Kövess minket!

Médiapiac

Szerepe a megosztó – címlapinterjú Sebestyén Balázzsal a Médiapiacban

Interjú Magyarország legismertebb médiaszemélyiségével, Sebestyén Balázzsal, a rádiózás emblematikus alakjával, Rangos Katalinnal, az Amerikában élő magyar színésznővel és fotográfussal, Marozsán Erikával és Tombor Zoltánnal. A Médiapiac októberi számában minden megtalálható, amit a rádiózásról tudni érdemes.

Tőlünk nyugatabbra azt mondanák rá: self-made man. Sebestyén Balázs megcsinálta a karrierjét. Talán még többet is hozott ki a lehetőségeiből, mint gondolta. Mára Magyarország legismertebb médiaszereplője, akinek a sajtó minden lépését figyeli. Ezért is enged ritkán betekintést a gondolataiba, különösen olyan nyitottsággal, mint ezúttal.

Sebestyén Balázs (Fotó: Valuska Gábor)
Sebestyén Balázs (Fotó: Valuska Gábor)

Van véleményem az ország állapotáról, a közéletről, ismert és kevésbé ismert emberek visszataszító dolgairól, és ezeknek markánsan hangot is adok

– mondja.

Száz éves a polgári rádiózás. Az évfordulón érdemes felidéznünk a rádió történetének néhány figyelemre méltó állomását, amelyben az ismert médiakutató, Bajomi-Lázár Péter lesz a segítségünkre.

Rangos Katalin kíméletlen őszintesége legendás, öniróniája már csak hab a tortán. Megengedheti magának, hisz a médiában eltöltött negyven éve egy generáció története is. Azoké, akik kiváltságosak voltak abból a szempontból, hogy a rádióval és a televízióval együtt nőttek fel.

Rangos Katalin (Fotó: Valuska Gábor)
Rangos Katalin (Fotó: Valuska Gábor)

A nézettségnél előbbre valónak hittem az értékek és az értelem hangsúlyozását, a nemzetiségekre való odafigyelést, de az emberek szórakozni szerettek volna. A BBC alapelveit gondoltam követendőnek. Az állami televízió mai hírszolgáltatási gyakorlatáról rendkívül elítélő a véleményem. Megengedhetetlenül egyoldalú és manipulatív. Évi nyolcvanmilliárd forintot elégetni propagandára megbocsáthatatlan

– mondja a programigazgatói, illetve az elnöki és műsorpolitikai főtanácsosi megbízása kapcsán.

Podcastok, a digitális kor rádiói? Egyre népszerűbbek az interneten az úgynevezett podcastok. Az Edison közvélemény-kutatása szerint az amerikai lakosság 50 százaléka hallgatott már valaha podcast-adást. De mit tudnak vajon ezek a műsorok, amitől hirtelen ilyen magasra ívelt fel a csillaguk, vajon a podcastok lesznek a digitális kor rádiói?

Román Balázs
Román Balázs

És, ha már podcast. Aki mer az nyer? Térhódításba kezdett a hazai podcast piacon a BeTone stúdió. Román Balázzsal a cég kreatív producerével beszélgettünk a podcast piaci lehetőségeiről.

Nem vész el csak átalakul? Rádió marad-e a rádió a jövőben? A rádiózás megjelenésétől fogva fontos szerepet játszott az emberiség életében, mára azonban létjogosultsága egyre inkább megkérdőjeleződni látszik. A szakmabeliek jellemzően két álláspont köré csoportosulnak. De hogy melyek ezek, kiderül a friss lapszámból.

Tombor Zoltán (Fotó: Valuska Gábor)
Tombor Zoltán (Fotó: Valuska Gábor)

Egy ideig newtonos fotókat akartam csinálni, később kertészeseket. Ma azon dolgozom, hogy képeim minél tomborosabbak legyenek

– mondja Tombor Zoltán, aki Magyarország egyik legkeresettebb divatfotósaként, szinte mindent hátrahagyva költözött Milánóba, majd New Yorkba, hogy valóra váltsa álmát, és a világ élvonalába küzdje fel magát.

Marozsán Erika (Fotó: Talabér Tamás)
Marozsán Erika (Fotó: Talabér Tamás)

A különböző kultúrákban tett kalandozásaim beépültek a személyiségembe, sokat tettek a művészetemhez. Olyan hálót szőttek körém, amelyet nehéz megfejtenem, de létezik

– mondja Marozsán Erika, aki előtt a magyar művészvilág után a német is fejet hajtott. Jó ideje Amerikában él, ahonnan időnként hazalátogat, hogy meséljen többek között a nagyvilágban tett – olykor rögös – útjairól.

Mivel a Médipapiac szeptemberi számának fókuszában a hallgatható tartalmak állnak, igyekeztünk tudományos hátteret is adni például az emberi hallás működéséről, és annak különleges aspektusairól Winkler Istvánnal, a Magyar Tudományos Akadémia kutatójával. A tudóstól az óvodások fals énekének okain kívül azt is megtudtuk, hogy az összetett hangészlelésünk az emberi mivoltunk egyik alapja.

Miként működik egy egyetemi rádió? Miért készségesebbek az interjú-alanyok, ha nem kereskedelmi rádióról van szó? Erről beszélgettünk Nagy Noémivel a Metropolitan Egyetem – Rádió Metu főszerkesztőjével.

Bősze Ádám
Bősze Ádám

A magyar zenei rádiók legerősebb képviselője a Bartók Rádió, amelynek nem célja, mégis egyre trendibbé válik a fiatalok körében. Ennek okaiba a rétegigényeket kiszolgáló csatorna fenegyereke, Bősze Ádám, valamint Devich Márton csatornaigazgató avatta be a Médiapiacot. Szóba kerültek a klasszikus zenét kínáló csatorna arculati kérdései, marketing és brand stratégiája és az is, miért kimagaslóan szerencsés a magyar, klasszikus zenére éhes hallgató.

Az influenszer marketing halála? Az Instagram egyes országokban kísérleti jelleggel letiltotta a lájkok nyilvános láthatóságát a bejegyzések alatt. Hivatalosan azért hozták ezt a döntést, hogy levegyék a nyomást a felhasználók válláról, így egészségesebb környezetet teremtsenek a userek számára. Sokan azonnal az influenszer marketing halálát kezdték emlegetni a hír hallatán. Vajon milyen hatással lesz ez a döntés az influenszerek reklámértékére? És hogyan fordíthatják a brandek az előnyükre a kialakult helyzetet?

Hogy kerül Lady Gaga és Alan J. Pakula a BKV-ra? Kik szerepelnek a tömegközlekedési vállalat kreatív plakátjain, és hogyan befolyásolta ez a toborzó kampány eredményét? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a BKK sofőröket és műszaki dolgozókat megcélzó toborzásáról folytatott beszélgetésből.

A Médiapiac 2019/5. száma már az újságárusoknál. A lapra itt fizethet elő, illetve ezeken a standokon veheti meg.

Médiapiac

Beszállt a választási kampányba az USA-ból vezérelt „Szabad” Európa

A magát függetlennek, objektívnek és pártatlannak valló Szabad Európa is beszállt a választási kampányba – derült ki a Magyar Nemzet szerkesztőségének birtokába jutott levélből. A dokumentum tartalma szerint az Egyesült Államokból vezérelt médium kiemelten elemzi az Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, valamint a 2022-es választásokig vezető utat is végigköveti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Politikai tartalmú podcastcsatornáit reklámozza a Szabad Európa, amely 27 év után 2020 szeptemberében multimédiás weboldal formájában tért vissza Magyarországra.

Bár a Szabad Európa azt hangoztatja, hogy célja független, objektív és pártatlan tájékoztatást nyújtani Magyarországról, a lap birtokába jutott dokumentum teljesen másról tanúskodik. 

A levélben ugyanis több olyan hetente vagy kéthetente jelentkező  sorozatról is szó esik, amely kifejezetten a Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, és azokat a folyamatokat vesézi ki, amelyek az elmúlt évtizedben a magyar társadalmat alakították.

A műsorban pedig szakértőket kérdeznek meg egyebek mellett a demográfiáról, a vezérelvű politikáról, az önkormányzatiságról, a külpolitikáról vagy a gazdaságról – írta a Magyar Nemzet.

A Szabad Európa emellett a közelgő választási kampánynak, valamint az áprilisi országgyűlési választásoknak is külön sorozatot szentel.

A kéthetente jelentkező Konstruktív bizalmatlanság című sorozatban a műsorvezető Vovesz Tibor Ruff Bálint ellenzéki kommunikációs szakemberrel a 2022-es választásokig vezető utat követi végig.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Szabad Európa immár multimédiás honlapként történő megjelenésekor a PestiSrácok arról számolt be, hogy az egykor rádióként működő médium visszatérésre az amerikai támogatók 750 ezer dollárt szántak, hazánkban pedig egy irodát is nyitottak.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újságíró szervezte az Antifa tüntetését

Az Antifa mozgalom radikális baloldali aktivistái miatt kényszerült Éric Zemmour lerövidíteni a Calais-ban tett szerdai látogatását. Ez az a város, ahol a legnagyobb gondot jelentik az illegális bevándorlók.

Közzétéve:

Borítókép: Éric Zemmour francia jobboldali publicista, a Visszahódítás párt elnökjelöltje (k, háttal) sajtótájékoztatót tart az észak-franciaországi Calais-ben 2022. január 19-én. Fotó: MTI/AP/Michel Spingler

A jobboldali elnökjelölt érkezése előtt ugyanis a radikális baloldali mozgalom, az Antifa tagjai jelentek meg a calais-i dzsungelként is ismert dűnés területen, Zemmour látogatásának első helyszínén. Majd hangos kiabálással zavarták meg az elnökjelölt beszédét és helyi támogatóival folytatott beszélgetését. 

A 2016-ban végleg felszámolt migránstáborban tett látogatása után Zemmour a helyi rendfenntartó erők képviselőivel folytatott volna megbeszélést. Zemmour szerint Calais-ban az illegális migránsok jelenlétét több rendőr jelenlétével kell felváltani.

A harmincfős agresszív Antifa-csoport miatt Zemmour azonban kénytelen volt a találkozó helyszínét egy szűk bisztróba áttenni. A baloldali aktivisták ennek ellenére nem mentek el, a zuhogó esőben is a bisztró előtt vártak arra, hogy a megbeszélés végén Zemmour-ra támadjanak. Zemmour végül kicselezve őket az étterem hátsó kijáratán távozott, és hagyta el a régiót is.

Zemmour kampányfőnöke az eset után bejelentette, hogy feljelentést tesznek az ellen az újságíró ellen, aki a radikális baloldali csoportot kifejezetten azzal a szándékkal szervezte Zemmour kampánykörútjának a helyszínére, hogy megakadályozza a népszerű jelölt nyilvános felszólalását – írja az Origo.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Tucker Carlsonnak nyilatkozott Szijjártó Péter

Az amerikai véleményvezér műsorában faggatta a magyar külügyminisztert.

Közzétéve:

Fotó: YouTube

Mit tanulhat Amerika Magyarországtól? Erről kérdezte Tucker Carlson, az Egyesült Államok legnézettebb politikai műsorának vezetője Szijjártó Pétert.

A magyar külügyminiszter megköszönte Carlsonnak, hogy az igazságot mutatja be Magyarországról, „szemben a nemzetközi liberális média hazugságaival”. Szijjártó kifejtette: az EU külügyminiszteri találkozóin, amikor a migrációt vagy a határok védelmét vitatják meg, gratuláló sms-eket kap más országokbeli kollégáitól. Ám amikor a vita után megkérdezi őket, hogy ők miért nem szólalnak fel, azt a hazai civil szervezetekkel és a liberális médiával, koalíciós partnerektől érkező nyomással magyarázzák. Szijjártó szerint más kormányok azért nem folytatnak őszinte migrációs politikát,mert nyomás alatt vannak a liberális média és a nem-kormányzati szervek részéről.

„Magyarországon ugyanakkor politikai stabilitás van, kétharmados kormányzati parlamenti többséggel, így megvan az a luxusunk, hogy azt mondjuk, amit gondolunk, és ennek megfelelően cselekedjünk” – fejtette ki Szijjártó Péter.

Tucker Carlson kérdésére a magyar külügyminiszter úgy válaszolt: szerinte azért utálják Magyarországot, mert hazafias, keresztény, konzervatív, nemzeti érdekeket képviselő és egyúttal sikeres politikát folytat a magyar kormány. Magyarország azért veszélyes számukra, mert cáfolja azt az alapvetésüket, hogy csak az extrém liberális álláspont követése lehet sikeres a világban. 

Carlson ehhez azt fűzte hozzá, hogy szerinte a liberálisok jobban félnek Magyarországtól, mint Kínától, és úgy látja, be fognak avatkozni a magyar választásba, amihez sok szerencsét kívánt végül Szijjártónak – írja a Mandiner.

Tovább olvasom