Kövess minket!

Médiapiac

Tematikus műsorfolyam a nemzeti összetartozás napján a közmédia csatornáin

Gazdag műsorkínálattal készül a közmédia június 4-re, a nemzeti összetartozás napjára. A magyar történelem egyik legtragikusabb napját Trianonhoz kapcsolódó filmekkel elevenítik fel, valamint közéleti szereplők, határon innen és túl élő magyarok beszélnek a különböző tévé- és rádiócsatornákon arról, mit jelent számukra az összetartozás.

MTI/Veres Nándor

A trianoni békediktátum 102. évfordulóján a közmédia minden csatornája és online felületei is megemlékeznek történelmi múltunk egyik sötét időszakáról.

Kossuth Rádió, a Duna Televízió és az M5 kulturális csatorna is egész napos műsorfolyammal idézi fel Trianon tragédiáját, valamint hangsúlyozza a nemzeti összetartozás fontosságát

– közölte az MTVA.

A kora reggeli órákban a Kossuth Rádió rendszeresen jelentkező magazinműsorai, a Hajnal-Táj és a Szombat Reggel is kapcsolódik a tematikus műsorfolyamhoz, majd 9:05-től egy hangmontázs kerül adásba a Kossuth Rádió Archívumából Trianon-reflexiók, 1989-2020 címmel. Sátoraljaújhelyről és Borsiról jelentkezik az Országjáró című műsor, amelyben ezúttal az emléknap játssza a főszerepet. 13:30-tól az Ismerős Arcok együttessel készült beszélgetés lesz hallható, amelyben a róluk szóló film alkotói is megszólalnak majd.

A Duna pünkösdi adása mellett a trianoni tragédia emlékének is adózik: 15:40-től tűzi műsorára országos tévépremierben Dolhai Attila Szétszakítottak című drámája alapján készült zenés tévéfilmet. A 2022-es Örök hűség egy temesvári család valós történetén alapul, amelynek tagjait a trianoni döntés szétszakította. A folytatásban a szintén debütáló, Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921 című dokumentumfilmet vetíti a csatorna 19:40-től, amely Magyarország első, sorsdöntő soproni népszavazásáról és előzményeinek történetéről szól. A műsorfolyam részeként 22:05-től Áder János volt köztársasági elnök 2020-ban elhangzott centenáriumi beszédét a Duna Worldön láthatják a nézők.

Már a délelőtti óráktól a nemzeti összetartozást hirdeti az M5 kulturális csatorna. A 10:00-kor kezdődő, Trianon című alkotásban mások mellett Csurka István, Nemeskürty István és Pozsgay Imre vizsgálja a békediktátum körülményeit és hatásait. 12:20-tól a Wettstein-napló – Trianon 100 kerül adásba, amely Wettstein János, a béketárgyalásokban résztvevő diplomata hagyatékán keresztül mutatja be a magyar békedelegáció öt hónapnyi munkájának legfontosabb mozzanatait. Ezután következik 14:15-től a Triptichon – Esterházy János élete és öröksége című történelmi dokumentumfilm-sorozat, amelyet öt országban forgattak, és a magyar és lengyel közszolgálati televíziók koprodukciójában készült. A műsorfolyamban helyet kap továbbá 15:45-től az Őrtüzek nyugaton című dokudráma, 21:00-tól a Gyertyaláng című táncszínházi emlékelőadás, valamint 22:20-tól a XX. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszédét feldolgozó A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című film.

A csatorna ezen felül a nap folyamán több alkalommal is helyszíni tudósításokkal jelentkezik a külhoni területekről.

Bartók Rádió népszerű műsorában, a Cine-javában június 4-én a magyar filmzene lesz a téma, Koltay Gábor Honfoglalás című 1996-os filmjének betétdalaival emlékeznek meg Trianonról. A Dankó Rádióban óráról-órára kiemelt szerepet kapnak a határon túli születésű nótaelőadók, továbbá Halmos Bélára emlékeznek muzsikáival a Táncházban című műsorban. A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV szintén tematikus műsorkínálattal készül az emléknapra több magazinműsorában.

Borítókép: Őrtűz ég a nemzeti összetartozás napján az erdélyi Madéfalva fölé magasodó Bogát-hegyen 2021. június 4-én

Médiapiac

Folytatódik a ferencvárosi balos médiaháború

Baranyi Krisztina polgármester azt nevez ki a kerületi médiacég élére, aki neki kedves és szimpatikus – reagált nyilatkozta újságírói megkeresésre Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP IX. kerületi képviselője a ferencvárosi médiabotrány legújabb fejleményeivel kapcsolatban. Hagymási Zoltán leváltott ügyvezető véleménye szerint a kerületi vezetés nagy problémát okozott a konfliktussal.

Közzétéve:

Borítókép: Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, fotó: MTI/Balogh Zoltán

– Mindenképpen fordulatot jelent, ha Hoffmann György, Kálmán Olga DK-s országgyűlési képviselő férje visszalépett attól, hogy ő legyen a ferencvárosi önkormányzat által működtetett médiacég vezetője – reagált a Magyar Nemzetnek Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP ferencvárosi képviselője arra a hírre, miszerint újabb fordulatot vett a kerületi baloldali médiaháború. A lapnak nyilatkozva kiemelte:

Baranyi Krisztina polgármester képtelen a kompromisszumra, és bár azt hirdeti, hogy független sajtót szeretne, mégis azt nevez ki a kerületi médiacég élére, aki neki kedves és szimpatikus.

Mint ismert, az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Ferencvárosi Média Kft. ügyvezető igazgatója, Hagymási Zoltán elbocsátotta a 9 Magazin főszerkesztőjét, Vágvölgyi B. Andrást szerződésszegés miatt. Ferencváros baloldali pártok által támogatott független polgármestere az esetre a Facebook-oldalán akkor úgy reagált: erről a szándékról előzetesen őt nem értesítették. Kijelentette, hogy Hagymási komolytalan indokkal és munkajogilag aggályos módon küldte el Vágvölgyit, ezért javasolta az akkori cégvezető felmentését.

Utóbb kiderült: az ellenzéki képviselőknek sikerült elérniük, hogy Hoffmann György televíziós szakember kerüljön Hagymási helyére. Baranyi ugyanakkor ellenezte a Gyurcsány-párthoz kötődő médiaszakember kinevezését.

A Magyar Nemzet megkereste Hagymási Zoltánt, a leváltott ügyvezetőt, aki a lapnak kifejtette: nem érzi árulásnak az elbocsátását. Szerinte itt a nagyobb probléma az, amit az önkormányzat ezzel okozott: a cég alkalmazottai ugyanis még mindig a pénzüket várják. Hozzátette: mivel a polgármester azt hangoztatta, hogy független médiát szeretne, nem érti, később miért nehezményezte nála, hogy nem értesítette őt Vágvölgyi B. András leváltásáról.

Átmeneti megoldásként Bencsik Márta, a felügyelőbizottság elnöke lenne a vezetője a ferencvárosi médiacégnek. Baranyi csak akkor hajlandó ebbe belemenni, ha az ideiglenes vezető vállalja, hogy Vágvölgyi B. Andrást 2024 ­végéig foglalkoztatja. Azt nem tudjuk, hogy ez a lépés mennyire illik bele a polgármester médiaszabadságról alkotott elképzeléseibe, hiszen ezúttal ő diktálna a testületnek a kerület vezetőjeként. Nem mellékes körülmény, hogy Vágvölgyi többmilliós sérelemdíjat és az elmaradt munkabér kifizetését is követeli a ferencvárosi önkormányzattól – írja a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újra lebukott a Telex

A háború kitörése óta a baloldali sajtó a konfliktusba történő beavatkozás lelkes szószólójaként, majd később az Oroszország-elleni szankciók legnagyobb híveként próbálta meg befolyásolni a magyar közvéleményt. Míg a magyar kormány árstopokkal védi meg a magyar embereket a háborús infláció következményeitől, addig a baloldali újságírók mindent megtesznek, hogy kisebbítsék ezen intézkedések hatásosságát – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Közzétéve:

Az alábbi friss példán keresztül pedig újból bepillantást nyerhetünk a baloldali médiumok működésébe, amelyek amellett, hogy a hétköznapi emberek életének legapróbb döntéseibe is beleszólnának, a fake news-gyártásban is élen járnak – olvasható a cikket szemléző Magyar Nemzet hasábjain. 

A legutóbbi kormányinfón a 444-től a Telexhez igazolt Sarkadi Zsolt arról értekezett hosszasan, hogy a kormány miért nem kéri az embereket arra, hogy megváltoztassák fogyasztási szokásaikat/kezdjenek el spórolni/ utazzanak kevesebbet.

Ezután az újságíró azt a kérdést szegezte Gulyás Gergelynek, hogy miért nem ingyenes Magyarországon a benzin?

A miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában kiemelte, hogy az emberek életére olyan nagymértékben van hatással a háborús infláció, hogy „ahol ettől meg lehet őket óvni, azt tegyük meg.” Tehát a hatóági áras üzemanyag bevezetése és fenntartása egy jó intézkedés, hiszen ennek köszönhetően nem szabadítjuk rá az egyszeri fogyasztókra a magas piaci árakat.

Ezzel itt véget is érhetne a történet, ha a Telex pár napra rá nem jelentetett volna meg egy olyan cikket, amelyben azt sugallják, hogy Gulyás Gergely ingyen adná a benzint, pedig a bolygó védelme érdekében a spórolásra kellene ösztönöznie az embereket.

„Gulyás ingyen is adná a benzint, pedig inkább az autózás visszaszorításán kellene ügyködnie” – áll a telexes cikk címében a félrevezető, Gulyás Gergelynek tulajdonított állítás.

Az alábbi videón (2:35 percnél) látható, hogy az ingyen benzin kérdését a Telex újságírója vetette fel, és nem Gulyás Gergely javasolta. Sőt, félig viccesen reagált a felvetésre, megemlítette, hogy azokban az országokban ingyenes az üzemanyag, amelyek kőolaj-nagyhatalmak.

Ez a videó és az azt követő cikk az egyik legjobb példa arra, hogy milyen elvtelen módszerekkel operál a baloldali média. 

Ha már a szankciók iránt lelkesedő baloldali médiáról beszélünk, akkor érdemes megemlítenünk azt az ominózus esetet is, amikor az egyik 444-es újságíró arról beszélt az ATV-ben, hogy az Oroszország ellen bevezetett gazdasági intézkedések nekünk, magyaroknak is kell hogy fájjanak. Meglepő módon akkor is az olajembargóról volt szó.

A 444-es Vég Márton úgy fogalmazott, hogy „jelenleg olyan szankciót nem lehet bevezetni, amely nem fájna. Szerintem egy kicsit muszáj, hogy fájjon nekünk is. (…) Nyilván Európának fájni fog és Magyarországnak is fájni fog. Gazdasági visszaesést okoz, inflációt okoz és a GDP is visszább fog esni, de morálisan ezt tartom helyesnek!”

– emlékeztetett rá a Tűzfalcsoport.

Tovább olvasom

Médiapiac

Brutálisan veszteséges a Disney+

Közel egy milliárd dollár a streamingszolgáltató vesztesége, a veszteség mértéke 50 százalékot emelkedett tavaly óta.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szerdán éjjel jött ki a Disney+ harmadik negyedéves pénzügyi jelentése. A streamingszolgáltatóhoz tartoznak a Disney, Pixar, Marvel, Star Wars valamint a 20th Century Foxhoz tartozó filmek. Az előfizetők száma 137,7 millióról 152,1 millióra növekedett, az ebből származó bevétel is nőtt 23 százalékot, viszont a nettó veszteség a tavalyi 0,6 milliárdról 0,9 milliárdra nőtt, közel 50 százalékkal.

A veszteség növekedésnek hátterében a saját gyártású produkciók számának valamint ezek gyártási költségeinek emelkedése áll.

Növekvő veszteség = Áremelés

A növekvő veszteségek miatt a Disney+ anyavállalata egy nem túl meglepő megoldást eszelt ki: árat emelnek – számolt be róla a Mandiner.

A hazánkat és Európát érintő új árakról még nincsen információ, viszont az Egyesült Államokban a korábbi $7.99-től $10.99-re emelnek valamint bevezetnek egy új, reklámokkal tarkított csomagot $7.99-ért.

Tovább olvasom