Kövess minket!

Médiapiac

Victoria Davies: „Tartalmaink a rajongóink kíváncsiságára épülnek”

November elején érkezett a hír, hogy új, hazai gyártású sorozatot mutat be a Discovery Channel, amely kiváló apropóval szolgált ahhoz, hogy feltegyünk néhány kérdést a Discovery CEEMEA-régióért felelős vezetőjének a sorozatról, a médiavállalat on-demand stratégiájáról, arról, hogy mire kíváncsi a magyar néző a TLC-n, az Animal Planeten vagy az ID-n, illetve a jövőbeni tervekről. De persze arra is választ kaptunk, melyek Victoria Davies alelnök kedvenc műsorai a portfólión belül, és milyen típusú műsorokat néz általában.

A társaság globális tartalmi stratégiájához képest mennyiben tér el a régiós tartalmi stratégia 2019-ben?

A Discovery világszerte vezető a valóságon alapuló szórakoztatásban, ami azt jelenti, hogy erőnk inkább a kiváló minőségű, globális történetekben rejlik, és nem tisztán a helyi fókuszban. Mindig megvizsgáljuk az adott piac fogyasztói preferenciáit, és eldöntjük, hogyan juttathatjuk el történeteinket a helyi közönséghez. Ebben rejlik a Discovery szépsége: olyan egyedi tartalmakat kínálunk, amelyeket máshol nem találnak meg.

Az elmúlt évtizedben a tényszerű tartalmak mellett a portfóliónkban megjelent az életmód, a szórakoztatás és a sport is. Ezeket a különféle irányokat az kapcsolja össze, hogy a való életen alapulnak. Nem szállunk be a zsúfolt fikciós piacra. Olyan történeteket mesélünk el, amelyek táplálják az emberek szenvedélyét és érdeklődését, és olyan helyeket mutatunk meg, amelyeket máshol nem láthatnak. Tartalmaink a rajongóink kíváncsiságára épülnek.

Ez minden országban közös, azonban a régiókban vannak különbségek. Magyarországon a Discovery Channel dedikált feedet kínál, amelyet helyi szakembereink a nemzetközi csapattal közösen terveznek. Kutatjuk a magyar nézők preferenciáit, amit – a regionális nézettségi trendekkel együtt – a csatorna tartalmának összeállításakor figyelembe veszünk.

Ami a sportot illeti: a közelmúltban bejelentettük, hogy Magyarországon 2020-tól az Eurosport közvetíti a tenisz ATP tour versenyeit. Ez nagy befektetés a magyar piacon, és nagyon örülünk, hogy ezt a prémium tartalmat mi kínálhatjuk a magyar sportrajongóknak. Az Eurosport magyar kommentátorcsapata emellett több évtizedes szakmai tapasztalatával és a legmagasabb szintű sportágismerettel emeli a sportversenyek nézői élményét.

Mi jellemzi a vállalat on-demand stratégiáját?

Mindent megteszünk azért, hogy lineáris vagy on-demand szolgáltatásainkon keresztül elérjük a rajongóinkat. Ennek érdekében alakítjuk és újítjuk meg stratégiánkat, miközben nem feledkezünk meg értékes örökségünkről sem.

A Discovery az emberek szenvedélyének táplálásáról szól. Az on-demand világban is hiszünk a „nézni és csinálni”-típusú tartalmakban, amelyek a látnivalón túl is gazdagítják a fogyasztói élményt. Jó példa erre a Food Network Kitchen, amelyet nemrégiben az Amazonnal együtt indítottunk az Egyesült Államokban – ez egy streaming videóalkalmazás, mindennap élő és on-demand főzőleckékkel, illetve oktatóvideókkal.

Komoly beruházásokat végeztünk a világszerte kedvelt tartalmakba – az olimpiától, a tenisztől és a golftól az esküvőkön, a gasztronómián keresztül az álomotthonokig és a borzongató történetekig –, és ezeket a teljes disztribúciós platformon terjesztjük. Kombináljuk a lineáris és a közvetlenül a fogyasztóknak szóló élményeket, hogy erősítsük elérésünket, és márkáinkat az összes képernyőn építsük.

Egyre növekvő számú direct-to-consumer terméket kínálunk, ugyanakkor arra törekszünk, hogy csatornáinkat partnereink VOD platformjaiba is beágyazzuk. Célunk, hogy tartalmaink ott és akkor legyenek elérhetőek, ahol és amikor a fogyasztók szeretnék látni.

Az Eurosport Player, az egyetlen egész Európára kiterjedő sport-OTT szolgáltatás jól szemlélteti a fizetős TV és a direct-to-consumer kombinációjára épülő megközelítésünk. A 7 milliárd képernyő világában az Eurosport Player nagyszerű lehetőség a fiatalabb rajongók elérésére – az európaiak több mint felének nincs hagyományos tévéelőfizetése, viszont sportrajongók. Így maximalizáljuk a lineáris elérést, miközben a digitális területen is intenzíven megjelenünk.

Milyen szeletet hasít ki magának a Discovery a saját gyártások tekintetében?

Az organikus és a szervetlen növekedésnek köszönhetően mára Európa harmadik legnagyobb médiavállalata vagyunk, havonta 306 milliós eléréssel, 3 milliárd órányi tartalommal. Nagyon sokat fordítunk arra, hogy évente 8000 órányi új tartalmunk és 300 000 órás műsorkatalógusunk legyen.

Ami közös ezekben az akár saját, akár harmadik fél által gyártott tartalmakban, hogy összhangban kell legyenek a márka pozícionálásával: az emberek szenvedélyének táplálása és a rajongók kiszolgálása olyan globálisan kedvelt tartalmakkal, amelyek inspirálnak, informálnak és szórakoztatnak.

A mai médiaklíma teljesen más, mint tíz évvel ezelőtt, hagyományosan versenytársként működő társaságok például közös szolgáltatásokat indítanak. Mi is partnerségeket indítunk és tartalmakat fejlesztünk, a közelmúltban például tízéves, 300 millió font értékű megállapodást kötöttünk a BBC-vel, így a Discovery 2020-ban induló globális SVOD szolgáltatásában a nézőink is láthatják a BBC természettudományos tartalmait, illetve a speciálisan ide készülő tényszerű műsorokat.

2018-ban vásárolták meg a Food Network, a Travel Channel és a Fine Living Channel csatornákat, amelyek Magyarországon is elérhetőek. Hogyan alakult az azóta eltelt időszakban a csatornák nézettsége régiós és magyar szinten?

Eddigi legnagyobb akvizíciónk 2018-ban történt a Scripps Networks megvásárlásával – 14,6 milliárd dollár értékben –, amivel a valóságon alapuló szórakoztatás globális vezetőjévé váltunk, és a magyar nézők számára is elérhetőek lettek a legnagyobb nemzetközi életmód-csatornák. A Discovery páratlan globális disztribúciós hálózatával kombinálva ez remek alkalom számunkra, hogy tovább növekedjünk az Egyesült Államokban és nemzetközi szinten is terjesszük a Scripps márkákat.

Arra koncentrálunk, hogy mindkét vállalat erősségeit ötvözve nyújtsunk még jobb ajánlatokat közönségünk számára. Az akvizíció új lehetőségeket kínál a hagyományos Discovery portfólió és a Scripps portfólió számára is, amelyek így kiválóan kiegészítik egymást. Hatalmas műsorkínálat áll rendelkezésünkre, remek tartalmakkal, amelyeket még soha nem láttak az Egyesült Államokban.

A Travel Channel jelentős hozzáadott értéke a magas társadalmi-gazdasági státuszú és egyetemi végzettségű nézők körében mért népszerűsége. A Discovery Channel programkínálatát a Scripps sorozataival is kiegészítettük. Így például a Building off the Grid vagy a Magyarországon is futó Kincsek a garázsból olyan Scripps programok, amelyek most a Discovery Channelen a csatorna átlagánál közel 70%-kal jobb nézettséget (AMR%) érnek el.

Májusban a TLC-n is bemutattuk a Scripps otthon és kert tematikájú csatornája, a HGTV legjobb lakásfelújító és álomotthonokkal foglalkozó műsorait. Helyi kutatásaink szerint ez a műfaj hihetetlenül népszerű Magyarországon. A május-júliusban futó tartalomblokk kiváló eredményeket ért el: átlagnézettsége 75 százalékkal haladta meg az azonos műsorsáv előző három hónapban mért átlagnézettségét.

A sikeres fogadtatás és az egyedi HGTV-tartalom iránti egyértelmű igény miatt 2020-ban el szeretnénk indítani a HGTV-t önálló csatornaként Magyarországon. Reméljük, hamarosan kedvező hírekkel szolgálhatunk!

2018-ban a műfajok tekintetében a család/gyerek és a kapcsolati tematika erősödését hangsúlyozta. Hogyan alakult a trend idén? Mit prognosztizálnak jövőre?

Igen, ez a műfaj világszerte folyamatosan egyre népszerűbb, ezért a médiavállalatok olyan tartalmak létrehozására törekszenek, amelyek alkalmasak a teljes család figyelmének felkeltésére. A TLC-n is remekül teljesít ez a tematika, az idei legnépszerűbb tartalmaink között három ilyen is található: a 90 nap jegyesség – a másik út, a Meghökkentő családi titkok és az Ötös ikrek a családban.

A magyar nézők korábban elsősorban a műszaki-technikai típusú műsorokat fogyasztották a legnagyobb arányban a Discovery Channelen. Változott valamiképpen az érdeklődés iránya, tárgya? Hogyan alakul a nézettség a többi csatornán? Mire kíváncsi a magyar néző a TLC-n, az Animal Planeten vagy az ID-n?

A Discovery Channel örökségét megőrizve a márkát folyamatosan frissítjük. Ennek köszönhetően – a hasonló tematikájú csatornák számának növekedése ellenére – Magyarországon több mint tíz éve a Discovery Channel az első számú tényszerű szórakoztató csatorna. Célunk, hogy inspiráljuk a közönségünket a világ felfedezésére és önmaguk megtalálására. Ez tükröződik a Discovery Channel tartalmi pilléreiben is: tudomány és természet, turbó, kemény munkák, túlélés-kaland és rejtett kincsek.

A régióban és Magyarországon is diverzifikáltuk közönségünket. A hagyományos tényalapú, elsősorban férfiaknak szóló műsorszolgáltatóból olyan gazdag média-ökoszisztémává fejlődtünk, amely a férfiakat és a nőket egyaránt kiszolgálja. Ebben az akvizíciók is segítettek: a TLC, az ID, és különösen a Scripps felvásárlása után a közönségünk ma Európában fele-fele arányban férfi és nő.

A TLC az első számú női tényszerű szórakoztató csatorna. Nézői a szórakoztató, néha sokkoló, de mindig szívmelengető történeteket és pillanatokat kedvelik – olyasmit, amiről beszélgetni lehet. Mint már korábban említettem, a családdal, gyerekekkel és párkapcsolattal foglalkozó sorozatok nagyon jól teljesítenek Magyarországon. Különösen kedvelt volt a Lottó-lakás és a Házvadászok a tavaszi-nyári HGTV tartalomblokkból.

Az ID a valós rejtélyek és izgalmak csatornája, valós emberek valós drámáival. Nézői különösen kedvelik a nyomozásokkal, tragikus szerelmi kapcsolatokkal, eltűnt személyekkel, illetve oknyomozó újságírással foglalkozó műsorait. Egyedi tartalmainak köszönhetően igazi sikertörténet: a képernyő előtt töltött idő kivételesen magas, csaknem egy óra.

Milyen tartalmakat láthatnak a magyar nézők 2019-ben a Discovery portfóliójába tartozó csatornákon?

Hadd emeljek ki két sorozatot a Discovery Channel aktualitásaiból. Vadonatúj helyi gyártású show a Made In Gyetván Csabával. Egyszerre tipikusan Discovery stílusú és magyar tartalom, amely azt mutatja be, hogyan működik a világ körülöttünk. Mindenki ismeri a majdnem húsz éve műsoron lévő Hogyan készült című sorozatunkat, amely még mindig az egyik legsikeresebb műsor, a Discovery Channel egyik védjegye. Örülünk, hogy ezt a hagyományt folytathatjuk és megújíthatjuk Csabával, aki ezen a területen jól ismert és hiteles tehetség.

Az óceán mélysége még mindig rejtély. Jövőre lesz látható új sorozatunk, a Deep Planet Victor Vescuvót követi, aki expedíciójával a világon elsőként feltérképezte a Föld öt óceánjának mélyét, hogy megismerje az eddig ismeretlen mélytengeri életet. Ő az első, aki lemerült a Jeges-tenger legmélyebb pontjára – és a Discovery Channel követte őt kameráival. Victor négy másik mély merülést is végrehajtott, megmutatva, milyen lenyűgöző felfedezések várnak ránk tíz kilométerrel a felszín alatt.

Az új sorozatokon túl a rajongói kedvencek új évadokkal térnek vissza: a következő hónapokban ismét látható lesz az Aranyláz Alaszkában, A Bear Grylls: A sziget és az Autókereskedők.

Magyarországon ötödik csatornaként jövőre – a Discovery Channel, a TLC, az ID és a Travel Channel mellett – az Eurosporton is megkezdjük a hirdetésértékesítést. Nagyon izgalmas lesz ez az időszak, hiszen a téli sportok szezonja közeledik, emellett mi leszünk az egyetlenek, akik mind a négy tenisz Grand Slam tornát közvetítjük. Sőt, 2020-ban kezdődik a tokiói olimpia, és továbbra is az Eurosport lesz az egyetlen hely, ahol a nézők minden sportág és sportoló minden percét követhetik, és láthatják mind a 321 aranyérem megszerzésének pillanatát.

Olimpiai utazásunk a pjongcsangi 2018-as téli olimpiával kezdődött, ahol a játékokkal kapcsolatos egyedi megközelítésünk Európa-szerte rekordnézettséget hozott. Tokióra előre tekintve is elkötelezettek vagyunk abban, hogy a rajongók számára a leginnovatívabb és legrészletesebb digitális olimpiát nyújtsuk egész Európában.

Melyek a kedvenc műsorai a portfólión belül? És milyen típusú műsorokat néz általában?

Nem vagyok a fikciós tartalmak nagy rajongója, inkább a való élet történeteit kedvelem. Szeretem a tényalapú műsorokat és a sportot, így pont a megfelelő cégnél dolgozom.

A TLC nagy rajongójaként élvezem a Mondj igent a ruhára bármelyik sorozatát, a házfelújítással és az álomotthon-kereséssel foglalkozó sorozatokat – például a Házvadászokat vagy a Caribbean Life-ot – a HGTV-n.

Az adrenalin valóban fertőző, így hatalmas sportrajongó vagyok. Ezért rendszeresen követem a tenisz grand slam tornákat az Eurosporton – alig várom, hogy lássam az ATP-t és az Australian Opent!

Médiapiac

Soros tényellenőrzői inkább megvédik Bident, mintsem ellenőrzik

A PolitiFactet működtető szervezet mögött az amerikai tőzsdespekuláns pénze is feltűnik.

Közzétéve:

Borítóképünkön Soros György amerikai milliárdos, fotó: MTI / EPA / Clemens Bilan

A NewsBusters nevű oldal által készített kutatás, amelyre a V4NA hírügynökség hívta fel a figyelmet, Biden első 100 napját vette górcső alá, és kiderül belőle, hogy a PolitiFact nevű tényellenőrző oldal mindössze 13 egyéni tényellenőrzést végzett az elnök állításaival kapcsolatban. Ugyanakkor 106 olyan dolgot ellenőriztek, amely Bidenről szólt.

“Más szavakkal: sokkal érzékenyebbek arra, ha valaki hazudik Bidenről, mintha Biden hazudik”

fogalmazott a NewsBusters szerkesztője, Tim Graham.

A felmérés szerint a 13 vizsgált Biden-állításból 8 valamiféle hamisságot tartalmazott, ennek ellenére sosem adtak nekik “Pants on Fire” minősítést, ami az egyértelműen hamis kategóriát jelenti.

A Bidenről szóló 106 ellenőrzött anyagból 91, tehát nagyjából 86 százalék, legalább “többnyire hamis” besorolást kapott, 24-et láttak el “Pants on Fire” minősítéssel.

Összességében megállapították, hogy Biden PolitiFact-oldala azt mutatja, hogy 2007-től 169 alkalommal került a „Truth-O-Meter”-re, és kiderült, hogy 67-szer igazat adtak neki, míg 78-szor kapott “többnyire hamis” minősítést.

Ezzel szemben Donald Trumpnak 931 ilyen tényellenőrzése van, és közülük 692 többnyire “hamis” vagy még rosszabb (74,3 százalék).

A PolitiFact.com 2007-ben a Tampa Bay Times nevű újság projektjeként jött létre. Az irányítását a lap kiadója, a Poynter Institute for Media Studies nevű szervezet 2018-ban vette át.

A Poynter Institute ezer szálon kötődik Soros Györgyhöz és a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz (OSF). Az OSF honlapja szerint a szervezet több százezer dolláros juttatásokban részesült: 2019-ben 167 ezer dollárt, 2017-ben 300 ezer dollárt, 2016-ban 25 ezer dollárt kapott.

A Poynter Institute országos tanácsadó testületében is feltűnnek figyelemreméltó nevek. Ott van például Christa Scharfenberg, aki a Center for Investigative Reporting nevű Soros-szervezet vezetője. Az OSF honlapja szerint a Center for Investigative Reporting 2018-ban 650 ezer dollárt, míg 2016-ban közel 660 ezer dollárt kapott.

Tovább olvasom

Médiapiac

Színháztörténeti titkok nyomába ered az M5 új műsora

A szombaton kezdődő hatrészes sorozatban magyar színészlegendák kulisszák mögötti életét ismerhetik meg a nézők.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Sztankay Ádám a Duna Televízón látható Hogy volt?! mellett az M5 kulturális csatorna új műsorában, a Promenádban folytatja színháztörténeti oknyomozó újságírói munkáját – közölte az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája.

A hatrészes Promenád című tévésorozatban feltárulnak a második világháború előtti és utáni magyar színészlegendák életének kulisszák mögötti tragédiái és nagy fordulatai.

Archív felvételek felhasználásával, történészek közreműködésével és eredeti helyszíneken forgatott jeleneteken keresztül tárulnak fel a politika által kettétört életek. A műsor Sztankay Ádám blogsorozatán alapul.

A Promenád epizódjaiból a nézők megismerhetik a 20. század emberpróbáló történelmi viharainak kitett művészsorsokat – azokét, akik egyenes gerinccel vészelték át a megpróbáltatásokat, és azokét is, akik kollégáik tönkretételében, meghurcolásában úttörő szerepet vállaltak

– fogalmazott az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája.

A két világháború közötti élénk színházi, filmes élet, a szovjet megszállás, a színházak államosítása, a kommunista államhatalom berendezkedése, és az új kultúrpolitikai irányvonal erőszakos keresztülvitele számos tragédiával járt. Minden epizód egy-egy színészlegenda egyéni sorsán keresztül mutatja be, milyen sorskérdések, milyen választási lehetőségek elé állította őket a történelem.

Az első epizódban – amely május 8-án, szombaton 21 óra 5 perctől látható – Bajor Gizi történetét ismerhetik meg a nézők. A Kossuth-díjas színésznő a modern színjátszás egyedülálló személyisége volt, akinek egy ország hevert a lábai előtt. Viharos magánélete, vakmerő bátorsága és tragikus halála azonban beárnyékolja sikerekben gazdag életét.

Borítókép: Sztankay Ádám újságíró a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén

Tovább olvasom

Médiapiac

Bírósági ítélet: érvénytelen a Klubrádió pályázata

A médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Megerősítette a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítélete, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa jogszerűen minősítette érvénytelennek a Klubrádió 92,9 MHz-es sugárzási jogosultságra benyújtott pályázatát – közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

Az NMHH közleménye szerint a bíróság a rádió keresetét teljes egészében elutasította, és hangsúlyozta, hogy

a médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

a médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

Emlékeztettek: a Klubrádió a médiatanácsnak azt a március 10-ei döntését támadta meg a bíróságon, amelyben nyertes nélkül zárta le a Budapest 92,9 MHz rádiósfrekvencia-pályázati eljárását, miután az eljárásban egyetlenként benn maradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlata is érvénytelennek bizonyult.

Hozzátették, a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítéletében kiemelte: a médiatanács helytállóan állapította meg, hogy

a Klubrádió pályázata súlyos érvénytelenségi hibákat tartalmaz, illetve hogy a rádió gazdasági működése sem felel meg a törvényi és a pályázati előírásoknak.

Azt írták, a szóbeli ítélethirdetésen a bíróság rámutatott arra, hogy a Klubrádió műsorterve hiányos és ellentmondásos, így nem felel meg a pályázati követelményeknek, amelyre tekintettel nem lehetett érdemben értékelni a pályázati ajánlatot.

“Mindezek alapján a médiatanácsnak nem volt más lehetősége, mint a Klubrádió pályázatát érvénytelennek nyilvánítani”

– tudatták a közleményben.

Az NMHH szerint az ítélet ismertetésekor azt is hangsúlyozták: a médiatanács helytállóan hivatkozott arra is, hogy a pályázati ajánlat tényszerű hibái esetén nincs jogszabályi lehetőség a hiánypótlásra. Az ugyanis sértette volna a verseny tisztaságát, mert a Klubrádiónak lényegében új műsortervet kellett volna benyújtania – tették hozzá.

Közölték azt is, a törvényszék szintén osztotta a médiatanács álláspontját a rádió üzleti és pénzügyi tervéről, kiemelve azt, hogy valamennyi gazdasági társaságnál alapvető jelentőségű a törvényes működés biztosítása, ez azonban a Klubrádió esetében nem teljesült maradéktalanul.

A bíróság egyetértett azzal a médiatanácsi állásponttal is – tették hozzá -, hogy ez nem csupán formális kérdés, hanem olyan tartalmi feltétel, amelyet a pályázónak az ajánlat benyújtásakor is teljesítenie kellett volna.

A bíróság álláspontja szerint

a médiatanács a benyújtott üzletiterv- és mérlegadatokból helyesen jutott arra a következtetésre, hogy nem várható el a pályázati célok teljesítése attól a társaságtól, amely “tényszerűen nem felel meg a törvényes működés követelményének”, és ezt a jogsértő állapotot nem szüntette meg igazolható módon

– írták.

Az ítélet nem jogerős, a közlésétől számított 15 napon belül megfellebbezhető – áll az NMHH közleményében.

Tovább olvasom