönjük, Magyarország! program keretében – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztálya vasárnap az MTI-vel.

A pályázaton bárki indulhat verseivel, aki 1991. április 11. után született. A kiíráson induló alkotók pályázatonként egy művel nevezhetnek.

A rangos irodalmárok által zsűrizett pályázaton összesen harminc fiatal tehetség nyerhet egyenként 300 ezer forintról szóló szerződést. A pályaműveket április 30-ig lehet beadni.

A költészet napját József Attila születésének napján, április 11-én ünneplik 1964 óta.

Tovább olvasom