Kövess minket!

Médiapiac

Új rovat a Kossuth Rádió műsorán

Szeptember 20-tól új rovattal jelentkezik a Kossuth Rádió minden hétfőn délelőtt a Napközben című műsorban. Az Akadálytalanul adásaiban egy-egy érintett szemszögéből ismerhetik meg a hallgatók a testi vagy értelmi fogyatékossággal élők mindennapi kihívásait. A műsor állandó riportere Nagy Bálint, aki mozgáskorlátozottként arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a nehéz helyzetekben mennyire fontos, hogy odafigyeljünk egymásra.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Kossuth Rádió új rovatot indított Napközben című műsorában: a minden hétfőn, délelőtt 11:15-től jelentkező Akadálytalanul rovat célja, hogy megmutassa, hogyan kell jól viszonyulni a fogyatékkal élőkhöz, valamint az őket támogató alapítványokat, intézményeket, szervezeteket is bemutatja, illetve beszámol a hozzájuk kapcsolódó pályázatokról, programokról és fejlesztésekről.

A rovat vezetője Nagy Bálint, aki maga is mozgáskorlátozott. Az első adásban, szeptember 20-án arról volt szó, miképpen lehet a fejekben „akadálymentesíteni”. Az Akadálytalanul riporterének párja kerekesszékesként többször is megtapasztalta, sok esetben nem megfelelő a társadalmi hozzáállás és elmarad a segítségnyújtás az éles helyzetekben.

„Egy alkalommal beakadt a kerekesszékem a metrókocsi és a peron között lévő résbe. A lendülettől kiborultam a székből és beestem a kocsi közepére. Egy csomóan ott voltak, de egyetlen ember sem jött oda hozzám, hogy segítsen. Két percig álltunk, mert nem tudott elindulni a szerelvény. Végül egy hölgy segített rajtam, a többiek csak passzívan nézték a jelenetet” – fogalmazott a Kossuth Rádió műsorában a lány, aki nincs egyedül tapasztalataival.

Az Akadálytalanul házigazdája hozzátette, ő maga súlyos kismedencei fejlődési rendellenességgel születettaz önálló közlekedését 12 centiméteres cipőemelés segíti. Jelenleg személyi edzővel dolgozik azon, hogy állapotát szinten tartsa, de mellette dolgozik is: sorstársai helyzetének javítása miatt örömmel vállalta el a Kossuth Rádió riporteri feladatait. A rovatvezető azt ígéri, hogy a következő adásokban megmutatja, hogyan érdemes közelíteni a különböző sérültséggel élőköz a legcélszerűbben, legyen szó testi vagy értelmi fogyatékosságról.

Médiapiac

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastja

A Narratíva első adásának vendége Szánthó Miklós, a KESMA elnöke, az Alapjogokért Központ igazgatója és Trombitás Kristóf publicista volt.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastadása. Az első adásban Heiter Dávid Tamás műsorvezető Szánthó Miklóssal, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnökével, az Alapjogokért Központ igazgatójával és Trombitás Kristóf publicistával beszélgetett az aktuális médiapiaci viszonyokról, valamint az ehhez kapcsolódó politikai folyamatokról – közölte a Mediaworks Hírcentruma. 

Szánthó Miklós többek között arról értekezett, hogy ugyan

 a 90-es éveket követően formailag biztosítva volt a sajtószabadság, de közéleti és politikai értelemben egy erőteljes balliberális monopólium volt jelen, amely az ehhez tartozó körök szerint a független sajtópiacot jelentette.

 A KESMA elnöke továbbá hangsúlyozta, hogy a jobboldalhoz köthető vállalkozók már korábban is tettek kísérletet arra, hogy új típusú médiafelületek jöhessenek létre, ez a folyamat azonban a 2010-es éveket követően felerősödött. 

A Narratíva első adásának résztvevői, fotó: Mediaworks Hírcentrum

Kiemelte, hogy 

a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány lett a szimbóluma annak, hogy a médiaviszonyokat uraló posztkommunista örökség megroppant, de ez egyáltalán nem a jobboldal térfoglalását jelenti, csupán elindultunk egy kiegyensúlyozott médiapiac felé.

Az első adást itt a Videa.hu videómegosztón vagy itt tudja meghallgatni:

Tovább olvasom

Médiapiac

Elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere

Nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere – közölte a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) vasárnap az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A szövetség honlapján is közzétett méltatásában azt írták: Balogh Mária az MTV-ben egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak.

Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett – emelték ki. Vezette az Ifjúsági Osztályt, igazgatója volt a Miskolci televíziós fesztiválnak, 2013 óta a MÚOSZ tiszteletbeli tagja, 2019 óta pedig Aranytoll-díjas volt.

Hozzátették: Balogh Mária egyedül nevelte fel mozgássérült, fogyatékossággal élő unokaöccsét, akiről még betegsége idején is, egészen haláláig gondoskodott.

Halálával a televíziózás hőskorának kiemelkedő személyiségét vesztette el a szakma – fűzték hozzá.

Tovább olvasom

Médiapiac

Lemondott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke

Október 31-től távozik posztjáról Karas Mónika.

Közzétéve:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A híradó információi szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja munkáját.

Az M1 úgy tudja, hogy Karas Monika utódja a médiahatóság élén Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága a híradónak megerősítette a Karas Monika lemondásáról szóló hírt.

Borítókép: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt elnöke

Tovább olvasom