Kövess minket!

Médiapiac

Tovább dagad a Mobiltárca

Februártól a fizetés és hűségpont-gyűjtés mellett sportolni, illetve színházba, koncertre is lehet menni a MobilTárca segítségével, miután két új partner csatlakozik a projekthez.

Az Interticket és az All You Can Move SportPass kibocsátója, a Klub Rekreációs Kft. is csatlakozott a MobilTárcához – tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Mobiltárca Szövetség.

A 2013 júliusában mintegy 2000 fő részvételével elindított nyilvános MobilTárca teszt során elvégzett ügyfélkutatásból kiderült, hogy a felhasználók szívesen látnának új kártyákat a MobilTárcában, így a teszt bővítésének célja az új típusú szolgáltatások tesztelése, a MobilTárca integráló funkciójának megvalósítása. „A két új szolgáltatás beemelésével a tesztidőszakot 2014. június 30-ig meghosszabbítottuk” – mondta Pukler Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség elnöke.

Az AYCM SportPass egy olyan multifunkcionális sportbérlet, mellyel országosan több száz sportlétesítmény látogatható korlátlanul. 2014. február 1-től az AYCM SportPass NFC-s változata elérhetővé válik a MobilTárcában is, így a felhasználók kényelmesebben és gyorsabban léphetnek be telefonjuk segítségével a tesztben résztvevő 8 edzőterembe (MOM Sportuszoda, Gilda Savoya, Flex Gym, Broadway Fitness, Millenium Wellness, Astoria Green Dance Centrum, ATSA, Gilda Allee). A tesztben résztvevő edzőtermekben speciális NFC olvasókat helyeznek el a szervezők a MobilTárcát használók számára. Belépéskor ezekhez az olvasókhoz kell érinteni a mobiltelefonjuk hátlapját.

„Azért tartjuk nagyon fontosnak, hogy már a tesztelés során csatlakozzunk a MobilTárcához, mert megítélésünk szerint ez még kényelmesebbé teszi az AYCM SportPass használatát” mondta Schneider Balázs, a Klub Rekreációs Kft. ügyvezető igazgatója.

2014. január 30-tól az Interticket jegyrendszerén (jegy.hu) keresztül vásárolt jegyek is elérhetőek lesznek a MobilTárcában. A tesztben a Katona József Színház, a Nemzeti Táncszínház, az A38, illetve a Papp László Sportaréna és a Barba Negra Music Club egyes előadásai vesznek részt. NFC jegyek a március 1 és június 30. közötti rendezvényekre vásárolhatók. A felhasználó a hagyományos jegyvásárlási folyamat során a telefonszáma megadásával a MobilTárcájába is letöltheti a belépőjegyét – a szokásos, e-mailben érkező elektronikus jegy mellett –, így az előadásra való belépéskor, elegendő lesz a telefonját a jegykezelőnél lévő olvasóhoz érintenie.

„Az NFC-s tesztbe való bekapcsolódás az Interticket számára nagyon fontos, mivel úgy gondoljuk, a jövőben a belépőjegyek értékesítésében egyre nagyobb teret fog nyerni ez a technológia, amellyel többek között az is elkerülhető lesz, hogy az előre megvásárolt belépőt otthon felejtsük, netán az elvesszen, vagy károsodjon a felhasználás előtt” – mondta Jobbágy Ervin, az Interticket Kft. ügyvezető igazgatója.

A MobilTárca egy olyan alkalmazás, amely képes egy helyre gyűjteni, illetve akár kiváltani a jelenleg pénztárcánkban hordott plasztikkártyákat, és virtuális formában megjeleníti azokat az okostelefonunkon. A MobilTárca projekt a Magyar Mobiltárca Szövetség koordinálásával, a hazai piac legfontosabb szereplőinek összefogásával valósul meg. A kezdeményezésben mindhárom mobilszolgáltató – a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország –, a legnagyobb hazai pénzügyi szolgáltató – az OTP Bank –, a MasterCard kártyatársaság és a SuperShop hűségprogram vesz részt. A MobilTárca szolgáltatás technikai hátterét az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. biztosítja.

A MobilTárca tesztelésének első hat hónapjában a résztvevők több mint 20 ezer sikeres fizetési, illetve 3 ezer hűségpont tranzakciót hajtottak végre és összesen 60 millió forintot fizettek ki ilyen módon. A MobilTárcát eddig több mint 2.200 érintés nélküli fizetésre lehetőséget biztosító helyen használták fizetésre, illetve a SPAR/Interspar üzletek több mint 50%-ában – közel 230 helyen – hűségpont gyűjtésre.

Az okostelefonnal végrehajtott NFC-s vásárlások mögött az OTP Bank által kibocsátott MasterCard® Mobil PayPass™ típusú betéti kártya áll, amelyet a MasterCard® PayPass™ és Maestro® PayPass™ logóval ellátott elfogadóhelyeken lehet használni. A bankkártyák megszemélyesítése mobilhálózaton keresztül valósul meg. Hűségpontok gyűjtésére és beváltására a SuperShop mobil NFC típusú hűségkártyáját használhatják a SuperShop tesztelésbe bevont SPAR, INTERSPAR partnereinél.

Az innovatív fizetési megoldás bevezetésének kedvez, hogy a hazai piacon egyre több az okostelefon, és a készülékek egyre nagyobb hányada képes az érintés nélküli technológia alkalmazására. A mobilszolgáltatók már több mint 20 különféle okostelefonon tesztelik a mobil NFC alapú szolgáltatásokat, és várakozásaik szerint 2014 végére az új okostelefon értékesítések nagy része „NFC-képes” készülék lesz.

Az NFC a jövőben olyan alapfunkcióvá válik a telefonokban, mint a mobilinternet-elérés vagy a kamera. Az NFC-technológián alapuló fizetés egyre több elfogadóhelyen lehetséges: az MNB 2013. első félévi statisztikája szerint Magyarországon 22 ezer terminál képes PayPass típusú, egy érintéssel működő fizetésre.

Médiapiac

Tiltakozik az M1-et ért támadás miatt a Magyar Nemzeti Médiaszövetség

Aggodalommal figyelik a nemzetközi és a hazai baloldali sajtóban magyarországi szerkesztőségek és az újságírószakma alapjai ellen indított álságos támadássorozatot.

Közzétéve:

Borítóképünk az MNM logója, forrás: Facebook

Tiltakozik a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNM) az M1 csatornát ért támadás miatt. Mint közleményükben írják, szövetségük elutasít minden olyan törekvést, amely a fősodratúnak vélt szélsőségesen liberális ideológiától eltérő álláspontokat elhallgattatni, ellehetetleníteni, befeketíteni próbálja, továbbá kiállnak a szerkesztés és a témaválasztás szabadsága mellett.

„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség növekvő aggodalommal figyeli az utóbbi napokban a nemzetközi és a hazai baloldali sajtóban magyarországi szerkesztőségek és az újságírószakma alapjai ellen indított álságos támadássorozatot”

ismerteti a Magyar Nemzet az MNM közleményét, amely így folytatódik: „visszautasítjuk a liberális médiumok által alkalmazott kettős mércét. Felháborítónak találjuk, hogy egyeseknek az jelenti a demokrácia hanyatlását, ha a médiában az éremnek nem csak az egyik oldalát mutatják meg. A szakmai szolidaritással ellentétesnek tartjuk, ha bárki a sajtó szabadságát csak saját szerkesztősége esetében hajlandó követelni”.

Az MNM szerint Franziska Tschinderle osztrák újságíró kérdésbe bújtatott állításokkal fordult a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjához, és megkereséséből nyilvánvalóan kiderült, hogy a tudósításában euroszkeptikus, szélsőséges, sőt valamely ismeretlen okból antiszemita képződménynek tekinti azt a formálódó európai szövetséget, amelyről egy háromoldalú budapesti politikai találkozón esett szó. Az osztrák újságíró eljárását feldolgozó M1 Híradó anyaga nyomán kitört felháborodás viszont már diplomáciai hullámokat vetett – olvasható a közleményben.

Az MNM szövetsége elutasít minden olyan törekvést, amely a fősodratúnak vélt szélsőségesen liberális ideológiától eltérő álláspontokat elhallgattatni, ellehetetleníteni, befeketíteni próbálja. Kiállnak a szerkesztés és a témaválasztás szabadsága mellett akkor is, ha az együtt jár egy másik szerkesztőség vitatható munkamódszerének bírálatával.

Hisszük, hogy a szabad, akár kritikus kérdések nem keverendőek össze egyes politikai erők által megfogalmazott prekoncepciók kérdésbe bújtatott megfogalmazásával

– fogalmaz a közlemény, amely így zárul: „Felléptünk és a jövőben is fel fogunk lépni a szakmánk minden alapját nélkülöző, elfogult és manipuláló sajtóanyagok ellen. Az osztrák újságírónőnek pedig javasoljuk: ha etikátlan és elfogult sajtóterméket keres, forduljon a Deutsche Welle csatornához, ha pedig jogállamisági aggályai vannak, keresse a Hertha BSC vezetését”.

Mint ismert, az újságíróról a magyar közmédia híradója szerdai adásában azt állították, hogy „provokált” a Fidesz EP-delegációjának a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban feltett kérdéseivel.

Tovább olvasom

Médiapiac

Mentesülnek a médiaszolgáltatási díj alól a tévék és a rádiók

A kormány döntésnek köszönhetően 341 médiaszolgáltató – és az ott dolgozó több ezer munkatárs – gazdasági kilátásai javulnak.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Jóváírja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a rádiók és televíziók idei első negyedévi médiaszolgáltatási díjait, és a második negyedévi kötelezettségeket sem kell teljesíteniük, miután április 8-án életbe lépett az erre vonatkozó kormányrendelet.

Az NMHH azt közölte pénteken az MTI-vel, hogy

a döntésnek köszönhetően 341 médiaszolgáltató – és az ott dolgozó több ezer munkatárs – gazdasági kilátásai javulnak.

Április 8-án hatályba lépett a médiatörvény médiaszolgáltatási díjfizetési kötelezettségre vonatkozó szabályainak a veszélyhelyzet alatti eltérő alkalmazásáról szóló kormányrendelet – tudatták. Ennek értelmében a kereskedelmi lineáris médiaszolgáltatók tavalyhoz hasonlóan, a koronavírus-világjárványra tekintettel, mentesülnek a negyedéves médiaszolgáltatási díj megfizetése alól a veszélyhelyzet megszűnésének napja szerinti negyedév végéig – tették hozzá.

Ismertették:

a kormányrendeletben foglaltaknak eleget téve az NMHH az első negyedévre már befizetett médiaszolgáltatási díjakat elszámolja

a médiaszolgáltatásra jogosult javára a veszélyhelyzet megszűnésének napja szerinti negyedévet követő negyedévre esedékes díjban. Az idei második negyedéves médiaszolgáltatási díjat nem kell befizetni, így legalább fél évre szóló díjmentességet kap az érintett 341 szolgáltató.

Az intézkedésnek köszönhetően 374 kereskedelmi médiaszolgáltatás – 81 rádió és 293 televízió üzemeltetője – jut könnyítéshez a koronavírus-járvány által sújtott gazdasági és médiapiaci helyzetben – írták.

Tovább olvasom

Médiapiac

Jelentősen visszaesett a kormánypárti oldalak elérése a Facebookon

Tegnap óta tapasztalják ezt a kormányzati Facebook-oldal üzemeltetői és számos kormánypárti politikus.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Van, ahol töredékére esett vissza az elérések száma – közölte közösségi oldalán Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, akit szintén érint a jelenség, amelyről nem kaptak előzetes tájékoztatást a Facebooktól.

Mint írja, nem tudni, hogy technikai probléma áll-e a háttérben, vagy a politikai tartalmak visszaszorításának már korábban bejelentett szándéka húzódik-e a jelenség mögött. Az eset mindenesetre felhívja a figyelmet a közéleti szereplők kiszolgáltatottságára e téren – teszi hozzá a politikus, aki arra figyelmeztet, hogy

“az elérések csökkentése különösen hátrányos a mostani időszakban, amikor a járvánnyal és az oltásokkal kapcsolatos információ és a magyarok hiteles tájékoztatása minden másnál fontosabb az online felületeken”.

Dömötör Csaba arra kéri a követőket, ha nem jelenik meg a hírfolyamukban bejegyzés a kormánytól vagy a követett kormánypárti politikustól, állítsátok be kedvencnek, mert így nagyobb eséllyel jelennek meg profiljaikon az általuk közzétett tartalmak.

Tovább olvasom