Kövess minket!

Médiapiac

Újra kétpólusúvá válhat a tévépiac

Nem kis izgalmakat él át a tévés piac, ám Kovács Krisztián, a hazai televíziókat tömörítő MEME elnöke szerint nem rendült meg a hirdetőknek és az ügynökségeknek a médiatípusba vetett bizalma, és 2016-ban is növekedéssel számol a költések terén.

Idén harmadik alkalommal rendezte meg a hazai tévéket tömörítő MEME a Big Picture-t, ahol a piac szereplői prezentálták a jövő évi terveiket. Több mint négyszázan jöttek el az eseményre, ami százzal több, mint tavaly. Felteszem a némileg álnaiv kérdést: még mindig ilyen izgalmas a tévés piac?

A televíziós piac kiemelt szerepe nem kérdés. Szeretném azt hinni, hogy az érdeklődés elsősorban a Big Picture-nek szólt, és annak, hogy három éve építjük ezt a rendezvényt. Ez jelentős részben igaz is, látszott az esemény előtti érdeklődésből, megkeresésekből. Nem lehet elvonatkoztatni ugyanakkor attól, hogy a tévépiacon több olyan folyamat zajlik, ami miatt az érdeklődés középpontjába került. Sor is került nagy bejelentésre a Big Picture-ön. (Az Atmedia bejelentette, hogy a közmédia csatornái is a portfóliójába kerülnek, a nem sokkal később színpadra lépő MTVA-vezér azonban azt mondta, ez még nem lefutott meccs. Nemrégiben azonban hivatalossá vált: az Atmedia megvette az MTVA 2016-os reklámidejét – a szerk.)

Izgalomban nem volt hiány, és hallgatóságban sem. Az alapján, ami elhangzott, merre tart, milyen állapotban van a tévés piac?

A televízió szerepe vitathatatlan, és nincs jele annak, hogy ez változna a jövőben. A hazai piac rendkívül izgalmas, a tartalmi kínálat pedig fantasztikus. Ez volt az első alkalom, amikor külföldi előadót hívtunk: egy brit szakember, David Brennan (Media Native) tartott tanulságos prezentációt arról, hogy a lineáris televíziózás még mindig meghatározó a közönség életében. Hiába beszélünk lassan egy évtizede a digitalizációról, a néző még mindig analóg üzemmódban van, és a fogyasztott tévés tartalom csupán elenyésző részben nem lineáris. Ez a kitekintés azért volt érdekes, mert a brit Európában a legfejlettebb televíziós piac, ami most ott történik, nagyjából az vár ránk itthon az elkövetkező években, s a prezentáció és az előadó személye is inspiráló volt.

Ami a magyarországi csatornák és sales house-ok előadásait illeti, a tartalom és a színvonal szerintem egyre jobb. Aki ott volt, ígéretünkhöz híven átfogó képet, benyomást kaphatott a hazai piacról. Talán még mindig sok az adat a prezentációkban, de jól támogatják a fő üzenetet, hogy a televízió még mindig fontos eszköz.

Kovács KrisztiánNézze meg Kovács Krisztián teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Erről győzködni kell-e a hirdetőket, ügynökségeket? Még mindig erre a médiatípusra költik a legtöbbet.

Nem arról kell őket meggyőzni, hogy a tévé még mindig költséghatékony, és jól működik. A Big Picture létrehozásakor azonban az is szempont volt, hogy a marketingkommunikációs döntéshozók nem feltétlenül abban a közegben mozognak, mint a célcsoportjuk. Az ő körükben messze a lakossági átlagot meghaladó a digitális eszközök, az okoskütyük használata.

Tehát az olyan kliséket kell kezelni, hogy „ki nézi ma már a Barátok köztöt”?

Például. Az ilyen vélekedések tudat alatt hatással vannak a döntéshozókra még akkor is, ha egyébként úgy gondolják, hogy kizárólag az adatok alapján tájékozódnak. Nem árt időnként rávilágítani arra – amellett, hogy a tévé még mindig tömegeket mozgat meg, és még mindig gyorsan és költséghatékonyan lehet vele nagy elérést szerezni –, hogy az emberek egyszerűen imádnak televíziót nézni.

Nagy-Britanniában fut egy formátum, melyben családok nappaliját kamerázzák be, és a műsor abból áll, hogy átlagembereket látunk, miközben tévét néznek. Nagyon tanulságos szembesülni azzal, hogy az emberek ugyanúgy érzelmileg reagálnak a reklámokra, mint bármilyen más tartalomra.

Ahogyan arra utaltunk már, nemcsak a televízió mint médiatípus érdekessége vonzott be idén négyszáz résztvevőt, hanem azok az izgalmak és bizonytalanságok is (például kié a TV2?), amelyek a Big Picture-ön is érzékeltették a hatásukat. Ezek a kérdések mennyire befolyásolják a tévés piac megítélését és a költéseket?

Az időzítés a tárgyalási időszak miatt nem szerencsés, de én inkább csak azt látom, hogy a piaci szereplők kivárnak. Nem gondolom, hogy a bizonytalanság a teljes piacra kivetülne, vagy a hirdetők, ügynökségek azt a következtetést vonnák le, hogy a tévé már nem olyan erős eszköz, mint korábban volt.

Ettől függetlenül a tévépiaci kavarodás a szegmens minden szereplőjét és ezen túlmenően a többi médiatípust is érinti. Amíg ugyanis a televíziós tárgyalások nem zárulnak megnyugtatóan, addig a többi médiatípust valamelyest „jegelik”.

Emiatt mondtam, hogy az időzítés nem szerencsés, és remélem, hogy minél hamarabb pont kerül a kérdéses ügyek végére.

Ennél izgalmasabb a tévépiac szerkezeti átalakulása. Úgy tűnik, hogy ismét erősen kétpólusú televíziós piac alakul ki. Tíz-tizenöt éve egyszer volt már ilyen a nagyon erős RTL-lel és TV2-vel. Aztán a fragmentáció miatt a nagy csatornák közönségaránya csökkent, és komoly csatornacsaládok nőttek ki. Most visszajutni látszunk a kétpólusú piachoz, csak nem két tévéadó, hanem két portfólió áll egymással szemben. A koncentráció azonban nemcsak a sales house-okat érinti, tulajdonosi szinten is zajlik, például az SPTN megvette a Viasatot. Ki tudja, meddig tart ez az időszak, lehet, hogy három-öt év múlva megint ellenkező irányt vesz majd a piac.

Bár az idei televíziós reklámköltési adatokra jövő februárig várni kell, bizonyos trendek már most is világosak. Hogyan alakult 2015 a televíziós reklámpiac számára?

Öt év után tavaly nőtt először a televíziós reklámpiac, ami nagyon pozitív fejlemény volt. A bővülés mértéke ráadásul 2014-ben 10 százalékot tett ki. Abban nem vagyok biztos, hogy ezt az arányt idén meg lehet ismételni, de jók az esélyek, hogy ismét növekedést mutasson a tévés piac, az első fél év legalábbis ezt a várakozást támasztotta alá. Szeptemberben volt egy nonszpot témájú rendezvényünk, és az érdeklődés visszajelezte azt, ami a költések szintjén is látszik, tudniillik hogy egyre többen fordulnak a nonszpotmegoldások felé. A másik meghatározó trend a kábelcsatornák előretörése.

A reklámadó és a bónusztörvény alaposan felforgatták a médiacégek életét. A tévés piac mozgásterét ezek mennyiben határozzák meg jelenleg?

A reklámadó története tavaly indult, a jelenlegi változat ugyanakkor már idén született meg. Természetesen nagyon negatívan érinti a televíziókat, bár van, akit nem olyan mértékben, mint az eredeti tervek szerint tette volna, van viszont, akit sokkal inkább. Úgy vélem, hogy a reklámadó minden piaci szereplő gazdálkodásába beépül, terveznek vele. Ettől függetlenül természetesen a MEME nem támogatta és soha nem is fogja támogatni ezt az adót.

A bónusztörvény, amely idei fejlemény, kevésbé érinti a televíziókat, mivel a jelen változatában elsősorban a hirdetők és az ügynökségek viszonyát szabályozza. A törvény következményeképpen eggyel transzparensebb piaci helyzet állhat elő.

Mit vársz 2016-ra vonatkozóan? A makroszámok egyelőre jók, jön a foci-Eb és az olimpia, az állam sem látszik visszafogni a reklámköltését, a jogi környezet viszont finoman szólva is hektikus. Mi lehet ezen ellentétes tényezők eredője?

Ki ne felejtsük a terjesztési díj körüli bizonytalanságot, ezzel kapcsolatban azt vártuk, hogy már idén pont kerülhet a kérdés végére, de a jelen állás szerint a döntés a jövő évre fog tolódni. Az állami költések növekedésre gyakorolt hatását már tavaly is elemeztük, és ez kisebbnek tűnik, mint a közhiedelem alapján gondolnánk. A 2014-es évet már pozitívan befolyásolta a foci-vb, jövőre az Eb és az olimpia hasonlóan dinamizálhatják a költéseket. Az állami reklámkiadások hatásánál pedig sokkal fontosabb lesz, hogy a tévéből kivonult márkák közül mennyi lesz képes visszatérni.

A nonszpot kapcsán már szóba került az innováció. Az idei Big Picture-ön mintha visszafogottabban dobálóztak volna a szereplők a piaci fejlesztésekkel, mint tavaly. Van-e tere az innovációnak, vagy nem olyan időket élünk?

A tévék részéről szerintem megvan a kísérletező kedv. Sok esetben egyszerűen nehéz újat mutatni, de az, hogy a nonszpot évek óta nő, azt jelzi, hogy a hirdetői oldal is nyitott bizonyos mértékig az innovációra. Például idén a főműsoridőben is megjelentek a szponzorfinanszírozott műsorok, amelyek eddig jellemzően a szombat délelőtti sávban futottak.

2014-ben szűken, de még mindig a tévé vezetett az online előtt, azaz a legnagyobb szeletet hasította ki a reklámtortából. Lesz-e idén helycsere?

Nem lennék nagyon meglepve, ha lenne, bár nagyon örülnék, ha a tévé megtartaná a vezető helyét. Tavaly úgy tudott a tévé nőni, hogy valamennyit javított a részesedésén is. Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy a televíziópiaci adatok mind valós bevételi számokon alapulnak, az online szegmensnen viszont sok a becslés. Ráadásul az online növekedés zöme a globális szereplőknél landol.

Médiapiac

A közmédia is csatlakozik a gödöllői természetfilm fesztiválhoz

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál molinója a gödöllői kastély kerítésén, fotó: MTI / Máthé Zoltán

Helyszíni bejelentkezésekkel csatlakozik az M5 kulturális csatorna a pénteken kezdődő gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválhoz.

Az eseményről helyszíni bejelentkezésekkel informálja nézőit a közmédia május 27. és 29. között. A cél az, hogy a képernyő előtt ülők mindennapjaikban tegyenek hatékony lépéseket a természetvédelemért és a fenntarthatóságért – közölte az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-vel.

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna. A természetfilmes forgatag aktualitásairól Galán Angéla és Hamar Donát műsorvezető számol be, ők a csatorna közösségimédia-oldalán online is időről időre bejelentkeznek a fesztivál történéseiről.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új vezérigazgató az Invitech élén

A tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja el Bőthe Csabától, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Közzétéve:

Az Invitech ICT Services Kft. vezérigazgatója július 1-jétől Bőthe Csaba – közölte a telekommunikációs társaság az MTI-vel.

Az új vezető Gerald Grace-től veszi át a vezérigazgatói feladatokat.

A közlemény szerint

Bőthe Csaba tapasztalt szakember, akitől a tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Az Invitech 2021-ben került a 4iG tulajdonába. A tranzakció indoklása szerint a társaság stratégiai fontosságú eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén, szolgáltatásaiban és infrastruktúrájában jelentős növekedési lehetőségek rejlenek.

Utolsó nyilvános beszámolója szerint a budaörsi központú Invitech 2019-ben több mint 26 milliárd forint, 2020-ban majdnem 25 milliárd forint árbevétellel zárt. Az éves eredmény eközben 451 millió forintról 3,1 milliárd forintra nőtt.

Tovább olvasom

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom