Kövess minket!

Médiapiac

Szerepe a megosztó – címlapinterjú Sebestyén Balázzsal a Médiapiacban

Interjú Magyarország legismertebb médiaszemélyiségével, Sebestyén Balázzsal, a rádiózás emblematikus alakjával, Rangos Katalinnal, az Amerikában élő magyar színésznővel és fotográfussal, Marozsán Erikával és Tombor Zoltánnal. A Médiapiac októberi számában minden megtalálható, amit a rádiózásról tudni érdemes.

Tőlünk nyugatabbra azt mondanák rá: self-made man. Sebestyén Balázs megcsinálta a karrierjét. Talán még többet is hozott ki a lehetőségeiből, mint gondolta. Mára Magyarország legismertebb médiaszereplője, akinek a sajtó minden lépését figyeli. Ezért is enged ritkán betekintést a gondolataiba, különösen olyan nyitottsággal, mint ezúttal.

Sebestyén Balázs (Fotó: Valuska Gábor)
Sebestyén Balázs (Fotó: Valuska Gábor)

Van véleményem az ország állapotáról, a közéletről, ismert és kevésbé ismert emberek visszataszító dolgairól, és ezeknek markánsan hangot is adok

– mondja.

Száz éves a polgári rádiózás. Az évfordulón érdemes felidéznünk a rádió történetének néhány figyelemre méltó állomását, amelyben az ismert médiakutató, Bajomi-Lázár Péter lesz a segítségünkre.

Rangos Katalin kíméletlen őszintesége legendás, öniróniája már csak hab a tortán. Megengedheti magának, hisz a médiában eltöltött negyven éve egy generáció története is. Azoké, akik kiváltságosak voltak abból a szempontból, hogy a rádióval és a televízióval együtt nőttek fel.

Rangos Katalin (Fotó: Valuska Gábor)
Rangos Katalin (Fotó: Valuska Gábor)

A nézettségnél előbbre valónak hittem az értékek és az értelem hangsúlyozását, a nemzetiségekre való odafigyelést, de az emberek szórakozni szerettek volna. A BBC alapelveit gondoltam követendőnek. Az állami televízió mai hírszolgáltatási gyakorlatáról rendkívül elítélő a véleményem. Megengedhetetlenül egyoldalú és manipulatív. Évi nyolcvanmilliárd forintot elégetni propagandára megbocsáthatatlan

– mondja a programigazgatói, illetve az elnöki és műsorpolitikai főtanácsosi megbízása kapcsán.

Podcastok, a digitális kor rádiói? Egyre népszerűbbek az interneten az úgynevezett podcastok. Az Edison közvélemény-kutatása szerint az amerikai lakosság 50 százaléka hallgatott már valaha podcast-adást. De mit tudnak vajon ezek a műsorok, amitől hirtelen ilyen magasra ívelt fel a csillaguk, vajon a podcastok lesznek a digitális kor rádiói?

Román Balázs
Román Balázs

És, ha már podcast. Aki mer az nyer? Térhódításba kezdett a hazai podcast piacon a BeTone stúdió. Román Balázzsal a cég kreatív producerével beszélgettünk a podcast piaci lehetőségeiről.

Nem vész el csak átalakul? Rádió marad-e a rádió a jövőben? A rádiózás megjelenésétől fogva fontos szerepet játszott az emberiség életében, mára azonban létjogosultsága egyre inkább megkérdőjeleződni látszik. A szakmabeliek jellemzően két álláspont köré csoportosulnak. De hogy melyek ezek, kiderül a friss lapszámból.

Tombor Zoltán (Fotó: Valuska Gábor)
Tombor Zoltán (Fotó: Valuska Gábor)

Egy ideig newtonos fotókat akartam csinálni, később kertészeseket. Ma azon dolgozom, hogy képeim minél tomborosabbak legyenek

– mondja Tombor Zoltán, aki Magyarország egyik legkeresettebb divatfotósaként, szinte mindent hátrahagyva költözött Milánóba, majd New Yorkba, hogy valóra váltsa álmát, és a világ élvonalába küzdje fel magát.

Marozsán Erika (Fotó: Talabér Tamás)
Marozsán Erika (Fotó: Talabér Tamás)

A különböző kultúrákban tett kalandozásaim beépültek a személyiségembe, sokat tettek a művészetemhez. Olyan hálót szőttek körém, amelyet nehéz megfejtenem, de létezik

– mondja Marozsán Erika, aki előtt a magyar művészvilág után a német is fejet hajtott. Jó ideje Amerikában él, ahonnan időnként hazalátogat, hogy meséljen többek között a nagyvilágban tett – olykor rögös – útjairól.

Mivel a Médipapiac szeptemberi számának fókuszában a hallgatható tartalmak állnak, igyekeztünk tudományos hátteret is adni például az emberi hallás működéséről, és annak különleges aspektusairól Winkler Istvánnal, a Magyar Tudományos Akadémia kutatójával. A tudóstól az óvodások fals énekének okain kívül azt is megtudtuk, hogy az összetett hangészlelésünk az emberi mivoltunk egyik alapja.

Miként működik egy egyetemi rádió? Miért készségesebbek az interjú-alanyok, ha nem kereskedelmi rádióról van szó? Erről beszélgettünk Nagy Noémivel a Metropolitan Egyetem – Rádió Metu főszerkesztőjével.

Bősze Ádám
Bősze Ádám

A magyar zenei rádiók legerősebb képviselője a Bartók Rádió, amelynek nem célja, mégis egyre trendibbé válik a fiatalok körében. Ennek okaiba a rétegigényeket kiszolgáló csatorna fenegyereke, Bősze Ádám, valamint Devich Márton csatornaigazgató avatta be a Médiapiacot. Szóba kerültek a klasszikus zenét kínáló csatorna arculati kérdései, marketing és brand stratégiája és az is, miért kimagaslóan szerencsés a magyar, klasszikus zenére éhes hallgató.

Az influenszer marketing halála? Az Instagram egyes országokban kísérleti jelleggel letiltotta a lájkok nyilvános láthatóságát a bejegyzések alatt. Hivatalosan azért hozták ezt a döntést, hogy levegyék a nyomást a felhasználók válláról, így egészségesebb környezetet teremtsenek a userek számára. Sokan azonnal az influenszer marketing halálát kezdték emlegetni a hír hallatán. Vajon milyen hatással lesz ez a döntés az influenszerek reklámértékére? És hogyan fordíthatják a brandek az előnyükre a kialakult helyzetet?

Hogy kerül Lady Gaga és Alan J. Pakula a BKV-ra? Kik szerepelnek a tömegközlekedési vállalat kreatív plakátjain, és hogyan befolyásolta ez a toborzó kampány eredményét? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a BKK sofőröket és műszaki dolgozókat megcélzó toborzásáról folytatott beszélgetésből.

A Médiapiac 2019/5. száma már az újságárusoknál. A lapra itt fizethet elő, illetve ezeken a standokon veheti meg.

Médiapiac

Soros tényellenőrzői inkább megvédik Bident, mintsem ellenőrzik

A PolitiFactet működtető szervezet mögött az amerikai tőzsdespekuláns pénze is feltűnik.

Közzétéve:

Borítóképünkön Soros György amerikai milliárdos, fotó: MTI / EPA / Clemens Bilan

A NewsBusters nevű oldal által készített kutatás, amelyre a V4NA hírügynökség hívta fel a figyelmet, Biden első 100 napját vette górcső alá, és kiderül belőle, hogy a PolitiFact nevű tényellenőrző oldal mindössze 13 egyéni tényellenőrzést végzett az elnök állításaival kapcsolatban. Ugyanakkor 106 olyan dolgot ellenőriztek, amely Bidenről szólt.

“Más szavakkal: sokkal érzékenyebbek arra, ha valaki hazudik Bidenről, mintha Biden hazudik”

fogalmazott a NewsBusters szerkesztője, Tim Graham.

A felmérés szerint a 13 vizsgált Biden-állításból 8 valamiféle hamisságot tartalmazott, ennek ellenére sosem adtak nekik “Pants on Fire” minősítést, ami az egyértelműen hamis kategóriát jelenti.

A Bidenről szóló 106 ellenőrzött anyagból 91, tehát nagyjából 86 százalék, legalább “többnyire hamis” besorolást kapott, 24-et láttak el “Pants on Fire” minősítéssel.

Összességében megállapították, hogy Biden PolitiFact-oldala azt mutatja, hogy 2007-től 169 alkalommal került a „Truth-O-Meter”-re, és kiderült, hogy 67-szer igazat adtak neki, míg 78-szor kapott “többnyire hamis” minősítést.

Ezzel szemben Donald Trumpnak 931 ilyen tényellenőrzése van, és közülük 692 többnyire “hamis” vagy még rosszabb (74,3 százalék).

A PolitiFact.com 2007-ben a Tampa Bay Times nevű újság projektjeként jött létre. Az irányítását a lap kiadója, a Poynter Institute for Media Studies nevű szervezet 2018-ban vette át.

A Poynter Institute ezer szálon kötődik Soros Györgyhöz és a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz (OSF). Az OSF honlapja szerint a szervezet több százezer dolláros juttatásokban részesült: 2019-ben 167 ezer dollárt, 2017-ben 300 ezer dollárt, 2016-ban 25 ezer dollárt kapott.

A Poynter Institute országos tanácsadó testületében is feltűnnek figyelemreméltó nevek. Ott van például Christa Scharfenberg, aki a Center for Investigative Reporting nevű Soros-szervezet vezetője. Az OSF honlapja szerint a Center for Investigative Reporting 2018-ban 650 ezer dollárt, míg 2016-ban közel 660 ezer dollárt kapott.

Tovább olvasom

Médiapiac

Színháztörténeti titkok nyomába ered az M5 új műsora

A szombaton kezdődő hatrészes sorozatban magyar színészlegendák kulisszák mögötti életét ismerhetik meg a nézők.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Sztankay Ádám a Duna Televízón látható Hogy volt?! mellett az M5 kulturális csatorna új műsorában, a Promenádban folytatja színháztörténeti oknyomozó újságírói munkáját – közölte az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája.

A hatrészes Promenád című tévésorozatban feltárulnak a második világháború előtti és utáni magyar színészlegendák életének kulisszák mögötti tragédiái és nagy fordulatai.

Archív felvételek felhasználásával, történészek közreműködésével és eredeti helyszíneken forgatott jeleneteken keresztül tárulnak fel a politika által kettétört életek. A műsor Sztankay Ádám blogsorozatán alapul.

A Promenád epizódjaiból a nézők megismerhetik a 20. század emberpróbáló történelmi viharainak kitett művészsorsokat – azokét, akik egyenes gerinccel vészelték át a megpróbáltatásokat, és azokét is, akik kollégáik tönkretételében, meghurcolásában úttörő szerepet vállaltak

– fogalmazott az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája.

A két világháború közötti élénk színházi, filmes élet, a szovjet megszállás, a színházak államosítása, a kommunista államhatalom berendezkedése, és az új kultúrpolitikai irányvonal erőszakos keresztülvitele számos tragédiával járt. Minden epizód egy-egy színészlegenda egyéni sorsán keresztül mutatja be, milyen sorskérdések, milyen választási lehetőségek elé állította őket a történelem.

Az első epizódban – amely május 8-án, szombaton 21 óra 5 perctől látható – Bajor Gizi történetét ismerhetik meg a nézők. A Kossuth-díjas színésznő a modern színjátszás egyedülálló személyisége volt, akinek egy ország hevert a lábai előtt. Viharos magánélete, vakmerő bátorsága és tragikus halála azonban beárnyékolja sikerekben gazdag életét.

Borítókép: Sztankay Ádám újságíró a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén

Tovább olvasom

Médiapiac

Bírósági ítélet: érvénytelen a Klubrádió pályázata

A médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Megerősítette a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítélete, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa jogszerűen minősítette érvénytelennek a Klubrádió 92,9 MHz-es sugárzási jogosultságra benyújtott pályázatát – közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

Az NMHH közleménye szerint a bíróság a rádió keresetét teljes egészében elutasította, és hangsúlyozta, hogy

a médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

a médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

Emlékeztettek: a Klubrádió a médiatanácsnak azt a március 10-ei döntését támadta meg a bíróságon, amelyben nyertes nélkül zárta le a Budapest 92,9 MHz rádiósfrekvencia-pályázati eljárását, miután az eljárásban egyetlenként benn maradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlata is érvénytelennek bizonyult.

Hozzátették, a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítéletében kiemelte: a médiatanács helytállóan állapította meg, hogy

a Klubrádió pályázata súlyos érvénytelenségi hibákat tartalmaz, illetve hogy a rádió gazdasági működése sem felel meg a törvényi és a pályázati előírásoknak.

Azt írták, a szóbeli ítélethirdetésen a bíróság rámutatott arra, hogy a Klubrádió műsorterve hiányos és ellentmondásos, így nem felel meg a pályázati követelményeknek, amelyre tekintettel nem lehetett érdemben értékelni a pályázati ajánlatot.

“Mindezek alapján a médiatanácsnak nem volt más lehetősége, mint a Klubrádió pályázatát érvénytelennek nyilvánítani”

– tudatták a közleményben.

Az NMHH szerint az ítélet ismertetésekor azt is hangsúlyozták: a médiatanács helytállóan hivatkozott arra is, hogy a pályázati ajánlat tényszerű hibái esetén nincs jogszabályi lehetőség a hiánypótlásra. Az ugyanis sértette volna a verseny tisztaságát, mert a Klubrádiónak lényegében új műsortervet kellett volna benyújtania – tették hozzá.

Közölték azt is, a törvényszék szintén osztotta a médiatanács álláspontját a rádió üzleti és pénzügyi tervéről, kiemelve azt, hogy valamennyi gazdasági társaságnál alapvető jelentőségű a törvényes működés biztosítása, ez azonban a Klubrádió esetében nem teljesült maradéktalanul.

A bíróság egyetértett azzal a médiatanácsi állásponttal is – tették hozzá -, hogy ez nem csupán formális kérdés, hanem olyan tartalmi feltétel, amelyet a pályázónak az ajánlat benyújtásakor is teljesítenie kellett volna.

A bíróság álláspontja szerint

a médiatanács a benyújtott üzletiterv- és mérlegadatokból helyesen jutott arra a következtetésre, hogy nem várható el a pályázati célok teljesítése attól a társaságtól, amely “tényszerűen nem felel meg a törvényes működés követelményének”, és ezt a jogsértő állapotot nem szüntette meg igazolható módon

– írták.

Az ítélet nem jogerős, a közlésétől számított 15 napon belül megfellebbezhető – áll az NMHH közleményében.

Tovább olvasom