Kövess minket!

Médiapiac

Ugyanaz a három óriás uralja továbbra is a figyelmünket

Bár az Index idén új tulajdonoshoz került, ez nem kezdte ki a renoméját: az első félévben naponta átlagosan 520-550 ezer ember kereste fel. És hiába vált kormánypártivá az Origo, még mindig kellően népszerű volt ahhoz, hogy megőrizze első helyét. A Médiapiac féléves bizonyítványának újabb része.

A Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) adatai alapján 2017 első fél évében tovább bővült a 15 évesnél idősebb hazai netezők száma, a növekedés különösen a mobilplatformokon (okostelefonon, tableten) erős: a közel hatmillió 15 év feletti belföldi internetező között négy és fél milliónál is többen vannak, akik mobilról (is), és közel egymillióan, akik táblagépről (is) kapcsolódnak a világhálóhoz.

Menő időjósok

Ennek ellenére a DKT mérésében részt vevő site-ok teljes, azaz az eszköz-kereszthasználatot már kiszűrt látogatottsága az első negyedévhez képest a második negyedévben a szezonális hatások miatt jellemzően kissé visszaesett, de akadtak kivételek is.

A havi és a napi átlagos látogatók száma alapján egyaránt az mondható el, hogy a 2017-es év második negyedéve főként az időjárási tematikájú oldalaknak kedvezett. Mellettük néhány, főként könnyedebb hangvételű tartalmakkal rendelkező oldal tudta növelni mind az egyszeri, mind a rendszeres látogatói körében a forgalmát.

Még mindig menő a blog

A különböző hálózatok látogatottsági toplistájának képzeletbeli dobogóját változatlanul az Origo–NWM-csoport, a CEMP, valamint a CM Sales uralja: ebbe a csoportba a havi szinten négymilliónál is több, míg napi szinten átlagosan egymilliót meghaladó egyedi látogató elérésével van csak esély belépni.A leglátogatottabb oldal az első és a második félévben is napi átlag szintjén az Origo, az Index és a CEMP-hez tartozó blog.hu volt.

E három site életében egyébként idén nagy változások történtek. Az Origó a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak az érdekeltségébe került, majd pár hete leváltották a politikai irányváltást némán tűrő tartalomigazgatót, György Bencét. Az Index tavasszal előbb Simicska Lajos érdekeltségébe került, majd egy frissen létrehozott alapítvány lett a tulajdonos. Úgy fest, ezek a viharos változások nem hatottak a látogatókra, akik továbbra is ezt a két oldal választják a leggyakrabban. A blog.hu viszont az Index tulajdonosváltása után is maradt a CEMP-nél, amely a hírportál korábbi tulajdonosa volt.

A 15 leglátogatottabb oldal 2017 első felében

A portfóliója által elért látogatók havi számában, illetve napi átlagszámában jelentősebb mértékben kis hálózatok, illetve elvétve egy-egy közepes méretű hálózat tudott növekedést elérni, az átlagosnál valamivel jelentősebb csökkenést a középmezőnyben található néhány hálózat könyvelhetett el.

Az oldalletöltések volumenében 2017 első negyedévéhez képest a második negyedév – feltehetően a különféle ünnepek és szabadságok, valamint a szezonális különbség miatt – szinte minden hálózat esetében forgalomcsökkenést hozott, a top 10 hálózat közül egyedül az Adaptive Network zárt pozitív forgalmi mérleggel.

(A cikk eredetileg a Médiapiac július-agusztusi számában jelent meg.)

Médiapiac

Viszik a Jobbik Facebook-oldalait Jakabék

Továbbra is jobbikos Facebook-oldalak elvételével építi közösségi médiáját Jakab Péter, aki egykori pártja helyett „a nép pártját” választotta.

Közzétéve:

Borítókép: Jakab Péter még a Jobbik frakcióvezetőjeként az Országgyűlés plenáris ülésén, fotó: MTI/Kovács Attila

A Jobbik Ifjúsági Tagozatának (IT) közösségi oldalait happolja el Jakab Péter új formációja: mára az érpataki, az újfehértói és a nagykállói Facebook-csoportok Jakab Péter pártból való kilépésének napjától, azaz augusztus 12-e óta a Jobbik IT helyett a Nép pártja elnevezéssel futnak. A fentieken kívül a Szabolcs 6. Vk nevű közösségi csoport kapott még új nevet, úgy tűnik, Jakab Péter csapatának egyelőre négy oldalt sikerült átvennie a Jobbiktól a közösségi médiában – hívta fel a jelenségre a figyelmet a Magyar Nemzet.

Ezzel együtt a jobbikos csoportok is igen vegyes képet mutatnak, szemlátomást komoly harc megy a kisebb-nagyobb követői létszámú csoportokért. Az elmúlt napokban a Jobbikból való kilépésükről hírt adó 18 alapszervezetnél is jól érzékelhető, hogy több mint a fele közösségi oldalát továbbra is a Jobbik kezeli – tartalmuk teljesen megegyezik, vagyis látható, hogy a párt központilag teszi ki a különböző bejegyzéseket.

Dacára annak, hogy az oldal profilképén Jakab Péter és “A nép pártján” felirat látható. Van olyan oldal is, amely teljesen inaktív, ilyen például a dunaharaszti, a bőcsi vagy a tarcali csoporté. A tiszaújvárosi közösségi oldalon például az odalátogató még mindig a választás előtti összefogásban részt vevő elbukott baloldali pártok közös “Egységben Magyarországért” feliratával találkozik. A frissen feloszlott jobbikos taktabáji alapszervezetnek pedig nincs Facebook-oldala.

A jobbikos oldalak elvétele egyébként nem újdonság. Jakab július 15-én, aznap, amikor képviselőtársai leváltották a Jobbik frakciójának vezetéséről, “A nép pártján elnevezéssel” új közösségi teret nyitott önmaga reklámozására. Akkor a bukott politikus bizalmasával, Molnár Enikővel a Jobbikhoz köthető Zöld Válasz Egyesület Facebook-oldalát vette el. Mint a Magyar Nemzet megírta, a szervezet egyik képviselője Nunkovics Tibor, a Jobbik nemrég megválasztott pártigazgatója, de korábban Molnár Enikő is tagja volt az egyesületnek, a teljesen inaktív oldalnak pedig kezelője volt, így annak átnevezése és új arculatának megteremtése nem okozhatott nehézséget Jakabnak és Molnárnak.

Az új brand építése egyébként az évek óta létező jobbikos IT-oldalak elvételével sem egyszerű, hiszen a követők száma messze alulmarad a Jobbiknál maradt központi csoportokénál. Érpatak esetében például a Jobbiknak tízezer követője van, ezzel szemben a Jakabék által elhappolt, ma már “A nép pártján Érpatak” néven futó oldalt csak 611-en kísérik figyelemmel.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Tovább olvasom

Médiapiac

Letelt az orosz külügyminisztérium hétnapos büntetése a Twitteren

Még csak nem is a háború, hanem a Covid miatt zárták az oroszokat a spájzba.

Közzétéve:

Borítókép: Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Letelt az orosz külügyminisztérium hivatalos Twitter-fiókjának egy hétig tartó büntetése. A platformon augusztus 4-én jelent meg az a tweet, amelyben az oroszok kijelentik: új adatok láttak napvilágot az USA és szövetségeseinek Ukrajnában és más országokban végzett biológiai kísérleteiről, ennek fényében pedig feltételezhető, hogya Covid-járvány kialakulása összefüggésbe hozható az Egyesült Államok kormányzatával,

pontosabban az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatalával (USAID).

Bár a bejegyzés még most is látható a Twitteren, a platform figyelmeztető címkével látta el, amelyben a hamis és félrevezető információkra hívja fel a figyelmet.

De hogy nyomatékosítsa rosszallását,az orosz külügyminisztérium oldala kapott egy hét napig érvényes tiltást is, azaz az ominózus bejegyzés után nem jelentethetett meg új tartalmat. 

A Kreml nyilatkozata elítélte a Twitter-szigort. Marija Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott: állításukat dokumentumok és a legfrissebb adatok alapján fogalmazták meg, azokat pedig a Twitternek nincs joga vagy hatásköre ellenőrizni és felülbírálni. Ami a büntetést illeti, a szóvivő újabb ügyetlen kísérletnek nevezte, aminek egyetlen célja van: Oroszország elhallgattatása a nemzetközi színtéren – írta a Mandiner

Tovább olvasom

Médiapiac

Halálos fenyegetést kapott J.K. Rowling

Az írónőt megfenyegető pakisztáni aktivista korábban arról is tweetelt, hogy el akarja pusztítani Izraelt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

 Harry Potter-írója szombaton halálos fenyegetést kapott egy Twitter-felhasználótól, aki méltatta, hogy megkéselték Salman Rushdiet – szúrta ki a neokohn. Rowling péntek este posztolt Rushdie megkéseléséről: „Borzalmas hír. Most nagyon rosszul érzem magam”.

Később megosztott egy képernyőfotót Meer Asif Aziz válaszáról, aki magát pakisztáni „diákként, társadalmi és politikai aktivistaként” írta le.

Aziz azt válaszolta a posztjára, hogy a késelő, Hadi Matar egy „forradalmár síita harcos” volt, a továbbiakban pedig megfenyegette Rowlingot – olvasható a Mandiner szemléjében.

„Ne aggódj, te leszel a következő” 

– írta kommentben.

Szombati bejegyzésében Rowling a Twittertől kért támogatást a fenyegetővel szemben, aminek meg is lett az eredménye ugyanis Aziz fiókját letiltották. A fiók archívuma szerint Aziz korábban arról tweetelt, hogyel akarja pusztítani Izraelt, és „terrorista államnak” bélyegezte a zsidó államot, Ukrajnát és Indiát is.

Emellett Aziz korábban támogatásáról biztosította Irán legfelsőbb vezetőjét, Ali Hámenei ajatollahot is. „Kedves vezető, az iszlám világért folytatott küzdelmed nem lesz hiábavaló” – írta Aziz egy Hámenei-tweetre adott válaszában.

Tovább olvasom