Kövess minket!

Médiapiac

Tele van zsidóellenes, náci tartalmakkal a Trumpot letiltó Twitter

″#heilhitler″ és ″#BurnTheJews″ – ilyen és ehhez hasonló hashtagekkel osztanak meg bejegyzéseket felhasználók a Twitteren és láthatóan mindezt büntetlenül tehetik, ugyanis a közösségi oldal – eddig legalábbis – nem törölte a profiljukat. Korábban még arra is volt példa, hogy a Twitter engedélyezett célzott hirdetéseket neonáci és iszlamofób felhasználók irányába.

Miközben az Egyesült Államok elnökét a legnagyobb techcégek, köztük a Twitter is kitiltotta a platformjáról, zsidóellenes és náci tartalmak maradhatnak.

A Twittert többen kritizálták amiatt, hogy fehér felsőbbrendűséget hirdetők vannak a platformján. Tavaly nyáron több mint 50 ilyen felhasználót tiltottak le.

Arra is volt példa, hogy neonácik profiljának adtak úgynevezett “kék pipát” (blue check mark). Ezek általában többek között hírességek, sztárok, sportolók, híroldalak profiljain jelennek meg, annak érdekében, hogy a felhasználók tudják, nem egy hamis fiókkal van dolguk. Az ismert neonáci Jason Kesslert is sikerült “kipipálni”.

 

Náci és zsidóellenes tartalmak azonban továbbra is vannak a Twitteren szép számban.

  • “Épp most kaptam herpeszt egy zsidótól”, írja az egyik felhasználó.
  • “Ki a f*szt érdekel a közel-keleti béke? Engem nem. Engem nem érint”, írta egy vállaltan Antifa felhasználó. Ugyanez a felhasználó egyébként arról álmodozik, hogy koncentrációs táborokba küldik majd Donald Trump támogatóit.
  • “Nem fogok hazudni, a koronavírus a legjobb dolog, ami velem történt az elmúlt időben. A hátrahagyott zsidók meghaltak”, írta egy másik felhasználó.
  • “Az izraeli zsidók azzal csinálhatnának helyet, hogy eltakarodnak Izraelből”, fogalmazott egy felhasználó.
  • “Lázadó zsidók a moziban levették a kipájukat, menjetek vissza Izraelbe”, írta valaki.
  • “A világnak szüksége van egy másik holokausztra”, fogalmazott egy felhasználó.

A bejegyzésekből jól látszik, hogy a “#heilhitler”, a “#fuckjews, a “#FuckIsreal”, a “#BurnTheJews”, illetve a “#HitlerWasGreat” hashtagek nincsenek tiltva a Twitteren. Sőt rákattintva ezekre további olyan bejegyzések jelennek meg, amelyekben benne vannak ezek a szavak.

Arra is van példa, hogy antiszemita mémeket osztanak meg egyes felhasználók.

A Twitter továbbá tavaly bocsánatot kellett kérjen, ugyanis kiderült, lehetővé tették, hogy célzott hirdetéseket alkalmazzanak neonácikra, transzfóbokra és homofóbokra. A BBC szerint a hirdetőknek lehetőségük volt hirdetések küldésére azoknak a felhasználóknak, akik olyan kifejezésekre kerestek rá, mint “transzfób”, “fehér felsőbbrendűek” vagy “melegellenes”.A brit közszolgálati csatorna által létrehozott álhirdetés is hasonló csoportokat célzott.

Kiderült, hogy az olyan kulcsszavak felhasználásával, mint az “iszlamofóbok”, az “iszlamafóbia”, az “iszlamofób” és az “#iszlamofób”, a hirdetés 92 900 és 114 000 közötti felhasználót érhet el. Az Egyesült Királyságban a “neonáci” kifejezés használatával a hirdetés akár 81 000 embert is elérhetett.

2019-ben Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója Rolling Stone magazinnak adott interjújában lényegében a felhasználókra hárította a felelősséget a náci kérdésben.

“A nácik eltávolítására irányuló felhívások nagy része annak is köszönhető, hogy végrehajtásunk a bejelentések alapján működik. Sokan nem jelentik. Látják a dolgokat, de könnyebb tweetelni, hogy ‘szabadulj meg a náciktól’, mint jelenteni”, fogalmazott Dorsey.

Médiapiac

Folytatódik a ferencvárosi balos médiaháború

Baranyi Krisztina polgármester azt nevez ki a kerületi médiacég élére, aki neki kedves és szimpatikus – reagált nyilatkozta újságírói megkeresésre Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP IX. kerületi képviselője a ferencvárosi médiabotrány legújabb fejleményeivel kapcsolatban. Hagymási Zoltán leváltott ügyvezető véleménye szerint a kerületi vezetés nagy problémát okozott a konfliktussal.

Közzétéve:

Borítókép: Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, fotó: MTI/Balogh Zoltán

– Mindenképpen fordulatot jelent, ha Hoffmann György, Kálmán Olga DK-s országgyűlési képviselő férje visszalépett attól, hogy ő legyen a ferencvárosi önkormányzat által működtetett médiacég vezetője – reagált a Magyar Nemzetnek Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP ferencvárosi képviselője arra a hírre, miszerint újabb fordulatot vett a kerületi baloldali médiaháború. A lapnak nyilatkozva kiemelte:

Baranyi Krisztina polgármester képtelen a kompromisszumra, és bár azt hirdeti, hogy független sajtót szeretne, mégis azt nevez ki a kerületi médiacég élére, aki neki kedves és szimpatikus.

Mint ismert, az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Ferencvárosi Média Kft. ügyvezető igazgatója, Hagymási Zoltán elbocsátotta a 9 Magazin főszerkesztőjét, Vágvölgyi B. Andrást szerződésszegés miatt. Ferencváros baloldali pártok által támogatott független polgármestere az esetre a Facebook-oldalán akkor úgy reagált: erről a szándékról előzetesen őt nem értesítették. Kijelentette, hogy Hagymási komolytalan indokkal és munkajogilag aggályos módon küldte el Vágvölgyit, ezért javasolta az akkori cégvezető felmentését.

Utóbb kiderült: az ellenzéki képviselőknek sikerült elérniük, hogy Hoffmann György televíziós szakember kerüljön Hagymási helyére. Baranyi ugyanakkor ellenezte a Gyurcsány-párthoz kötődő médiaszakember kinevezését.

A Magyar Nemzet megkereste Hagymási Zoltánt, a leváltott ügyvezetőt, aki a lapnak kifejtette: nem érzi árulásnak az elbocsátását. Szerinte itt a nagyobb probléma az, amit az önkormányzat ezzel okozott: a cég alkalmazottai ugyanis még mindig a pénzüket várják. Hozzátette: mivel a polgármester azt hangoztatta, hogy független médiát szeretne, nem érti, később miért nehezményezte nála, hogy nem értesítette őt Vágvölgyi B. András leváltásáról.

Átmeneti megoldásként Bencsik Márta, a felügyelőbizottság elnöke lenne a vezetője a ferencvárosi médiacégnek. Baranyi csak akkor hajlandó ebbe belemenni, ha az ideiglenes vezető vállalja, hogy Vágvölgyi B. Andrást 2024 ­végéig foglalkoztatja. Azt nem tudjuk, hogy ez a lépés mennyire illik bele a polgármester médiaszabadságról alkotott elképzeléseibe, hiszen ezúttal ő diktálna a testületnek a kerület vezetőjeként. Nem mellékes körülmény, hogy Vágvölgyi többmilliós sérelemdíjat és az elmaradt munkabér kifizetését is követeli a ferencvárosi önkormányzattól – írja a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újra lebukott a Telex

A háború kitörése óta a baloldali sajtó a konfliktusba történő beavatkozás lelkes szószólójaként, majd később az Oroszország-elleni szankciók legnagyobb híveként próbálta meg befolyásolni a magyar közvéleményt. Míg a magyar kormány árstopokkal védi meg a magyar embereket a háborús infláció következményeitől, addig a baloldali újságírók mindent megtesznek, hogy kisebbítsék ezen intézkedések hatásosságát – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Közzétéve:

Az alábbi friss példán keresztül pedig újból bepillantást nyerhetünk a baloldali médiumok működésébe, amelyek amellett, hogy a hétköznapi emberek életének legapróbb döntéseibe is beleszólnának, a fake news-gyártásban is élen járnak – olvasható a cikket szemléző Magyar Nemzet hasábjain. 

A legutóbbi kormányinfón a 444-től a Telexhez igazolt Sarkadi Zsolt arról értekezett hosszasan, hogy a kormány miért nem kéri az embereket arra, hogy megváltoztassák fogyasztási szokásaikat/kezdjenek el spórolni/ utazzanak kevesebbet.

Ezután az újságíró azt a kérdést szegezte Gulyás Gergelynek, hogy miért nem ingyenes Magyarországon a benzin?

A miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában kiemelte, hogy az emberek életére olyan nagymértékben van hatással a háborús infláció, hogy „ahol ettől meg lehet őket óvni, azt tegyük meg.” Tehát a hatóági áras üzemanyag bevezetése és fenntartása egy jó intézkedés, hiszen ennek köszönhetően nem szabadítjuk rá az egyszeri fogyasztókra a magas piaci árakat.

Ezzel itt véget is érhetne a történet, ha a Telex pár napra rá nem jelentetett volna meg egy olyan cikket, amelyben azt sugallják, hogy Gulyás Gergely ingyen adná a benzint, pedig a bolygó védelme érdekében a spórolásra kellene ösztönöznie az embereket.

„Gulyás ingyen is adná a benzint, pedig inkább az autózás visszaszorításán kellene ügyködnie” – áll a telexes cikk címében a félrevezető, Gulyás Gergelynek tulajdonított állítás.

Az alábbi videón (2:35 percnél) látható, hogy az ingyen benzin kérdését a Telex újságírója vetette fel, és nem Gulyás Gergely javasolta. Sőt, félig viccesen reagált a felvetésre, megemlítette, hogy azokban az országokban ingyenes az üzemanyag, amelyek kőolaj-nagyhatalmak.

Ez a videó és az azt követő cikk az egyik legjobb példa arra, hogy milyen elvtelen módszerekkel operál a baloldali média. 

Ha már a szankciók iránt lelkesedő baloldali médiáról beszélünk, akkor érdemes megemlítenünk azt az ominózus esetet is, amikor az egyik 444-es újságíró arról beszélt az ATV-ben, hogy az Oroszország ellen bevezetett gazdasági intézkedések nekünk, magyaroknak is kell hogy fájjanak. Meglepő módon akkor is az olajembargóról volt szó.

A 444-es Vég Márton úgy fogalmazott, hogy „jelenleg olyan szankciót nem lehet bevezetni, amely nem fájna. Szerintem egy kicsit muszáj, hogy fájjon nekünk is. (…) Nyilván Európának fájni fog és Magyarországnak is fájni fog. Gazdasági visszaesést okoz, inflációt okoz és a GDP is visszább fog esni, de morálisan ezt tartom helyesnek!”

– emlékeztetett rá a Tűzfalcsoport.

Tovább olvasom

Médiapiac

Brutálisan veszteséges a Disney+

Közel egy milliárd dollár a streamingszolgáltató vesztesége, a veszteség mértéke 50 százalékot emelkedett tavaly óta.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szerdán éjjel jött ki a Disney+ harmadik negyedéves pénzügyi jelentése. A streamingszolgáltatóhoz tartoznak a Disney, Pixar, Marvel, Star Wars valamint a 20th Century Foxhoz tartozó filmek. Az előfizetők száma 137,7 millióról 152,1 millióra növekedett, az ebből származó bevétel is nőtt 23 százalékot, viszont a nettó veszteség a tavalyi 0,6 milliárdról 0,9 milliárdra nőtt, közel 50 százalékkal.

A veszteség növekedésnek hátterében a saját gyártású produkciók számának valamint ezek gyártási költségeinek emelkedése áll.

Növekvő veszteség = Áremelés

A növekvő veszteségek miatt a Disney+ anyavállalata egy nem túl meglepő megoldást eszelt ki: árat emelnek – számolt be róla a Mandiner.

A hazánkat és Európát érintő új árakról még nincsen információ, viszont az Egyesült Államokban a korábbi $7.99-től $10.99-re emelnek valamint bevezetnek egy új, reklámokkal tarkított csomagot $7.99-ért.

Tovább olvasom