Kövess minket!

Médiapiac

Tovább panamáznak

A Panama-iratok néven elhíresült sztori egyik arcaként megjelenő német oknyomozó újságíró szerint évekre adhat még munkát a 2,6 terabájtos adathegy, és az sem mindegy, hogy a jövőben felbukkanó politikai vagy gazdasági vezetők közül kinek a neve kerül elő a kupacból egykori strómanként, táskahordozóként.

Messze nem néztük át a teljes anyagot; úgy az egyötödével végeztünk

– mondta Frederik Obermaier, akit szintén a Süddeutsche Zeitungnál dolgozó kollégájával közösen írt könyve budapesti bemutatóján kérdeztünk. És egyből hozzátette: a németországi tényfeltárók szinte álomszerű körülmények között dolgoznak ahhoz képest; orosz stábtagjaiknak sajéát biztonságuk érdekében el kellett hagyniuk az országot, a törököket életveszélyesen megfenyegették, a panamaiak meg a botrány kirobbanása óta testőrökkel, golyóálló mellényben járnak.

Ezért is kellene, mondta, a jelenleginél sokkal jobban kellene védeni az ilyen sztorikat kiszivárogtató forrásokat és újságírókat. (Tegyük hozzá: nekik volt egy előnyük, hiszen állítása szerint a mai napig nem találkoztak azzal az emberrel, aki az irtózatos méretű adathegyhez juttatta őket, így csak sejtik, hogy egetlen személyről, nem egy csoportról van szó.)

Ez a körülmény egyfelől egyszerűbbé tette a feldolgozással foglalkozó csapat munkáját, másrészt viszont alaposabb ellenőrzést tett szükségessé, hiszen nem volt világos, hogy ki és milyen indítékkal juttatta el hozzájuk az információkat. A Süddeutsche Zeitung tényfeltáró újságírója egy kérdésre válaszolva megjegyezte, sokkal kisebb médiafigyelemmel számolt, ő arra számított, hogy pár napig lesz címlapsztori a világsajtóban a leleplezés, amelyen egy évnél is tovább dolgoztak.

Ezt-azt elértek

Obermaier az elmúlt nyolc hónapban több változást látott offshore-ügyekben, mint várta, ugyanakkor hangsúlyozta, az offshore szolgáltatások igénybe vevői – mint a Mossack Fonseca cég mostani esete mutatta – botrány esetén nem tesznek mást, mint másik szolgáltatót választanak.

A mi munkánk frusztráló része, amikor azt látjuk, hogy elmaradnak a következmények

– jegyezte meg. Szerinte egyébként fel lehetne számolni a hatalmas összegeket láthatatlanul és adóelkerüléssel mozgató offshore-világot, ha a gazdasági nagyhatalmak összefognának ennek érdekében, ugyanakkor megemlítette: Panama mellett (amelynek van tényleges gazdasági telejsítménye, így nem is szorul rá a postafiókcég-iparágra) számos országban és az Egyesült Államok több tagállamában is virágzik ez az iparág.

Az újságíró egy felvetésre válaszolva arról beszélt: nem tudni, mekkora pénzek mozognak a szektorban, de még az sem, hogy mekkora piaci részesedést mondhatott magáénak a leleplezés előtt a panamai cég, amelynek adataihoz hozzájutottak.

Azt gondolom és azt remélem, hogy a nagy neveket, legalább a politikában, megtaláltuk, de lehetnek még rejtve maradt történetek, hiszen vannak még kézírásos dokumentumok is a csomagban – fogalmazott, megjegyezve, hogy érdekes lesz a jövőben figyelni, hogy az iratokban szereplők közül tűnik-e fel valaki majd újoncként a közélet porondján.

Top Secret!

Munkamódszerükről szólva elmondta: mind a négyszáz résztvevő újságíró megkapta a teljes anyagot, és dolgozhatott azzal, az egyetlen korlátozás az volt, hogy a sztori kirobbantásáig nem publikálhatta az eredményeket, d ezt követően is próbálták visszafogni a résztvevők közötti konkurenciaharcot. Megemlítette azt is: olyan külföldi nyomdát bíztak meg az előállítással, ahol valószínűsíthető volt, hogy senki nem beszél németül, a kész köteteket pedig egyből lefóliáztatták, nehogy kiderüljön tartalmuk.

Médiapiac

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastja

A Narratíva első adásának vendége Szánthó Miklós, a KESMA elnöke, az Alapjogokért Központ igazgatója és Trombitás Kristóf publicista volt.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastadása. Az első adásban Heiter Dávid Tamás műsorvezető Szánthó Miklóssal, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnökével, az Alapjogokért Központ igazgatójával és Trombitás Kristóf publicistával beszélgetett az aktuális médiapiaci viszonyokról, valamint az ehhez kapcsolódó politikai folyamatokról – közölte a Mediaworks Hírcentruma. 

Szánthó Miklós többek között arról értekezett, hogy ugyan

 a 90-es éveket követően formailag biztosítva volt a sajtószabadság, de közéleti és politikai értelemben egy erőteljes balliberális monopólium volt jelen, amely az ehhez tartozó körök szerint a független sajtópiacot jelentette.

 A KESMA elnöke továbbá hangsúlyozta, hogy a jobboldalhoz köthető vállalkozók már korábban is tettek kísérletet arra, hogy új típusú médiafelületek jöhessenek létre, ez a folyamat azonban a 2010-es éveket követően felerősödött. 

A Narratíva első adásának résztvevői, fotó: Mediaworks Hírcentrum

Kiemelte, hogy 

a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány lett a szimbóluma annak, hogy a médiaviszonyokat uraló posztkommunista örökség megroppant, de ez egyáltalán nem a jobboldal térfoglalását jelenti, csupán elindultunk egy kiegyensúlyozott médiapiac felé.

Az első adást itt a Videa.hu videómegosztón vagy itt tudja meghallgatni:

Tovább olvasom

Médiapiac

Elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere

Nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere – közölte a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) vasárnap az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A szövetség honlapján is közzétett méltatásában azt írták: Balogh Mária az MTV-ben egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak.

Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett – emelték ki. Vezette az Ifjúsági Osztályt, igazgatója volt a Miskolci televíziós fesztiválnak, 2013 óta a MÚOSZ tiszteletbeli tagja, 2019 óta pedig Aranytoll-díjas volt.

Hozzátették: Balogh Mária egyedül nevelte fel mozgássérült, fogyatékossággal élő unokaöccsét, akiről még betegsége idején is, egészen haláláig gondoskodott.

Halálával a televíziózás hőskorának kiemelkedő személyiségét vesztette el a szakma – fűzték hozzá.

Tovább olvasom

Médiapiac

Lemondott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke

Október 31-től távozik posztjáról Karas Mónika.

Közzétéve:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A híradó információi szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja munkáját.

Az M1 úgy tudja, hogy Karas Monika utódja a médiahatóság élén Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága a híradónak megerősítette a Karas Monika lemondásáról szóló hírt.

Borítókép: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt elnöke

Tovább olvasom