Kövess minket!

Médiapiac

Szocialista képviselő rúgathatta ki a Magyar Narancs volt főszerkesztőjét

Úgy tűnik, hiába ígérte a kampányban Baranyi Krisztina, hogy nem fog nyomást gyakorolni a kerületi sajtóra, Ferencváros balliberális polgármesterének állítása szerint politikai okokból rúghatták ki a kerületi lap főszerkesztőjét.

9 magazin

– Pár nappal ezelőtt az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Ferencvárosi Média Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy megszüntette a 9 Magazin főszerkesztőjének, Vágvölgyi B. Andrásnak a munkaszerződését – közölte a kilencedik kerület balliberális polgármestere kedd esti Facebook-bejegyzésében.

A polgármester azt írja, a helyi szabad sajtó eltiprását nem fogja szó nélkül hagyni. 

Hiába fogalmaz harciasan a baloldali polgármester, a kerületi lapot is előállító Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. már az ő vezetése alatt jött létre, és annak ügyvezető igazgatójával, Hagymási Zoltánnal szemben nem volt kifogása eddig, a 9 magazin főszerkesztőjét pedig nem a kormánypártok, hanem éppen az ő szövetségesei nyomására távolíthatták el. Utóbbit legalábbis Baranyi maga sugallja bejegyzésében.

– Nincsen kétségem afelől, hogy Hagymási Zoltán ügyvezető igazgató ürügyet keresett a főszerkesztő eltávolítására – szögezi le a polgármester, hozzátéve: – Feltételezem, hogy ezt a kerületi képviselők egy részének nyomására tette. A gyanút erősíti, hogy a képviselő-testület a múlt héten nem fogadta el a médiacég 2022-es üzleti tervét.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: Baranyi azt is elárulja, pontosan kire gyanakszik. Felidézi, hogy Torzsa Sándor, az MSZP–DK képviselőcsoport vezetője tavaly júniusban levelet írt neki, a jegyzőnek és Hagymásinak a helyi előválasztáson induló DK-s jelölt szerinte előnytelen fotója miatt, amely a 9 magazinban jelent meg.

…frakciónk azonnali vizsgálatot kér, ami megválaszolja azt a kérdést, hogy fordulhat elő, hogy egy szerkesztett újságban, ami többszörös lektoráción megy keresztül, egy ilyen személyében degradáló kép kerül beszerkesztésre? Reméljük, hogy kínos magyarázkodáson kívül, valódi következményei lesznek…

– idézi a levelet Baranyi.

A polgármester posztjában közli, Hagymási arra hivatkozva rúgta ki Vágvölgyit, hogy a főszerkesztő nem minden nap jelent meg a szerkesztőségi irodában.

– Választási ígéretünk volt a ferencvárosi szabad sajtó létrehozása és működtetése, pártérdekek alapján ennek korlátozása számomra elfogadhatatlan – zárja posztját Baranyi.

Vágvölgyi B. András 2020-ban került a ferencvárosi magazin élére, de előtte volt a balliberális Magyar Narancs főszerkesztője is.

Rájössz, hogy az emberiség sárkányfogvetemény. Az a helyzet, hogy ahhoz, hogy szakadjanak a gátak és hömpölyögjön az árvíz, nem feltétlenül kell a Fidesz 

– nyilatkozta nemrég a 24.hu-nak arra a kérdésre, “hogy működik egy olyan kerületi önkormányzat, ahol semmi szerepe a Fidesznek?”.

Torzsa tagad, és állítja, “van egy-két érdekes levelezés” a birtokában

Hozzászólásban reagált a Baranyi bejegyzésében megemlített szocialista képviselő a polgármester Facebook-posztja alatt. Torzsa Sándor azt írta, nem hajlandó „felvenni” azt, amihez semmi köze.

Itt konkrétan kimondva egy sz…rkenegetés megy, hogy ki vigye el a balhét. Valamiért, ami el lett szúrva. Nekem van egy-két érdekes levelezés a birtokomban, jegyző-könyvek stb. Szóval ki fog derülni, hogy ki valójában a gyomorforgató 

– fogalmaz a politikus.

Torzsa ráadásul mindezt arra reagálva írta, hogy Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke hozzászólásában felvetette: 

és ez a semmirekellő torzsa épp most szavazta meg a szintén szupertehetséges ellenzéki képviselőkkel együtt h havi 560-at keressenek képviselőségükért, persze visszamenőleg januártól. nem lehet olyan deal h kapsz 560-at és cserébe mondjuk nem ártasz többet ferencvárosnak, hanem vmi mással foglalkozol?

Erről az előnytelen fotóról lehet szó

A Magyar Nemzet szerint a Torzsa által kifogásolt kép valószínűleg a 9 magazin májusi számának kilencedik oldalán található Manhalter Dániel DK-s politikusról.

Ez lehet a szóban forgó „előnytelen” kép (Fotó: Déri Miklós)

A Médiaszövetség is reagált az esetre

Kicsinyes hatalomtechnikai eljárásnak tekinti és mélységesen elítéli a 9 magazin című ferencvárosi havilapnál rapid gyorsasággal lezajlott politikai tisztogatást a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNM) – írta keddi közleményében a sajtószervezet, amely az esetet illetően úgy fogalmaz:

“Visszatetsző politikai tisztogatást hajt végre az MSZP és a DK.”

Az MNM kommünikéjében leszögezi, hogy az önkormányzati lap főszerkesztőjének eltávolítását – amíg ennek ellenkezőjéről egy hivatalos vizsgálat eredményei meg nem győzi őket – az MSZP és a DK helyi képviselőinek kicsinyes bosszújaként tartja számon.

A közleményt ismertető cikkünket IDE KATTINTVA tudja elolvasni.

Borítókép: Vágvölgyi B. András köszöntője a 9 magazin májusi számában

Médiapiac

Kémkedés gyanújával fogtak el egy orosz újságírót

Kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy orosz újságírót a koszovói határon – jelentette be helyi idő szerint szombaton a koszovói belügyminiszter.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Xhelal Sevcla közleményben tájékoztatott, hogy a Daria Aszlamova nevű újságíróról „több országban bebizonyosodott, hogy az orosz hadsereg és hírszerzés számára végez kémtevékenységet”. A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap később Aszlamovára hivatkozva azt közölte, hogy az alkalmazásukban álló újságíró azóta kiszabadult, és jelenleg a szerbiai Raska városában tartózkodik. Aszlamova és a lap nem tértek ki a hatóságok által említett kémkedés gyanújára.

A múlt héten ismét fellángolt a feszültség Koszovó és Szerbia között. Moszkva a héten támogatásáról biztosította Belgrádot a koszovói konfliktusban, amely azt követően lángolt fel, hogy a koszovói kormány szombaton bejelentette: augusztus 1-jétől azok, akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél, valamint a szerb rendszámtáblájukat is le kell cserélniük a belépésnél ideiglenes koszovói táblára – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Kihagyta hírügynökségi cégét Kálmán Olga a vagyonnyilatkozatából

A DK politikusa is kitöltötte vagyonnyilatkozatát, nem is akárhogy.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A DK országgyűlési képviselője, Kálmán Olga élt az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel, s rögtön kihagyta a vagyonnyilatkozatból a hírügynökségi cégét 

– hívta fel a figyelmet a Mandiner

A Magyar Nemzet által szemlézett cikk kiemelte, hogy Kálmán Olga korábbi vagyonnyilatkozatában a szabályozásnak megfelelően minden gazdasági érdekeltségéről, így a K.O. Press Hírszolgáltató Bt.-ről is beszámolt, legfrissebb vagyonnyilatkozatából viszont – vélhetően az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel élve – a Gyurcsány-párt képviselője immár kihagyta hírügynökségi cégét. 

A Mandiner részletezi, hogy Kálmán Olga cége egyébként többek között hírügynökségi tevékenységgel, könyvkiadással, napilapkiadással, egyéb időszaki kiadványok kiadásával, világhálóportál-szolgáltatással, vezetési tanácsadással és kommunikációval foglalkozik. 

Ez a tevékenységi kör egyébként bizonyos esetekben a jelenlegi szabályozás szerint határterületnek is minősülhet, hiszen ha például politikai kommunikációs tanácsadást vagy közéleti, politikai tematikájú napilapot, könyvet, kiadványt ad ki a cég, az akár bele is eshet azon bevallani köteles gazdasági társaságok körébe, amelyek befolyást gyakorolhatnak a közpolitikával kapcsolatos kérdésekre

– hangsúlyozta a Mandiner cikke.

Hozzáteszik: kérdés az is, hogy ha a Gyurcsány-párt képviselője is él az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel, mennyire hiteles a baloldali pártok és média eddigi narratívája, amely igencsak szájhúzva fogadta az új vagyonnyilatkozati rendszer bevezetését.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elérhetetlenné vált a jellegzetes ellenzéki Facebook-oldal

Az előadó Youtube-csatornájáról is törölte korábbi politikai tartalmú videóit.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A sajátos ellenzéki előadó, a kormányellenes tüntetések jól Ismert arca, Antsi, Vasárnap még azt írta közösségi oldalán, hogy:„Nem látok jövőt a jelenlegi ellenzékben”.

Csalódottságát az okozta, hogy a szombat délutánra, a Kossuth térre hirdetett Márki-Zay Péter nevével is fémjelzett tüntetés a szervezők szerint is kudarcba fulladt. Bár a Facebook-eseménynél több mint 2500-an jelezték a részvételüket, a rendezvényen egyes becslések szerint mindössze 100 ember jelent meg.

Törölte több korábbi videóját is

Alig pár órával a bejegyzés megjelenése után azonban elérhetetlenné vált Antsi Facebook-oldala. Ugyanakkor a Youtube-csatornája még elérhető, viszont időközben arról is lekerültek a korábbi, kormánykritikus szerzeményei. Így már csak 16 videó érhető el nála – számolt be róla a Mandiner.

Tovább olvasom