Kövess minket!

Médiapiac

Új csatornák a hazai háztartásokban

Márciustól megnyílt a lehetőség, hogy a különböző márkák saját videócsatornát indíthassanak a legnagyobb nemzetközi videómegosztón. Ha élne a lehetőséggel, íme pár dolog, amire érdemes lehet odafigyelni. Stefanek László, a PHD account directorának írása.

Majdnem napra pontosan 7 évvel az amerikai indulást követően indult el Magyarországon a YouTube hazai verziója. Hogy ez mennyire változtatta meg az emberek használati szokásait az elmúlt hónapokban, arról talán csak a Google rendelkezik mért adatokkal, de tény, hogy lényegesen több magyar tartalommal találkozhattunk, mint korábban. Ezzel egy időben a hirdető cégek számára is egészen új lehetőségek nyíltak meg. Az oldalon elérhetővé váltak a True View hirdetési formák, viszont kevesen voltak, akik a csatornában lévő további lehetőségeket is kihasználták volna. A hazai kis- és nagyvállalatok a hirdetéseken kívül például egy saját csatorna indítását is tervezhetik, de érdemes ehhez pár dolgot átgondolni.

 

Próbaadás indul!

Az online megjelenés sajátossága, hogy interaktív lehet, a fogyasztó 24 órában léphet kapcsolatba velünk és mondhatja el véleményét. Ennek köszönhetően egy YouTube csatorna egyfajta tesztlaborként is működhet, vizsgálható az emberek reakciója, azaz mi az, ami működik, mi az, ami kevésbé egy adott márka esetében. Ez nem egy brand oldal, nem feltétlenül kell több tízezres látogatói bázist felépíteni, és ellentétben egy hivatalos oldallal és a hagyományosnak mondható hirdetési anyagokkal, itt el is lehet térni a szokásos kinézettől és tartalomtól. Egy csatorna létrehozása ráadásul nem is igényel óriási idő- és pénzbefektetéseket.

Mindez azonban nem jelentheti azt, hogy ne vegyük figyelembe a fogyasztói igényeket, a marketingcélokat vagy épp a globális stratégiát. A célokat (itt is) érdemes előre lefektetni: meg akarjuk ragadni az emberek figyelmét, információforrásként, egyfajta “videó-ügyfélszolgálatként” jelennénk meg vagy regisztráltakat szeretnénk gyűjteni. Olyan tartalom, mely mindhármat egyenlő mértékben támogatja, valószínűleg nem létezik.

 

Bízza szakértőkre

Bár elsőre nagyon egyszerű megoldásnak tűnik egy saját csatorna létrehozása, mégis érdemes már előre elgondolkozni azon, ki fogja a folyamatosan frissülő tartalmat kezelni, a videókat feltölteni, tagekkel ellátni, a kommentekre reagálni és az esetleges hirdetéseket optimalizálni. Ez nem az a feladat, amit egy gyakornokra lehetne bízni, de még azt is vizsgáljuk felül, hogy a weboldalt készítő céggel szerződünk-e a YouTube csatornánk menedzselésére, mert olyanra kell bíznunk az oldalt, aki érti és teljesen magáénak érzi a cég stratégiáját. És bár igaz, hogy lehet ezt kicsiben, teszt jelleggel kezdeni, de érdemes arra is felkészülni, hogy pillanatok alatt kinőheti magát egy csatorna.

 

Közösségi média? Az nem csak a Facebook?

A világ második legnagyobb keresője a YouTube. Egy jól megtervezett csatorna sokak számára az első találkozási pont lesz a márkával. Fontos tehát, hogy mi az a tartalom, ami ott fogadja a látogatót. Nem elég csupán a TV-reklámokat feltölteni az oldalra, mivel ezek alapvetően ismertek és nem is kedveznek a két irányú kommunikációnak. Ellenben számos cég rendelkezik rendezői változatokkal, felvett, de fel nem használt interjúkkal, image filmekkel, pontosan ezeket lenne érdemes itt megosztani. A fogyasztók körében ennek a fajta tartalomnak a megtekintése kelthet “VIP érzetet”, emiatt közelebb kerülhet a márkához. A push megoldások mellett érdemes egyedi videótartalmat is feltölteni, mely kisebb célcsoportokat szólíthat meg és különböző vásárlói igényeket elégíthet ki.

Bármilyen tartalomban is gondolkodjunk, azt kell szem előtt tartanunk, hogy a látogatóinkat szórakoztatni kell, vagy egyedi, máshol nem megtalálható információval kell ellátni. Megosztás, like-olás, kommentelés – ezek lesznek a kulcsszavaink ezen a csatornán is. Ezért ha a tartalom elsőre nem tűnik elég érdekesnek a felhasználók számára, akkor lehet, hogy örökre elveszítjük ezt a látogatót, ugyanakkor, ha cégünk nem vesz részt az ilyen típusú kommunikációban, akkor kihagyjuk a lehetőséget, hogy igazán elkötelezett felhasználókat toborozzunk. Ők lehetnek ugyanis a márka nagykövetei, akikkel nem csak mi kommunikálhatunk, de akár egymással is felvehetik a kapcsolatot, egymást erősítve pedig hatással lehetnek a közvetlen környezetükre.

 

Tartalom, mindenek felett

Érdemes már a kezdetektől olyan tartalomban gondolkozni, amely kielégítheti a fogyasztói igényeket, és segíthet többet megtudni a termékről, szolgáltatásról. Kezdhetjük az ún. oktató videókkal, amelyek segítséget jelenthetnek a használat során. Következő lépésként elképzelhető a márka megjelenítése videókban, később pedig az ilyen típusú tartalmak megosztása, belinkelése a saját csatornába (például ahogy egy híresség megérkezik adott típusú autójával egy díjátadóra, az adott terméket használják, vagy arról nyilatkoznak). Érdemes a különböző marketingesemények és promóciók kapcsán is már eleve arra gondolni, hogyan lehet mindezt majd videó formában megosztani az internetezőkkel, mivel ezek az anyagok később hosszútávon építhetik a márkáról alkotott képet.

Az elkövetkező évek többek szerint is a videótartalmak előretörését fogják hozni. A fogyasztók az írásos anyagokkal szemben előnyben részesítik a videókat. A tartalom-előállítási kedv folyamatosan nő, és a technológiai változások is ezt segítik elő. Gondoljunk csak a HD minőségű kamerákra, nagy felbontású fényképezőgépekre a tartalomelőállítás kapcsán, vagy a tabletek és az okostelefonok elterjedésére a fogyasztás terén. A cégeknek számolniuk kell ezekkel a csatornákkal, fel kell készülniük arra, hogyan tudják ezek a videó tartalmak támogatni a márkát a jövőben. A tartalom-előállítás során pedig a fogyasztói élmény mellett figyelniük kell a változó világra, ahol a fogyasztó már nem csak a TV képernyőjén, de egyre inkább a mobileszközein fogyaszt majd videótartalmat.

 

A szerző a PHD account directora. (Ki Kicsoda adatlapja elérhető itt.)

Médiapiac

A közmédia is csatlakozik a gödöllői természetfilm fesztiválhoz

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál molinója a gödöllői kastély kerítésén, fotó: MTI / Máthé Zoltán

Helyszíni bejelentkezésekkel csatlakozik az M5 kulturális csatorna a pénteken kezdődő gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválhoz.

Az eseményről helyszíni bejelentkezésekkel informálja nézőit a közmédia május 27. és 29. között. A cél az, hogy a képernyő előtt ülők mindennapjaikban tegyenek hatékony lépéseket a természetvédelemért és a fenntarthatóságért – közölte az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-vel.

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna. A természetfilmes forgatag aktualitásairól Galán Angéla és Hamar Donát műsorvezető számol be, ők a csatorna közösségimédia-oldalán online is időről időre bejelentkeznek a fesztivál történéseiről.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új vezérigazgató az Invitech élén

A tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja el Bőthe Csabától, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Közzétéve:

Az Invitech ICT Services Kft. vezérigazgatója július 1-jétől Bőthe Csaba – közölte a telekommunikációs társaság az MTI-vel.

Az új vezető Gerald Grace-től veszi át a vezérigazgatói feladatokat.

A közlemény szerint

Bőthe Csaba tapasztalt szakember, akitől a tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Az Invitech 2021-ben került a 4iG tulajdonába. A tranzakció indoklása szerint a társaság stratégiai fontosságú eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén, szolgáltatásaiban és infrastruktúrájában jelentős növekedési lehetőségek rejlenek.

Utolsó nyilvános beszámolója szerint a budaörsi központú Invitech 2019-ben több mint 26 milliárd forint, 2020-ban majdnem 25 milliárd forint árbevétellel zárt. Az éves eredmény eközben 451 millió forintról 3,1 milliárd forintra nőtt.

Tovább olvasom

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom