Kövess minket!

Médiapiac

Zombikkal, Kardashianékkal támad az ősz

Forró ősz lesz az idei a tévés fronton. Miközben az utóbbi években folytatódott a piac fragmentálódása – lassan több mint 120 csatorna fogható – a nézők figyelme egy ponton túl nem terhelhető, előbb-utóbb bekövetkezik a konszolidáció, aminek lesznek nyertesei és vesztesei. Nem csoda hát, hogy a tévétársaságok felpörögtek, csatornákat pozicionálnak át, műsorokat gyártanak és vesznek, minden hétre jut valamilyen, a nézőknek, hirdetőknek szóló bejelentés.

Nem volt ez másképp Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének (Meme) keddi konferenciáján, a Non Spoton sem. A tévétársaságok ügyfélekapcsolati, kereskedelmi és sales igazgatói, szakemberei azt bizonygatták az ügyfeleiknek, potenciális partnereiknek, hogy az ősz náluk az innovációról, a megújulásról szól majd, érdemes szponzorizálni és terméket elhelyezni a műsoraikban a reklámszpot-vásárlás mellett. Erre rá is szorul a tévés piac, hiszen a MEME kimutatása szerint a nonstandard megoldásokra költött összeg brutálisan, legalább félmilliárd forinttal csökkent 2014 óta.

Új csatornák, új sitcomok

A Non Spoton több olyan bejelentés is történt, ami újdonságként hatott, esetleg korábban kiszivárgott, de most megerősítést nyert. A szakemberek újabb részleteket árultak el az őszre betervezett változásokról. Október 1-től Kill boring szlogennel elindul a legendás zenei csatorna, az MTV magyar kiadása – ide költöznek a megszűnő Viva TV magyar zenei tartalmai. A Viacom elindítja új csatornáját, a Comedy Central Familyt, ahol Wysocka Monika, Brand Solutions igazgató szerint többek között visszatér az Így jártam anyátokkal, illetve debütál egy másik amerikai sitcom is, a cukiságfaktorral operáló Baby Daddy.

A Sony-Viasat is a húrok közé csap. Mint azt már korábban bejelentették, októbertől eltűnik a képernyőről az az AXN White és az AXN Black csatorna, hogy átadja a helyét a Sony Maxnak és a Sony Movie-nak. Justyna Owczarek sales igazgató most részletesen beszélt az átállás menetrendjéről. A Sony Movie – nomen est omen – filmcsatorna lesz, az előbbi a női nézőkre céloz. A Sony Max bemutatkozó kisfilmjében feltűnt minden idők leghatalmasabb celebje, Kim Kardashian is. Ezek szerint jön a csatornára a legendás valóságshow, bár erről egy szó sem esett a konferencián.

Vloggerek és túlélőshow

Az RTL, illetve a tévétársaság sales house is tartogatott egy bejelentést a konferenciára miután az piacvezető kertévé őszi műsorrendjéről szinte már mindent tudunk. Jánosi Péter, az R-time sales igazgatója kedden közölte: idén sem marad el a vloggereket felvonultató Comet-gála és díjtátadó: december 8-án rendezik meg.

A tavalyi Comet-díj átadása

A TV2 ügyfélkapcsolati igazgatója, Zájer Attila levetítette az RTL-es Survivor kihívójának számító Asia Express trailerét. A premier időpontja továbbra is titkos, de azt megtudhattuk, hogy a távol-keleti dzsungelban vetélkedő párok egy közismert üdítőt fognak nagy mennyiségben fogyasztani a műsorvezetővel Ördög Nórával egyetemben.

A Discovery is behoz őszre néhány izgalmas docu-realityt – jelentette be Baron Ágnes, a társaság Brand Partnership szakértője. Darkness címen embereket zárnak majd alagutakba, barlangokba, hogy a stáb hőkamerával kövesse majd a vergődésüket. A mindent túlélő Bear Grylls öregeket és fiatalokat ereszt össze egy szigeten, még egy aligátorral is meg kell küzdeniük. Novemberben jön a hírhedt kolumbiai drogbáró eltűnt vagyonát felkutató sorozat, az Escobar’s Millions. Most úgyis Escobar reneszánsz van, miután a Netflix sikert sikerre halmozott a Narcosszal.

Rajzfilmek dögivel

Az AMC-n folytatódik szeptember 11-től a Fear The Walking Dead harmadik évadának második fele, de ez várható volt, miután tavasszal ugye lement az első fele. Lényeg, hogy ősszel sem maradunk zombik nélkül. Piros Máté, az AMC reklámértékesítési igazgatója azzal is meglepte a közönségét, hogy jövőre 24 órás lesz a Minimax, ezek szerint a gyerekek körében is terjed az inszomnia.

Viszont lesz rajta tartalom bőven, miután a tévétársaság pár napja exkluzív megállapodást kötött 37sorozatraés 34 filmre az NBC Universal-Dreamworksszel. A Spektrumon pedig egy hazai gyártású vadiúj dokumentumfilm, a függőségekről szóló Tabukról tabuk nélkül debütál október 27-én.

Médiapiac

Magyarország élen jár az új uniós hírközlési kódex implementálásában

Magyarország élen jár az új európai uniós hírközlési kódex implementálásában, a maga teljességében a kódex idehaza az elsők között lett átültetve a gyakorlatba – mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke csütörtökön Győrben.

Közzétéve:

MTI/Kovács Attila

Koltay András az NMHH és a győri Széchenyi István Egyetem távközlési tanszéke által szervezett, a távközlés világnapjához kapcsolódó konferencián kiemelte: komoly és termékeny az együttműködés a piaci ipari szereplőkkel, ugyanakkor az új hírközlésszabályozási keretrendszerben a piaci és versenyszempontok mellett a közérdek szempontjait is figyelembe vették.

Hangsúlyozta: a koronavírus-járvány és Oroszország ukrajnai háborúja is megmutatta, hogy az államnak nem szabad tejles mértékben kivonulnia az olyan közszolgáltatások területéről sem, ahol a piaci verseny egészségesen működik és hatékonyan nyújtja a szolgáltatásokat.

A hírközlés is ilyen terület, ahol a verseny szabályozásán túl továbbra is szükség van állami közszolgáltatási és igazgatási intézmények fenntartására

– mondta az NMHH elnöke.

Borítókép: Koltay András

Tovább olvasom

Médiapiac

A világon egyedülállónak számít a Bartók Rádió

Devich Márton, a rádió csatornaigazgatója a Bartók Rádió különleges, 35 éves múltjáról mesélt a Duna Almárium című műsorában.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Bartók Rádió 1987. május 23-án vette fel nagy zeneszerzőnk, Bartók Béla nevét, addig 3. műsor néven volt ismert. Elsősorban a klasszikus zene rádiója ma is, de jellemző rá a zenei sokszínűség; sugároz dzsesszt, népzenét, operákat, régizenét, kortárs zenét és filmzenéket is. Habár sokan úgy gondolják, hogy a magaskultúrát képviselő profilja miatt csupán egy szűk réteg kulturális igényeit elégíti ki, az elmúlt években sokat tettek azért a rádió munkatársai, hogy változatos zenei- és műsorrepertoárral tegyék széles körben még népszerűbbé – mondta a csatornaigazgató, Devich Márton a jubileum kapcsán a Dunán.

Világszerte sok klasszikuszenei rádióadó létezik, de csak kevés nemzet büszkélkedhet azzal, hogy a közszolgálati média részeként országos lefedettséggel rendelkező rádiócsatornán hallgathatja 24 órában ezt a zenei műfajt. Az elmúlt 35 évben alkalmunk volt többször megújulni, ezzel együtt hűséges és művelt törzshallgatói bázissal rendelkezünk. Több kell, hogy legyünk, mint egy lemezjátszó, ezért a koncertek és az operaközvetítések mellett rengeteg különböző magazinműsorral, a legrangosabb hazai és külföldi muzsikusokkal, a szakma kiválóságaival várjuk minden nap a hallgatóinkat

– sorolta a Bartók Rádió érdemeit Devich Márton csatornaigazgató, kiemelve, hogy kollégáival a mai napig arra törekszenek, hogy ismeretterjesztő tartalmaik közérthetők legyenek. A hallgatói visszajelzéseket folyamatosan figyelemmel kísérik, mert abban hisznek, hogy a rádiózás közös műfaj, csak megfelelő kölcsönhatással működhet.

A Bartók Rádió május 23-án, hétfőn ünnepel: a Muzsikáló műsorfolyamában, és az Évfordulók című félórás magazinműsorában is megemlékeznek arról, hogy a rádiócsatorna 35 éve vette fel Bartók Béla nevét.

Borítókép: Devich Márton, a Bartók Rádió Csatornaigazgatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai telephelyén lévő rádióstúdióban

Tovább olvasom

Médiapiac

Ellentmond egymásnak Márki-Zay és a Direkt36

Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi kormányfőjelöltje hazugsággal vádolja a Direkt36 portált, amely hosszú cikkben mutatta be a baloldal országgyűlési választási kampányának kulisszák mögötti eseményeit. A polgármester szerint egy olyan beszélgetés tartalmát ferdítették el, amelyről hangfelvétel készült, és az a portál szerkesztőihez is eljutott.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ismét áll a bál a baloldalon: Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi kormányfőjelöltje kedden az ATV-ben azzal vádolta meg a Direkt36 nevű baloldali portált, hogy meghamisították a szavait. Ismert: a Direkt36 kedden jelentetett meg egy cikket a Telex.hu hírportálon, amelyben a baloldal kampányát mutatták be a kulisszák mögé is bepillantva, a résztvevők visszaemlékezései alapján.

A Márki-Zay és a Direkt36 közötti vitát kiváltó epizód a portál tálalásában az volt, hogy 2021 októberének közepén, az előválasztás második fordulója előtt egy nappal a polgármester leült beszélgetni két tanácsadóval. Tóth Péter és Ruff Bálint arról diskurált a leendő miniszterelnök-aspiránssal, miként kellene megszerveznie a kampányát.

A Direkt36 forrásai szerint a találkozó végén Márki-Zay kijelentette, hogy „nem kér a kampányszakemberek tanácsaiból”, mindezt arrogáns hangon közölte velük.

„Kik vagytok ti? Nem tudtok semmit” – közölte a politikus az egyik résztvevő szerint. „Régóta vagyok a politikában, de én úgy még embert nem hallottam beszélni, ahogy Márki-Zay beszélt” – mondta a forrás a Direkt36-nak.

A polgármester azonban tegnap este az ATV-ben azt vázolta fel, hogy egészen más hangnemben zajlott a beszélgetés. Sőt kiemelte: „tévesen idéztek, de van hangfelvétel, és a szerkesztő urat már megkértem, hogy a hangfelvételt használja” – utalt Márki-Zay a Direkt36 cikkének egyik szerzőjére vagy szerkesztőjére, akinek ezek szerint a birtokában vannak a hanganyagok.

Mindez több kérdést is felvet.

Például azt, hogy ki vette fel a beszélgetést, és ha esetleg Márki-Zay volt az, akkor a tanácsadók, Ruff Bálint és Tóth Péter hozzájárultak-e ahhoz, hogy felvétel készüljön? Enélkül ugyanis a hanganyag elkészítése visszaélésnek minősül.

Az a kérdés is felmerül, hogy ha a Direkt36 megkapta a tárgyalás hanganyagát, és abban nem az általuk idézett mondatok hangoztak el, akkor ezt milyen megfontolásból tette a portál? Ennek tisztázása érdekében a Mediaworks Hírcentruma kérdéssel fordult a Direkt36-hoz, illetve Márki-Zay Pétert is megkeresték az ügyben.

Amennyiben kiderülne, hogy a városvezető készítette a felvételeket, akkor nem ez lenne az első eset, amikor engedély nélkül rögzít beszélgetéseket. Korábban a polgármesteri tisztség elnyerése után, 2018-ban került be azzal a hírekbe, hogy a hódmezővásárhelyi városházán bekapcsolt diktafonnal járkálva elegyedett szóba az ott dolgozókkal.

Az ügyről akkor úgy nyilatkozott Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, hogy „a diktafonnal rögzített hangfelvétel személyes adatnak minősül. Egy polgármesternek semmilyen törvényi felhatalmazása nincs arra, hogy titokban vagy nyíltan beszélgetéseket vegyen fel, mert ehhez az érintettek tájékozott hozzájárulása szükséges. A hivatal dolgozói esetében azonban még a hozzájárulás sem releváns” – emelte ki az elnök a Magyar Nemzetben olvashatóak szerint.

Tovább olvasom