Kövess minket!

Médiapiac

Új korszak a hazai rádiós piacon – az első hallgatói reakciók

A Class FM elhallgatása utáni vákuumhelyzet adta lehetőséggel éltek a hazai rádiók – derül ki a TNS Hoffmann–Mediameter konzorcium 2016. októberig készült és november óta felvett mérési eredményeinek összehasonlításából.

A Class FM-et a 15 éves és idősebb korosztály körében 2016. július-október között naponta átlagosan közel 2,3 millióan hallgatták. Ez az adat önmagában is jól szemlélteti, milyen mérvű átalakulások kezdődtek az „egyeduralkodó” országos kereskedelmi rádió (földfelszíni sugárzásának) elhallgatása nyomán a rádiós piacon: egy ekkora szereplő kiesése gyökeresen megváltoztatja a megmaradó rádiók erőviszonyait.

Szűkült-e a rádiós piac egészében? Melyik adók a nagy változás nyertesei és vesztesei? Pontosan mely rádiók tudták átvenni a Class FM magára maradt hallgatóit? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a konzorcium összehasonlító-elemző gyorsjelentésében.

A TNS Hoffmann–Mediameter kutató konzorcium a helyzet minél gyorsabb és alaposabb felmérése érdekében 2016 decemberében kétszeres mintanagyságon végezte az országos rádiós hallgatottságmérést, így a november második felében zajlott adatfelvétellel együtt meggyőző méretű, összesen 5541 fős, biztonsággal elemezhető adatbázis áll rendelkezésre a Class FM elnémulása utáni időszakról. (A pontos rádióadónkénti hallgatottsági adatok csak a mérés megrendelőinek hozzájárulásával publikálhatók, így jelen riport a tendenciák, erőviszonyok feltérképezésére szorítkozik.)

A legfontosabb megállapítás, hogy a rádiós piac egészét nem rázta meg a legnagyobb szereplő kiesése: országosan összességében mindössze másfél százalékpontos csökkenés tapasztalható az összes napi rádióhallgató számát tekintve, de ez nem homogén módon oszlik meg az országban (Budapesten emelkedést mutat a mérés az átlagos napi rádióhallgatók számában). Az emberek nem kapcsolták ki a rádiót, amikor elnémult kedvenc adójuk: 2016. november-december során a 15 éves és idősebb korcsoportokban összesen 5,4 millióan hallgattak rádiót egy átlagos napon országszerte, ebből 1,1 millióan a fővárosban. Ennek megfelelően a rádiók hallgatottsága emelkedett a Class FM elhallgatása óta, beleértve természetesen (különböző mértékben) a megyeszékhelyi és kisebb helyi adókat is.

A friss mérési eredmények alapján országosan a napi hallgatottság tekintetében a Kossuth Rádió áll az élen, alig elmaradva a Petőfi a második, őket a Rádió1 és a Music FM követi fej-fej mellett, majd Sláger FM, Dankó Rádió, Klubrádió, Rádió Rock, Bartók, Lánchíd, Info, Klasszik, Jazzy, Karc a sorrend. Ez gyakorlatilag az októberi sorrend megismétlődése azzal a két lényeges különbséggel, hogy természetesen a Class FM eltűnt, illetve a Rádió1 nagyot lépett fölfelé.

Budapesten a Music FM–Rádió1–Sláger FM hármas vezeti a napi hallgatottsági listát, őket a Kossuth, a Petőfi, a Klub és a Rock követik. A budapesti ranglista az Info, Klasszik, Bartók, Jazzy, Dankó, Lánchíd, Karc rádiókkal folytatódik. A fővárosban a leglényegesebb változás a Class FM eltűnése után a Sláger FM illetve a Rádió1 megerősödése.

A legtöbb napi hallgatót (félmilliót) október óta a Rádió1 nyerte meg magának: az előrelépés az egyik fő oka minden bizonnyal az, hogy a legsikeresebb hazai rádióműsor, a Morning Show és stábja 2016. december 5. óta a Rádió1-en hallható, a másik pedig a hálózat folyamatos bővítése, a vételkörzet növekedése.

Szintén jelentős napi hallgatószám-növekedést könyvelhetett el a Petőfi Rádió is október óta, amivel megfordította a 2016 áprilisa óta tartó trendet. A hallgatószám-emelkedés fő oka az országos lefedettség, és hogy bejáratott, közismert a brand. Az új hallgatók túlnyomó része vidéken választotta a zenés közrádiót, amely a sokkal sokszínűbb és fragmentáltabb fővárosi piacon minimális hallgatószám-emelkedést ért el.

Főként Budapesten ért el szembetűnő javulást a Sláger FM, amely csak a fővárosban csaknem 90 ezerrel növelte átlagos napi hallgatóinak számát. Érezhetően profitált a Class FM elhallgatásából továbbá a Dankó Rádió (vidéki lefedettségének köszönhetően a fővároson kívül nagyjából 70 ezer új napi hallgatóval) és a Music FM (csaknem 60 ezer új hallgató, zömmel a fővárosban). A többi rádió hallgatottságában egyelőre nem mutathatók ki olyan nagy mértékű változások, amelyek esetében kizárható a mintavételi ingadozás hatása.

Médiapiac

Bezárnak harmincöt fővárosi postát

Alacsony forgalmú egységekről van szó – közölte a Magyar Posta pénteken.

Közzétéve:

A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek.

A Magyar Posta Zrt. hangsúlyozta: a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett a bezárást követően is 112 posta áll az ügyfelek rendelkezésére Budapesten.

A mostani szankciók okozta európai energiaválságban mindenkinek, a lakosságnak, az állami és nem állami fenntartású intézményeknek, munkahelyeknek is fontos energiatakarékosságban tudatosabban gondolkodnia, cselekednie

– fogalmaztak.

A közlemény szerint a vállalat számára továbbra is elsődleges szempont a szolgáltatások elérhetősége. Éppen ezért az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztés valósult meg, amelyekkel a postai szolgáltatások már nem csak személyesen, hanem digitális úton is elérhetők. Emellett a postai szolgáltatások a rendelkezésre álló szolgáltatási helyeken a változások után is magas színvonalon maradnak elérhetőek a budapesti ügyfelek számára – írta a Magyar Posta.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új szereplővel bővül a közmédia tartalomgyártása a Petőfi-emlékév kapcsán

A jövőben a közmédia megrendelésére a Petőfi Media Group gyártja a Petőfi-platformok tartalmait.

Közzétéve:

Borítóképünkön Petőfi Sándor portréja Orlai Petrich Soma festményén, forrás: Wikipedia

A korábbinál is szorosabb együttműködésre lépett a közmédia, valamint a Petőfi-emlékév megvalósításában kiemelt szerepet vállaló Petőfi Media Group (PMG) – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel pénteken.

Tavaly márciusban, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára indított közös projektet a közmédia, valamint a bicentenárium koordinálásáért felelős szervezetek. Közös irányítás alá került a Petőfi Rádió és a Petőfi TV, továbbá a hozzájuk kapcsolódó online felületek. A másfél éve megkötött együttműködés tartalma október 1-től tovább bővül:

a jövőben a közmédia megrendelésére a Petőfi Media Group gyártja a Petőfi-platformok tartalmait

– írták a közleményben.

“A közmédia célja, hogy az együttműködésnek köszönhetően a Petőfi-emlékév eseményei a leghatékonyabb tartalom-előállítási módok alkalmazásával a fiatalok legszélesebb körét elérjék” – áll a közleményben.

“A klasszikus tartalom-előállítási módok mellett ma már elengedhetetlen az új eszközök, platformok teljes körű használata. A két szervezet közötti stratégiai partnerség lehetőséget biztosít a közmédia számára, hogy ezeket a megoldásokat a lehető leghatékonyabban vonja be a tartalomkészítésébe amellett, hogy a műsorok továbbra is képviselik a közmédia által támasztott magas elvárásoknak megfelelő minőséget”

– emelte ki a közleményben Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója.

Lóczi János, a Petőfi Media Group Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a Petőfi-bicentenárium méltó megünneplése jegyében az MTVA és a PMG közötti együttműködés közös célja, hogy a kulturális élet meghatározó szereplőinek, alkotóművészeinek olyan adáskoncepciókban biztosítsanak megjelenési lehetőséget, amely szélesebb célcsoportokhoz juttat el kulturális edukációt.

A PMG kiemelt és elsődleges célja a gyártás során, hogy a nemzeti kulturális minőség megtartása mellett olyan hibrid adáskoncepciókat alkosson meg, amely speciális formanyelvi eszköztára mellett elősegíti a megjelenések online térbe való beágyazását, promotálását – közölte a közmédia.

Tovább olvasom

Médiapiac

Egyesül a Digi a leányvállalataival

Az összevonás csökkenti a költségeket, javítja a vállalati működés és az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát, új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé.

Közzétéve:

Borítókép: A DIGI egyik budapesti üzlete, fotó: MTVA/MTI/Bizományosi: Róka László

December 31-én egyesülnek a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-vel a leányvállalatai, a Digi Infrastruktúra Zrt., az Invitel Zrt. és az I-TV Zrt. – közölte a társaság az MTI-vel. Az összevonás csökkenti a költségeket, javítja a vállalati működés és az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát, új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé – indokolták a bejelentést.

Hozzátették, hogy

a Digi hosszú távon is fejlődésképes akar maradni, és az erőforrások észszerű kezelése egyre fontosabb lesz.

A társaság továbbra is biztosítja a stabil munkakörnyezetet, ügyfeleiknek pedig egyszerűbb ügyintézést ígérnek.

A közlemény szerint a megszűnő cégek tevékenységét az anyavállalat mint jogutód átveszi. A stratégiai átalakítás a szolgáltatásokat nem érinti, így sem a számlabefizetés, sem az ügyfélszolgálat elérhetőségei nem módosulnak. A tudnivalókról az ügyfeleket novemberben értesítik.

Az 1998-ban alakult Digi csaknem 1,1 millió előfizetővel az internet és televíziós műsorszolgáltatási piac második legnagyobb szereplője Magyarországon. Leányvállalataival együtt a társaság januárban került a 4iG csoport kizárólagos tulajdonába.

Tovább olvasom