Kövess minket!

Médiapiac

Új évaddal jelentkezik a Cápák között az RTL Klubon

Az RTL Magyarország az egészségügyi veszélyhelyzet okán online sajtótájékoztatón jelentette be a Cápák között című üzleti showműsorának következő évadát, amelyben az előző szériában már megismert cápák mellé egy új is érkezik, Tomán Szabina személyében.

A sajtó képviselőit a Cápák között műsorvezetője, Lilu köszöntötte, akit az RTL Csoport vezérigazgató-helyettese követett. Kolosi Péter bejelentkezésében elmondta, hogy a Cápák között újabb évfolyama hamarosan elindul az RTL Klubon, még a vírus előtti időkben fejeződtek be a forgatási munkálatok, és a műsor valamivel hosszabb lesz, mint az előző évadban megszoktuk.

A Cápák között a 2019-es év egyik nagy sikere volt. Amikor elindult, hamar a nézők kedvencévé vált, a saját sávjában a legnézettebb műsor volt. Népszerűségét jól mutatja, hogy idén több mint kétszer annyi vállalkozó jelentkezett, mint egy évvel korábban, hogy a Cápák előtt pitch-elve mutassák be terméküket, üzleti tevékenységüket. Remélem, ez az évad még sikeresebb lesz.

Máté Kriszta, a műsor producere ismertette, hogy a Cápák között egy japán formátum, amelyből a világon jelenleg már több mint negyven országban láthatják a nézők a helyi adásokat. Angliában, a BBC-n az első adást 2005-ben mutatták be, pár hónappal ezelőtt ért véget a 17. évad. A szigetországban 170 millió fontot fektettek be a cápák, és kétszáz cégből csináltak sikertörténetet. Az első magyar évadban 35 cég szerepelt, a Cápák pedig háromszáz millió forintot költöttek befektetésre.

Az RTL kreatív producere, Varró Szabolcs szerint a műsor bebizonyította, hogy a nézők kíváncsiak a formátumra.

Azt gondolom, hogy a műsorhoz két nagyon fontos elem kell, a jó Cápák és a jó vállalkozók. Ez idén sem lesz máképp. Sok izgalmas vállalkozás, emberi történet, sok érdekes és meglepő cápa-reakció várható.

A kreatív producer szerint a kiemelkedő műsorhoz Magyarországon adottak a feltételek: nagyszerű Cápák, rámenős vállalkozók. A Cápák tavaly bebizonyították, hogy üzletileg rátermettek, érdekesek és felkészültek, a vállalkozók pedig idén is azon lesznek, hogy bebizonyítsák nekik, hogy az ő üzletük a legjobb a világon.

Az első évadból már ismert Cápák:

  • Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke, a PepsiCo termékek forgalmazója
  • Fehér Gyula, a Ustream alapítója, az Oktogon Ventures befektető cég elnöke
  • Balogh Péter, angyalbefektető, a Baconsult Kft. tulajdonosa, ügyvezetője
  • Moldován András, a Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft. tulajdonosa, a Jack’s Burger étteremlánc és az Animalsoft Kft. tulajdonosa

Balogh Levente minden Cápa nevében elmondta, hogy nagyon várták az új évadot, már csak azért is, mert kicsit kiszakítja őket a hétköznapokból. A cápa egy magányos állat, azért hasonszőrűek – tette hozzá. Szerinte, egyre jobban megértik egymást, felkészültebbek, tavaly még csak tanulták a műfajt, idén még jobbak lesznek. Nagyon fontos lesz számára, hogy a vállalkozó ne csak nagyvonalakban vázolja, hogy hogyan akarja a pénzéből felépíteni a vállalkozását.

Balogh Levente (Fotó: RTL Magyarország)
Balogh Levente (Fotó: RTL Magyarország)

Ahhoz, hogy tőlünk valaki pénzt kapjon, nagyon ügyesnek, okosnak és tehetségesnek kell lennie. Biztos vagyok benne, hogy sok ilyen szereplővel találkozunk idén is.

Fehér Gyula számára a nagy kérdés az, hogy azok a vállalkozók, akik az előző évad alapján tudják, hogy milyen műsorban szerepelnek, vajon mivel érkeznek hozzájuk.

Fehér Gyula (Fotó: RTL Magyarország)
Fehér Gyula (Fotó: RTL Magyarország)

Egészséges szkepticizmussal fogják vizsgálni a vállalkozók ötleteit, és kiemelten fognak figyelni arra, hogy világos és transzparens válaszokat kapjanak a kérdéseikre.

Balogh Péter az előző évhez képest még izgalmasabb szereplőket, ötletek vár. Szerinte a pitchben az a fontos, hogy a vállalkozók felkeltsék az érdeklődést, át tudják adni, hogy komolyan gondolják az ötletüket, egyúttal maguk is komolyan vehetőek. Ha ezt tudják láttatni, utána már kérdésekben minden mást meg lehet válaszolni.

Balogh Péter (Fotó: RTL Magyarország)
Balogh Péter (Fotó: RTL Magyarország)

Őszintének és hitelesnek kell lenni. A Cápák között nem az előadóművészetról szól, hanem arról, hogy a vállalkozóban benne van-e a siker, és ha igen, mi segítünk kihozni belőle.

Moldován András azt emelte ki, hogy mennyire szerette, amikor a műsort követően azt látta, hogy nemcsak ők szerették, de az emberek is. Reméli, hogy idén kicsit szigorúbb lesz, amit el is várnak tőle a társai.

Moldován András (Fotó: RTL Magyarország)
Moldován András (Fotó: RTL Magyarország)

Az első négy másodperc alatt vagy szimpatikusak tudunk lenni, vagy nem. Az első pillanatban azt akarom érezni, hogy az adott személlyel, az ötletével szeretnék kezdeni valamit.

A már jól ismert show vadonatúj Cápája Tomán Szabina, a sikeres üzletasszony, aki tizenöt év modellkarriert követően már nyolc éve építi saját vállalkozását. A Toman életmódprogram megalkotója, az egészséges és fenntartható fogyás elkötelezett szószólója amellett, hogy nagyívű karriert épített, két gyermek édesanyja, aki szerint nem leszek könnyű helyzetben a jelentkezők. Mint mondta, széles a palettája, de amiben nagyon tud majd segíteni a leendő vállalkozónak, az egy olyan szféra, amely az egészséggel, a tudatossággal, a környezettudatossággal vagy a gyermekekkel kapcsolatos dologgal foglalkozik.

Tomán Szabina (Fotó: RTL Magyarország)
Tomán Szabina (Fotó: RTL Magyarország)

Nagy kihívás elé nézek. Végigkövettem az első évadot, és van egy képernyő előtti képem a Cápatársaimról, próbáltam rájuk hangolódni, amennyire lehetett.

A műsor stratégiai partnerei: a K&H Bank, a Telekom Magyarország, a BMW Group Magyarország és a Számlázz.hu.

Médiapiac

Soros tényellenőrzői inkább megvédik Bident, mintsem ellenőrzik

A PolitiFactet működtető szervezet mögött az amerikai tőzsdespekuláns pénze is feltűnik.

Közzétéve:

Borítóképünkön Soros György amerikai milliárdos, fotó: MTI / EPA / Clemens Bilan

A NewsBusters nevű oldal által készített kutatás, amelyre a V4NA hírügynökség hívta fel a figyelmet, Biden első 100 napját vette górcső alá, és kiderül belőle, hogy a PolitiFact nevű tényellenőrző oldal mindössze 13 egyéni tényellenőrzést végzett az elnök állításaival kapcsolatban. Ugyanakkor 106 olyan dolgot ellenőriztek, amely Bidenről szólt.

“Más szavakkal: sokkal érzékenyebbek arra, ha valaki hazudik Bidenről, mintha Biden hazudik”

fogalmazott a NewsBusters szerkesztője, Tim Graham.

A felmérés szerint a 13 vizsgált Biden-állításból 8 valamiféle hamisságot tartalmazott, ennek ellenére sosem adtak nekik “Pants on Fire” minősítést, ami az egyértelműen hamis kategóriát jelenti.

A Bidenről szóló 106 ellenőrzött anyagból 91, tehát nagyjából 86 százalék, legalább “többnyire hamis” besorolást kapott, 24-et láttak el “Pants on Fire” minősítéssel.

Összességében megállapították, hogy Biden PolitiFact-oldala azt mutatja, hogy 2007-től 169 alkalommal került a „Truth-O-Meter”-re, és kiderült, hogy 67-szer igazat adtak neki, míg 78-szor kapott “többnyire hamis” minősítést.

Ezzel szemben Donald Trumpnak 931 ilyen tényellenőrzése van, és közülük 692 többnyire “hamis” vagy még rosszabb (74,3 százalék).

A PolitiFact.com 2007-ben a Tampa Bay Times nevű újság projektjeként jött létre. Az irányítását a lap kiadója, a Poynter Institute for Media Studies nevű szervezet 2018-ban vette át.

A Poynter Institute ezer szálon kötődik Soros Györgyhöz és a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz (OSF). Az OSF honlapja szerint a szervezet több százezer dolláros juttatásokban részesült: 2019-ben 167 ezer dollárt, 2017-ben 300 ezer dollárt, 2016-ban 25 ezer dollárt kapott.

A Poynter Institute országos tanácsadó testületében is feltűnnek figyelemreméltó nevek. Ott van például Christa Scharfenberg, aki a Center for Investigative Reporting nevű Soros-szervezet vezetője. Az OSF honlapja szerint a Center for Investigative Reporting 2018-ban 650 ezer dollárt, míg 2016-ban közel 660 ezer dollárt kapott.

Tovább olvasom

Médiapiac

Színháztörténeti titkok nyomába ered az M5 új műsora

A szombaton kezdődő hatrészes sorozatban magyar színészlegendák kulisszák mögötti életét ismerhetik meg a nézők.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Sztankay Ádám a Duna Televízón látható Hogy volt?! mellett az M5 kulturális csatorna új műsorában, a Promenádban folytatja színháztörténeti oknyomozó újságírói munkáját – közölte az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája.

A hatrészes Promenád című tévésorozatban feltárulnak a második világháború előtti és utáni magyar színészlegendák életének kulisszák mögötti tragédiái és nagy fordulatai.

Archív felvételek felhasználásával, történészek közreműködésével és eredeti helyszíneken forgatott jeleneteken keresztül tárulnak fel a politika által kettétört életek. A műsor Sztankay Ádám blogsorozatán alapul.

A Promenád epizódjaiból a nézők megismerhetik a 20. század emberpróbáló történelmi viharainak kitett művészsorsokat – azokét, akik egyenes gerinccel vészelték át a megpróbáltatásokat, és azokét is, akik kollégáik tönkretételében, meghurcolásában úttörő szerepet vállaltak

– fogalmazott az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája.

A két világháború közötti élénk színházi, filmes élet, a szovjet megszállás, a színházak államosítása, a kommunista államhatalom berendezkedése, és az új kultúrpolitikai irányvonal erőszakos keresztülvitele számos tragédiával járt. Minden epizód egy-egy színészlegenda egyéni sorsán keresztül mutatja be, milyen sorskérdések, milyen választási lehetőségek elé állította őket a történelem.

Az első epizódban – amely május 8-án, szombaton 21 óra 5 perctől látható – Bajor Gizi történetét ismerhetik meg a nézők. A Kossuth-díjas színésznő a modern színjátszás egyedülálló személyisége volt, akinek egy ország hevert a lábai előtt. Viharos magánélete, vakmerő bátorsága és tragikus halála azonban beárnyékolja sikerekben gazdag életét.

Borítókép: Sztankay Ádám újságíró a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén

Tovább olvasom

Médiapiac

Bírósági ítélet: érvénytelen a Klubrádió pályázata

A médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Megerősítette a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítélete, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa jogszerűen minősítette érvénytelennek a Klubrádió 92,9 MHz-es sugárzási jogosultságra benyújtott pályázatát – közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

Az NMHH közleménye szerint a bíróság a rádió keresetét teljes egészében elutasította, és hangsúlyozta, hogy

a médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

a médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

Emlékeztettek: a Klubrádió a médiatanácsnak azt a március 10-ei döntését támadta meg a bíróságon, amelyben nyertes nélkül zárta le a Budapest 92,9 MHz rádiósfrekvencia-pályázati eljárását, miután az eljárásban egyetlenként benn maradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlata is érvénytelennek bizonyult.

Hozzátették, a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítéletében kiemelte: a médiatanács helytállóan állapította meg, hogy

a Klubrádió pályázata súlyos érvénytelenségi hibákat tartalmaz, illetve hogy a rádió gazdasági működése sem felel meg a törvényi és a pályázati előírásoknak.

Azt írták, a szóbeli ítélethirdetésen a bíróság rámutatott arra, hogy a Klubrádió műsorterve hiányos és ellentmondásos, így nem felel meg a pályázati követelményeknek, amelyre tekintettel nem lehetett érdemben értékelni a pályázati ajánlatot.

“Mindezek alapján a médiatanácsnak nem volt más lehetősége, mint a Klubrádió pályázatát érvénytelennek nyilvánítani”

– tudatták a közleményben.

Az NMHH szerint az ítélet ismertetésekor azt is hangsúlyozták: a médiatanács helytállóan hivatkozott arra is, hogy a pályázati ajánlat tényszerű hibái esetén nincs jogszabályi lehetőség a hiánypótlásra. Az ugyanis sértette volna a verseny tisztaságát, mert a Klubrádiónak lényegében új műsortervet kellett volna benyújtania – tették hozzá.

Közölték azt is, a törvényszék szintén osztotta a médiatanács álláspontját a rádió üzleti és pénzügyi tervéről, kiemelve azt, hogy valamennyi gazdasági társaságnál alapvető jelentőségű a törvényes működés biztosítása, ez azonban a Klubrádió esetében nem teljesült maradéktalanul.

A bíróság egyetértett azzal a médiatanácsi állásponttal is – tették hozzá -, hogy ez nem csupán formális kérdés, hanem olyan tartalmi feltétel, amelyet a pályázónak az ajánlat benyújtásakor is teljesítenie kellett volna.

A bíróság álláspontja szerint

a médiatanács a benyújtott üzletiterv- és mérlegadatokból helyesen jutott arra a következtetésre, hogy nem várható el a pályázati célok teljesítése attól a társaságtól, amely “tényszerűen nem felel meg a törvényes működés követelményének”, és ezt a jogsértő állapotot nem szüntette meg igazolható módon

– írták.

Az ítélet nem jogerős, a közlésétől számított 15 napon belül megfellebbezhető – áll az NMHH közleményében.

Tovább olvasom