Kövess minket!

Médiapiac

Szép ünnepi képek egy kis kompakt géppel

A Canon bemutató partyján népszerű Instagram oldalak tulajdonosai, magazin főszerkesztők és szakemberek tesztelték az új fényképezőgépet.

A Canon ünnepi fotós workshopján Horváth Gréta szépségkirálynő, az RTL Klub Szelfi című műsorának szereplője, Földi Tamás fotográfus és Oláh Viktória a Canon Hungária Kft. vállalati és marketingkommunikációs vezetője beszélgetett Jaksity Katával arról, hogy hogyan készítsünk tetszetős és ötletes fotókat akár szélsőséges fényviszonyok között és melyek azok a témák, amik mostanában megmozgatják a tömegeket.

„Manapság naponta több ezer fotó, videó kerül publikálásra az interneten, igaz, eltérő minőségben. Ha van rá lehetőségünk, válasszunk minél jobb technikát, hogy minőséget produkáljunk. A témaválasztásánál pedig törekedjünk az őszinteségre, mert a beállított fotók mellett a spontán, akár fáradt vagy a pizsamás, fáradt énünk is hozzánk tartozik, életünk részét képezi és ezzel azonosulni tudnak a szemlélők. A mobillal korlátozottak a lehetőségek, az M100-zal viszont nem torzulnak vonásaink, amikor magunkat fotózzuk. Pár éve többet mutatok az életemből a nagyközönség számára, a sok pozitív visszajelzés és a követők növekvő tábora nagyon jólesik. Szeretnék pozitív hangulatot átadni, ezzel segítem mások önbizalmának erősödését. A célom, hogy nyomot hagyjak, ehhez számomra különösen fontos a minőség.” – mondta el Horváth Gréta.

„Bátran merjünk kísérletezni a Canon EOS M100-as beállításaival, hiszen menürendszere egyszerű kezelhetőségének köszönhetően a profi és az amatőr fotósok is könnyen megtalálhatják a kedvükre való megoldásokat, a hétféle cserélhető objektív használatától kezdve egészen a fény-árnyék játékáig.” – tette hozzá Földi Tamás.

Jaksity Kata életének elválaszthatatlan része a fotózás, videózás. Karrierje során modell volt, majd riporter, dokumentumfilmeket forgatott, és több televíziós műsor és megannyi rendezvény műsorvezetőjeként a kamera mindkét oldalán bizonyítja tehetségét. Nagyfia gyakorlott youtuber, így jól tudják, milyen témákat szeretnek ma az internetezők és azt is, hogy a minőség jó befektetés és megkülönböztető erő. „Én még a ma már klasszikusnak számító berendezésekkel tanultam forgatni, cipeltem is a gépeket külföldi útjaim során. Ma látom, hogy kompakt méretű fényképezőgépekkel, mint például az EOS M100 videókat is magas minőségben állíthatunk elő. A nyersanyaggal is gazdaságosabban bánhatunk, a wifi-kapcsolattal pedig azonnal biztonságba is helyezhetjük a már kész képanyagot, amiből aztán lesz még időnk szerkeszteni, vágni. Ez a rugalmasság egészen új tartalmak elkészítését segíti, még több ötletemet valósíthatom meg például egy ilyen géppel. Folyamatosan több tervem is van, és az EOS M100 közelebb visz a megvalósításhoz.”

A rendezvényre érkező vloggerek, bloggerek és újságírók a helyszínen is kipróbálhatták az ünnepi fotóstippeket a Canon EOS M100-as fényképezőgépekkel. Az augusztus végén bejelentett tükör nélküli (MILC) digitális fényképezőgép ideális választás azoknak, akik eddig csak okostelefonnal fotóztak, és már ennél jobb és különlegesebb felvételeket szeretnének készíteni. A Canon EOS M100 fekete, fehér és szürke színváltozatban kapható, kilencféle színű fedlapot is rá lehet pattintani, de különböző stílusú nyakpántok is elérhetők hozzá. A fényképezőgép tehát stílusos kiegészítője is használójának.

Egy okostelefon mellé szánt fényképezőgép

A gépben egy 24,2 megapixel felbontású képérzékelő szenzor és egy DIGIC7 nevű fejlett képfeldolgozó processzor gondoskodik arról, hogy a képek tökéletesek legyenek, míg a Dual Pixel CMOS AF nevű technológia abban segít, hogy gyorsan lehessen élességet állítani az adott témára. Az EOS M100-assal full-HD felbontású videókat lehet rögzíteni 60 képkocka/másodperces sebességgel, így a gyors jelenetek sem mosódnak majd el, ha a videót később feltöltik például a YouTube-ra. A nem profi fotós felhasználók dolgát jelentősen megkönnyíti, hogy a hátlapon nagy, 3 colos érintőképernyő található, amelyet egészen fel lehet hajtani, ami jelentősen megkönnyíti a szelfik és a saját magunkról készített videók készítését is. A fotókat és videókat wifin keresztül egyszerűen át lehet másolni okostelefonra, és feltölteni Facebookra, Instagramra vagy blogokra. Bluetooth-on keresztül távvezérelhető a fényképezőgép, hogy az exponálást, vagy a videofelvétel indítását a megfelelő időben kezdje meg.

Egy szülőknek szánt képmegosztó oldal

„Foglalkoznunk kell a fotók és videók biztonságos tárolásával is. A Canon ökoszisztémában több specifikus tárhely is megtalálható. A beépített wifivel rendelkező EOS M100 képei is akár azonnal továbbíthatók a felhőbe. Nagy felbontásban, biztonságosan tárolhatók a képek a Lifecake oldalon, amelyet kifejezetten családosok számára ajánlunk. Gyermekeink világra érkezése és cseperedése életünk legszebb pillanatait jelentik. Ezeket megörökítve újra élhetjük az érzelmes perceket. Nagy kár, ha elvesznek, törlődnek adathordozóról, telefonról. Reklámmentes felületen, eredeti minőségben és időrendben tárolhatjuk ma már ezeket a kincseket. Bárki nem is férhet hozzá, csak az, akinek jogosultságot adunk. A sorozatokból pedig könnyedén szerkeszthető HD fotókönyv, kiemelkedő minőségben. A regisztráció percek alatt megvan, a közösségi profilokkal is összeköthető.” – mondta Oláh Viktória.

A Canon 2015-ben vásárolta fel a Lifecake-et fejlesztő brit startup céget, amely egy kifejezetten családok számára szabta képtárhely-szolgáltatását. Ezen a felületen illetéktelenek vagy nem közeli ismerősök nem férnek képeinkhez, akinek megadjuk a hozzáférést, azok azonban bármilyen okos eszközön, a világ bármely pontján gyönyörködhetnek a családi pillanatokban. A szolgáltatáshoz okostelefon alkalmazás is kapcsolódik. Az immár a Canon berkein belül működő szolgáltatást világszerte több mint kétmillióan használják, mostanra a világ különböző országaiban élő felhasználók minden fél percben indítanak egy-egy idővonalat, amelyre egy-egy gyermek életének pillanatait rögzítik, már a várandósságtól, az első születésnapon keresztül az első lépések megtételét, testvérek érkezését, és aztán az ovis és iskolás éveket. A Lifecake-re mostanra mintegy 120 millió fotót töltöttek fel és többszáz HD fotókönyvet gyártottak.

Médiapiac

Klasszikus filmek “újrahangolva” – szinkronokat restaurált a Rádióarchívum

Elkészültek a közmédia első, hangban restaurált, régi szinkronos filmjei. A Rádióarchívum munkájával A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás hangsávjai újulhattak meg.

Közzétéve:

Flickr

A kulturális értékmegőrzés mindenkori igényét szem előtt tartva elkészültek a közmédia első hangfelújítással korszerűsített külföldi filmjei. A digitális innovációk nemcsak az új filmek elkészítésénél, hanem a restaurálási technológiában is segítségek nyújtanak abban, hogy a felújított filmklasszisokat még generációk hosszú sora élvezhesse a kor fejlett igényeinek megfelelően – ismerteti az MTVA.

Az MTVA Rádióarchívuma elsőként A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás című filmek hangsávjainak felújítását végezte el, az archívum restaurátor hangmérnökeivel.

A restaurálással nemcsak az általános hangminőséget sikerült feljavítani, hanem a teljes hanganyagot átdolgozták. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az új HD kópia eredeti hangjából, az újonnan megszerzett nemzetközi hangból, a régi magyar szinkronból és esetlegesen filmzenei lemezekből építették újjá a hanganyagot. A felújításnak köszönhetően a három mestermű ezelőtt még soha nem szólalhatott meg olyan minőségben, mint ahogyan mostantól lesznek hallhatók. Az átalakulást a nézők saját fülükkel is megtapasztalhatják; a közmédia csatornáin hamarosan bemutatják a szinkronrestaurált klasszikusokat – közölte az MTVA.

Borítókép: jelenet a West Side Story című filmből

Tovább olvasom

Egyéb kategória

A bíróságon támadták meg az RT és a Szputnyik uniós betiltását

A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert indít az Európai Unió Bíróságán a RT és a Szputnyik orosz tévécsatorna uniós betiltása ellen, mivel az véleményük szerint, ez sérti az európai polgárok információszabadsághoz való jogát – jelentette a NOS hollandiai műsorszolgáltató.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az EU március elején függesztette fel a Szputnyik és az RT orosz állami médiavállalat műsorszórási tevékenységét az unió területén, válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra. Az unió szerint az érintett csatornák dezinformációs és manipulációs tevékenységet végeznek.

A médiabojkott ellen tiltakozók keresete az uniós bíróság felé arra hivatkozik, hogy a tilalom “túlságosan széleskörű, továbbá elviekben helytelen, hogy politikusok egyik napról a másikra cenzúrát vezethetnek be”.

“Nem vagyunk rajongói az RT-nek, sem a Szputnyiknak, mindegyikük állami propagandát sugároz. Az azonban jogállamisági kérdéseket vet fel, hogy politikusok betiltják az információk terjesztését” – hangsúlyozta a NOS-nak adott nyilatkozatában Thomas Bruning, az NVJ titkára.

Bruning hozzátette: a tiltás megakadályozza, hogy az emberek hozzájussanak az információkhoz. “Nem gondoljuk, hogy az európai kormányzati vezetőkre tartozik annak meghatározása, hogy mi lehet hozzáférhető az interneten és mi nem” – jelentette ki.

Anco Scholte ter Horst, a Freedom Internet internetszolgáltató igazgatója szerint, mint szolgáltatónak kötelessége a semlegesség biztosítása és az internetes tartalmakba történő beavatkozás elkerülése. “Az RT és a Szputnyik bojkottja az első alkalom, hogy a hálózatsemlegesség elve a dezinformáció miatt sérül. Ez veszélyt jelent a nyílt és szabad internetes információ-hozzáférésre” – hívta fel a figyelmet.

Tovább olvasom

Médiapiac

30 éves lett a Vendég a háznál, a Kossuth Rádió műsora

Dupla műsorral és visszaemlékezésekkel ünnepli a Vendég a háznál című családi műsorának 30 éves jubileumát a Kossuth Rádió.

Közzétéve:

MTI Fotó: Bruzák Noémi

1992. május 4. óta szól a Vendég a háznál, a Kossuth Rádió családi műsora, ami jelenleg minden hétköznap, 11:32-től hallható. A műsor középpontjában a kezdetektől fogva a gyermek és az őt körülvevő család áll, ezért is kapta a “Gyerekekről felnőtteknek” alcímet.

A Vendég a háznál immáron három évtizede kíséri és segíti a szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat a nevelésben és a gyermekgondozásban; iránytűként szolgál a családi kapcsolatok, az egészségügy, az oktatás és a családpolitikai döntések területén.

Kossuth Rádió népszerű műsorát ünnepelve május 25-én, szerdán dupla adással készül a hallgatóknak: utánajárnak, hogyan alakult néhány egykori riportalanyuk sorsa, és az is kiderül, melyek a szerkesztők legkedvesebb témái. A rádió közösségi média oldala is tartogat meglepetést: rövid hangképekkel, bejátszókkal, a hallgatók visszajelzéseiből és a legjobb pillanatokból idézik meg a műsor indulása óta eltelt 30 évet.

Borítókép: A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díj első kitüntetettje, Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Vendég a háznál című műsor gazdája az elismerés átadása után a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházában 2018. szeptember 24-én

Tovább olvasom