Kövess minket!

Médiapiac

Új befektetés a közösségek építésébe

Számos bejelentésre került sor a Facebook Communities Summit Europe rendezvényen.

Pénteken, a londoni Facebook Communities Summit Europe rendezvényen bejelentette a társaság a  Facebook Közösségi Vezetők Program (Facebook Community Leadership Program) nevű globális kezdeményezést, amely révén a cég azokat az embereket támogatja, akik szolgáltatását használva közösségeket építenek. A Facebook több tízmillió dolláros költségvetést biztosít új programjára, ebből akár tízmillió dollár közvetlenül azokhoz az emberekhez jut majd el, akik közösségeket hoznak létre és menedzselnek az oldalon.

Emellett új, kifejezetten csoportadminisztrátoroknak szánt eszközöket is bejelentett, valamint azt is, hogy kibővíti a Londonban működő, a felhasználók védelmét szolgáló technológiákat fejlesztő csapatukat.

A Facebook Communities Summit Europe keretében több mint 300 közösségi csoport vezetője találkozott Londonban. Többek közt képviseltette magát a a Blind Veterans UK, ezt a csoportot egy érdekképviseleti szervezet működteti, amely vak veteránok és családjaik számára nyújt támogatást, a Donna Mama, a francia anyákat tömörítő közösségi csoport, valamint a női gördeszkásokat tömörítő Girl Skate UK. Részt vett a rendezvényen a High Society PL csoport is, amelynek tagjai az edzőcipők rajongói, valamint a Berlin Bruisers, Németország első melegbarát, mindenki számára nyitott rögbiklubja.

A Facebook Közösségi Vezetők Program

A közösségek vezetői gyakran javasolnak olyan új megoldásokat, amelyek hatékonyabbá teszik munkájukat. A Facebook Közösségi Vezetők Program keretében azokat a csoportadminisztrátorokat támogatják, akik a Facebook szolgáltatásait és alkalmazásait használják közösségük építéséhez. A program részletei:

  • Kiemelt közösségi vezetői és ösztöndíj lehetőségeik képzéséseket, szakmai és anyagi támogatást biztosít a program világszerte a közösségi vezetőknek.
  • Legfeljebb öt adminisztrátort választanak kiemelt közösségi vezetőnek, akik számára legfeljebb 1,000,000 dollárt biztosítanak az általuk javasolt közösségi projekt megvalósításához, és további szakmai támogatásban is részesülnek.
  • Legfeljebb száz vezető vehet részt az ösztöndíjprogramban, ők egyenként akár 50,000 dolláros támogatást kaphatnak közösségi kezdeményezéseik megvalósításához.
  • Közösségi Vezetői Körök: ezek a csoportvezetők közötti személyes kapcsolattartást, tudásmegosztást és az együttműködést szolgálják. Tavaly az Egyesült Államokban három ilyen kört már létrehoztak egy pilotprojekt keretében, ezek globális kiterjesztésére idén kerül sor.
  • Külön csoportok a Facebook Power Adminok számára: jelenleg több mint tízezer amerikai és brit adminisztrátort tömörítenek a program csoportjai, de új felhasználókat vonnak be ezekbe, hogy még többen tudjanak tanácsokat megosztani egymással, illetve magával a Facebookkal is. Segítségükkel hasznos visszajelzést adhatnak új funkciók tesztelésekor.

Az ösztöndíjprogramra és a kiemelt közösségi vezetői pozícióra már most lehet jelentkezni. A programról további információ a ezen oldalon található.

Új eszközök a csoportadminisztrátorok és a tagok számára

A facebookos csoportok adminisztrátorai szeretnék saját közösségeiket biztonságban tudni, működésüket hatékonyan megszervezni, tagjaikat pedig bevonni a működésükbe. Ezt segíti elő a ma bevezetett négy új funkció.

  • Eszközök adminisztrátoroknak: az adminisztrátorok mostantól a jelentkezéseket, a Group Insight-okat, és minden más fontos információt egyetlen felületen érhetnek el. Ezzel sokkal egyszerűbbé vált a tagságok kezelése, amelynek köszönhetően az adminisztrátorok több időt fordíthatnak a kapcsolatépítésre csoportjaik tagjaival.
  • Csoportbejelentések: a csoportadminisztrátorok azt kérték, hogy a Facebook tegye egyszerűbbé a friss információk megosztását, ezért egy új funkcióval végett legfeljebb tíz bejegyzést rögzíthessenek csoportuk oldalának tetején.
  • Csoportházirend: mostantól az adminisztrátorok létrehozhatnak egy dedikált oldalt a házirendnek, így a szabályokat hatékonyabban oszthatják meg csoportjuk tagjaival.
  • Személyre szabhatóság: minden közösségnek megvan a saját identitása – most az adminisztrátorok személyre szabott színt rendelhetnek csoportjaikhoz.

A biztonsági funkciókat fejlesztő londoni fejlesztőcsapat kibővítése

A világ különböző országaiban lévő fejlesztőcsapataink folyamatosan olyan technológiákat dolgoznak ki, amelyek segítenek felhasználóinkat biztonságban tudni. Az Egyesült Államokon kívül Londonban működik a legnagyobb ilyen csoport, melynek létszámát 2018 végéig megkétszerezzi a társaság. A biztonsági funkciókkal foglalkozó fejlesztők többek közt az alábbi területeken dolgoznak:

  • Hamis fiókok beazonosítása és letiltása: erre azért van szükség, hogy biztosíthassák, hogy a Facebookon a felhasználók valódi emberekkel tudnak kapcsolatba lépni.
  • A felhasználók védelme: a zaklatások, átverések számának csökkentése olyan eszközök fejlesztésével, melyek ki tudják szűrni, majd el is tudják távolítani ezeket.
  • A kártékony tartalmak jelentésének továbbfejlesztése: szeretne a vállalat egyszerűbbé tenni felhasználóink számára a visszajelzést olyan tartalmakról, amelyeknek nincs helyük a Facebookon. Ez a rendszer az automatikus érzékelést biztosító algoritmusokat kiegészítve működik.

Az emberek számára egy közösséghez tartozás támogatást és célokat biztosít, legyen szó akár online, akár személyes közösségről. A ma bevezetett új eszközök segítségével az adminisztrátorok nem csupán bővíthetik csoportjaikat, de megerősíthetik a tagjaik közötti kapcsolatot is. A közösségi vezetők inspirálják a munkánkat, és mindent megteszünk, hogy a jövőben is támogassuk őket.

Médiapiac

Új közmédiatörvény tervezetét hagyta jóvá a szlovák kormány

A szlovák közmédia vezetésének megválasztási folyamatát érintő módosításokat, valamint névváltoztatást is tartalmazó új közmédiatörvény tervezetét hagyta jóvá a pozsonyi kormány szerdán.

Közzétéve:

MTI/Koszticsák Szilárd

A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) jelenlegi formáját és nevét 2011-ben Iveta Radicová – később idő előtt távozó – liberális kormányának idején hozták létre a Szlovák Rádió (SR) és a Szlovák Televízió (STV) összevonásával. Az RTVS élére később a legnagyobb szlovák kereskedelmi televízió egyik korábbi vezetőjét nevezték ki, és számos vitatott változtatásra is sor került, amelyekkel kapcsolatban az intézményt nem egy bírálat érte, egyebek mellett hírszolgáltatásának kiegyensúlyozottságát megkérdőjelezve.

A Robert Fico kormánya által most elfogadott – a pozsonyi törvényhozás liberális ellenzéke által élesen bírált – törvényjavaslat a TASR közszolgálati hírügynökség közlése szerint egyebek mellett módosítja az intézmény nevét, amelyet a jövőben Szlovák Televízió és Rádiónak (STVR) hívnak majd, de megtartja annak összevont formáját.

A javasolt új törvény által bevezetett érdemi változtatások egyike az intézményvezető megválasztásának folyamatát, konkrétan a vezérigazgatót megválasztó kilenctagú közmédiatanács összetételét érinti. A közmédiatanács tagjait eddig a parlament választotta egy speciális forgószabály alapján. A jövőben a tagok közül négyet a kulturális miniszter jelöl majd. Az új közmédiatörvény hatálybalépésével a szlovák közmédia jelenlegi vezetésének megbízatása megszűnik majd.

Az új jogszabály változást hoz majd a szlovák köztelevízióban sugározható reklámok mennyiségével kapcsolatban is, a teljes adásidő eddig megengedett 0,5 százalékáról 5 százalékra emelve a reklámidő maximális hányadát.

A szlovák miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint a jogszabályt még nyáron elfogadja a parlament.

Borítókép: Robert Fico szlovák kormányfő

Tovább olvasom

Médiapiac

Reklámriport miatt bírságolt a médiatanács

Túlmutatott a támogatás megengedett keretein a Trendmánia című műsorszám december 16-án sugárzott adása, ezzel a TV2 megsértette a törvényi rendelkezést, a médiatanács emiatt megbírságolta a médiaszolgáltatót – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

Megsértette a műsorszámok támogatására vonatkozó törvényi rendelkezést a TV2 a Trendmánia (9. évad 40. rész) című műsorszám december 16-án sugárzott adásával – mondta ki a médiatanács április 23-án meghozott határozata.

A műsorrészt egy szépségipari cég üzletében vették fel, amelynek polcain márkanévvel ellátott szépségápolási termékek voltak láthatóak, amelyek egy részét a riporter ki is próbálta, illetve jótékony hatásukról beszélgetett az üzletvezetővel – írták.

Mindezek miatt a testület a műsorszámot reklámriportnak tekintette, és 500 ezer forint bírsággal sújtotta a TV2-t, a jogsértés ismételtségére tekintettel pedig 25 000 forint megfizetésére kötelezte a csatorna vezető tisztségviselőjét.

A közlemény szerint nézői bejelentés alapján, a kiskorúak védelme szempontjából vizsgálta a médiatanács az M4 Sporton február 28-án 18 óra 46 perctől sugárzott MOL Magyar Kupa DVSC-Ferencvárosi TC-nyolcaddöntőt a műsorszámban hallható trágár nézői bekiabálások miatt.

A testület figyelembe vette, hogy az élőben közvetített sportműsorszám szerkesztésére a médiaszolgáltatónak éppúgy nem volt lehetősége, mint a sugárzás időpontjának megválasztására, ezért nem indult hatósági eljárás a médiaszolgáltatóval szemben.

Ugyanezen az ülésén két rádiós frekvenciára kiírt pályázati eljárást is eredményesnek nyilvánított a médiatanács: a Fonyód 101,3 MHz és a Siófok 92,6 MHz helyi vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázatok nyertese a Radio Plus Kft. lett.
A közlemény szerint nézői észrevétel nyomán kereste meg a médiatanács a cseh társhatóságot Kőhalmi Zoltán – Történjen bármi című, a Comedy Centralon január 1-jén 15 óra 56 perckor sugárzott műsorszáma miatt.

A műsort a médiaszolgáltató korhatárjelölés nélkül sugározta, azonban az a magyar szabályozás alapján a III. korhatári kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) tartozna.

Az RRTV megállapította, hogy a műsorszám ugyan nem sértette meg a rádiós és televíziós műsorszolgáltatásról szóló cseh rendelkezéseket, de a társhatóság a magyar jogszabályokra tekintettel felhívta a médiaszolgáltatót, a Viacom CBS Networks International Czech s.r.o.-t, hogy tegyen eleget a magyar törvényben meghatározott, az általános közérdeken alapuló szigorúbb szabályoknak a korhatárjelölés tekintetében, amelyet a műsorszám sugárzásakor elmulasztott feltüntetni.

A médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak – áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

A TikTok végleg kivághatja a kellemetlenkedőket

Így használd a közösségi médiás profilodat – III. rész: Törölni lehet, és azokat is törölhetik, akik sokakkal kiszúrnak.

Közzétéve:

A TikTok kínai videomegosztó applikáció ikonja egy okostelefonon, fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Ezt nem kellett volna kitenni – elképzelni is nehéz, mennyi alkalommal gondolták ezt a közösségi médiafelületek használói egy-egy kevésbé jól sikerült, vagy éppen utóbb szűkebb-tágabb körben botrányt okozó poszt kapcsán. A megoldás egyszerű, de mi van akkor, ha más posztját akarjuk törölni? A lehetőségeket a médiahatósággal járta körbe a Médiapiac.com.

A nagy számok törvénye sajátos módon érvényre jut a közösségi médiában is: minél aktívabb az ember, minél többet posztol, annál nagyobb az esélye annak, hogy olyan tartalmat tesz ki, vagy tesznek ki róla mások, amit nem akart volna megosztani a virtuális – vagy bármilyen – nyilvánossággal. Hogy mi a teendő ebben a helyzetben, arról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakembere adott tájékoztatást a Médiapiac.com kérdésére.

A sajátot könnyű…

Fáczán Gábor főosztályvezető előbb a legegyszerűbb esetről beszélt, kifejtve, hogy a saját tartalom eltávolítása a legtöbb platformon problémamentesen megoldható, az online felületek kivétel nélkül lehetőséget adnak posztjaink, képeink eltávolítására.

… és másét?

De mi van akkor, ha valaki más tesz közzé olyan tartalmat, amit nem akartunk volna magunkról közölni? – A válasz – magyarázta a főosztályvezető – szintén a platformok szabályzatának tanulmányozásával adható meg. A legtöbb online felületen rendelkezésre áll a „jelentés” lehetősége, vagyis legtöbbször egy űrlap segítségével jelezni lehet a szerzői jogi vagy adatvédelmi jogsértést. Legtöbbször pedig a platform maga eltávolítja a problémás tartalmat. – A TikTok esetében érdemes arra is ügyelni, hogy

többszöri szerzői jogsértésnél nem csupán a tartalmat távolíthatja el, hanem akár a felhasználó fiókját is felfüggesztheti, törölheti

– jegyezte meg Fáczán Gábor.

S mi a helyzet akkor, amikor valaki a sajátjaként tünteti fel más tartalmát? Plágium ez?

– Elsődlegesen a komment tartalma lesz irányadó. Ha a komment szerzői alkotásnak minősíthető, akkor felmerül a plágium kérdése. Ebben az esetben azonban a jelentés nem elég – jegyezte meg a főosztályvezető. Szükség van még arra, hogy a bejelentő bizonyítsa, a más által közzétett tartalomban az ő alkotása szerepel. Meg kell adni, hogy mi a vita tárgya, vagyis például fényképről, szövegről, videóról van szó, ahogy meg kell jelölni azt a tartalmat is, amelyben a plagizált rész szerepel. Végül az is megjelölendő, hogy milyen alappal kéri az érintett a tartalom eltávolítását. A platform kivizsgálja az esetet, és ha megállapítja, hogy valóban plagizálás történt, akkor eltávolítja azt. Azaz megy a virtuális szemetesbe.

Sorozat indul!

A Facebook mára életünk része lett. A Médiapiac.com cikksorozatban járja körbe a közösségi médiaműködés ama mozzanatait, amelyek a gyakorlatban a legtöbb gondot okozzák. A pontos kép felrajzolásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segítette lapunkat. Első írásunk azt taglalta, kié is a közösségi média felhasználói által közzétett tartalom, a másodikból pedig az derült ki, hogy a Facebook nem olyan, mint az utcai lomtalanítás.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom