Kövess minket!

Médiapiac

Wolf András: „nincs bal- vagy jobboldali lecsó″

A Tv2 a gasztro-reality „háborúra” a Séfek séfe című műsort fegyverezte fel, amelynek nemrég ért véget az első évada. Wolf András séf, a zsűri tagja szerint a főzés összeköti a családot, többek között ezért is szeretik sokan az ilyen jellegű műsorokat. Beszélgetésünk során a szakácsoktatásról, a nézettségi versenyről és a Konyhafőnőkkel való rivalizálásról kérdeztük.

Ön szerint mivel magyarázható, hogy a gasztro-realityknek ekkora divatja van manapság?

A gasztronómiának van divatja, nem csak Magyarországon, hanem az egész világon. Enni egészen sokan szeretnek, és szerintem ez az egyik olyan ágazat, amely teljesen politikamentes, nincsen bal- vagy jobboldali lecsó. Ugyanakkor ez összeköti a családokat, a focit – habár lehet, hogy ez csak egy sztereotípia – csak a férfiak szeretik, az étkezés, a főzés viszont egész sokakat leköt.

Szereti a kihívásokat, az új célokat, ennek egyik ékes bizonyítéka a WestEnd alsó szintjén található Séf asztala. Milyen kihívásokat tartogatott a számára a Séfek séfe?

Ez egy teljesen új dolog az életemben, egy merőben más világ, amelybe így volt lehetőségem betekinteni. Kíváncsi voltam, hogy milyen és hogy mit lehet kihozni belőle.

Okozott-e önnek dilemmát beszállni a zsűribe?

Mindenkiben van dilemma, mielőtt kimozdul a komfortzónájából, de az IKO Műsorgyártóval való beszélgetések megerősítettek abban, hogy ezt el kell vállalni. Nagyon tetszett a formátum és a hozzáállás.

A Séfek séfe a német Game of Chefs magyarosított verziója. Utána nézett a műsornak?

A Séfek séfe világszerte sikeres formátum, többek között Izraelben, Németországban és Romániában is nagy sikerrel futott. A magyar Séfek séfe leginkább az izraeli, kicsit pörgősebb fomátumot követi. Ebből láttam több epizódot én is, amelyek nagyon erős szakmaiságot sugalltak. Ez egy garancia volt arra, hogy a magyar Séfek séfe is minőségi lesz, szakmailag teljes mértékben vállalható.

Egyenlő szinten van a két műsor?

Én a harmadik évadot néztem meg, ahol más volt az „ember anyag”. Úgy gondolom, hogy a Séfek séfe folytatására bátrabban mernek majd jelentkezni, amely magasabb szintre emeli a szakácsszakmai minőségét.

 

Fotó: Jelenet a műsorból – tv2

 

A folytatásban is vállalna szerepet?

Nagyon élveztem az első évad forgatását is, így szívesen folytatnám. Mindannyian sokat tanultunk ebből, és a tapasztalatokat felhasználva szerintem még jobbat szeretnénk csinálni. Hogy ez miként valósulhat meg, az még a jövő zenéje.

A műsorban Krausz Gábor és Vomberg Frigyes volt a két zsűri- és versenytársa. Mi a véleménye a szereplésükről?

Fricit több mint tíz éve ismerem, a Gábort csak néhány éve. Egészen más személyiségek vagyunk, amellyel semmi baj nincsen, viszont hasonlók az elképzeléseink a szakmáról és hasonlók az elvárásaink, illetve az igényeink is, így jól tudunk együttműködni. Valószínűleg ezért is jó a mi hármasunk, nagyon sok mindenben egyformán gondolkodunk.

A Séfek séfében nem csak szakácsok, hanem lelkes amatőrök is részt vettek. Mi a véleménye az átlag magyar főzőtudásáról?

Az átlag magyar főzőtudományát nem tükrözi tökéletesen ez a műsor, általában olyanok jelentkeztek, akiknek a komfortzónája a konyha. Szerintem egyre nagyobb az igény a konyhában eltöltött minőségi időre, illetve az alapanyagokra. Jó irányba halad a magyar gasztronómia, amelyhez kellenek az ilyen műsorok is.

 

A Budapesten született Wolf András a Taverna vendéglátói ipari szakiskolában szerzett szakács-cukrász végzettséget 1996-ban. Tanulóéveit a Gambrius étteremben töltötte, dolgozott többek között a Vörös és fehér borházban, a Rézkakas étteremben, illetve Spanyolországban a La belle epoque-ben is. Konyhafőnökként megfordult a Matteo étteremben, öt évet töltött Bíró Lajos mellett a Bock bisztróban, 2009 óta a New York kávéház és a Salon étterem executive chef-je. A Gault Millau étteremkalauz 2013-ban az év konyhafőnökének választotta, továbbá nagy meglepetésre gyorsbüfét nyitott a WestEnd alsó szintjén, A Séf asztala néven. A 2017-es év Séfek séfe az ő versenyzője, Tatai Róbert lett.

 

Fotó: A győztes séf, Wolf András – tv2

 

Korábban már többször is az nyilatkozta, hogy nincs minőségi szakácsoktatás és amúgy is nehéz motiválni a fiatalokat. Ön szerint mit kaptak azok, akik jelentkeztek ebbe a műsorba?

Huszonöt adáson keresztül megismerhettek egy csomó alapanyagot, technikát, minket és nem utolsó sorban a szakmához való hozzáállást, amely lökést adhat mindenkinek a jövőben. Ugyanakkor ez egy kapcsolati tőkét is jelent, hiszen össze voltunk zárva, megismertük egymást, amelyet a jelentkezők kihasználhatnak a karrierépítésükre.

Miért nincs ma Magyarországon minőségi szakácsoktatás?

Elavult a tananyag, nagyon kevesen jelentkeznek ma szakmunkásnak. Ez nem csak az egyébként sem könnyű szakács szakmára igaz. A műsornak ez az egyik hátránya, hogy sugall valamit. A szürke hétköznapok nem teljesen olyanok, mint amit a tévében látnak a nézők, az csak egy szelete. Ez egy nagyon küzdelmes szakma minden szépségével együtt. Szükség lenne egy oktatási reformra, de ehhez nem értek, én csak a végeredményt látom. Talán az a legnagyobb baj, hogy nagyon sok receptúrát tanítanak viszont az alapanyag és technológiai ismeret nem olyan széleskörű, mint amilyennek a 21. században kellene, hogy legyen.

A gyakorlati oktatás jól működik?

A gyakorlati ugyanolyan, mint az elméleti, ugyanis az anyagot a tankonyhában kell végrehajtani a diákoknak. Ott receptúrákat főznek, mikor technológiákat és alapanyagokat kéne megismertetni velük, mert amíg nem tudják a miérteket, addig elég nehezen kerülnek jó ételek a tányérokra.

Miért nehéz motiválni a mai fiatalokat?

Nem vagyok szociológus, de szerintem össztársadalmi probléma van. A világ nem fog változni, nekünk kell változnunk, hogy a generációkat közelebb hozzuk egymáshoz. Mindenkinek feladata és felelőssége, hogy ez jól működjön.

Számos alkalommal „lusta kamaszként” nyilatkozott magáról. Hogyan érintette, ha lustasággal találkozott a műsorban?

Amikor a másik oldalon áll az ember, akkor ezt egészen nehezen viseli. A „lusta kamaszt” én arra értettem, hogy nem szerettem tanulni. Voltak tantárgyak, amelyeket szerettem, azokból nagyon jó voltam, amely pedig nem érdekelt, azzal egyáltalán nem foglalkoztam. Ez az egész életemet végig kísérte, amely nem feltétlen pozitív. Ami érdekel, abba száztíz százalék energiát bele tudok rakni, szerencsés vagyok, hogy találtam egy ilyen hivatást.

Voltak versenyzők, akik „nem szerettek tanulni” a műsor során?

A hajlandóság megvolt, a kitartás veszett el, néhányan pedig elfáradtak a végére. Egyeseknek túl sok volt az információ, mások pedig még nem tartottak azon a szinten, hogy fel tudják venni a ritmust a többiekkel.

Ön szerint mi kell a győzelemhez?

Nem árt, ha tudunk főzni. E mellett röviden: kitartás, akarat, belső motiváció.

A műsor végig épített a drámára, az izgalmakra. Elvárás volt önökkel kapcsolatban, hogy kemények legyenek vagy csak hozták a „konyha hangulatot”?

Az elvárás az az volt, hogy saját magunkat adjuk. Nem vagyunk színészek ezért nem is próbálkoztunk meg ilyesmivel. Ilyen hosszú időn keresztül nem is tudtuk volna megjátszani magunkat. Belőlünk ez jön ki, ilyen habitusú emberek vagyunk, így kicsúszott jó pár trágár szó is, amelyeket vállalunk. Feszült helyzetben, egy versenyszituációban, ahol minden másodperc számít, azt gondolom, természetes az ilyen megnyilvánulás. A kritikák minden egyes mondatát magunk fogalmaztuk meg, még ha nem is volt mindegyik szívmelengető.

Mit érzett, amikor egy csapattagja kiesett?

Akarva, akaratlanul megkedveli az ember azokat, akikkel sok időt tölt együtt. Mindig rossz elveszíteni valakit, akivel egy csapatban küzd. Bár törekedtünk arra, hogy ne kerüljünk közel a versenyzőkhöz érzelmileg, ez azért nem mindig sikerült, főleg azokkal, akik sokáig versenyben voltak. Az érzelmek mindig nehezítik az ilyen versenyhelyzeteket, s a civil életben is a konyhán az a jó, ha a munkára koncentrálunk, közben persze fontos, hogy egy csapat jól működjön.

A három szakaszos versenynek melyik része volt a legnagyobb kihívás?

A casting része a komfort zónánkon kívül esett, nagyon jó volt, hogy nem tudtuk kik főzték az ételeket, így ez nem tudta befolyásolni a döntésünket. Ugyanakkor ez a kiválasztási folyamat nagyon hosszú és fárasztó volt. Nem felemelő élmény, amikor 8-10-15 körön keresztül borzalmakat kóstol az ember, egészen átértékeli a gasztronómiáról kialakított képét.

A tréning résznél nagyon rövid idő alatt kellett kiválasztani egy csapatot. Ennél a szakasznál nem az egyéni teljesítményekben kellett gondolkoznunk. A csapatversenyekben pedig a legnehezebb számomra az volt, hogy nem érhettem hozzá az ételekhez, nem kóstolhattam meg semmit. Sokszor az jutott eszembe, hogy jobb lett volna, ha levágják a kezemet.

A Séfek séfét öt héten keresztül, huszonöt adáson át sugározták, egyidőben a konkurens csatorna túlélőrealityjével. Hogyan lehet folyamatosan fenntartani ennyi idő alatt a nézők érdeklődését?

Ez az a tévés szakma, amelyhez én nem értek. De úgy tűnik, hogy vagyunk annyira izgalmasak, hogy ez folyamatosan leülteti a képernyők elé az embereket.

Ha jól tudom, ismeri a konkurens csatorna hasonló műsorának a zsűrijét.

Ákossal (Sárközi Ákos, a Michelin-csillkagos Borkonyha séfje – a szerk.) nagyon jó barátságban is vagyok, szinte minden nap beszélünk.

Ki is elemzik a műsorokat?

Szigorúan a magánéletünkről és a civil hivatásunkról beszélgetünk.

Tehát nincs nézettségi rivalizáció?

Ez a csatornák közötti harc, nem a miénk.

Milyen érzés, hogy Magyarország két gasztro-realityjében is szerepet kapott?

Örülök, hogy meghívtak, semmi különleges.

(Az interjú eredetileg a Médiapiac 2017/9-10. számának tévés gasztroműsorokról szóló mellékletében jelent meg. Itt a hosszabb verziót olvashatja.)

Médiapiac

Bizarr eszközökkel a testén tartóztatták le a magyar jogszabályt bíráló CNN-riportert

Autója átkutatása során kábítószert és szexuális segédeszközöket is találtak a rendőrök.

Közzétéve:

Borítóképünkön a CNN riportere, Richard Quest, fotó: Youtube / Quest Means Business

Richard Questet, az ismert CNN-riportert, aki minap a nemrég elfogadott magyar gyermekvédelmi törvényt kritizálta, 2008-ban kábítószer birtoklása miatt tartóztatták le. Őrizetbe vételének pillanatában a nyakában egy kötél volt, amely a nemi szervéhez volt rögzítve – emlékeztet az Origo, hozzátéve: az autójának átkutatása után a hatóságok szexuális segédeszközöket is találtak a furcsa stílusáról ismert tévés csomagtartójában. Quest igyekszik minden fórumon kiemelni a homoszexualitását, és ahol lehetősége van, ott ezt minden lehetséges módon népszerűsíti is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap az ENSZ közgyűlésén vett részt New Yorkban, ahol találkozói mellett interjút adott a CNN-nek is. Richard Quest Quest Means Business című műsorának volt a vendége, ahol a miniszter ismét lesöpörte a balliberális propagandagyár hamis vádjait.

Az interjú során Richard Quest hevesen kritizálta a magyar gyerekvédelmi törvényt és számtalanszor azt hangoztatta, hogy ő bizony homoszexuális, jóllehet a törvénynek ehhez semmi köze sincs, hiszen az a gyerekek érdekeit védi, és a szülőknek adja vissza a gyerek nevelésének a kizárólagos jogát

– hangsúlyozza az eset kapcsán az Origo cikke, amely felidézi, hogy a magyar gyerekvédelmi törvényt élesen kritizáló Richard Quest-et 2008. április 18-án, pénteken hajnali 3 óra 40 perckor a New York-i Central Parkban, amikor a parkban kijárási tilalom volt, a rendőrök letartoztatták, mert úgy tartózkodott ott, hogy az már három órája zárva volt.

Letartóztatásának pillanatában a rendőrök a riportert a nyakában egy kötéllel kapták el, amely a nemi szervéhez volt rögzítve.

Ekkor még kijárási tilalom megszegése miatt indult eljárás ellene, azonban amikor átkutatták a műsorvezetőt, a kabátja bal zsebében egy zacskó kristályos metanfetamint és az autójának a csomagtartójában szexuális játékokat találtak a rendőrök.

A vádak ejtéséért cserébe a riporter beleegyezett abba, hogy egy hat hónapos drogterápián vesz részt. Azonban nem tisztázta, hogy a furcsa kialakítású kötél milyen célt szolgált is valójában.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elindult a Magánterület a HírTV-n: Szentkirályi Alexandra volt az első vendég

Új sorozat indult a Hír TV-n Magánterület címmel, amelynek első évadában ismert nők engednek betekintést a magánéletükbe. Az első adásban Szentkirályi Alexandra mutatta be, milyen egy átlagos napja. Többek között az is kiderült, a munkája során igyekszik minél több emberrel találkozni és beszélgetni, a Kormányinfó pedig az egész világon egyedülálló műfaj.

Közzétéve:

HírTV Sajtóosztály

Az ország lelkiállapotáról, a fideszes politikusok megítéléséről és a Kormányinfó kulisszatitkairól is beszélt a Hír TV Magánterület című új műsorában Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A hétről hétre, vasárnaponként jelentkező sorozat első évadában olyan ismert nők engednek betekintést a hétköznapjaikba és a magánéletükbe, akik a munkájuk vagy a gondolkodásmódjuk révén már reflektorfénybe kerültek.

Az első részben Szentkirályi Alexandra többek között arról is beszélt, szüksége van jól körülbástyázott területekre, ahol biztonságban élheti a magánéletét. A műsorvezető, Ambrus-Jobbágyi Zsófi kérdésére pedig, hogy miért csak nem felismerhető módon jeleníti meg kislányát a közösségi felületeken, azt felelte, a szülő felelőssége, hogy csak olyasmit tegyen a gyermekeivel, amit ő maga később sem bánna meg.

Kifejtette, Budapest most káoszos és ahogy a Kormányinfó, a Tarlós István-féle Budapestinfó is egyedülálló volt, mivel a teljes újságíró paletta valós kérdéseket tehetett fel az akkori főpolgármesternek, amelyekre igazi válaszokat is kapott.

“Karácsony Gergely mostmár olyan szinten bujkál, hogy a Fővárosi Közgyűlés ülésére is egy hátsó teremből és bejáratból mászkál be, nehogy véletlenül hozzá lehessen szólni”

– fogalmazott a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra napjába pillanthattak bele a tévénézők

Szentkirályi Alexandra a Magánterület stábjának beszélt arról is, munkája során próbál minél több emberrel találkozni és beszélgetni, ennek alapján pedig úgy érzi, Magyarországon kedves, jó és tenni akaró emberek élnek. A kérdésre, hogy milyennek látja az ország általános lelkiállapotát, azt felelte:

“Van bennünk egy olyan attitűd, hogy szeretjük rosszabbnak beállítani magunkat, mint, amilyenek valójában vagyunk. Az igazság pedig az – saját tapasztalataim alapján -, hogy amikor kellett, nekem segítettek, amikor jó szóra vágytam, megkaptam és nem csak a mostani munkám során, hanem egész életemben. Ez az ország lelkileg sokkal jobban van, mint korábban, az emberek bíznak a jövőben, mernek tervezni és ez nem csak a politikának köszönhető. Ugyanakkor, ez legalább annyira fontos fokmérője a kormányzás minőségének, mint például a számadatok és statisztikák”.

A Szentkirályi Alexandrával készült adás ismétlése a Hír TV-n vasárnap késő este lesz látható, a Magánterület legújabb adása pedig Rácz Zsófia, ifjúságügyért felelős helyettes államtitkárral szeptember 26-án vasárnap, 19 órakor kerül adásba.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra

Tovább olvasom

Médiapiac

Meghosszabbították az amerikai hírtelevízió vitatott engedélyét

Meghosszabbította szerdán a lengyel országos rádió- és televíziótanács a TNV24 amerikai hírtelevízió működési engedélyét, a csatorna további sorsa korábban Washington aggodalmait váltotta ki a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló lengyel törvénymódosítási tervezet miatt is.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A magán rádió- és tévécsatornák regisztrálásáról döntő és a szólásszabadság felett őrködő lengyel országos rádió- és televíziótanács (KRRiT) négy tagja az engedély meghosszabbítása mellett szavazott, az ötödik tanácstag ellenszavazatot adott le – közölte szerda este a testület szóvivője, Teresa Brykczynska.

A döntést az eddigi működési engedély lejárata előtt négy nappal hozták meg, több korábbi eredménytelen szavazást követően.

A szavazás előtt a testület még határozatot fogadott el az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli cégek működésének elveiről, mely dokumentum Brykczynska szerint a jelenlegi médiatörvény értelmezési nehézségei miatt volt szükséges a TVN24-ről szóló döntés elfogadásához. A nehézségeket a szóvivő szerint a csatorna tulajdonosi viszonyai okozták. Brykczynska egyúttal hangsúlyozta: a KRRiT határozatának semmi köze nincs a médiatörvény módosítási tervezetéhez.

Az említett tervezetet, mely a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szól, a lengyel alsóház augusztusban szavazta meg. A tervezet értelmében az EGT országaiban bejegyzett cégek csak akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az EGT-n kívüli jogi személyeknek részesedése ezekben nem halad meg 49 százalékot. Ezt többen a TVN24 ellen irányuló lépésként értelmezték.

A csatorna tényleges tulajdonosa ugyanis az amerikai Discovery társaság, bár a hírtévé formálisan a Polish Television Holding BV nevű cég felügyeli, mely Hollandiában, az amsterdami Schiphol repülőtér területén – vagyis egy virtuális címen – van bejegyezve.

A médiatörvény módosítását viszont szeptember elején az ellenzéki többségű lengyel szenátus elutasította, most újbóli alsóházi megvitatásra vár.
 

A KRRiT döntését a lengyel külügyminiszter-helyettes, Szymon Szynkowski vel Sek úgy kommentálta: a működési engedélyt meghosszabbították, mert a TVN “nem tehet arról, hogy a médiatörvény hézagos”.  

A KRRiT egyúttal “világosan jelezte, hogy pontosítani kell a jelenlegi jogi helyzeten” – emelte ki a diplomata, hangsúlyozva: a törvényhozói folyamat nem irányul a TVN ellen, általános érvényű jogszabályról van szó.

Az amerikai diplomácia bírálta a tervezetet és a TVN24 körüli helyzetet, azzal érvelve, hogy ez veszélyezteti a média szabadságát, és káros hatással lehet az Egyesült Államok lengyelországi beruházásai körüli légkörre.

Tovább olvasom