Kövess minket!

Médiapiac

Ukrajnában elhallgattatják a kritikus médiát?

Szakértők szerint Volodimir Zelenszkij elnök környezete módszeresen számolja fel a vele szemben kritikus médiumokat, aminek célja politikai ellenlábasainak a gyengítése.

MTI/Nemes János

Amíg Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki vezetőt erőszakos módon fosztották meg médiabefolyásától, addig Petro Porosenko korábbi államfő önszántából szabadult meg két televíziót tömörítő holdingjától. Közel 27 év után lehúzta a rolót Ukrajna egyetlen angol nyelvű kiadványa, a Kyiv Post is. A tulajdonos a hatalom részéről megnyilvánuló ellehetetlenítési folyamatokkal indokolta a lap bezárását – számolt be róla a Magyar Nemzet.

Eladta az 5-ös hírcsatornát és a Prjamij (Egyenes) televízió részvényeit – jelentette be némi meglepetésre Petro Porosenko volt ukrán elnök. Az új tulajdonos az adók egykori és mai munkatársait tömörítő Vilnij Media (Független Média) holding. Érdekeltségeinek az értékesítését elsősorban a szeptemberben elfogadott oligarchaellenes törvénnyel magyarázta, mondván, nem szeretne szankciós listára kerülni. Szerinte az elnöki székben őt követő Volodimir Zelenszkij elfojtja a szólásszabadságot.

Megfélemlítés

Amíg Porosenko kényszerből ugyan, de önszántából vált meg médiabefolyásától, az oroszbarát Viktor Medvedcsukot erővel szabadították meg sajtójától. Több nemzetközi szakmai szervezet is a sajtószabadság elleni példátlan támadásként értékelte, hogy az év elején a nemzetbiztonsági tanács határozatára hivatkozva Volodimir Zelenszkij elnök több ellenzéki televíziót is bezáratott, köztük a NewsOne, a ZIK és a 112 Ukraina hírtévét. A meglehetősen magas nézettségnek örvendő csatornáknak voltaképp markáns ellenzéki hangvételük miatt kellett elsötétülniük. Az adók Vlagyimir Putyin ukrajnai bizalmasának, Viktor Medvedcsuknak, az oroszbarát Ellenzéki Platform – Az Életért párt vezérének az érdekeltségébe tartoztak, műsoraik kemény kritikákat fogalmaztak meg a jelenlegi hatalommal szemben.

Elemzők már akkor is figyelmeztettek, a durva precedenssel a teljes ukrajnai sajtót megfélemlíti a hatalom.

Volodimir Zelenszkij kommentárjában azt mondta, nagyon nehezen hozta meg a döntést, mert ő a sajtószabadság híve, ugyanakkor ezek a médiumok propagandacélokat szolgálnak, és az agresszor orosz állam a finanszírozó. Érvelése szerint Moszkva szándéka ellehetetleníteni Kijev euroatlanti integrációs törekvéseit, amihez ezeket a csatornákat is felhasználja. “A függetlenségért vívott harcot az információs térben is folytatni kell” – hangsúlyozta. Később Medvedcsuk ellen is eljárások indultak, a politikust perbe fogták, jelenleg is házi őrizetben tartják.

Öncenzúra

A történtek után a többi ellenzéki beállítottságú sajtó is jól érzékelhetően visszavett a kritikus hangnemből, amolyan öncenzúra érződik ki a műsoraikból, írásaikból. Tudják, nem árt ügyelniük, nehogy őket gyanúsítsák meg az elnök vádjaival. Szintén a héten jelentette be a laptulajdonos, hogy majd 27 évnyi működés után lehúzza a rolót Ukrajna első és jelenleg egyetlen angol nyelvű portálja, a KyivPost. A Szabad Európa a hírre reagálva emlékeztetett, a KyivPost gyakran volt kritikus a mindenkori vezetéssel, a lap mértékadónak számított Nyugaton és az Ukrajnában dolgozó diplomaták, üzleti szereplők körében. A szerkesztőség munkatársai állásfoglalásukban a nemzetközi közösség és a hirdetők segítségét kérték életben maradásukhoz.

Zelenszkij szóvivője elutasította azt a felvetést, hogy közük lenne az újság bezárásához.

Újabb célpontok

Az elkövetkezendő hónapokban újabb médiabotrányok robbanhatnak ki az országban, amit a nemrég elfogadott oligarchaellenes törvény generálhat. A tervek szerint az államfő mellett működő nemzetbiztonsági hivatal jövő májusban nevezi meg hivatalosan is az első oligarchákat, akik ezek után nem vállalhatnak politikai szerepet, kizárják őket a privatizációs folyamatokból, s megfosztják őket médiaérdekeltségeiktől is. A személyesen Zelenszkij által kezdeményezett jogszabály négy kritériumot állít fel, amelyek közül legalább háromnak teljesülni kell ahhoz, hogy valaki „a társadalmi életben jelentős gazdasági vagy politikai súllyal rendelkező személyek”, azaz az oligarchák listájára kerüljön. Ez a négy kritérium

  • a politikai életben való részvétel,
  • a médiabefolyás,
  • a monopolhelyzetben lévő vállalatokban való tulajdonrész
  • és a havi létminimum egymilliószeresét meghaladó vagyon.

Szakértői vélekedések szerint a törvény legfőbb célja meggyengíteni a regnáló államfő politikai riválisait. A „célszemélyek” között van Petro Porosenko volt elnök, a legnagyobb rivális erő, az Ellenzéki Platform – Az Életért párt két vezetője, Viktor Medvedcsuk és Szerhij Ljovocskin.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Médiapiac

Beszállt a választási kampányba az USA-ból vezérelt „Szabad” Európa

A magát függetlennek, objektívnek és pártatlannak valló Szabad Európa is beszállt a választási kampányba – derült ki a Magyar Nemzet szerkesztőségének birtokába jutott levélből. A dokumentum tartalma szerint az Egyesült Államokból vezérelt médium kiemelten elemzi az Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, valamint a 2022-es választásokig vezető utat is végigköveti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Politikai tartalmú podcastcsatornáit reklámozza a Szabad Európa, amely 27 év után 2020 szeptemberében multimédiás weboldal formájában tért vissza Magyarországra.

Bár a Szabad Európa azt hangoztatja, hogy célja független, objektív és pártatlan tájékoztatást nyújtani Magyarországról, a lap birtokába jutott dokumentum teljesen másról tanúskodik. 

A levélben ugyanis több olyan hetente vagy kéthetente jelentkező  sorozatról is szó esik, amely kifejezetten a Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, és azokat a folyamatokat vesézi ki, amelyek az elmúlt évtizedben a magyar társadalmat alakították.

A műsorban pedig szakértőket kérdeznek meg egyebek mellett a demográfiáról, a vezérelvű politikáról, az önkormányzatiságról, a külpolitikáról vagy a gazdaságról – írta a Magyar Nemzet.

A Szabad Európa emellett a közelgő választási kampánynak, valamint az áprilisi országgyűlési választásoknak is külön sorozatot szentel.

A kéthetente jelentkező Konstruktív bizalmatlanság című sorozatban a műsorvezető Vovesz Tibor Ruff Bálint ellenzéki kommunikációs szakemberrel a 2022-es választásokig vezető utat követi végig.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Szabad Európa immár multimédiás honlapként történő megjelenésekor a PestiSrácok arról számolt be, hogy az egykor rádióként működő médium visszatérésre az amerikai támogatók 750 ezer dollárt szántak, hazánkban pedig egy irodát is nyitottak.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újságíró szervezte az Antifa tüntetését

Az Antifa mozgalom radikális baloldali aktivistái miatt kényszerült Éric Zemmour lerövidíteni a Calais-ban tett szerdai látogatását. Ez az a város, ahol a legnagyobb gondot jelentik az illegális bevándorlók.

Közzétéve:

Borítókép: Éric Zemmour francia jobboldali publicista, a Visszahódítás párt elnökjelöltje (k, háttal) sajtótájékoztatót tart az észak-franciaországi Calais-ben 2022. január 19-én. Fotó: MTI/AP/Michel Spingler

A jobboldali elnökjelölt érkezése előtt ugyanis a radikális baloldali mozgalom, az Antifa tagjai jelentek meg a calais-i dzsungelként is ismert dűnés területen, Zemmour látogatásának első helyszínén. Majd hangos kiabálással zavarták meg az elnökjelölt beszédét és helyi támogatóival folytatott beszélgetését. 

A 2016-ban végleg felszámolt migránstáborban tett látogatása után Zemmour a helyi rendfenntartó erők képviselőivel folytatott volna megbeszélést. Zemmour szerint Calais-ban az illegális migránsok jelenlétét több rendőr jelenlétével kell felváltani.

A harmincfős agresszív Antifa-csoport miatt Zemmour azonban kénytelen volt a találkozó helyszínét egy szűk bisztróba áttenni. A baloldali aktivisták ennek ellenére nem mentek el, a zuhogó esőben is a bisztró előtt vártak arra, hogy a megbeszélés végén Zemmour-ra támadjanak. Zemmour végül kicselezve őket az étterem hátsó kijáratán távozott, és hagyta el a régiót is.

Zemmour kampányfőnöke az eset után bejelentette, hogy feljelentést tesznek az ellen az újságíró ellen, aki a radikális baloldali csoportot kifejezetten azzal a szándékkal szervezte Zemmour kampánykörútjának a helyszínére, hogy megakadályozza a népszerű jelölt nyilvános felszólalását – írja az Origo.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Tucker Carlsonnak nyilatkozott Szijjártó Péter

Az amerikai véleményvezér műsorában faggatta a magyar külügyminisztert.

Közzétéve:

Fotó: YouTube

Mit tanulhat Amerika Magyarországtól? Erről kérdezte Tucker Carlson, az Egyesült Államok legnézettebb politikai műsorának vezetője Szijjártó Pétert.

A magyar külügyminiszter megköszönte Carlsonnak, hogy az igazságot mutatja be Magyarországról, „szemben a nemzetközi liberális média hazugságaival”. Szijjártó kifejtette: az EU külügyminiszteri találkozóin, amikor a migrációt vagy a határok védelmét vitatják meg, gratuláló sms-eket kap más országokbeli kollégáitól. Ám amikor a vita után megkérdezi őket, hogy ők miért nem szólalnak fel, azt a hazai civil szervezetekkel és a liberális médiával, koalíciós partnerektől érkező nyomással magyarázzák. Szijjártó szerint más kormányok azért nem folytatnak őszinte migrációs politikát,mert nyomás alatt vannak a liberális média és a nem-kormányzati szervek részéről.

„Magyarországon ugyanakkor politikai stabilitás van, kétharmados kormányzati parlamenti többséggel, így megvan az a luxusunk, hogy azt mondjuk, amit gondolunk, és ennek megfelelően cselekedjünk” – fejtette ki Szijjártó Péter.

Tucker Carlson kérdésére a magyar külügyminiszter úgy válaszolt: szerinte azért utálják Magyarországot, mert hazafias, keresztény, konzervatív, nemzeti érdekeket képviselő és egyúttal sikeres politikát folytat a magyar kormány. Magyarország azért veszélyes számukra, mert cáfolja azt az alapvetésüket, hogy csak az extrém liberális álláspont követése lehet sikeres a világban. 

Carlson ehhez azt fűzte hozzá, hogy szerinte a liberálisok jobban félnek Magyarországtól, mint Kínától, és úgy látja, be fognak avatkozni a magyar választásba, amihez sok szerencsét kívánt végül Szijjártónak – írja a Mandiner.

Tovább olvasom