Kövess minket!

Médiapiac

Ugyanaz a három óriás uralja továbbra is a figyelmünket

Bár az Index idén új tulajdonoshoz került, ez nem kezdte ki a renoméját: az első félévben naponta átlagosan 520-550 ezer ember kereste fel. És hiába vált kormánypártivá az Origo, még mindig kellően népszerű volt ahhoz, hogy megőrizze első helyét. A Médiapiac féléves bizonyítványának újabb része.

A Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) adatai alapján 2017 első fél évében tovább bővült a 15 évesnél idősebb hazai netezők száma, a növekedés különösen a mobilplatformokon (okostelefonon, tableten) erős: a közel hatmillió 15 év feletti belföldi internetező között négy és fél milliónál is többen vannak, akik mobilról (is), és közel egymillióan, akik táblagépről (is) kapcsolódnak a világhálóhoz.

Menő időjósok

Ennek ellenére a DKT mérésében részt vevő site-ok teljes, azaz az eszköz-kereszthasználatot már kiszűrt látogatottsága az első negyedévhez képest a második negyedévben a szezonális hatások miatt jellemzően kissé visszaesett, de akadtak kivételek is.

A havi és a napi átlagos látogatók száma alapján egyaránt az mondható el, hogy a 2017-es év második negyedéve főként az időjárási tematikájú oldalaknak kedvezett. Mellettük néhány, főként könnyedebb hangvételű tartalmakkal rendelkező oldal tudta növelni mind az egyszeri, mind a rendszeres látogatói körében a forgalmát.

Még mindig menő a blog

A különböző hálózatok látogatottsági toplistájának képzeletbeli dobogóját változatlanul az Origo–NWM-csoport, a CEMP, valamint a CM Sales uralja: ebbe a csoportba a havi szinten négymilliónál is több, míg napi szinten átlagosan egymilliót meghaladó egyedi látogató elérésével van csak esély belépni.A leglátogatottabb oldal az első és a második félévben is napi átlag szintjén az Origo, az Index és a CEMP-hez tartozó blog.hu volt.

E három site életében egyébként idén nagy változások történtek. Az Origó a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak az érdekeltségébe került, majd pár hete leváltották a politikai irányváltást némán tűrő tartalomigazgatót, György Bencét. Az Index tavasszal előbb Simicska Lajos érdekeltségébe került, majd egy frissen létrehozott alapítvány lett a tulajdonos. Úgy fest, ezek a viharos változások nem hatottak a látogatókra, akik továbbra is ezt a két oldal választják a leggyakrabban. A blog.hu viszont az Index tulajdonosváltása után is maradt a CEMP-nél, amely a hírportál korábbi tulajdonosa volt.

A 15 leglátogatottabb oldal 2017 első felében

A portfóliója által elért látogatók havi számában, illetve napi átlagszámában jelentősebb mértékben kis hálózatok, illetve elvétve egy-egy közepes méretű hálózat tudott növekedést elérni, az átlagosnál valamivel jelentősebb csökkenést a középmezőnyben található néhány hálózat könyvelhetett el.

Az oldalletöltések volumenében 2017 első negyedévéhez képest a második negyedév – feltehetően a különféle ünnepek és szabadságok, valamint a szezonális különbség miatt – szinte minden hálózat esetében forgalomcsökkenést hozott, a top 10 hálózat közül egyedül az Adaptive Network zárt pozitív forgalmi mérleggel.

(A cikk eredetileg a Médiapiac július-agusztusi számában jelent meg.)

Médiapiac

Beszállt a választási kampányba az USA-ból vezérelt „Szabad” Európa

A magát függetlennek, objektívnek és pártatlannak valló Szabad Európa is beszállt a választási kampányba – derült ki a Magyar Nemzet szerkesztőségének birtokába jutott levélből. A dokumentum tartalma szerint az Egyesült Államokból vezérelt médium kiemelten elemzi az Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, valamint a 2022-es választásokig vezető utat is végigköveti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Politikai tartalmú podcastcsatornáit reklámozza a Szabad Európa, amely 27 év után 2020 szeptemberében multimédiás weboldal formájában tért vissza Magyarországra.

Bár a Szabad Európa azt hangoztatja, hogy célja független, objektív és pártatlan tájékoztatást nyújtani Magyarországról, a lap birtokába jutott dokumentum teljesen másról tanúskodik. 

A levélben ugyanis több olyan hetente vagy kéthetente jelentkező  sorozatról is szó esik, amely kifejezetten a Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, és azokat a folyamatokat vesézi ki, amelyek az elmúlt évtizedben a magyar társadalmat alakították.

A műsorban pedig szakértőket kérdeznek meg egyebek mellett a demográfiáról, a vezérelvű politikáról, az önkormányzatiságról, a külpolitikáról vagy a gazdaságról – írta a Magyar Nemzet.

A Szabad Európa emellett a közelgő választási kampánynak, valamint az áprilisi országgyűlési választásoknak is külön sorozatot szentel.

A kéthetente jelentkező Konstruktív bizalmatlanság című sorozatban a műsorvezető Vovesz Tibor Ruff Bálint ellenzéki kommunikációs szakemberrel a 2022-es választásokig vezető utat követi végig.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Szabad Európa immár multimédiás honlapként történő megjelenésekor a PestiSrácok arról számolt be, hogy az egykor rádióként működő médium visszatérésre az amerikai támogatók 750 ezer dollárt szántak, hazánkban pedig egy irodát is nyitottak.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újságíró szervezte az Antifa tüntetését

Az Antifa mozgalom radikális baloldali aktivistái miatt kényszerült Éric Zemmour lerövidíteni a Calais-ban tett szerdai látogatását. Ez az a város, ahol a legnagyobb gondot jelentik az illegális bevándorlók.

Közzétéve:

Borítókép: Éric Zemmour francia jobboldali publicista, a Visszahódítás párt elnökjelöltje (k, háttal) sajtótájékoztatót tart az észak-franciaországi Calais-ben 2022. január 19-én. Fotó: MTI/AP/Michel Spingler

A jobboldali elnökjelölt érkezése előtt ugyanis a radikális baloldali mozgalom, az Antifa tagjai jelentek meg a calais-i dzsungelként is ismert dűnés területen, Zemmour látogatásának első helyszínén. Majd hangos kiabálással zavarták meg az elnökjelölt beszédét és helyi támogatóival folytatott beszélgetését. 

A 2016-ban végleg felszámolt migránstáborban tett látogatása után Zemmour a helyi rendfenntartó erők képviselőivel folytatott volna megbeszélést. Zemmour szerint Calais-ban az illegális migránsok jelenlétét több rendőr jelenlétével kell felváltani.

A harmincfős agresszív Antifa-csoport miatt Zemmour azonban kénytelen volt a találkozó helyszínét egy szűk bisztróba áttenni. A baloldali aktivisták ennek ellenére nem mentek el, a zuhogó esőben is a bisztró előtt vártak arra, hogy a megbeszélés végén Zemmour-ra támadjanak. Zemmour végül kicselezve őket az étterem hátsó kijáratán távozott, és hagyta el a régiót is.

Zemmour kampányfőnöke az eset után bejelentette, hogy feljelentést tesznek az ellen az újságíró ellen, aki a radikális baloldali csoportot kifejezetten azzal a szándékkal szervezte Zemmour kampánykörútjának a helyszínére, hogy megakadályozza a népszerű jelölt nyilvános felszólalását – írja az Origo.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Tucker Carlsonnak nyilatkozott Szijjártó Péter

Az amerikai véleményvezér műsorában faggatta a magyar külügyminisztert.

Közzétéve:

Fotó: YouTube

Mit tanulhat Amerika Magyarországtól? Erről kérdezte Tucker Carlson, az Egyesült Államok legnézettebb politikai műsorának vezetője Szijjártó Pétert.

A magyar külügyminiszter megköszönte Carlsonnak, hogy az igazságot mutatja be Magyarországról, „szemben a nemzetközi liberális média hazugságaival”. Szijjártó kifejtette: az EU külügyminiszteri találkozóin, amikor a migrációt vagy a határok védelmét vitatják meg, gratuláló sms-eket kap más országokbeli kollégáitól. Ám amikor a vita után megkérdezi őket, hogy ők miért nem szólalnak fel, azt a hazai civil szervezetekkel és a liberális médiával, koalíciós partnerektől érkező nyomással magyarázzák. Szijjártó szerint más kormányok azért nem folytatnak őszinte migrációs politikát,mert nyomás alatt vannak a liberális média és a nem-kormányzati szervek részéről.

„Magyarországon ugyanakkor politikai stabilitás van, kétharmados kormányzati parlamenti többséggel, így megvan az a luxusunk, hogy azt mondjuk, amit gondolunk, és ennek megfelelően cselekedjünk” – fejtette ki Szijjártó Péter.

Tucker Carlson kérdésére a magyar külügyminiszter úgy válaszolt: szerinte azért utálják Magyarországot, mert hazafias, keresztény, konzervatív, nemzeti érdekeket képviselő és egyúttal sikeres politikát folytat a magyar kormány. Magyarország azért veszélyes számukra, mert cáfolja azt az alapvetésüket, hogy csak az extrém liberális álláspont követése lehet sikeres a világban. 

Carlson ehhez azt fűzte hozzá, hogy szerinte a liberálisok jobban félnek Magyarországtól, mint Kínától, és úgy látja, be fognak avatkozni a magyar választásba, amihez sok szerencsét kívánt végül Szijjártónak – írja a Mandiner.

Tovább olvasom