Kövess minket!

Médiapiac

Világra jönnének

Újabb európai referencialapot árulnak. Ebben nincs meglepő. Abban viszont akad, hogy szép számmal vannak rá érdeklődők. A legtöbbjük helyi játékos, de akadnak a sorban nagy médiabirodalmak is – köztük a méretes magyarországi médiaportfolióval rendelkező Ringier is.

A Le Monde-ról van szó, amelyre eddig heten jelentkeztek be, de piaci pletykák szerint vannak néhányan, akik még kivárnak ugyan, de valószínűleg versenybe szállnának. A jelenlegi vezérigazgató szerint annak, aki elviszi a céget, mintegy 60-70 millió eurót kellene a társaságba tennie, hogy a La Vie-Le Monde ismét növekedést i pályára álljon. Az új gazdának könnyebb dolga lesz, mint a mostani irányítóknak: a szerkesztőség ugyanis elvesztené most meglévő beleszólását a tőkeemeléssel egy időben, amelyben a résztulajdonos Lagardere-csoport a jelen állás szerint nem kívánt részt venni.

Szakmai körökben az El País-t is kiadó spanyol Prisa-csoportot tartják a befutónak, amely 15 százalékos részesedéssel már kapun belül van. A pályázók között emlegetik a párizsi Le Nouvelle Observateur hírmagazint irányító Claude Perdriel-t, aki megadna 60 milliót a kiadó háromötödéért. Carlo de Benedetti olasz médiacézár éppúgy a képzeletbeli sorban áll, mint a Ringier, amelyről több németnyelvű lap is azt írta: vizsgálja, mit hozhat a konyhára egy ilyen befektetés. Mellettük nemrég jelentkezett be a Le Monde felügyelőbizottságánál egy tőkkerős francia trió. Ezt a kultúrába már eddig is jelents összegeket befektető Pierre Bergé és üzlettársa, Matthieu Pigass mellett a Free nevű internetszolgáltató alapítója, Xavier Niel alkotja.

A trojka sajtóhírek szerint akár 80-100 millió eurót is hajlandó volna kipengetni a cég 50-60 százalékáért, miközben gazdasági, pénzügyi és szakmai függetlenséget ígér, és nem zárja ki, hogy további partnereket von be. Ugyanakkor nem világos, hogy ezzel a felfogással hogyan állítják új pályára a Le Monde-ot. A lap ugyan most megint enyhén nyereséges, de tavaly egyetlen év alatt 4,3 százalékkal csökkent példányszáma – most mintegy 290 ezer kel el belőle egy átlagos napon.

Médiapiac

Sorsdöntő tárgyalás következhet Gyárfásék perében

Komoly előrelépés várható a Fenyő-gyilkosság ügyében folyamatban lévő büntetőper keddi tárgyalásán.

Közzétéve:

Borítókép: Gyárfás Tamás az egyik korábbi tárgyaláson, fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vádirat szerint Gyárfás Tamás elsőrendű vádlott először Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa megöletésével, aki ezt nem hajtotta végre – írja a Magyar Nemzet. A Nap TV egykori producere ezt követően fordult Portik Tamáshoz, az alvilág egyik meghatározó figurájához.

Az egykori olajbűnöző a szlovák Jozef Roháčot bérelte fel Fenyő János médiamogul megölésére.

Mint köztudott, 1998. február 11-én, nem sokkal este fél hat után Fenyő autójával egy piros lámpánál várakozott a budapesti Margit körút és Margit utca sarkán, amikor egy ismeretlen fegyveres férfi a mögötte haladó autóból kiugrott, és az anyósülés felőli ablakon keresztül 20-25 lövést adott le a vállalkozóra, aki a helyszínen életét vesztette.

Az ügyben indított nyomozás során az már korábban kiderült, hogy Fenyő Jánost egy szlovák bérgyilkos, Jozef Roháč ölte meg. A férfit ezért 2017-ben jogerősen életfogytiglanra ítélte a bíróság. A felbujtó személy, személyek kiléte ekkor még ismeretlen volt.

Az eljárás akkor kapott újabb lendületet, amikor Gyárfás Tamást ismeretlenek 2018-ban évekkel korábban készített hangfelvételekkel megzsarolták.

A volt producer feljelentést tett, ezt követően a nyomozók a Farkasréti temetőben találták meg azokat az adathordozókat, amelyeken Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélgetései hallhatók.

Gyárfás és Portik egyelőre tagad, ugyanakkor a bíróság által kirendelt eseti nyelvész szakértői vélemény szerint a rendőrség által a hangfelvételek alátámasztják a vádiratban foglaltakat.

Tovább olvasom

Médiapiac

Széll Tamás a Kossuth Rádió új rovatában is ad konyhai tippeket

Átvitt étterem címmel indul a Főmenü rádiós rovata ma a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A Duna Televízió Michelin-csillagos séfje, Széll Tamás hetente háromszor osztja meg konyhai trükkjeit a hallgatókkal.

Közzétéve:

MTVA

Szeptember 18-án, szombaton nyitott ki ismét a Főmenü konyhája a Duna Televízión. A népszerű gasztroműsor második évadában Széll Tamás, Bocuse d’Or döntős séf új társsal, Böröcz Zsófiával készíti el a fogásokat.

A konyha Átvitt étteremként a Kossuth Rádióban is megnyílik, hogy hétköznap se maradjanak a hallgatók gasztroélmény nélkül. Sőt, a délelőtt hallott tippeket, trükköket hasznosítva akár már este is elkápráztathassák az otthoni vacsoraasztalnál ülőket.

Széll Tamás ugyanis a Kossuth Rádió Napközben című adásában egy héten háromszor: hétfőn, szerdán és pénteken osztja meg tanácsait, fantasztikus ötleteit

– közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája.

A Főmenü házigazdája a rádió riporterének, Babucs Krisztának árulja el például, hogy miként és milyen borokat célszerű használni a főzéshez, de segít eligazodni az olajok világában is. Ezen kívül terítékre kerül rengeteg gyakorlati tipp a fokhagymapucolástól, a tökéletes sült cékla készítésén át az édesburgonya sokszínű felhasználásáig.

Tovább olvasom

Médiapiac

Szijjártó: Mitt Romney durva támadást indított a sajtószabadság ellen

Mitt Romney durva támadást indított a sajtószabadság és a demokrácia ellen – közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebookon.

Közzétéve:

MTI/EPA/Shawn Thew

Szijjártó Péter bejegyzésében kifejtette, az amerikai szenátor azért bírált egy amerikai televíziós újságírót, mert elmondta a saját véleményét Magyarországról, “amely történetesen nem esett egybe a liberális mainstream hazánkkal szembeni hazugsághadjáratával”.

Kiemelte, Mitt Romney a kormányt azzal vádolta, hogy a népakarattal szemben kormányoz, “holott a népakarat a választáson fejeződik ki, márpedig mi egymás után háromszor kaptunk kétharmados felhatalmazást egy olyan választási rendszerben, ahol mindenkinek egyenlő súlyú szavazata van, függetlenül a lakóhelyétől”.     

“Demokráciát és sajtószabadságot féltő NGO-k, ébresztő!” – zárta üzenetét Szijjártó Péter.

Tovább olvasom