Kövess minket!

Médiapiac

Van élet a jogi szabályozáson túl?

Az EU komolyan foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy a megfelelő szabályozás repertoárjában az ön- és társszabályozás milyen szerepet játszhat. A siker kritériumairól tanácskoztak Brüsszelben.

Az EU CoP (Community of Practice) programja és az ezzel kapcsolatban indított tárgyalássorozat választ ad a kérdésre: igen, van élet a jogi szabályozáson túl. Az ön- és társszabályozás sikerkritériumairól és a főbb tennivalókról tanácskoztak a program – amelynek az Önszabályozó Reklám Testület is tagja – képviselői Brüsszelben.

Robert Madelin

Az EU ez irányú nyitottságát és elkötelezettségét mutatja, hogy a programot maga Robert Madelin (a DG Connect vezérigazgatója), az önkéntes vállalásokon alapuló Alkohol Fórum és a Táplálkozás, Fizikai Aktivitás, Egészség Platform, valamint az OBA (Viselkedésalapú online reklámozás) Kerekasztal programjának létrehozója vezeti. Az alternatív szabályozás területén a reklámipar az élen jár, nem véletlen, hogy az EU Bizottságokon átívelő program irányító testületében, és a felkért hozzászólók között is hangsúlyos szerepet kaptak a reklámipar képviselői – fogalmaz Fazekas Ildikó, az ÖRT főtitkára.

Egy vállalat saját önkéntes vállalása még nem önszabályozás, annak kollektívnek kell lennie, ráadásul nem lehet csupán egy iparág „titkos” tulajdona, a célokkal, a szabályokkal és a betartatás szabályaival, valamint a panaszkezelés mechanizmusával a társadalom széles körének tisztában kell lennie – hangsúlyozta Robert Madelin.

Fazekas Ildikó az ön- és társszabályozó szervezet főtitkáraként arra hívta fel a figyelmet hozzászólásában, hogy az EU feladata, hogy a tagállamok számára adjon bátorító jelzést az ön- és társszabályozásra.

Ha csak a reklámot érintő kérdésekre gondolunk, komoly súlya van az ilyen típusú párbeszédnek, hiszen nem mindegy, hogy mekkora tere marad az önszabályozásnak – foglalta össze a találkozó jelentőségét Fazekas.

Médiapiac

Kémkedés gyanújával fogtak el egy orosz újságírót

Kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy orosz újságírót a koszovói határon – jelentette be helyi idő szerint szombaton a koszovói belügyminiszter.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Xhelal Sevcla közleményben tájékoztatott, hogy a Daria Aszlamova nevű újságíróról „több országban bebizonyosodott, hogy az orosz hadsereg és hírszerzés számára végez kémtevékenységet”. A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap később Aszlamovára hivatkozva azt közölte, hogy az alkalmazásukban álló újságíró azóta kiszabadult, és jelenleg a szerbiai Raska városában tartózkodik. Aszlamova és a lap nem tértek ki a hatóságok által említett kémkedés gyanújára.

A múlt héten ismét fellángolt a feszültség Koszovó és Szerbia között. Moszkva a héten támogatásáról biztosította Belgrádot a koszovói konfliktusban, amely azt követően lángolt fel, hogy a koszovói kormány szombaton bejelentette: augusztus 1-jétől azok, akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél, valamint a szerb rendszámtáblájukat is le kell cserélniük a belépésnél ideiglenes koszovói táblára – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Kihagyta hírügynökségi cégét Kálmán Olga a vagyonnyilatkozatából

A DK politikusa is kitöltötte vagyonnyilatkozatát, nem is akárhogy.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A DK országgyűlési képviselője, Kálmán Olga élt az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel, s rögtön kihagyta a vagyonnyilatkozatból a hírügynökségi cégét 

– hívta fel a figyelmet a Mandiner

A Magyar Nemzet által szemlézett cikk kiemelte, hogy Kálmán Olga korábbi vagyonnyilatkozatában a szabályozásnak megfelelően minden gazdasági érdekeltségéről, így a K.O. Press Hírszolgáltató Bt.-ről is beszámolt, legfrissebb vagyonnyilatkozatából viszont – vélhetően az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel élve – a Gyurcsány-párt képviselője immár kihagyta hírügynökségi cégét. 

A Mandiner részletezi, hogy Kálmán Olga cége egyébként többek között hírügynökségi tevékenységgel, könyvkiadással, napilapkiadással, egyéb időszaki kiadványok kiadásával, világhálóportál-szolgáltatással, vezetési tanácsadással és kommunikációval foglalkozik. 

Ez a tevékenységi kör egyébként bizonyos esetekben a jelenlegi szabályozás szerint határterületnek is minősülhet, hiszen ha például politikai kommunikációs tanácsadást vagy közéleti, politikai tematikájú napilapot, könyvet, kiadványt ad ki a cég, az akár bele is eshet azon bevallani köteles gazdasági társaságok körébe, amelyek befolyást gyakorolhatnak a közpolitikával kapcsolatos kérdésekre

– hangsúlyozta a Mandiner cikke.

Hozzáteszik: kérdés az is, hogy ha a Gyurcsány-párt képviselője is él az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel, mennyire hiteles a baloldali pártok és média eddigi narratívája, amely igencsak szájhúzva fogadta az új vagyonnyilatkozati rendszer bevezetését.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elérhetetlenné vált a jellegzetes ellenzéki Facebook-oldal

Az előadó Youtube-csatornájáról is törölte korábbi politikai tartalmú videóit.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A sajátos ellenzéki előadó, a kormányellenes tüntetések jól Ismert arca, Antsi, Vasárnap még azt írta közösségi oldalán, hogy:„Nem látok jövőt a jelenlegi ellenzékben”.

Csalódottságát az okozta, hogy a szombat délutánra, a Kossuth térre hirdetett Márki-Zay Péter nevével is fémjelzett tüntetés a szervezők szerint is kudarcba fulladt. Bár a Facebook-eseménynél több mint 2500-an jelezték a részvételüket, a rendezvényen egyes becslések szerint mindössze 100 ember jelent meg.

Törölte több korábbi videóját is

Alig pár órával a bejegyzés megjelenése után azonban elérhetetlenné vált Antsi Facebook-oldala. Ugyanakkor a Youtube-csatornája még elérhető, viszont időközben arról is lekerültek a korábbi, kormánykritikus szerzeményei. Így már csak 16 videó érhető el nála – számolt be róla a Mandiner.

Tovább olvasom