Kövess minket!

Médiapiac

Victoria Davies: „Tartalmaink a rajongóink kíváncsiságára épülnek”

November elején érkezett a hír, hogy új, hazai gyártású sorozatot mutat be a Discovery Channel, amely kiváló apropóval szolgált ahhoz, hogy feltegyünk néhány kérdést a Discovery CEEMEA-régióért felelős vezetőjének a sorozatról, a médiavállalat on-demand stratégiájáról, arról, hogy mire kíváncsi a magyar néző a TLC-n, az Animal Planeten vagy az ID-n, illetve a jövőbeni tervekről. De persze arra is választ kaptunk, melyek Victoria Davies alelnök kedvenc műsorai a portfólión belül, és milyen típusú műsorokat néz általában.

A társaság globális tartalmi stratégiájához képest mennyiben tér el a régiós tartalmi stratégia 2019-ben?

A Discovery világszerte vezető a valóságon alapuló szórakoztatásban, ami azt jelenti, hogy erőnk inkább a kiváló minőségű, globális történetekben rejlik, és nem tisztán a helyi fókuszban. Mindig megvizsgáljuk az adott piac fogyasztói preferenciáit, és eldöntjük, hogyan juttathatjuk el történeteinket a helyi közönséghez. Ebben rejlik a Discovery szépsége: olyan egyedi tartalmakat kínálunk, amelyeket máshol nem találnak meg.

Az elmúlt évtizedben a tényszerű tartalmak mellett a portfóliónkban megjelent az életmód, a szórakoztatás és a sport is. Ezeket a különféle irányokat az kapcsolja össze, hogy a való életen alapulnak. Nem szállunk be a zsúfolt fikciós piacra. Olyan történeteket mesélünk el, amelyek táplálják az emberek szenvedélyét és érdeklődését, és olyan helyeket mutatunk meg, amelyeket máshol nem láthatnak. Tartalmaink a rajongóink kíváncsiságára épülnek.

Ez minden országban közös, azonban a régiókban vannak különbségek. Magyarországon a Discovery Channel dedikált feedet kínál, amelyet helyi szakembereink a nemzetközi csapattal közösen terveznek. Kutatjuk a magyar nézők preferenciáit, amit – a regionális nézettségi trendekkel együtt – a csatorna tartalmának összeállításakor figyelembe veszünk.

Ami a sportot illeti: a közelmúltban bejelentettük, hogy Magyarországon 2020-tól az Eurosport közvetíti a tenisz ATP tour versenyeit. Ez nagy befektetés a magyar piacon, és nagyon örülünk, hogy ezt a prémium tartalmat mi kínálhatjuk a magyar sportrajongóknak. Az Eurosport magyar kommentátorcsapata emellett több évtizedes szakmai tapasztalatával és a legmagasabb szintű sportágismerettel emeli a sportversenyek nézői élményét.

Mi jellemzi a vállalat on-demand stratégiáját?

Mindent megteszünk azért, hogy lineáris vagy on-demand szolgáltatásainkon keresztül elérjük a rajongóinkat. Ennek érdekében alakítjuk és újítjuk meg stratégiánkat, miközben nem feledkezünk meg értékes örökségünkről sem.

A Discovery az emberek szenvedélyének táplálásáról szól. Az on-demand világban is hiszünk a „nézni és csinálni”-típusú tartalmakban, amelyek a látnivalón túl is gazdagítják a fogyasztói élményt. Jó példa erre a Food Network Kitchen, amelyet nemrégiben az Amazonnal együtt indítottunk az Egyesült Államokban – ez egy streaming videóalkalmazás, mindennap élő és on-demand főzőleckékkel, illetve oktatóvideókkal.

Komoly beruházásokat végeztünk a világszerte kedvelt tartalmakba – az olimpiától, a tenisztől és a golftól az esküvőkön, a gasztronómián keresztül az álomotthonokig és a borzongató történetekig –, és ezeket a teljes disztribúciós platformon terjesztjük. Kombináljuk a lineáris és a közvetlenül a fogyasztóknak szóló élményeket, hogy erősítsük elérésünket, és márkáinkat az összes képernyőn építsük.

Egyre növekvő számú direct-to-consumer terméket kínálunk, ugyanakkor arra törekszünk, hogy csatornáinkat partnereink VOD platformjaiba is beágyazzuk. Célunk, hogy tartalmaink ott és akkor legyenek elérhetőek, ahol és amikor a fogyasztók szeretnék látni.

Az Eurosport Player, az egyetlen egész Európára kiterjedő sport-OTT szolgáltatás jól szemlélteti a fizetős TV és a direct-to-consumer kombinációjára épülő megközelítésünk. A 7 milliárd képernyő világában az Eurosport Player nagyszerű lehetőség a fiatalabb rajongók elérésére – az európaiak több mint felének nincs hagyományos tévéelőfizetése, viszont sportrajongók. Így maximalizáljuk a lineáris elérést, miközben a digitális területen is intenzíven megjelenünk.

Milyen szeletet hasít ki magának a Discovery a saját gyártások tekintetében?

Az organikus és a szervetlen növekedésnek köszönhetően mára Európa harmadik legnagyobb médiavállalata vagyunk, havonta 306 milliós eléréssel, 3 milliárd órányi tartalommal. Nagyon sokat fordítunk arra, hogy évente 8000 órányi új tartalmunk és 300 000 órás műsorkatalógusunk legyen.

Ami közös ezekben az akár saját, akár harmadik fél által gyártott tartalmakban, hogy összhangban kell legyenek a márka pozícionálásával: az emberek szenvedélyének táplálása és a rajongók kiszolgálása olyan globálisan kedvelt tartalmakkal, amelyek inspirálnak, informálnak és szórakoztatnak.

A mai médiaklíma teljesen más, mint tíz évvel ezelőtt, hagyományosan versenytársként működő társaságok például közös szolgáltatásokat indítanak. Mi is partnerségeket indítunk és tartalmakat fejlesztünk, a közelmúltban például tízéves, 300 millió font értékű megállapodást kötöttünk a BBC-vel, így a Discovery 2020-ban induló globális SVOD szolgáltatásában a nézőink is láthatják a BBC természettudományos tartalmait, illetve a speciálisan ide készülő tényszerű műsorokat.

2018-ban vásárolták meg a Food Network, a Travel Channel és a Fine Living Channel csatornákat, amelyek Magyarországon is elérhetőek. Hogyan alakult az azóta eltelt időszakban a csatornák nézettsége régiós és magyar szinten?

Eddigi legnagyobb akvizíciónk 2018-ban történt a Scripps Networks megvásárlásával – 14,6 milliárd dollár értékben –, amivel a valóságon alapuló szórakoztatás globális vezetőjévé váltunk, és a magyar nézők számára is elérhetőek lettek a legnagyobb nemzetközi életmód-csatornák. A Discovery páratlan globális disztribúciós hálózatával kombinálva ez remek alkalom számunkra, hogy tovább növekedjünk az Egyesült Államokban és nemzetközi szinten is terjesszük a Scripps márkákat.

Arra koncentrálunk, hogy mindkét vállalat erősségeit ötvözve nyújtsunk még jobb ajánlatokat közönségünk számára. Az akvizíció új lehetőségeket kínál a hagyományos Discovery portfólió és a Scripps portfólió számára is, amelyek így kiválóan kiegészítik egymást. Hatalmas műsorkínálat áll rendelkezésünkre, remek tartalmakkal, amelyeket még soha nem láttak az Egyesült Államokban.

A Travel Channel jelentős hozzáadott értéke a magas társadalmi-gazdasági státuszú és egyetemi végzettségű nézők körében mért népszerűsége. A Discovery Channel programkínálatát a Scripps sorozataival is kiegészítettük. Így például a Building off the Grid vagy a Magyarországon is futó Kincsek a garázsból olyan Scripps programok, amelyek most a Discovery Channelen a csatorna átlagánál közel 70%-kal jobb nézettséget (AMR%) érnek el.

Májusban a TLC-n is bemutattuk a Scripps otthon és kert tematikájú csatornája, a HGTV legjobb lakásfelújító és álomotthonokkal foglalkozó műsorait. Helyi kutatásaink szerint ez a műfaj hihetetlenül népszerű Magyarországon. A május-júliusban futó tartalomblokk kiváló eredményeket ért el: átlagnézettsége 75 százalékkal haladta meg az azonos műsorsáv előző három hónapban mért átlagnézettségét.

A sikeres fogadtatás és az egyedi HGTV-tartalom iránti egyértelmű igény miatt 2020-ban el szeretnénk indítani a HGTV-t önálló csatornaként Magyarországon. Reméljük, hamarosan kedvező hírekkel szolgálhatunk!

2018-ban a műfajok tekintetében a család/gyerek és a kapcsolati tematika erősödését hangsúlyozta. Hogyan alakult a trend idén? Mit prognosztizálnak jövőre?

Igen, ez a műfaj világszerte folyamatosan egyre népszerűbb, ezért a médiavállalatok olyan tartalmak létrehozására törekszenek, amelyek alkalmasak a teljes család figyelmének felkeltésére. A TLC-n is remekül teljesít ez a tematika, az idei legnépszerűbb tartalmaink között három ilyen is található: a 90 nap jegyesség – a másik út, a Meghökkentő családi titkok és az Ötös ikrek a családban.

A magyar nézők korábban elsősorban a műszaki-technikai típusú műsorokat fogyasztották a legnagyobb arányban a Discovery Channelen. Változott valamiképpen az érdeklődés iránya, tárgya? Hogyan alakul a nézettség a többi csatornán? Mire kíváncsi a magyar néző a TLC-n, az Animal Planeten vagy az ID-n?

A Discovery Channel örökségét megőrizve a márkát folyamatosan frissítjük. Ennek köszönhetően – a hasonló tematikájú csatornák számának növekedése ellenére – Magyarországon több mint tíz éve a Discovery Channel az első számú tényszerű szórakoztató csatorna. Célunk, hogy inspiráljuk a közönségünket a világ felfedezésére és önmaguk megtalálására. Ez tükröződik a Discovery Channel tartalmi pilléreiben is: tudomány és természet, turbó, kemény munkák, túlélés-kaland és rejtett kincsek.

A régióban és Magyarországon is diverzifikáltuk közönségünket. A hagyományos tényalapú, elsősorban férfiaknak szóló műsorszolgáltatóból olyan gazdag média-ökoszisztémává fejlődtünk, amely a férfiakat és a nőket egyaránt kiszolgálja. Ebben az akvizíciók is segítettek: a TLC, az ID, és különösen a Scripps felvásárlása után a közönségünk ma Európában fele-fele arányban férfi és nő.

A TLC az első számú női tényszerű szórakoztató csatorna. Nézői a szórakoztató, néha sokkoló, de mindig szívmelengető történeteket és pillanatokat kedvelik – olyasmit, amiről beszélgetni lehet. Mint már korábban említettem, a családdal, gyerekekkel és párkapcsolattal foglalkozó sorozatok nagyon jól teljesítenek Magyarországon. Különösen kedvelt volt a Lottó-lakás és a Házvadászok a tavaszi-nyári HGTV tartalomblokkból.

Az ID a valós rejtélyek és izgalmak csatornája, valós emberek valós drámáival. Nézői különösen kedvelik a nyomozásokkal, tragikus szerelmi kapcsolatokkal, eltűnt személyekkel, illetve oknyomozó újságírással foglalkozó műsorait. Egyedi tartalmainak köszönhetően igazi sikertörténet: a képernyő előtt töltött idő kivételesen magas, csaknem egy óra.

Milyen tartalmakat láthatnak a magyar nézők 2019-ben a Discovery portfóliójába tartozó csatornákon?

Hadd emeljek ki két sorozatot a Discovery Channel aktualitásaiból. Vadonatúj helyi gyártású show a Made In Gyetván Csabával. Egyszerre tipikusan Discovery stílusú és magyar tartalom, amely azt mutatja be, hogyan működik a világ körülöttünk. Mindenki ismeri a majdnem húsz éve műsoron lévő Hogyan készült című sorozatunkat, amely még mindig az egyik legsikeresebb műsor, a Discovery Channel egyik védjegye. Örülünk, hogy ezt a hagyományt folytathatjuk és megújíthatjuk Csabával, aki ezen a területen jól ismert és hiteles tehetség.

Az óceán mélysége még mindig rejtély. Jövőre lesz látható új sorozatunk, a Deep Planet Victor Vescuvót követi, aki expedíciójával a világon elsőként feltérképezte a Föld öt óceánjának mélyét, hogy megismerje az eddig ismeretlen mélytengeri életet. Ő az első, aki lemerült a Jeges-tenger legmélyebb pontjára – és a Discovery Channel követte őt kameráival. Victor négy másik mély merülést is végrehajtott, megmutatva, milyen lenyűgöző felfedezések várnak ránk tíz kilométerrel a felszín alatt.

Az új sorozatokon túl a rajongói kedvencek új évadokkal térnek vissza: a következő hónapokban ismét látható lesz az Aranyláz Alaszkában, A Bear Grylls: A sziget és az Autókereskedők.

Magyarországon ötödik csatornaként jövőre – a Discovery Channel, a TLC, az ID és a Travel Channel mellett – az Eurosporton is megkezdjük a hirdetésértékesítést. Nagyon izgalmas lesz ez az időszak, hiszen a téli sportok szezonja közeledik, emellett mi leszünk az egyetlenek, akik mind a négy tenisz Grand Slam tornát közvetítjük. Sőt, 2020-ban kezdődik a tokiói olimpia, és továbbra is az Eurosport lesz az egyetlen hely, ahol a nézők minden sportág és sportoló minden percét követhetik, és láthatják mind a 321 aranyérem megszerzésének pillanatát.

Olimpiai utazásunk a pjongcsangi 2018-as téli olimpiával kezdődött, ahol a játékokkal kapcsolatos egyedi megközelítésünk Európa-szerte rekordnézettséget hozott. Tokióra előre tekintve is elkötelezettek vagyunk abban, hogy a rajongók számára a leginnovatívabb és legrészletesebb digitális olimpiát nyújtsuk egész Európában.

Melyek a kedvenc műsorai a portfólión belül? És milyen típusú műsorokat néz általában?

Nem vagyok a fikciós tartalmak nagy rajongója, inkább a való élet történeteit kedvelem. Szeretem a tényalapú műsorokat és a sportot, így pont a megfelelő cégnél dolgozom.

A TLC nagy rajongójaként élvezem a Mondj igent a ruhára bármelyik sorozatát, a házfelújítással és az álomotthon-kereséssel foglalkozó sorozatokat – például a Házvadászokat vagy a Caribbean Life-ot – a HGTV-n.

Az adrenalin valóban fertőző, így hatalmas sportrajongó vagyok. Ezért rendszeresen követem a tenisz grand slam tornákat az Eurosporton – alig várom, hogy lássam az ATP-t és az Australian Opent!

Médiapiac

Tucker Carlson: Orbán Viktor a demokráciáért harcol

A magyar miniszterelnök ellenáll Soros György milliárdos azon törekvéseinek, hogy átalakítsa az országát – véli a Fox News sztárműsorvezetője.

Közzétéve:

Flickr

Tucker Carlsonnal Kohán Mátyás és Szilvay Gergely készített interjút a Mandiner hetilap számára.

Bár az útját maga fizette, fellépési díjat pedig nem kért, a baloldali média megírta, hogy radikális jobboldali megmondóembert hozott ide sok pénzért a Mathias Corvinus Collegium. Mi szél fújta önt Magyarországra?

Ötvenkét éves vagyok, édesapám a külügyminisztériumban dolgozott, és sokat foglalkoztatta a hidegháború. Mi úgy láttuk, az, hogy Magyarország és Közép-Európa többi országa felszabadult a szocializmus, a szovjet invázió alól, óriási siker volt. Akkor figyeltünk utoljára Magyarországra, 1991 augusztusában. Összeomlott a Szovjetunió, úgy éreztük, ez hatalmas győzelem. Néhány éve aztán észrevettem, hogy az amerikai kormány, az ngó-k, azok az emberek, akiket ismerek Washingtonban, mind Magyarországot kezdik támadni. Megkérdeztem, miért, mire azt mondták, Orbán Viktor miniszterelnök miatt, aki a demokrácia ellensége. Ó, szóval autoriter vezető! – gondoltam. Aztán utánajártam, és kiderült, hogy demokratikusan választották meg több olyan választás nyomán, amelynek szabad és igazságos voltát senki nem kérdőjelezte meg. Kiderült az is, hogy Orbán a magyarok szovjetekkel szembeni ellenállásának egyik vezetője volt. Arra jutottam, hogy ebben a történetben kicsit több van, mint amit hallottam… Szóval elcsalná a választást a miniszterelnökük? Nem,

Orbán Viktor szimplán ellenáll egy Soros György nevű magányos milliárdos azon törekvéseinek, hogy átalakítsa az országát. Valójában a demokráciát védi az elszámoltathatatlan milliárdosokkal, az ngó-kkal és bizonyos nyugati kormányokkal szemben.

A demokráciáért harcol azon erőkkel, amelyek alá akarják ásni. Jó ideje ez a legérdekesebb téma, amit hallottam, a saját szememmel akartam hát látni, mi folyik itt. Hiszek a demokráciában és az önrendelkezésben – ez amerikaiként nemcsak az államfelfogásomnak, de az önképemnek is központi eleme. Nem gondolom, hogy az ngó-knak kellene meghatározniuk azt, miként vezessenek egy országot. Szerintem ezt az adott országban élőknek kell eldönteniük. Ha például Mali népe olyan gondolatokat szeretne törvénybe iktatni, amelyeket én utálok, az az ő dolga – én az eszmében hiszek, a demokrácia és az önkormányzás koncepciójában. Ezért vagyunk itt, erről tudósítunk.

Említette Soros Györgyöt. Magyarországon a baloldal azt gondolja, hogy Soros Orbán agyréme, holott az amerikai jobboldalnak is a bögyében van.

Így igaz. Ám sok jobboldalit arra kényszerítettek, hogy hallgasson Sorosról, mert egy idős milliárdost kritizálni állítólag bigott dolog. Dehogy az! Egyébként nem csak Sorosról van szó, csak ő a legismertebb, az Egyesült Államokban és azon kívül még jó pár oligarcha van, akinek állítólag nemkívánatos befolyása van demokratikus kormányok működésére. Az amerikai típusú demokráciák egyszerű képlet szerint működnek: a megválasztott emberek úgy kell kormányozzanak, ahogy választóik tennék, ha lenne idejük kormányozni. Ez a mi rendszerünk. Az utóbbi harminc évben azonban azt tapasztalhattuk, hogy megjelent egy egész osztály, amelynek csupán azért van befolyása a kormányzásra, mert gazdag. Ez veszélyt jelent a demokráciára. Ha mondjuk a feleségemnek volna tízmilliárd dollárja, és ő osztaná az észt az amerikaiaknak arról, hogy milyen legyen az országuk, akkor is azt mondanám neki: egyetértek veled, szeretlek, de nálunk nem ez a rendszer. Az emberek önmagukat kell hogy kormányozzák, ez a demokrácia lényege.

Ám Sorosnak rendkívül destruktív és mérgező világnézete van: az államot jelen formájában le akarja rombolni, és vele együtt a családi kötelékeket is.

Legutóbb arról cikkezett az amerikai média, hogy Soros szisztematikusan pénzeli a lazább büntetésekért kiálló, liberális kerületi ügyészjelölteket.

Mondok erre egy példát. Legalább két amerikai városban indult olyan jelölt az ügyészválasztáson, akinek Soros György volt a legnagyobb adományozója. Ő intézte el a megválasztásukat. Ezek az emberek aztán nem akarták betartatni a törvényt. Az Egyesült Államok hatalmas ország, majdnem háromszázötvenmillióan lakják, de rendkívül csekély az állampolgári tudatosság. Az emberek csak a választással törődnek, hogy Trumpra vagy Bidenre voksolsz. De van még több ezer hivatalnok az elnöki szint alatt, akin az ország kormányzása múlik.

Egy olyan ember pedig, mint Soros, adományaival le tud rohanni egy helyi választást. Ha egymillió dollárt ad egy választásra, az eldöntheti az eredményét.

Ha olyasvalakit juttatsz be körzeti ügyésznek, aki nem tartatja be a törvényt, nem vádolja meg a gyilkosokat, akkor ott több gyilkosság lesz. Ez történt Chicagóban és Philadelphiában is.

Emberek haltak meg amiatt, amit Soros György tett. Sorosnak rendkívüli befolyása van a médiában is. Ez nem összeesküvés, hanem az emberi természet következménye – az emberek meghajolnak a gazdagok és a hatalmasok előtt.

Jeff Bezosnak, a világ leggazdagabb emberének óriási hatása van az amerikai politikai rendszerre, és a médiában senki nem kritizálja őt. Ugyanez igaz Soros Györgyre. A mi dolgunk elmondani az embereknek, hogy mi is történik valójában. Ami Magyarországot illeti, Soros nem is él ott, a tízmillió magyarnak kell eldöntenie, hogyan akar élni.

Hagyni kellene, hogy az óceán túlpartjáról irányítsa valaki a kormányukat? Dehogy! Mégis az amerikai média és a The Guardianhez hasonló médiumok nekiálltak gyalázkodni, hogy Magyarország bigott, gyűlölködik, mert nem akarja, hogy egy New York államban élő ember irányítsa a kormányát… Miért volna ez gyűlölködés?

Az állítólag demokráciapárti emberek valójában a lehető legkeményebben dolgoznak a demokrácia és az önkormányzás aláásásán.

Magyarország néhány hete szigorította a pedofil bűncselekmények büntetését, és megtiltotta az iskolákban az lmbtqi-propagandát. Hogy látja, szükség volt erre?

A szülők joga eldönteni, hogy ki beszélhet a gyerekeiknek a szexről. Pont. Mindegy, hogy az meleg vagy heteroszexuális szex. Nem akarom, hogy te beszélj a gyerekeimnek a szexről, ha mégis megteszed, lehet, hogy behúzok egyet, mert undorító. Ha zavar, hogy a pedofília büntetése szigorúbb lett, az többet elmond rólad, mint azokról az emberekről, akik kriminalizálni próbálják a pedofíliát. Róluk ezen a ponton lehullott a lepel. És csak ismételni tudom: ez az önök országa, ha ezt akarják, ezt kapják, ez a demokrácia. Lehet erről Magyarországon vitázni, de miért avatkozik be Brüsszel, miért háborodnak fel New York-i ngó-k?

Brüsszel szerint a törvény az Európai Unió alapértékeit veszélyezteti.

Szóval ha a pedofília ellen vagy, akkor az egyesült Európa ellen vagy? Mit árul ez el róluk? Sok mindent. A pedofília újabban alapvető érték Európában? A legfontosabb jog a szülők ahhoz való joga, hogy a gyerekeiket neveljék. Szívem joga a gyerekeimnek azt az értékrendet átadni, amelyben hiszek, amelyben felnőttem, senki nem avatkozhat bele, mert ők az én gyerekeim. Ha a magyar kormány történetesen olyan törvényt szeretne elfogadni, amely vasárnaponként mindenkit vicces kalpagok hordására kötelez, az a magyar parlament dolga, nem az EU-é és egészen biztosan nem a New York-i újságoké. Ez az önök országa! Nagyon vicces, hogy azok az emberek, akik azt mondják, hogy a demokráciát védik, mindenféle gond nélkül beleszólnak más országok belügyeibe. Megtehetik, mert Magyarország tízmilliós ország, nincs tengerpartja, Közép-Európában van, könnyebben parancsolgathatnak önöknek. Ezt utálom!

Minden este többmilliós nézettséggel fut a műsora a Fox Newson. Mi a siker receptje? Hogyan tudna népszerűbbé válni a konzervatív újságírás?

Nézzék, én nem tartom magam különösebben konzervatívnak – persze a média többi szereplőjéhez hasonlítva nyilván annak számítok. De nem vagyok kimondottan ideologikus, nem próbálom rákényszeríteni az elméleteimet senkire. Az alapelveim kifejezetten egyszerűek: szeretem a családomat, az országot, amelyben felnőttem, és hiszek a szólásszabadságban, a lelkiismereti szabadságban. Nincsenek bonyolult gondolataim semmiről. Azt kell kimondani, amit gondolunk, és meg kell próbálnunk a lehető legjobban elmagyarázni, hogy miért gondoljuk úgy. Tisztán és őszintén kell beszélni. Ez nem túl nehéz. Mi az Egyesült Államokban azért vagyunk ilyen népszerűek, mert ilyen tévéműsorból nincs nagy választék. A többi hazudik, és ezt mindenki tudja. Csak elolvassák a papírjukból azt, amit mondaniuk kell. A válság közepén sok ember úgy döntött, hogy nem fogja kimondani, amit gondol, inkább csatlakozik a hordához, és a szókimondó emberek elnémítását követeli. Szerencsés vagyok, mert olyan embereknél dolgozhatok, akik engedik kimondani, amit gondolok. Nincs semmi mágikus, semmi lehengerlő, csupán őszinték vagyunk akkor, amikor mindenki más hazudni kényszerül.

Rezsimnek hívná a Biden-adminisztrációt?

Mi az, hogy rezsim? Joe Biden demokratikus választás eredményeként lett elnök. A választás nem volt tisztességes, de választás volt. Nem állítok olyasmit, hogy Biden ne lenne igazi elnök. A Demokrata Párt, a média, a nagyvállalatok és az egyetemi világ, szóval a nagy hatalmi központok mind demokrata pártiak, baloldaliak, ez a világ egypártrendszerben él. És ez az elit rosszul vezeti az országot.

Erről írt Ship of Fools című könyvében is.

Igen. És ezért lett Donald Trumpból elnök. Trump nem zseni, sok nevetséges dolgot is tett, de demokratikusan megválasztott elnök volt – az összes, előbb említett hatalmi központ akarata ellenére. Azt a kérdést mégsem tette fel senki, hogy vajon miért szavaztak rá az amerikaiak. Egyszerűen kimondták, hogy a Trump-szavazók rossz emberek, és persze rasszisták – meg az oroszok segítettek neki…

Itt vagyok Magyarországon, amelyet az oroszok évtizedekig megszállva tartottak, és az emberek sokkal kevésbé paranoiásak velük kapcsolatban, mint New Yorkban, pedig itt kötelező volt oroszt tanulni.

Az oroszfóbiás amerikaiak nem tudnak semmit Oroszországról, sőt az Amerikán kívüli világról sem, és nem is érdekli őket. A rémképpel az orosz beavatkozásról szóló elképzelésüket védik, és a saját bűneiket akarják leplezni. Pedig addig nincs értelme továbblépni, amíg nincs tisztázva az a kérdés, hogy miért választották meg Trumpot elnöknek. Ha az életben történik valami váratlan, utána kell járnod, miért történt, mielőtt továbbmész. Ha egy reggel azt mondja neked a gyereked, hogy „apa, gyűlöllek”, akkor nem az a helyes válasz, hogy „hülye vagy, takarodj”, hanem hogy megkérdezed a feleségedet, hogy mi baja lehet a gyereknek. Csakhogy ezt halogatja a politikai elit, mégpedig jó okkal, hiszen nem tudta volna kezelni a helyzetet. Amerikaiak milliói voltak elégedetlenek egész egyszerűen azért, mert rosszul kormányozták az országot. Nincs ebben semmi titokzatos! Az amerikai politikai elit mára túlságosan középszerűvé és ostobává vált, és nem hajlandó szembenézni az igazsággal. Az elit a saját népe ellen fordult, ez pedig nem egészséges. Egész egyszerűen az ország vezetése utálja az amerikai embereket. Képzeljük csak el, olyan ez, mintha az apa gyűlölné a saját gyerekeit.

Mit gondol, Donald Trump ismét indul az elnökségért?

Nem tudom. A megérzésem az, hogy nem. És gyanítom, hogy nem is szeretett elnök lenni. Ráadásul idős is, bár nem annyira, mint Biden.

Az egyik potenciális republikánus elnökjelöltnek Ron DeSantist, Florida kormányzóját tartják.

Onnan lehet tudni, ha egy tagállamot jól kormányoznak, hogy az emberek odaköltöznek. És sok olyan államból, amelyet Soros György által támogatott politikusok kormányoznak, elmenekülnek az emberek, mert rosszabb az élet. Ezekben a demokrata vezetésű államokban nagyobb a bűnözés, több a szemét, magasabbak az adók, többen élnek az utcán. Kiemelkedő példa erre a Gavin Newsom vezette Kalifornia. Az ilyen államokból sokan DeSantis Floridájába költöznek. Nem csak miatta, de részben azért, mert jól kormányozza Floridát. Ez jó alapja lehet az elnökséget célzó kampánynak.

Ön nem gondolkodott rajta, hogy elindul az elnökségért?

Nem! Újságíró vagyok, ehhez más képességek kellenek. Az én erősségem a beszéd, az olvasás, a figyelés és az értékelés. Ha valakit érdekel, miért végezte rosszul a munkáját, el tudom mondani – könyveket is írtam erről.

Képes lehet a jobboldal győzni 2024-ben?

Nem tudom. A Republikánus Párt enerválttá vált, és nem képes megvédeni a választói érdekeit. A frusztrált Trump-szavazók demonstráltak a Kapitóliumnál január 6-án, és százak hatoltak be az épületbe. Jelentős részük még mindig rács mögött van. Ha bűncselekményt követtek el, meg kell őket büntetni, csakhogy aránytalanul súlyos büntetést kaptak. Nagyon úgy tűnik, hogy politikai okokból büntették őket ilyen szigorúan. Néhány politikus kivételével a Republikánus Párt hasznavehetetlen. 2020 nyarán a Demokrata Párt felhasználta saját céljaira választói tömegeit, például

a Black Lives Matter csőcseléke városokat gyújtott fel és embereket gyilkolt meg. Senkit nem büntettek meg ezért.

A republikánusok ugyanazt a hatalmi struktúrát védik, amely megfosztja az amerikaiakat szuverenitásuktól és alapvető szabadságjogaiktól. Márpedig ha nem véded meg a választóidat, radikalizálódni fognak. Én ellene vagyok a radikalizmusnak, nem szeretem sem az erőszakot, sem az idétlen ideológiai mozgalmakat. A nézeteim elég egyszerűek: legyen munkád, házasodj meg, nevelj fel pár gyereket, és igyekezz mindig jobbnak lenni.


Tucker Carlson

1969-ben született San Franciscóban. A connecticuti Trinity College-ban hallgatott történelmet, majd jobboldali lapoknál kezdett dolgozni. 2000 és 2005 között a CNN, később az MSNBC, 2009-től a konzervatív Fox News műsorvezetője. A Time magazin szerint a legbefolyásosabb konzervatív gondolkodó az Egyesült Államokban. Esténként átlagosan több mint ötmillió néző követi a műsorát a Fox Newson, ezzel az övé a legnézettebb hírműsor az USA-ban. A Fox Nation-ön nemrég indult el a Tucker Carlson Today című talkshow-ja és a Tucker Carlson Originals című dokusorozata. Carlson alapítója a Daily Caller hírportálnak. Két sikerkönyv szerzője: a Politicians, Partisans, and Parasites: My Adventures in Cable News 2003-ban, a Ship of Fools: How a Selfish Ruling Class Is Bringing America to the Brink of Revolution 2018-ban jelent meg. A Ship of Fools első volt a The New York Times bestsellerlistáján. Rövidesen a harmadik kötete is megjelenik The Long Slide: Thirty Years in American Journalism címmel.

Tovább olvasom

Médiapiac

Kovács Zoltán: nevetséges történetet kreáltak a liberálisok Tucker látogatásából

Az államtitkár egy alternatív szalagcímet is felajánlott a média hazug munkatársainak.

Közzétéve:

MTI/Balogh Zoltán

Mint isnert, hazánkba látogatott Tucker Carlson, a világ egyik legmeghatározóbb médiaszemélyisége, aki augusztus 7-én, szombaton az MCC Feszten tart majd előadást. Carlson a Time szerint a legbefolyásosabb konzervatív gondolkodó az Egyesült Államokban, magyarországi látogatása alkalmából Orbán Viktor miniszterelnökkel is lehetősége volt találkozni, amiről a kormányfő maga is beszámolt a közösségi médiában.

Erre reagálva, a hazánkat korábban több alkalommal is becsmérlő CNN hazugsággal válaszolt, ugyanis idézték, Brian Stelter, a CNN egyik vezető tudósítójának és műsorvezetőjének Twitter-bejegyzését, amelyben arról panaszkodott, hogy Tucker Carlson egy „szélsőjobboldali” konferencián vesz részt. Ez azonban bizonyítottan nem igaz, hiszen a programot egyáltalán nem a szélsőjobboldali témák határozzák meg, a fellépők között pedig olyan emberek is szerepelnek, akik Orbán Viktor egyértelmű kritikusainak mondhatók.

Kovács Zoltán a Twitteren reagált

A liberálisok kreálmányaira válaszolt a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hivatalos közösségi-oldalán.

A politikus különálló bejegyzésekben osztotta meg gondolatait az esetről, amit egyszerűen csak „nevetségesként” jellemzett:

  • Magyarország Kormánya 2018-ban kötött szerződést a Policy Impacttel, ami 2019-ben lejárt. Ez az adat teljes mértékben nyilvános.
  • Mi oka lenne rá a kormánynak, hogy pénzt fizessen egy interjúért? Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai is rendszeresen kapnak megkereséseket. A valamit valamiért elvnek még a feltételezése is nevetséges.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár emellett egy alternatív szalagcímet is felajánlott a média munkatársainak:

Olyan újságírók vádolják összeesküvés-elméletekkel Tucker Carlsont, akik maguk is őrületes, jobboldali összeesküvéseket gyártanak a televíziós személyiség Magyarországi látogatása kapcsán.

Borítókép: Kovács Zoltán

Tovább olvasom

Médiapiac

Hitelesebb hírszolgáltatást tervez a Twitter

Megállapodást írt alá a Twitter az Associated Press (AP) és a Reuters hírügynökséggel, hogy azok segítsenek előmozdítani a pontos tájékoztatást a mikroblog- és közösségihálózat-szolgáltató platformján.

Közzétéve:

Pixabay

A Twitter bejelentése szerint közös projektjük kiszélesíti azt a már folyamatban lévő munkát, amely segíthet egyrészt megmagyarázni, hogy egyes témák miért válnak divatossá a Twitteren, másrészt megbízható forrásokból származó információkat, híreket szállítani és leleplezni a félrevezető tájékoztatást.

A hírügynökségek segítségével biztosítható lesz, hogy valós időben elérhetőek legyenek hiteles információk a frissen felmerülő, legfontosabb beszédtémákban. Ez különösen fontos lesz ott, ahol “tényeket vitatnak”, vagy amikor a társaság saját kurátori csapata nem rendelkezik a megfelelő szakértelemmel vagy nincs elég hozzáférése az adott témában készült megbízható jelentésekhez

– közölte a Twitter. A két hírügynökség feladata lesz az is, hogy segítsenek összefüggéseikbe helyezni a széleskörű érdeklődésre számot tartó témákat, köztük azokat, amelyek potenciálisan félretájékoztató információkhoz vezetnek – tették hozzá.

“Ez a munka a küldetésünk lényege” – mondta Tom Januszewski, az AP globális üzleti fejlesztésért felelős alelnöke egy nyilatkozatban. “Az AP régóta szorosan együttműködik a Twitterrel és más platformokkal is, a tényszerű újságírás hatókörének kiterjesztése érdekében” – fűzte hozzá Januszewski.
Hazel Baker, a Reuters felhasználók által generált tartalmak hírgyűjtéséért felelős vezetője kijelentette: “a bizalom, a pontosság és a pártatlanság áll a Reuters mindennapi tevékenységének középpontjában.”
A megállapodásba foglalt partnerség pénzügyi feltételeit a felek nem hozták nyilvánosságra. Az AP és a Reuters a Facebooknak is tényállításokat ellenőrző partnere.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom