Kövess minket!

Médiapiac

Újabb filmtámogatásokról döntött a médiatanács

Összesen 19 új magyar kis- és animációs film elkészültéhez nyújt 113,5 millió forintnyi támogatást a médiatanács; az alkotásoknak a jövő év közepéig kell elkészülniük.

A falusi divatőrülettől az abszurd strandlátogatáson át a csehszlovák titkosszolgálati módszerekig széles skálán mozognak a Huszárik Zoltán-pályázat első fordulójában támogatott alkotók kisfilmtémái. A médiatanács a Macskássy Gyula-pályázat első fordulós animációs nyerteseit is kihirdette: négy sorozatterv egy-egy része, valamint négy önálló alkotás is elkészül, legtöbbjük népszerű gyermekkönyveket vagy ihletadó költeményeket vesz alapul. A testület eheti ülésén számos, műsorkvóta-kötelezettséggel és adatszolgáltatással kapcsolatos szankciót is kiszabott – olvasható az NMHH honlapján közzétett tájékoztatóban.

A közlemény szerint összesen 72,7 millió forinttal támogatta  11 kisjáték- és kísérleti film készítőjét  a médiatanács  a 2016-os Huszárik Zoltán-pályázat első fordulójában, amelyeket a Duna Médiaszolgáltató, az ATV, az Echo TV és – a Spektrum csatornát is üzemeltető – AMC Networks Central Europe Kft. valamelyik adója vetít majd először. Az alkotásoknak 2017. július 28-áig kell elkészülniük, a nyertes pályázóknak vállalniuk kell, hogy filmjüket másfél éven belül nevezik egy hazai vagy nemzetközi fesztiválra is. Az idei pályázati keret kétszerese a tavalyinak, így idén először második fordulóban is pályázhatnak az érdeklődők, amelyre a szinopszisokat július 25. és augusztus 25. között lehet benyújtani.

Utaltak arra is: a médiatanács 2011 óta 66 film elkészítését támogatta közel 400 millió forinttal a Huszárik Zoltán-pályázatokon.

Az idei első forduló nyertese lett két határon túli pályázó: Brauner Máté, aki a Lauretta című filmjében egy félénk pénztároslány és hipochonder anyja kapcsolatán keresztül mutatja be a felnőtté válás nehézségeit; valamint Simó Ibolya, akinek Falu Fashion című alkotásában egy isten háta mögötti kis faluba költözik egy divattervező, ahol emiatt hódítani kezd a divatőrület. A belföldi pályázók közül Bozzay Balázs Ugrás címmel egy 17 éves kamaszfiú görbe estéjéről és annak tanulságairól készít filmet, Csáki László Vendégszeretet című alkotása Fehér Béla Tengeralattjáró Révfülöpön című abszurd humorú novelláját dolgozza fel egy orosz matrózpáros magyar strandlátogatásáról. Deák Kristóf A legjobb játék című műve egy térfigyelő munkatárs lázadását fogja nyomon követni, Dombrovszky Linda parabolája Megszállottság címmel végletesen tárja majd elénk a nyugdíjazás problémáját. Odegnál Róbert A játéközvegycímmel a szenvedélybeteg játékfüggő internetezők hozzátartozókra gyakorolt hatását mutatja be a kulcsi tragédiából kiindulva, Reich Dániel A belső oldal címmel egy 33 éves autista fiú életébe nyújt bepillantást. Sós Bálint Dániel Grand Prix címmel egy anyagilag megszorult család biciklirelikviájának hányattatásait meséli el, Szabó Szonja Takeaway_song című filmje egy dallam sorsszerű útját követi végig az aluljáróból a sikerlisták éléig, emberi kapcsolatokon átgázolva, Tóth Barnabás Van egy határ című filmje pedig a csehszlovák kommunista titkosszolgálat álcázott „amerikai rendőrállomásainak” visszaéléseiről ad számot egy fiktív család esetén keresztül.

Nyolc animációs film alkotóinak összesen 40,8 millió forintos támogatásáról is döntött a médiatanács. A Magyar Média Mecenatúra program részeként, a 2016-os Macskássy Gyula-pályázat első fordulójának nyertes műveit részben a közszolgálati csatornák, részben az ATV, illetve az AMC Networks Central Europe Kft. egy csatornája mutatja majd be. A filmeknek jövő június végéig kell elkészülniük. A következő forduló első szakaszának beadási határideje június 30. Ez alkalommal négyen pályáztak eredményesen egy-egy tervezett sorozat egy epizódjára:Gyulai Líviusz Az egy komisz kislány naplóját viheti képernyőre a komiszkölyök-sorozat sikere után, Pál Balázs egy, a nagyvárosi nyüzsgést kereső felnőtt tehénlányról készít animációtLilly csodálatos világa címmel, Szederkényi Bella az Ahány király, annyi mese című sorozathoz A bújócskakirály részt dolgozza fel Simon Réka Zsuzsanna könyve alapján, Fabók Szilvia pedig a Kippkopp a fűben sorozatban egy gesztenyegyerek kalandjait eleveníti meg Marék Veronika írásából.

Önálló alkotásként Simonyi Balázs és Molnár Jaqueline Kövér Lajos színre lép címmel Lackfi János azonos című, 2008-ban az év gyermekkönyve díját elnyerő művét ülteti át animációra, Szabó-Nyulász Melinda Köztespont címmel Juan Ramón Jiménez A fák verse című költeményét veszi alapul „az egyetlen állandó maga a változás” mottóval. Tompa Borbála Eszter Volt egyszer egy kertész címmel Máté Angi Egy susogó levél című könyvét használja fel, míg Turai Balázs Róma bukása című műve W. H. Auden megegyező című verséből inspirálódik, amelynek témája az emberi civilizáció ciklikus összeomlása, majd átalakulása egy atomháború után.

Mint írják, a médiatanács 2011 óta 119 egyedi animációs mű, illetve sorozat elkészítését támogatta 1,3 milliárd forinttal a Macskássy Gyula- és a Dargay Attila-pályázatokon.

Médiapiac

Sorsdöntő tárgyalás következhet Gyárfásék perében

Komoly előrelépés várható a Fenyő-gyilkosság ügyében folyamatban lévő büntetőper keddi tárgyalásán.

Közzétéve:

Borítókép: Gyárfás Tamás az egyik korábbi tárgyaláson, fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vádirat szerint Gyárfás Tamás elsőrendű vádlott először Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa megöletésével, aki ezt nem hajtotta végre – írja a Magyar Nemzet. A Nap TV egykori producere ezt követően fordult Portik Tamáshoz, az alvilág egyik meghatározó figurájához.

Az egykori olajbűnöző a szlovák Jozef Roháčot bérelte fel Fenyő János médiamogul megölésére.

Mint köztudott, 1998. február 11-én, nem sokkal este fél hat után Fenyő autójával egy piros lámpánál várakozott a budapesti Margit körút és Margit utca sarkán, amikor egy ismeretlen fegyveres férfi a mögötte haladó autóból kiugrott, és az anyósülés felőli ablakon keresztül 20-25 lövést adott le a vállalkozóra, aki a helyszínen életét vesztette.

Az ügyben indított nyomozás során az már korábban kiderült, hogy Fenyő Jánost egy szlovák bérgyilkos, Jozef Roháč ölte meg. A férfit ezért 2017-ben jogerősen életfogytiglanra ítélte a bíróság. A felbujtó személy, személyek kiléte ekkor még ismeretlen volt.

Az eljárás akkor kapott újabb lendületet, amikor Gyárfás Tamást ismeretlenek 2018-ban évekkel korábban készített hangfelvételekkel megzsarolták.

A volt producer feljelentést tett, ezt követően a nyomozók a Farkasréti temetőben találták meg azokat az adathordozókat, amelyeken Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélgetései hallhatók.

Gyárfás és Portik egyelőre tagad, ugyanakkor a bíróság által kirendelt eseti nyelvész szakértői vélemény szerint a rendőrség által a hangfelvételek alátámasztják a vádiratban foglaltakat.

Tovább olvasom

Médiapiac

Széll Tamás a Kossuth Rádió új rovatában is ad konyhai tippeket

Átvitt étterem címmel indul a Főmenü rádiós rovata ma a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A Duna Televízió Michelin-csillagos séfje, Széll Tamás hetente háromszor osztja meg konyhai trükkjeit a hallgatókkal.

Közzétéve:

MTVA

Szeptember 18-án, szombaton nyitott ki ismét a Főmenü konyhája a Duna Televízión. A népszerű gasztroműsor második évadában Széll Tamás, Bocuse d’Or döntős séf új társsal, Böröcz Zsófiával készíti el a fogásokat.

A konyha Átvitt étteremként a Kossuth Rádióban is megnyílik, hogy hétköznap se maradjanak a hallgatók gasztroélmény nélkül. Sőt, a délelőtt hallott tippeket, trükköket hasznosítva akár már este is elkápráztathassák az otthoni vacsoraasztalnál ülőket.

Széll Tamás ugyanis a Kossuth Rádió Napközben című adásában egy héten háromszor: hétfőn, szerdán és pénteken osztja meg tanácsait, fantasztikus ötleteit

– közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája.

A Főmenü házigazdája a rádió riporterének, Babucs Krisztának árulja el például, hogy miként és milyen borokat célszerű használni a főzéshez, de segít eligazodni az olajok világában is. Ezen kívül terítékre kerül rengeteg gyakorlati tipp a fokhagymapucolástól, a tökéletes sült cékla készítésén át az édesburgonya sokszínű felhasználásáig.

Tovább olvasom

Médiapiac

Szijjártó: Mitt Romney durva támadást indított a sajtószabadság ellen

Mitt Romney durva támadást indított a sajtószabadság és a demokrácia ellen – közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebookon.

Közzétéve:

MTI/EPA/Shawn Thew

Szijjártó Péter bejegyzésében kifejtette, az amerikai szenátor azért bírált egy amerikai televíziós újságírót, mert elmondta a saját véleményét Magyarországról, “amely történetesen nem esett egybe a liberális mainstream hazánkkal szembeni hazugsághadjáratával”.

Kiemelte, Mitt Romney a kormányt azzal vádolta, hogy a népakarattal szemben kormányoz, “holott a népakarat a választáson fejeződik ki, márpedig mi egymás után háromszor kaptunk kétharmados felhatalmazást egy olyan választási rendszerben, ahol mindenkinek egyenlő súlyú szavazata van, függetlenül a lakóhelyétől”.     

“Demokráciát és sajtószabadságot féltő NGO-k, ébresztő!” – zárta üzenetét Szijjártó Péter.

Tovább olvasom