Kövess minket!

Médiapiac

Victoria Davies: „Tartalmaink a rajongóink kíváncsiságára épülnek”

November elején érkezett a hír, hogy új, hazai gyártású sorozatot mutat be a Discovery Channel, amely kiváló apropóval szolgált ahhoz, hogy feltegyünk néhány kérdést a Discovery CEEMEA-régióért felelős vezetőjének a sorozatról, a médiavállalat on-demand stratégiájáról, arról, hogy mire kíváncsi a magyar néző a TLC-n, az Animal Planeten vagy az ID-n, illetve a jövőbeni tervekről. De persze arra is választ kaptunk, melyek Victoria Davies alelnök kedvenc műsorai a portfólión belül, és milyen típusú műsorokat néz általában.

A társaság globális tartalmi stratégiájához képest mennyiben tér el a régiós tartalmi stratégia 2019-ben?

A Discovery világszerte vezető a valóságon alapuló szórakoztatásban, ami azt jelenti, hogy erőnk inkább a kiváló minőségű, globális történetekben rejlik, és nem tisztán a helyi fókuszban. Mindig megvizsgáljuk az adott piac fogyasztói preferenciáit, és eldöntjük, hogyan juttathatjuk el történeteinket a helyi közönséghez. Ebben rejlik a Discovery szépsége: olyan egyedi tartalmakat kínálunk, amelyeket máshol nem találnak meg.

Az elmúlt évtizedben a tényszerű tartalmak mellett a portfóliónkban megjelent az életmód, a szórakoztatás és a sport is. Ezeket a különféle irányokat az kapcsolja össze, hogy a való életen alapulnak. Nem szállunk be a zsúfolt fikciós piacra. Olyan történeteket mesélünk el, amelyek táplálják az emberek szenvedélyét és érdeklődését, és olyan helyeket mutatunk meg, amelyeket máshol nem láthatnak. Tartalmaink a rajongóink kíváncsiságára épülnek.

Ez minden országban közös, azonban a régiókban vannak különbségek. Magyarországon a Discovery Channel dedikált feedet kínál, amelyet helyi szakembereink a nemzetközi csapattal közösen terveznek. Kutatjuk a magyar nézők preferenciáit, amit – a regionális nézettségi trendekkel együtt – a csatorna tartalmának összeállításakor figyelembe veszünk.

Ami a sportot illeti: a közelmúltban bejelentettük, hogy Magyarországon 2020-tól az Eurosport közvetíti a tenisz ATP tour versenyeit. Ez nagy befektetés a magyar piacon, és nagyon örülünk, hogy ezt a prémium tartalmat mi kínálhatjuk a magyar sportrajongóknak. Az Eurosport magyar kommentátorcsapata emellett több évtizedes szakmai tapasztalatával és a legmagasabb szintű sportágismerettel emeli a sportversenyek nézői élményét.

Mi jellemzi a vállalat on-demand stratégiáját?

Mindent megteszünk azért, hogy lineáris vagy on-demand szolgáltatásainkon keresztül elérjük a rajongóinkat. Ennek érdekében alakítjuk és újítjuk meg stratégiánkat, miközben nem feledkezünk meg értékes örökségünkről sem.

A Discovery az emberek szenvedélyének táplálásáról szól. Az on-demand világban is hiszünk a „nézni és csinálni”-típusú tartalmakban, amelyek a látnivalón túl is gazdagítják a fogyasztói élményt. Jó példa erre a Food Network Kitchen, amelyet nemrégiben az Amazonnal együtt indítottunk az Egyesült Államokban – ez egy streaming videóalkalmazás, mindennap élő és on-demand főzőleckékkel, illetve oktatóvideókkal.

Komoly beruházásokat végeztünk a világszerte kedvelt tartalmakba – az olimpiától, a tenisztől és a golftól az esküvőkön, a gasztronómián keresztül az álomotthonokig és a borzongató történetekig –, és ezeket a teljes disztribúciós platformon terjesztjük. Kombináljuk a lineáris és a közvetlenül a fogyasztóknak szóló élményeket, hogy erősítsük elérésünket, és márkáinkat az összes képernyőn építsük.

Egyre növekvő számú direct-to-consumer terméket kínálunk, ugyanakkor arra törekszünk, hogy csatornáinkat partnereink VOD platformjaiba is beágyazzuk. Célunk, hogy tartalmaink ott és akkor legyenek elérhetőek, ahol és amikor a fogyasztók szeretnék látni.

Az Eurosport Player, az egyetlen egész Európára kiterjedő sport-OTT szolgáltatás jól szemlélteti a fizetős TV és a direct-to-consumer kombinációjára épülő megközelítésünk. A 7 milliárd képernyő világában az Eurosport Player nagyszerű lehetőség a fiatalabb rajongók elérésére – az európaiak több mint felének nincs hagyományos tévéelőfizetése, viszont sportrajongók. Így maximalizáljuk a lineáris elérést, miközben a digitális területen is intenzíven megjelenünk.

Milyen szeletet hasít ki magának a Discovery a saját gyártások tekintetében?

Az organikus és a szervetlen növekedésnek köszönhetően mára Európa harmadik legnagyobb médiavállalata vagyunk, havonta 306 milliós eléréssel, 3 milliárd órányi tartalommal. Nagyon sokat fordítunk arra, hogy évente 8000 órányi új tartalmunk és 300 000 órás műsorkatalógusunk legyen.

Ami közös ezekben az akár saját, akár harmadik fél által gyártott tartalmakban, hogy összhangban kell legyenek a márka pozícionálásával: az emberek szenvedélyének táplálása és a rajongók kiszolgálása olyan globálisan kedvelt tartalmakkal, amelyek inspirálnak, informálnak és szórakoztatnak.

A mai médiaklíma teljesen más, mint tíz évvel ezelőtt, hagyományosan versenytársként működő társaságok például közös szolgáltatásokat indítanak. Mi is partnerségeket indítunk és tartalmakat fejlesztünk, a közelmúltban például tízéves, 300 millió font értékű megállapodást kötöttünk a BBC-vel, így a Discovery 2020-ban induló globális SVOD szolgáltatásában a nézőink is láthatják a BBC természettudományos tartalmait, illetve a speciálisan ide készülő tényszerű műsorokat.

2018-ban vásárolták meg a Food Network, a Travel Channel és a Fine Living Channel csatornákat, amelyek Magyarországon is elérhetőek. Hogyan alakult az azóta eltelt időszakban a csatornák nézettsége régiós és magyar szinten?

Eddigi legnagyobb akvizíciónk 2018-ban történt a Scripps Networks megvásárlásával – 14,6 milliárd dollár értékben –, amivel a valóságon alapuló szórakoztatás globális vezetőjévé váltunk, és a magyar nézők számára is elérhetőek lettek a legnagyobb nemzetközi életmód-csatornák. A Discovery páratlan globális disztribúciós hálózatával kombinálva ez remek alkalom számunkra, hogy tovább növekedjünk az Egyesült Államokban és nemzetközi szinten is terjesszük a Scripps márkákat.

Arra koncentrálunk, hogy mindkét vállalat erősségeit ötvözve nyújtsunk még jobb ajánlatokat közönségünk számára. Az akvizíció új lehetőségeket kínál a hagyományos Discovery portfólió és a Scripps portfólió számára is, amelyek így kiválóan kiegészítik egymást. Hatalmas műsorkínálat áll rendelkezésünkre, remek tartalmakkal, amelyeket még soha nem láttak az Egyesült Államokban.

A Travel Channel jelentős hozzáadott értéke a magas társadalmi-gazdasági státuszú és egyetemi végzettségű nézők körében mért népszerűsége. A Discovery Channel programkínálatát a Scripps sorozataival is kiegészítettük. Így például a Building off the Grid vagy a Magyarországon is futó Kincsek a garázsból olyan Scripps programok, amelyek most a Discovery Channelen a csatorna átlagánál közel 70%-kal jobb nézettséget (AMR%) érnek el.

Májusban a TLC-n is bemutattuk a Scripps otthon és kert tematikájú csatornája, a HGTV legjobb lakásfelújító és álomotthonokkal foglalkozó műsorait. Helyi kutatásaink szerint ez a műfaj hihetetlenül népszerű Magyarországon. A május-júliusban futó tartalomblokk kiváló eredményeket ért el: átlagnézettsége 75 százalékkal haladta meg az azonos műsorsáv előző három hónapban mért átlagnézettségét.

A sikeres fogadtatás és az egyedi HGTV-tartalom iránti egyértelmű igény miatt 2020-ban el szeretnénk indítani a HGTV-t önálló csatornaként Magyarországon. Reméljük, hamarosan kedvező hírekkel szolgálhatunk!

2018-ban a műfajok tekintetében a család/gyerek és a kapcsolati tematika erősödését hangsúlyozta. Hogyan alakult a trend idén? Mit prognosztizálnak jövőre?

Igen, ez a műfaj világszerte folyamatosan egyre népszerűbb, ezért a médiavállalatok olyan tartalmak létrehozására törekszenek, amelyek alkalmasak a teljes család figyelmének felkeltésére. A TLC-n is remekül teljesít ez a tematika, az idei legnépszerűbb tartalmaink között három ilyen is található: a 90 nap jegyesség – a másik út, a Meghökkentő családi titkok és az Ötös ikrek a családban.

A magyar nézők korábban elsősorban a műszaki-technikai típusú műsorokat fogyasztották a legnagyobb arányban a Discovery Channelen. Változott valamiképpen az érdeklődés iránya, tárgya? Hogyan alakul a nézettség a többi csatornán? Mire kíváncsi a magyar néző a TLC-n, az Animal Planeten vagy az ID-n?

A Discovery Channel örökségét megőrizve a márkát folyamatosan frissítjük. Ennek köszönhetően – a hasonló tematikájú csatornák számának növekedése ellenére – Magyarországon több mint tíz éve a Discovery Channel az első számú tényszerű szórakoztató csatorna. Célunk, hogy inspiráljuk a közönségünket a világ felfedezésére és önmaguk megtalálására. Ez tükröződik a Discovery Channel tartalmi pilléreiben is: tudomány és természet, turbó, kemény munkák, túlélés-kaland és rejtett kincsek.

A régióban és Magyarországon is diverzifikáltuk közönségünket. A hagyományos tényalapú, elsősorban férfiaknak szóló műsorszolgáltatóból olyan gazdag média-ökoszisztémává fejlődtünk, amely a férfiakat és a nőket egyaránt kiszolgálja. Ebben az akvizíciók is segítettek: a TLC, az ID, és különösen a Scripps felvásárlása után a közönségünk ma Európában fele-fele arányban férfi és nő.

A TLC az első számú női tényszerű szórakoztató csatorna. Nézői a szórakoztató, néha sokkoló, de mindig szívmelengető történeteket és pillanatokat kedvelik – olyasmit, amiről beszélgetni lehet. Mint már korábban említettem, a családdal, gyerekekkel és párkapcsolattal foglalkozó sorozatok nagyon jól teljesítenek Magyarországon. Különösen kedvelt volt a Lottó-lakás és a Házvadászok a tavaszi-nyári HGTV tartalomblokkból.

Az ID a valós rejtélyek és izgalmak csatornája, valós emberek valós drámáival. Nézői különösen kedvelik a nyomozásokkal, tragikus szerelmi kapcsolatokkal, eltűnt személyekkel, illetve oknyomozó újságírással foglalkozó műsorait. Egyedi tartalmainak köszönhetően igazi sikertörténet: a képernyő előtt töltött idő kivételesen magas, csaknem egy óra.

Milyen tartalmakat láthatnak a magyar nézők 2019-ben a Discovery portfóliójába tartozó csatornákon?

Hadd emeljek ki két sorozatot a Discovery Channel aktualitásaiból. Vadonatúj helyi gyártású show a Made In Gyetván Csabával. Egyszerre tipikusan Discovery stílusú és magyar tartalom, amely azt mutatja be, hogyan működik a világ körülöttünk. Mindenki ismeri a majdnem húsz éve műsoron lévő Hogyan készült című sorozatunkat, amely még mindig az egyik legsikeresebb műsor, a Discovery Channel egyik védjegye. Örülünk, hogy ezt a hagyományt folytathatjuk és megújíthatjuk Csabával, aki ezen a területen jól ismert és hiteles tehetség.

Az óceán mélysége még mindig rejtély. Jövőre lesz látható új sorozatunk, a Deep Planet Victor Vescuvót követi, aki expedíciójával a világon elsőként feltérképezte a Föld öt óceánjának mélyét, hogy megismerje az eddig ismeretlen mélytengeri életet. Ő az első, aki lemerült a Jeges-tenger legmélyebb pontjára – és a Discovery Channel követte őt kameráival. Victor négy másik mély merülést is végrehajtott, megmutatva, milyen lenyűgöző felfedezések várnak ránk tíz kilométerrel a felszín alatt.

Az új sorozatokon túl a rajongói kedvencek új évadokkal térnek vissza: a következő hónapokban ismét látható lesz az Aranyláz Alaszkában, A Bear Grylls: A sziget és az Autókereskedők.

Magyarországon ötödik csatornaként jövőre – a Discovery Channel, a TLC, az ID és a Travel Channel mellett – az Eurosporton is megkezdjük a hirdetésértékesítést. Nagyon izgalmas lesz ez az időszak, hiszen a téli sportok szezonja közeledik, emellett mi leszünk az egyetlenek, akik mind a négy tenisz Grand Slam tornát közvetítjük. Sőt, 2020-ban kezdődik a tokiói olimpia, és továbbra is az Eurosport lesz az egyetlen hely, ahol a nézők minden sportág és sportoló minden percét követhetik, és láthatják mind a 321 aranyérem megszerzésének pillanatát.

Olimpiai utazásunk a pjongcsangi 2018-as téli olimpiával kezdődött, ahol a játékokkal kapcsolatos egyedi megközelítésünk Európa-szerte rekordnézettséget hozott. Tokióra előre tekintve is elkötelezettek vagyunk abban, hogy a rajongók számára a leginnovatívabb és legrészletesebb digitális olimpiát nyújtsuk egész Európában.

Melyek a kedvenc műsorai a portfólión belül? És milyen típusú műsorokat néz általában?

Nem vagyok a fikciós tartalmak nagy rajongója, inkább a való élet történeteit kedvelem. Szeretem a tényalapú műsorokat és a sportot, így pont a megfelelő cégnél dolgozom.

A TLC nagy rajongójaként élvezem a Mondj igent a ruhára bármelyik sorozatát, a házfelújítással és az álomotthon-kereséssel foglalkozó sorozatokat – például a Házvadászokat vagy a Caribbean Life-ot – a HGTV-n.

Az adrenalin valóban fertőző, így hatalmas sportrajongó vagyok. Ezért rendszeresen követem a tenisz grand slam tornákat az Eurosporton – alig várom, hogy lássam az ATP-t és az Australian Opent!

Médiapiac

Dől a befektetői pénz Trump médiacégébe

Egymilliárd dollárral támogatják befektetők a volt elnök közösségi platformját.

Közzétéve:

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök a választási veresége óta tartott első nagygyűlésén az Ohio állambeli Wellingtonban 2021. június 26-án, fotó: MTI/EPA/David Maxwell

Donald Trump volt amerikai elnök új médiacége, a Trump Media & Technology Group (TMTG) bejelentette, hogy megállapodott befektetőkkel egymilliárd dollár invesztálásáról a TMTG-be egy későbbre tervezett tőzsdei megjelenés céljából – írja a Magyar Nemzet.

A társaság jövő tavasszal tervezi piacra dobni a Truth Social nevű médiaalkalmazást, válaszul arra, hogy a Twitter, a Facebook és az Instagram felfüggesztette Trump fiókjait,

miután az akkor éppen leköszönő elnök radikális hívei január 6-án betörtek a törvényhozás épületébe. A blokkolás idején Trumpnak a Twitteren 89 millió, a Facebookon 33 millió, az Instagramon pedig 24,5 millió követője volt.

„Az egymilliárd dollár fontos üzenet a nagy technológiai cégeknek, hogy abba kell hagyniuk a cenzúrázást és a politikai diszkriminációt. Bevételeink növekedésével a Trump Media & Technology Group erősebb pozícióból veheti fel a harcot a Big Tech önkényuralmával. Ha a techóriások cenzúrázhatják az Egyesült Államok elnökét, akkor mindenkit cenzúrázhatnak”

– szögezte le a volt elnök közleményében a BBC brit közszolgálati csatorna portálja szerint. Trump korábban közölte, hogy a Truth Social elindításával elkezdődhet végre a politikai diszkriminációtól mentes nyílt, szabad és őszinte eszmecsere is.

A TMTG egy úgynevezett speciális akvizíciós társasággal, a Digital World Acquisition Corporationnel (DWAC) állt össze a projekt megvalósítása érdekében. E formációk – amelyek ez év elején robbantak be az amerikai tőzsdékre – lényegében ernyőszervezetek, amelyeknek egyetlen céljuk, hogy magántársasággá egyesítsék a társult cégeket, majd nyilvánossá tegyék őket. Lendületük azonban később megcsappant, ugyanis egynémely összeolvadt vállalat nem tudta teljesíteni ambiciózus pénzügyi célkitűzéseit. Trumpék még a múlt szombaton jelentették be, hogy különféle intézményi befektetők egy csoportja egymilliárd dollárt fog biztosítani a TMTG-nek.

Arról nem szól a fáma, kik ezek a befektetők, arról viszont igen, hogy a médiavállalkozás már csaknem négymilliárd dollárt ér. Mindez arra utal, hogy a volt elnök – a hivatali ideje utolsó szakaszának ellentmondásossága ellenére – képes volt jelentős pénzügyi támogatókra szert tenni.

Ugyanakkor az is tény, hogy számos Wall Street-i cég mereven elutasította a részvételt a befektetésben. Több kockázati alap, családi befektetési társaság és milliárdos magánszemély viszont már nem volt ilyen finnyás.

Ugyanakkor több szóbeszéd is járja Donald Trump pénzügyeinek állapotáról. A múlt hónapban például egy kongresszusi bizottság azt állította, hogy a volt elnök erősen eltúlozta washingtoni szállodájának nyereségességét, s ezzel félrevezette a bizottságot. Mások is vizslatnak a TMTG és a DWAC ügye körül: Elizabeth Warren demokrata szenátor, ugyancsak a múlt hónapban, arra kérte az amerikai tőzsdefelügyeleti hatóságot (SEC), ugyan vizsgálja már ki, hogy a tervezett fúziók nem sértik-e a vonatkozó pénzügyi törvényeket. A Truth Social jövő tavaszi indulása egyébként a három közül az első fázisa lesz a Trump Media tervének. Ezt követi majd a TMTG+ névre keresztelt video-on-demand előfizetéses szórakoztató, majd a hír- és podcast-szolgáltatás bevezetése. S mindezt versenyben az Amazon AWS Cloud és a Google Cloud szolgáltatásával.

A miami központú DWAC-ot az RT.com orosz hírportál szerint a Deutsche Bank egyik volt kereskedője alapította tavaly a technológiai és a pénzügyi vonal egyesítésére. A megállapodás értelmében a DWAC 293 millió dollár tőkét tesz a vállalkozásba annak létrejötte után – a folyamat végén pedig, a költségek levonásával, összejön a Truth Social elindításához szükséges egymilliárd dollár. Patrick Orlando vezérigazgató szerint a forrás elegendő lesz ahhoz, hogy a vállalkozás odavonzza a vezető technológiai szolgáltatókat, valamint segítségével jelentős reklám és üzletfejlesztés kampányokat lehessen indítani. Trumpnak novemberben azonban még nem sikerült útjára bocsátania a Truth Social béta változatát szűkebb körű felhasználói csoport számára.

Tovább olvasom

Médiapiac

A CNN kirúgta riporterét

A Demokrata Párt szócsöveként működő CNN amerikai hírtelevízió kirúgta szombaton egyik műsorvezetőjét, Chris Cuomót, mert tanácsot adott bátyjának, Andrew Cuomónak, korábbi New York-i kormányzónak az ellene szexuális zaklatás gyanújával folyó nyomozás ügyében, nevezetesen, hogy miként kezelje azt a nyilvánosság előtt. A bukott riporter megpróbált lejárató információkat is szerezni Demokrata Párthoz tartozó bátyja egyik vádlójáról.

Közzétéve:

Borítókép: Tüntetõk követelik a szexuális zaklatással vádolt Andrew Cuomo New York-i kormányzó lemondását hivatala elõtt 2021. augusztus 4-én. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Chris Cuomo már májusban beismerte, hogy tanácsokkal látta el bátyját és munkatársait, megpróbált lejárató információkat gyűjteni az egyik vádló ellen. A hírtelevízió akkor még megértő volt, úgy fogalmaztak, figyelembe vették, hogy a műsorvezető a családja érdekét a munkája elé helyezte.

Szerdán aztán a CNN mégis felfüggesztette a riportert, mert újonnan felmerült információk szerint egyértelműen jogsértő módon járt el.

A hírtévé szombaton közölte, azóta megbíztak egy ügyvédi irodát, hogy értékelje az új információt, és ennek alapján döntött úgy a vezetés, hogy kirúgja az alkalmazottat.

Azt nem merte elárulni a baloldali hírcsatorna CNN, hogy mi volt az az új információ, amit miatt nagy nehezen végül kirúgták Cuomót (de csak miután ügyvédekkel egyeztettek.)

Andrew Cuomo exdemokrata kormányzót összesen 11 nő vádolta meg szexuális zaklatással, ezért kényszerült – a tagadás hosszú hónapja után – idén augusztusban végül lemondani. Október vége óta bűnügyi vizsgálat folyik ellene – írta az Origo.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újságírókra támadtak Berlinben

Illegális demonstrációt tartott és újságírókra támadt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltást elutasítók egy több száz fős csoportja szombaton Berlinben.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A német főváros egyik központi negyedében, Friedrichshainban a rendőrség adatai szerint nagyjából ötszázan gyűltek össze a nem engedélyezett tüntetésen. Több embert őrizetbe vettek a járványügyi előírások megsértése és a rendőrökkel szembeni ellenállás miatt.

A tüntetők több újságírót is megtámadtak. Egyiküktől – aki mobiltelefonjával filmezte az illegális demonstrációt – elvették készülékét, amelyet dulakodás után sikerült visszaszereznie. A feltételezett elkövetőnek rablási kísérlet miatt kell felelnie.

A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a megmozdulás idejére, szombat délutánra eredetileg Nemet mondunk az oltási kényszerre címmel szerveztek tüntetést, amelyet azonban a fertőzésvédelmi szabályok várható megsértése miatt nem engedélyeztek, a szervezők mégis igyekeztek mozgósítani támogatóikat az interneten.

Németországban nem oltási kényszer, hanem oltási kötelezettség bevezetését tervezik.

A várhatóan december 8-án hivatalba lépő új kormány tervei szerint felkérik a németek közösségének egészét érintő erkölcsi kérdések vizsgálatával és javaslatok megfogalmazásával foglalkozó független szakértői testületet, a Német Etikai Tanácsot (Deutscher Ethikrat), hogy az év végéig dolgozzon ki állásfoglalást, amelynek alapján meg lehet vitatni és el lehet dönteni az ügyet a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kötelezettséget februártól vezethetik be. A kötelezettségszegés nem kényszerintézkedést, hanem szabálysértési bírságot vonna maga után.

Az ügyvezető szövetségi kormány legutóbbi, szombati adatai szerint az oltási kampány eddigi 345 napja alatt 126,6 millió adagot adtak be a Covid-19 elleni védőoltásokból.

Teljes oltással 57,3 millió ember – a lakosság 68,9 százaléka – rendelkezik. A teljes oltás utáni frissítő adagot 13 millióan – a lakosság 15,7 százaléka – kapta meg.

A kampány az utóbbi napokban felgyorsult. A péntekkel zárult héten naponta átlagosan 743 ezer adagot – másodpercenként nagyjából kilenc oltást – adtak be. November elején még 300 ezer körül volt a napi átlag.

Tovább olvasom