Kövess minket!

Médiapiac

Tablet-hódító úton a Windows 8

Péntektől szerte a világon, így hazánkban is hivatalosan mindenki számára elérhető a Microsoft új operációs rendszere. Ez az első operációs rendszer család, amely asztali gépen, notebookon, táblagépen és mobiltelefonon ugyanazt a felületet nyújtja a felhasználóinak, fejlesztőinek és üzemeltetőinek.

Október 26-ától mind az üzleti, mind a lakossági felhasználók megtapasztalhatják, hogy mit nyújt számukra a Windows 8. A Microsoft állítása szerint egy szép, könnyen kezelhető felhasználói felületet és a Windows Áruházban található minőségi alkalmazásokat, amelyek több mint ezer, az új verzióra optimalizált különféle PC-n és táblagépen érhetők el. Az új szoftver egyesíti magában a könnyű hordozhatóságot és az érinőképernyős használatot, miközben a megszokott Windows munkaasztalról, a desktopról sem kell lemondaniuk a felhasználóknak.

Ugyanaz a felület lesz a táblagépen is, mint az asztali gépen
Ugyanaz a felület lesz a táblagépen is, mint az asztali gépen

A Win8 már meglévő PC-kre történő frissítésként és kiskereskedelmi forgalomban is elérhető lesz Magyarországon, valamint a világ mintegy 140 piacán, 37 különféle nyelven. A redmondi szoftveróriás várakozásai szerint az év végére várhatóan a hazánkba érkező PC-és táblagép-szállítmány fele, mintegy 50 ezer eszköz már az új programváltozattal előtelepített gép lesz.

„Régen attól féltek, az IT majd atomizálja, elszigeteli egymástól az embereket. Az elmúlt évek tendenciája azonban azt mutatja, hogy a számítástechnikának a közösségi jellemvonása írt fölül mindent. Erről szól a social media, a torrentezés, a blogoszféra, a Wikipedia, de még az applikációk is. Nem túlzás azt állítani, hogy új időszámítás kezdődött a digitális világban. Akárhány és akármilyen eszközt használunk – táblagépet, okostelefont, vagy PC-t – a Windows 8 segítségével mindig a jól megszokott, „testre szabott” környezetben találhatjuk magunkat. Az új korszaknak új eszközei és új kütyüi lesznek, ezeket pedig a Windows 8 kelti leginkább életre. És ez újradefiniálja a felhasználó és a Microsoft közötti kapcsolatot is” – mondta Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az új operációs rendszer két változata került kiskereskedelmi forgalomba, a Windows 8 és Windows 8 Pro. Az üzleti felhasználók számára a Windows 8 Enterprise verzió kínál megoldást a mobil hatékonyság növelésére, egyebek mellett a Windows To Go, a Direct Access és a BranchCache funkciókkal, valamint az olyan továbbfejlesztett biztonsági képességekkel, amilyen például a BitLocker és az AppLocker.

A Windows 8 új generációjával egy időben új taggal, az ARM processzorra épülő táblagépekre tervezett Windows RT-vel bővül a Windows család, amelyet a felhasználók az eszközökön előtelepítve vásárolhatják meg. A Windows 8 legfontosabb újdonságai közé tartozik a gyors és gördülékeny Start képernyő, amellyel egy kattintásra hozzáférhetők a felhasználók számára fontos alkalmazások, például az új Internet Explorer 10 böngésző, amely tökéletesen támogatja az érintés alapú bevitelt, és integrálja a Microsoft ingyenes felhőszolgáltatását, a SkyDrive-ot.

A mostani újdonság a fejlesztők számára is izgalmas lehet, hiszen alkalmazásaikat a Windows Áruházban megoszthatják a közönséggel. A Windows Áruházba a Windows 8 Consumer Preview megjelenése óta több magyar fejlesztők által készített alkalmazás is megjelent.

Médiapiac

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastja

A Narratíva első adásának vendége Szánthó Miklós, a KESMA elnöke, az Alapjogokért Központ igazgatója és Trombitás Kristóf publicista volt.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastadása. Az első adásban Heiter Dávid Tamás műsorvezető Szánthó Miklóssal, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnökével, az Alapjogokért Központ igazgatójával és Trombitás Kristóf publicistával beszélgetett az aktuális médiapiaci viszonyokról, valamint az ehhez kapcsolódó politikai folyamatokról – közölte a Mediaworks Hírcentruma. 

Szánthó Miklós többek között arról értekezett, hogy ugyan

 a 90-es éveket követően formailag biztosítva volt a sajtószabadság, de közéleti és politikai értelemben egy erőteljes balliberális monopólium volt jelen, amely az ehhez tartozó körök szerint a független sajtópiacot jelentette.

 A KESMA elnöke továbbá hangsúlyozta, hogy a jobboldalhoz köthető vállalkozók már korábban is tettek kísérletet arra, hogy új típusú médiafelületek jöhessenek létre, ez a folyamat azonban a 2010-es éveket követően felerősödött. 

A Narratíva első adásának résztvevői, fotó: Mediaworks Hírcentrum

Kiemelte, hogy 

a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány lett a szimbóluma annak, hogy a médiaviszonyokat uraló posztkommunista örökség megroppant, de ez egyáltalán nem a jobboldal térfoglalását jelenti, csupán elindultunk egy kiegyensúlyozott médiapiac felé.

Az első adást itt a Videa.hu videómegosztón vagy itt tudja meghallgatni:

Tovább olvasom

Médiapiac

Elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere

Nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere – közölte a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) vasárnap az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A szövetség honlapján is közzétett méltatásában azt írták: Balogh Mária az MTV-ben egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak.

Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett – emelték ki. Vezette az Ifjúsági Osztályt, igazgatója volt a Miskolci televíziós fesztiválnak, 2013 óta a MÚOSZ tiszteletbeli tagja, 2019 óta pedig Aranytoll-díjas volt.

Hozzátették: Balogh Mária egyedül nevelte fel mozgássérült, fogyatékossággal élő unokaöccsét, akiről még betegsége idején is, egészen haláláig gondoskodott.

Halálával a televíziózás hőskorának kiemelkedő személyiségét vesztette el a szakma – fűzték hozzá.

Tovább olvasom

Médiapiac

Lemondott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke

Október 31-től távozik posztjáról Karas Mónika.

Közzétéve:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A híradó információi szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja munkáját.

Az M1 úgy tudja, hogy Karas Monika utódja a médiahatóság élén Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága a híradónak megerősítette a Karas Monika lemondásáról szóló hírt.

Borítókép: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt elnöke

Tovább olvasom