Kövess minket!

Médiapiac

Új elnökségi tagokat választott az IVSZ

Éves közgyűlésén, a digitális gazdaság és a digitális ipar fejlesztése mellett elkötelezett vezetőket választott a Szövetség.

Általános elnökségi tag pozíciót a közgyűlés szavazatai alapján a következő két évben Deliága Ákos, a Talk-A-Bot ügyvezetője, Fazekas Barbara a Green Fox Academy ügyvezetője, Mátrai Gábor a KGM-Invest Kft. ügyvezetője és dr. Vinnai Balázs, a Misys Digital Channels vezetője tölt majd be.

A méret szerinti tagozatok közül a multinacionális tagozat vezető pozícióját Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgatója tölti be, míg a tevékenység szerinti tagozatoknál Marton László, az Invitech Megoldások Zrt. ICT üzletfejlesztési igazgatója. Telekommunikációs tagozatvezető és alelnök, Vityi Péter, a Transround Informatikai Kft. kereskedelmi és marketing igazgatója pedig Informatikai tagozatvezető és ismét alelnök lett.

Az IVSZ vezetésének újonnan megválasztott és újraválasztott tagjai egyaránt a digitalizáció más iparágakra való hatását, a foglalkoztatáspolitikai igények megváltozását, a digitális oktatás fejlesztését és a globális piacra való exportot emelték ki képviselendő területként.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke a közgyűlésen tartott beszédében elmondta: „Az elmúlt években egy olyan szervezet építésén dolgoztunk, amelyik képes jelentős eredményeket elérni, képes a problémafelvetésen túl megoldási javaslatokat létrehozni és azokat aktívan képviselni is. A számunkra érthető informatika helyett a mindenkit érintő digitalizáció fogalmát kezdtük el megerősíteni, hogy szélesebb körben tudjunk beszélgetni az átalakulásról.”

„Az IT vállalatok érdekeiért dolgozunk, de a digitalizáció, a digitális transzformáció, a negyedik ipari forradalom éppen azt is jelenti, hogy az IT vállalatok érdeke egybeesik a teljes társadalom és teljes gazdaság érdekeivel. A digitalizáció azt jelenti, hogy az iparágaknak teljes átalakuláson kell átesni, új működésre kell átváltani és ennek az átalakulásnak az alapja az informatika.” – tette hozzá az IVSZ elnöke.

Mint kiemelte: a változást a szövetség két témakörön keresztül kezdi el építeni – a digitális oktatás és a digitális export területén keresztül. Az előbbi esetben a digitális írástudás kritikusan alacsony szintje és az oktatási rendszerben kihagyott ziccerek adtak teret az IVSZ aktivitásainak, míg az export esetében a 22 ezer betöltetlen informatikai munkahely miatt a gazdaságból kieső sok százmilliárdos bevétel potenciálja jelentett energiát.

„2016 az az év volt, amikor ebben az építkezésben elértünk egy olyan szintre, ahol már gyümölcsök is teremtek. A két évvel ezelőtt megfogalmazott oktatási kiáltványunk tizenkét pontja közül szinte mindegyik megvalósult vagy legalább jogszabályi kötelezettség keletkezett arra, hogy a következő években megvalósuljon. Tavaly a Digitális oktatási stratégia és a Digitális export stratégia készült el az IVSZ-en belül végzett szakmai előkészítés alapján, 2017-ben pedig már a Digitális Munkaerőprogramnál járunk, amelynek alapja az IVSZ műhelyében született ma pedig már a Nemzetgazdasági miniszter és a Miniszterelnök is stratégiai alapvetésként kezeli, de ami igazi erejét mutatja tetteinknek, hogy például az informatikai szakokon jelentkezők száma 2017-re 10 százalékkal nőtt egy év alatt!” – emelte ki Laufer Tamás.

Az IVSZ elnöke hozzátette: „2016-ban sikerült nem csak a saját iparágunk érdekeit támogatni, hanem az ágazati kerekasztalok szervezésére tett erőfeszítéseink is sikeresnek bizonyultak. Ma már az üzleti partnereket nem elsősorban a saját iparágunkon belül, hanem más területeken kell megtalálni, ebbe az irányba indultunk el, ezt jelenti a »Szövetség a Digitális Gazdaságért« kifejezésünk is. 2017-ben pedig folytatjuk a digitális gazdaság szereplőinek egy asztalhoz ültetését további ágazatok bevonásával, például a banki vagy a kereskedelmi szektorban. A Digitális Jólét Programnak pedig következik a 2.0-ás folytatása, immár 30 kiemelt területettel, a fent említetteken túl számos fontos témakörben, melyek Magyarország digitális jövőjét építhetik.”

Az IVSZ Közgyűlés rendes programjának során a szervezet tagsága elfogadta a 2016. évi gazdasági és vezetői beszámolókat. További részletek az IVSZ weboldalán találhatóak az eseménnyel és a szervezet egyéb ügyeivel kapcsolatban.

Médiapiac

Szijjártó a Russia Today-nek nyilatkozott

Szijjártó Péter Moszkvában nyilatkozott a Russia Today televíziónak, ahol a magyar külgazdasági és külügyminisztert többek között Magyarországról, Közép-Európáról és a NATO-ról kérdezték.

Közzétéve:

Fotó: Facebook.com/szijjarto.peter.official

– Mindig is azt akartuk, hogy a Kelet és a Nyugat között pragmatikus kapcsolat legyen, folyamatos párbeszédet folytassanak egymással. A történelmünk azt tanította nekünk, hogy akárhányszor konfliktusban állt Kelet és Nyugat, a közép-európai országok – köztük Magyarország – mindig veszítettek. És nem akarunk többé vesztesek lenni – magyarázta a Magyar Nemzet szerint Szijjártó Péter.

Így amikor a párbeszéd, a pragmatikus kapcsolat, a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös bizalom mellett érvelünk, az nem azért van, mert kémek lennénk egyik vagy másik oldalnak.

Ez a nemzeti érdekünk, nagyon egyszerűen és tisztán fogalmazva – összegezte a külgazdasági és külügyminiszter az interjúban.

Tovább olvasom

Médiapiac

Átadták a Lovas István-sajtódíjat

Pilhál György és Pilhál Tamás, a Magyar Nemzet napilap munkatársai vehették át idén a Lovas István-sajtódíjat, melyet péntek este adott át az egykori újságíró szellemiségét ápoló társaság.

Közzétéve:

Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós

Pilhál György sportújságíróként kezdte pályafutását, írt a Népsport és a Magyar Hírlap hasábjain, még a rendszerváltás előtt. Politikai írásait először az Új Magyarországnál jelentette meg, majd a Napi Magyarországnál, azután 2002 óta a Magyar Nemzetnél. A máig naponta jelentkező Tollhegyen rovatának írásai kezdetben Margó cím alatt jelentek meg. Pilhál György 2016-ban, a G-nap után nem sokkal hagyta ott a Magyar Nemzetet, és csatlakozott a Magyar Idők napilaphoz, ami ma ismét Magyar Nemzetként jelenik meg.

Pilhál Tamás 2002-ben a Magyar Nemzetnél kezdte újságírói pályafutását. A konzervatív napilapnál 2016-ig dolgozott, majd a Pesti Srácoknál jelentette meg írásait. Jelenleg ismét a Magyar Nemzet munkatársa, publicistája.

A Lovas István Társaság 2019-ben alakult azzal a szándékkal, hogy megőrizze és továbbadja mindazon értékeket, amelyeket az ország egyik legnépszerűbb újságírója képviselt. Az alapítók elsődleges célja Lovas szellemi örökségét ápolni, gondozni, s bemutatni, milyen szakmai és erkölcsi mércét képviselt ő. A társaság tagjai szeretnék előmozdítani a nemzet sorskérdéseivel, politikai életével kapcsolatos, nemzeti értékeket védő, tisztességes sajtómunka nagyobb megbecsülését is, valamint az ezt a szellemet képviselő alkotók együttműködését és érdekeinek védelmét. Céljuk az is, hogy a határon túli magyar nemzeti közösségek megmaradását segítsék. A társaság díjat alapított, melyet minden évben olyan újságírónak ítélnek meg, aki azt az értéket képviseli munkájában, mint a 2018-ban elhunyt Lovas István – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elhunyt Reim Károly, az Index újságírója

Hosszan tartó betegség után, életének 31. évében meghalt Reim Károly újságíró, a Bors, a Csakfoci.hu korábbi munkatársa, az Index szerkesztő-riportere.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Tudtuk, hogy nagy a baj, hónapok óta szorítottunk, drukkoltunk neki. Fiatal volt, dolgozni akart, miért ne gyógyulhatott volna meg? Vártuk, hogy betoppan közénk, hozza a fantasztikus házi palacsintáit, hoz egy exkluzív infót vagy egy rövid írást. Októberben még cikkeket küldött otthonról, s bíztunk benne, hogy újra a régi lesz: visszatértek zseniális Insta-posztjai, rövid telefonüzeneteiben már örök szerelméről, a Juventusról viccelődtünk…” – olvasható az Index nekrológjában.

“Néhány hete egy cikk kapcsán még beszéltünk Karesszel, akkor elárulta, hogy nagy a baj, de ő és mi is bíztunk a gyógyulásában. Sajnos ezt a mérkőzést végül igazi harcosként, de elveszítette” – emlékezett meg korábbi munkatársáról a Csakfoci.hu.

Tovább olvasom