Kövess minket!

Médiapiac

Új csatornák a hazai háztartásokban

Márciustól megnyílt a lehetőség, hogy a különböző márkák saját videócsatornát indíthassanak a legnagyobb nemzetközi videómegosztón. Ha élne a lehetőséggel, íme pár dolog, amire érdemes lehet odafigyelni. Stefanek László, a PHD account directorának írása.

Majdnem napra pontosan 7 évvel az amerikai indulást követően indult el Magyarországon a YouTube hazai verziója. Hogy ez mennyire változtatta meg az emberek használati szokásait az elmúlt hónapokban, arról talán csak a Google rendelkezik mért adatokkal, de tény, hogy lényegesen több magyar tartalommal találkozhattunk, mint korábban. Ezzel egy időben a hirdető cégek számára is egészen új lehetőségek nyíltak meg. Az oldalon elérhetővé váltak a True View hirdetési formák, viszont kevesen voltak, akik a csatornában lévő további lehetőségeket is kihasználták volna. A hazai kis- és nagyvállalatok a hirdetéseken kívül például egy saját csatorna indítását is tervezhetik, de érdemes ehhez pár dolgot átgondolni.

 

Próbaadás indul!

Az online megjelenés sajátossága, hogy interaktív lehet, a fogyasztó 24 órában léphet kapcsolatba velünk és mondhatja el véleményét. Ennek köszönhetően egy YouTube csatorna egyfajta tesztlaborként is működhet, vizsgálható az emberek reakciója, azaz mi az, ami működik, mi az, ami kevésbé egy adott márka esetében. Ez nem egy brand oldal, nem feltétlenül kell több tízezres látogatói bázist felépíteni, és ellentétben egy hivatalos oldallal és a hagyományosnak mondható hirdetési anyagokkal, itt el is lehet térni a szokásos kinézettől és tartalomtól. Egy csatorna létrehozása ráadásul nem is igényel óriási idő- és pénzbefektetéseket.

Mindez azonban nem jelentheti azt, hogy ne vegyük figyelembe a fogyasztói igényeket, a marketingcélokat vagy épp a globális stratégiát. A célokat (itt is) érdemes előre lefektetni: meg akarjuk ragadni az emberek figyelmét, információforrásként, egyfajta “videó-ügyfélszolgálatként” jelennénk meg vagy regisztráltakat szeretnénk gyűjteni. Olyan tartalom, mely mindhármat egyenlő mértékben támogatja, valószínűleg nem létezik.

 

Bízza szakértőkre

Bár elsőre nagyon egyszerű megoldásnak tűnik egy saját csatorna létrehozása, mégis érdemes már előre elgondolkozni azon, ki fogja a folyamatosan frissülő tartalmat kezelni, a videókat feltölteni, tagekkel ellátni, a kommentekre reagálni és az esetleges hirdetéseket optimalizálni. Ez nem az a feladat, amit egy gyakornokra lehetne bízni, de még azt is vizsgáljuk felül, hogy a weboldalt készítő céggel szerződünk-e a YouTube csatornánk menedzselésére, mert olyanra kell bíznunk az oldalt, aki érti és teljesen magáénak érzi a cég stratégiáját. És bár igaz, hogy lehet ezt kicsiben, teszt jelleggel kezdeni, de érdemes arra is felkészülni, hogy pillanatok alatt kinőheti magát egy csatorna.

 

Közösségi média? Az nem csak a Facebook?

A világ második legnagyobb keresője a YouTube. Egy jól megtervezett csatorna sokak számára az első találkozási pont lesz a márkával. Fontos tehát, hogy mi az a tartalom, ami ott fogadja a látogatót. Nem elég csupán a TV-reklámokat feltölteni az oldalra, mivel ezek alapvetően ismertek és nem is kedveznek a két irányú kommunikációnak. Ellenben számos cég rendelkezik rendezői változatokkal, felvett, de fel nem használt interjúkkal, image filmekkel, pontosan ezeket lenne érdemes itt megosztani. A fogyasztók körében ennek a fajta tartalomnak a megtekintése kelthet “VIP érzetet”, emiatt közelebb kerülhet a márkához. A push megoldások mellett érdemes egyedi videótartalmat is feltölteni, mely kisebb célcsoportokat szólíthat meg és különböző vásárlói igényeket elégíthet ki.

Bármilyen tartalomban is gondolkodjunk, azt kell szem előtt tartanunk, hogy a látogatóinkat szórakoztatni kell, vagy egyedi, máshol nem megtalálható információval kell ellátni. Megosztás, like-olás, kommentelés – ezek lesznek a kulcsszavaink ezen a csatornán is. Ezért ha a tartalom elsőre nem tűnik elég érdekesnek a felhasználók számára, akkor lehet, hogy örökre elveszítjük ezt a látogatót, ugyanakkor, ha cégünk nem vesz részt az ilyen típusú kommunikációban, akkor kihagyjuk a lehetőséget, hogy igazán elkötelezett felhasználókat toborozzunk. Ők lehetnek ugyanis a márka nagykövetei, akikkel nem csak mi kommunikálhatunk, de akár egymással is felvehetik a kapcsolatot, egymást erősítve pedig hatással lehetnek a közvetlen környezetükre.

 

Tartalom, mindenek felett

Érdemes már a kezdetektől olyan tartalomban gondolkozni, amely kielégítheti a fogyasztói igényeket, és segíthet többet megtudni a termékről, szolgáltatásról. Kezdhetjük az ún. oktató videókkal, amelyek segítséget jelenthetnek a használat során. Következő lépésként elképzelhető a márka megjelenítése videókban, később pedig az ilyen típusú tartalmak megosztása, belinkelése a saját csatornába (például ahogy egy híresség megérkezik adott típusú autójával egy díjátadóra, az adott terméket használják, vagy arról nyilatkoznak). Érdemes a különböző marketingesemények és promóciók kapcsán is már eleve arra gondolni, hogyan lehet mindezt majd videó formában megosztani az internetezőkkel, mivel ezek az anyagok később hosszútávon építhetik a márkáról alkotott képet.

Az elkövetkező évek többek szerint is a videótartalmak előretörését fogják hozni. A fogyasztók az írásos anyagokkal szemben előnyben részesítik a videókat. A tartalom-előállítási kedv folyamatosan nő, és a technológiai változások is ezt segítik elő. Gondoljunk csak a HD minőségű kamerákra, nagy felbontású fényképezőgépekre a tartalomelőállítás kapcsán, vagy a tabletek és az okostelefonok elterjedésére a fogyasztás terén. A cégeknek számolniuk kell ezekkel a csatornákkal, fel kell készülniük arra, hogyan tudják ezek a videó tartalmak támogatni a márkát a jövőben. A tartalom-előállítás során pedig a fogyasztói élmény mellett figyelniük kell a változó világra, ahol a fogyasztó már nem csak a TV képernyőjén, de egyre inkább a mobileszközein fogyaszt majd videótartalmat.

 

A szerző a PHD account directora. (Ki Kicsoda adatlapja elérhető itt.)

Médiapiac

A luxemburgi sajtó plagizálással vádolja a kormányfőt

A Reporter.lu luxemburgi hírportál oknyomozójó újságírója egyetemi szakdolgozata kapcsán plagizálással vádolta meg szerdai cikkében Xavier Bettel kormányfőt, aki még aznap elismerte, hogy hibát követett el.

Közzétéve:

Fotó: MTI/AP pool/Michael Sohn

A hírportál szerint Bettel a francia Nancy Egyetem politikatudomány és közjog szakos hallgatójaként1999-ben, olyan szakdolgozatot nyújtott be, amellyel kapcsolatban felmerül a páratlanul nagymértékű plagizálás gyanúja. A vádak szerint Bettel idegennyelvű forrásokat használt megjelölés nélkül, 54 oldalon keresztül az európai parlamenti választási rendszer reformjáról szóló, 55 oldalas dolgozatában, továbbá több, mint 20 oldalt közvetlenül az Európai Parlament honlapjáról másolt ki, illetve egy görög uniós parlamenti képviselő kutatásából is 9 oldalt vett át.

Bettel először úgy reagált a vádakra, hogy nem kívánja kommentálni a két évtizedes múltra visszatekintő állításokat, azonban később elismerte: “a szakdolgozatot talán más módszerekkel kellett volna megírnia”.

Azt is kijelentette: elfogadja a Nancy Egyetem következtetéseit, ha az intézet úgy találja, hogy felül kell vizsgálni tudományos munkáját.

“Emlékeim szerint, akkori legjobb tudásom és meggyőződésem szerint írtam a szakdolgozatot. Teljes mértékben megbízom az egyetemben, hogy értékelje, a szóban forgó munka megfelel-e az akkori tudományos kritériumoknak” – mondta.

A Luxembourg Times hírportál tudósítása szerint, Anna-Lena Högenauer, a Luxemburgi Egyetem politológia professzora azt nyilatkozta: Bettel dolgozata nagyon problematikus, mert hosszabb részeket szinte szóról szóra átvett más szövegekeből. “Nem lehet véletlenül több oldalt csak úgy másolni” – tette hozzá.

Bettel egyetemi témavezetője, Etienne Criqui nem cáfolta a volt diákjával szembeni vádakat. “Lehetséges, hogy a kormányfő internetes oldalakról vett át passzusokat. De a kontextus más volt” – mondta az újságíróknak arra hivatkozva, hogy két évtizeddel ezelőtt még nem léteztek a plágiumok felderítésére alkalmas informatikai szoftverek. Azt is hozzátette, hogy “ma már egy nagy 1-est adna a kormányfő munkájára.”

Tovább olvasom

Médiapiac

Logisztikai központot épít a Magyar Posta Nagykanizsán

A zöldmezős beruházás egy eddig magánkézben lévő iparterület megvásárlásával valósul meg – jelentette be szerdán a zalai városban a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Közzétéve:

Cseresnyés Péter – egyben az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára – közölte: a mintegy 5800 négyzetméteres iparterületen 2500 négyzetméter alapterületű csarnok épül. A jövő évben megvalósuló beruházás 80-100 új munkahelyet jelent.

A város északi ipari parkjában épülő logisztikai központnak még idén elkészülnek a tervei, az első kapavágás a jövő év elején várható. A csomagküldemények feldolgozására szánt beruházás 2022 végére valósulhat meg

– ismertette a képviselő.

Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) a bejelentés kapcsán arra emlékeztetett, hogy Nagykanizsa hat út találkozásában fekszik, ezért is lehet vonzó a logisztikai központhoz hasonló beruházásoknak. A Magyar Posta pedig olyan cég, amelyik stabilitást jelent – emelte ki a polgármester.

Tovább olvasom

Médiapiac

Csütörtökön kísérik végső útjára a magyar televíziózás első női riporterét

Balogh Mária még fiatalon visszavonult és életét mozgássérült unokaöccse, szeretett nevelt fia gondozásának szentelte

Közzétéve:

Mint arról korábban a Médiapiac beszámolt, nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere – közölte a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) vasárnap.

A szövetség honlapján is közzétett méltatásában azt írták: Balogh Mária az MTV-ben egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak.

Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett – emelték ki. Vezette az Ifjúsági Osztályt, igazgatója volt a Miskolci televíziós fesztiválnak, 2013 óta a MÚOSZ tiszteletbeli tagja, 2019 óta pedig Aranytoll-díjas volt.

Balogh Mária még ég fiatalon visszavonult és életét mozgássérült unokaöccse, szeretett nevelt fia gondozásának szentelte – írta a Magyar Nemzet. Az utóbbi évtizedben Székesfehérváron élt. Temetésére 2021. október 28-án csütörtökön 9 órakor kerül sor a székesfehérvári Béla úti temető szóróparcellájában, a római katolikus egyház szertartása szerint. Nyugodjon békében!

Tovább olvasom