Kövess minket!

Médiapiac

Szép ünnepi képek egy kis kompakt géppel

A Canon bemutató partyján népszerű Instagram oldalak tulajdonosai, magazin főszerkesztők és szakemberek tesztelték az új fényképezőgépet.

A Canon ünnepi fotós workshopján Horváth Gréta szépségkirálynő, az RTL Klub Szelfi című műsorának szereplője, Földi Tamás fotográfus és Oláh Viktória a Canon Hungária Kft. vállalati és marketingkommunikációs vezetője beszélgetett Jaksity Katával arról, hogy hogyan készítsünk tetszetős és ötletes fotókat akár szélsőséges fényviszonyok között és melyek azok a témák, amik mostanában megmozgatják a tömegeket.

„Manapság naponta több ezer fotó, videó kerül publikálásra az interneten, igaz, eltérő minőségben. Ha van rá lehetőségünk, válasszunk minél jobb technikát, hogy minőséget produkáljunk. A témaválasztásánál pedig törekedjünk az őszinteségre, mert a beállított fotók mellett a spontán, akár fáradt vagy a pizsamás, fáradt énünk is hozzánk tartozik, életünk részét képezi és ezzel azonosulni tudnak a szemlélők. A mobillal korlátozottak a lehetőségek, az M100-zal viszont nem torzulnak vonásaink, amikor magunkat fotózzuk. Pár éve többet mutatok az életemből a nagyközönség számára, a sok pozitív visszajelzés és a követők növekvő tábora nagyon jólesik. Szeretnék pozitív hangulatot átadni, ezzel segítem mások önbizalmának erősödését. A célom, hogy nyomot hagyjak, ehhez számomra különösen fontos a minőség.” – mondta el Horváth Gréta.

„Bátran merjünk kísérletezni a Canon EOS M100-as beállításaival, hiszen menürendszere egyszerű kezelhetőségének köszönhetően a profi és az amatőr fotósok is könnyen megtalálhatják a kedvükre való megoldásokat, a hétféle cserélhető objektív használatától kezdve egészen a fény-árnyék játékáig.” – tette hozzá Földi Tamás.

Jaksity Kata életének elválaszthatatlan része a fotózás, videózás. Karrierje során modell volt, majd riporter, dokumentumfilmeket forgatott, és több televíziós műsor és megannyi rendezvény műsorvezetőjeként a kamera mindkét oldalán bizonyítja tehetségét. Nagyfia gyakorlott youtuber, így jól tudják, milyen témákat szeretnek ma az internetezők és azt is, hogy a minőség jó befektetés és megkülönböztető erő. „Én még a ma már klasszikusnak számító berendezésekkel tanultam forgatni, cipeltem is a gépeket külföldi útjaim során. Ma látom, hogy kompakt méretű fényképezőgépekkel, mint például az EOS M100 videókat is magas minőségben állíthatunk elő. A nyersanyaggal is gazdaságosabban bánhatunk, a wifi-kapcsolattal pedig azonnal biztonságba is helyezhetjük a már kész képanyagot, amiből aztán lesz még időnk szerkeszteni, vágni. Ez a rugalmasság egészen új tartalmak elkészítését segíti, még több ötletemet valósíthatom meg például egy ilyen géppel. Folyamatosan több tervem is van, és az EOS M100 közelebb visz a megvalósításhoz.”

A rendezvényre érkező vloggerek, bloggerek és újságírók a helyszínen is kipróbálhatták az ünnepi fotóstippeket a Canon EOS M100-as fényképezőgépekkel. Az augusztus végén bejelentett tükör nélküli (MILC) digitális fényképezőgép ideális választás azoknak, akik eddig csak okostelefonnal fotóztak, és már ennél jobb és különlegesebb felvételeket szeretnének készíteni. A Canon EOS M100 fekete, fehér és szürke színváltozatban kapható, kilencféle színű fedlapot is rá lehet pattintani, de különböző stílusú nyakpántok is elérhetők hozzá. A fényképezőgép tehát stílusos kiegészítője is használójának.

Egy okostelefon mellé szánt fényképezőgép

A gépben egy 24,2 megapixel felbontású képérzékelő szenzor és egy DIGIC7 nevű fejlett képfeldolgozó processzor gondoskodik arról, hogy a képek tökéletesek legyenek, míg a Dual Pixel CMOS AF nevű technológia abban segít, hogy gyorsan lehessen élességet állítani az adott témára. Az EOS M100-assal full-HD felbontású videókat lehet rögzíteni 60 képkocka/másodperces sebességgel, így a gyors jelenetek sem mosódnak majd el, ha a videót később feltöltik például a YouTube-ra. A nem profi fotós felhasználók dolgát jelentősen megkönnyíti, hogy a hátlapon nagy, 3 colos érintőképernyő található, amelyet egészen fel lehet hajtani, ami jelentősen megkönnyíti a szelfik és a saját magunkról készített videók készítését is. A fotókat és videókat wifin keresztül egyszerűen át lehet másolni okostelefonra, és feltölteni Facebookra, Instagramra vagy blogokra. Bluetooth-on keresztül távvezérelhető a fényképezőgép, hogy az exponálást, vagy a videofelvétel indítását a megfelelő időben kezdje meg.

Egy szülőknek szánt képmegosztó oldal

„Foglalkoznunk kell a fotók és videók biztonságos tárolásával is. A Canon ökoszisztémában több specifikus tárhely is megtalálható. A beépített wifivel rendelkező EOS M100 képei is akár azonnal továbbíthatók a felhőbe. Nagy felbontásban, biztonságosan tárolhatók a képek a Lifecake oldalon, amelyet kifejezetten családosok számára ajánlunk. Gyermekeink világra érkezése és cseperedése életünk legszebb pillanatait jelentik. Ezeket megörökítve újra élhetjük az érzelmes perceket. Nagy kár, ha elvesznek, törlődnek adathordozóról, telefonról. Reklámmentes felületen, eredeti minőségben és időrendben tárolhatjuk ma már ezeket a kincseket. Bárki nem is férhet hozzá, csak az, akinek jogosultságot adunk. A sorozatokból pedig könnyedén szerkeszthető HD fotókönyv, kiemelkedő minőségben. A regisztráció percek alatt megvan, a közösségi profilokkal is összeköthető.” – mondta Oláh Viktória.

A Canon 2015-ben vásárolta fel a Lifecake-et fejlesztő brit startup céget, amely egy kifejezetten családok számára szabta képtárhely-szolgáltatását. Ezen a felületen illetéktelenek vagy nem közeli ismerősök nem férnek képeinkhez, akinek megadjuk a hozzáférést, azok azonban bármilyen okos eszközön, a világ bármely pontján gyönyörködhetnek a családi pillanatokban. A szolgáltatáshoz okostelefon alkalmazás is kapcsolódik. Az immár a Canon berkein belül működő szolgáltatást világszerte több mint kétmillióan használják, mostanra a világ különböző országaiban élő felhasználók minden fél percben indítanak egy-egy idővonalat, amelyre egy-egy gyermek életének pillanatait rögzítik, már a várandósságtól, az első születésnapon keresztül az első lépések megtételét, testvérek érkezését, és aztán az ovis és iskolás éveket. A Lifecake-re mostanra mintegy 120 millió fotót töltöttek fel és többszáz HD fotókönyvet gyártottak.

Médiapiac

Ki ellenőrzi a tényellenőröket? Már Brüsszel is foglalkozik az üggyel – 2. rész

Tisztázatlan feltételrendszer alapján jutott komoly uniós pénzekhez egy magát függetlennek mondó tényellenőr csoport. Azonban kiderült, hogy egyáltalán nem függetlenek, ráadásul előfordult, hogy hamis állítást tettek. A V4NA levélben fordult a támogatást kiosztó Európai Bizottsághoz, hogy megtudja, ki ellenőrzi a tényellenőröket, egyáltalán mit neveznek “függetlennek”.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Ahogy arról cikksorozata általunk is közölt első részében a V4NA hírügynökség beszámolt, az Európai Bizottság korábban gyanús körülmények között ítélt oda néhány millió euró támogatást különböző tényellenőrző csapatok felállítására, egy-egy ilyen csapatnak akár több százezer euró juthatott, az azonban tisztázatlan és bizonytalan, hogy pontosan milyen kritériumrendszer szerint. Az egyik ilyen együttműködést az Agence France-Presse, vagyis az AFP hírügynökség vezeti, amely Magyarországon a 444.hu internetes hírportál kiadójával, a Magyar Jeti Zrt.-vel kötött stratégiai együttműködést. Ennek eredménye lett a Lakmusz nevű mikroblog létrehozása.

Elég csak rápillantani, az máris kiderül, hogy a Lakmusz „tényellenőrei” egytől egyig a balliberális sajtó munkatársai, a tanácsadói testület tagjai pedig ezer szállal kötődnek az amerikai oligarcha, Soros György hálózatához.

Ráadásul kiderült, hogy az európai adófizetők pénzéből fizetett „tényellenőrök” hamis állításokat tettek.

A Magyar Nemzet hívta fel a figyelmet arra, hogy egy cikkében a Lakmusz hamis állításokat tett a V4NA hírügynökségről. Azt állították, a V4NA „bizonyítékként” mutatott be egy videót arra vonatkozóan, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az Ukrajnának szánt fegyverek a fekete piacon kötnek ki.

A Lakmusz vádjai
Forrás: V4NA

Erről azonban szó sincs, a V4NA cikke külön felhívta a figyelmet arra, hogy nem bizonyított, hogy az interneten terjedő videót a fegyverekről mikor és hol vették fel. A hírügynökség jelezte azt is, hogy cikkét részben a szerb televízió híradója alapján írta. Ezzel együtt is a V4NA leírta, hogy vannak fenntartásai a videóval kapcsolatban.

A V4NA eredeti állításai
Forrás: V4NA

Ennek kapcsán felmerül a kérdés: az állítólag független tényellenőrök ha egyszer már tettek hamis állításokat, akkor máskor is megteszik-e ezt? Vagy már meg is tették talán több esetben is? – firtatja a V4NA hírügynökség, amely kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz, ahonnan a francia AFP-n keresztül a Lakmusz jelentős támogatást kapott. Arról érdeklődtek, hogy

ki ellenőrzi azokat a „tényellenőröket”, akiket az európai adófizetők pénzéből finanszíroznak.

A V4NA azt is megkérdezte, hogy milyen következményei vannak annak, ha kiderül, hogy a tényellenőrök tényeket hamis színben tüntetnek fel, hiszen legalább egy esetben ez már megtörtént.

Amiként kíváncsi volt arra is, hogy pontosan mi alapján kap milliókat egy szerkesztőség olyan európai uniós forrásból, amely 27 tagállam adófizetőitől származik. A hírügynökség megkérdezte azt is, milyen kritériumrendszernek kell megfelelni ahhoz, hogy ezeket a milliókat megkapja egy szerkesztőség. De azt is meg akartja tudni, hogy a kiválasztottaknak hány tényt kell ellenőriznie egységnyi idő alatt ahhoz, hogy megszolgálják ezt az összeget. Ahogy az is kérdés a V4NA szerint, hogy a brüsszeli pénzosztók vajon miért bújtatták el ezeket a csoportokat a AFP mögé. Talán így könnyebb volt ellenőrizetlenül pénz folyósítani? – firtatja a hírügynökség kérdéssora.

Az Európai Bizottság azt jelezte a V4NA számára, hogy foglalkozik az üggyel. Ha a hírügynökség válaszokat kap, közzéteszi.

A V4NA sorozata következő részében részletesen bemutatja, hogy pontosan kik állnak a „független” Lakmusz mögött, honnan, milyen érdekek mentén jutnak pénzekhez az Európai Bizottság forrásain kívül.

Tovább olvasom

Médiapiac

A Partizánt is segítette a baloldalnak kampánytámogatást nyújtó amerikai szervezet

A YouTube-csatorna a választási roadshowjához szükséges 98 ezer dollárt a National Endowment for Democracytól kapta, a könyvelésüket pedig ugyanaz végzi, aki a DatAdat-ügyben is érintett.

Közzétéve:

Borítókép: A Partizán logója, forrás: Facebook/Partizán

A baloldal, egész pontosan a közös kormányfőjelöltet adó Mindenki Magyarországa Mozgalom választási kampányát Amerikából milliárdokkal finanszírozó Action for Democracy (AfD) – a minap nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés alapján – egyértelműen kapcsolatba hozható azzal a National Endowment for Democracyval (NED), amelyről most az Origo cikkezett, ám korábban a Mandiner írt először. Mégpedig annak kapcsán, hogy a szervezet egyébként a Partizánt is támogatja. Erről maga a csatorna számolt be korábban – emlékeztet cikkében a Mandiner.

Gansperger: Bajnai a külföldiek embere

Az amerikai politikai döntéshozók a második világháború végén titkos eszközökhöz folyamodtak, tanácsadókat, pénzt küldtek európai médiumok, pártok megsegítésére. Az 1960-as évek végén azonban kiderült, néhány szervezetet titokban a CIA finanszírozott, ezért a Johnson-adminisztráció úgy döntött, inkább egy köz-, valamint magánadományokból működő mechanizmuson keresztül támogatja az Európában végzett tevékenységet. Így, a CIA-finanszírozás kiváltására született meg a NED is, amely elsősorban az amerikaiak által meghirdetett demokráciaexportot, az abba illeszkedő kezdeményezéseket és szervezeteket pénzeli más országokban.

A Partizán pénzügyi beszámolójából kiderül, a választási roadshowjának finanszírozását 98 ezer dollárnyi adományból oldották meg, a pénzt pedig a NED-től kapták. 

Gulyás Mártonék azt sem tagadták, hogy a YouTube-csatorna együttműködött a Bajnai Gordonhoz köthető kampánytechnológiai vállalattal, a DatAdattal. A volt kormányfőről pedig az őt a Wallis-csoportból jól ismerő Gansperger Gyula mondta, hogy a külföldiek embere, a vállalkozó azt is kijelentette, „Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött – én azt gondolom – külföldi erők és finanszírozók állnak”.

Bajnai mellett egyébként az üzlettársai, bizalmasai is feltűntek a kampányban, így például Ficsor Ádám és Szigetvári Viktor a DatAdattal, Korányi Dávid pedig az Action for Democracyval (AfD), amely a tengerentúlról küldte a pénzt Márki-Zay mozgalma, illetve ezzel közvetve a baloldal választási kampánya számára. Így aligha véletlen, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje gyakori vendége lehetett a Partizánnak, aminek többször köszönetet is mondott, más kérdés, hogy Márki-Zay szereplése mennyiben segítette a baloldalt a választáson.

Tóth Józsefné, az univerzális könyvelő

S nemrégiben kiderült még néhány felettébb érdekes összefonódás is. Az Ezalényeg nevű, egyértelműen baloldali kampánycélokat szolgáló portálról – amelynek kiadója, az Oraculum 2020 Kft. több mint egymilliárd forintot kapott az AfD-től – derült ki, hogy ugyanaz a Tóth Józsefné a könyvelője, mint a Bajnai Gordon-féle DatAdat-nak, az adóhatóság Szegiben, egy mindössze 300 lelket számláló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis faluban talált rá a cég könyvelési adataira.

Majd a Partizán Facebook-oldalán jelent meg egy poszt, amiben Gulyás Márton elismerte, az általa ügyvezetett Partizán Alapítvány, illetve az MFG Kft. könyvelését is Tóth Józsefné látja el. A könyvelő egyébként amellett, hogy azt a céget vezeti, amely a DatAdatnak könyvel, közben a DK-nak jelenleg számlázó cégnek korábban volt az ügyvezetője. A vállalkozás a Legal and Finance Kft., amelyDobrev Klára európai parlamenti adatlapja alapján kvázi kifizetőhelyként üzemel. 

Gulyás igyekezett megmagyarázni az egybeesés okát, azt, hogyan került kapcsolatba Tóth Józsefnével. A YouTube-csatorna vezetője azt írta, a DatAdat környékén is feltűnő Szigetvári Viktor, az azóta már megszűnt Együtt politikusa – aki végigülte a tárgyalását, amikor a Sándor Palota megdobálása miatt bíróság elé került – ajánlotta a figyelmébe a könyvelőt, amikor szakembert keresett. Gulyás szerint Tóthné törvényes szolgáltatást biztosít, a rosszindulatú, lejárató szándékú értelmezésekkel pedig nem tudnak mit kezdeni. Az egykor a szocialista pártban tevékenykedő Szigetvári egyébként Bajnai Gordonnal közösen politizált az Együttben, így a szálak teljesen összeérnek.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elon Musk “amnesztiát” hirdetett – feloldják a korábban felfüggesztett Twitter fiókokat

“Amnesztiát” hirdetett a Twitter tulajdonosa csütörtökön a közösségi oldal korábban felfüggesztett felhasználóira vonatkozóan.

Közzétéve:

MTI/EPA/Alexander Becher

Elon Musk az általa meghirdetett szavazás eredményére hivatkozva azt írta, hogy ez a “nép hangja”, illetve hogy “Az emberek szóltak. Az amnesztia jövő héten lép életbe.”

A fiókok feloldására a választ adók 72 százaléka voksolt igennel a közösségi médiaoldalon.

Az intézkedés azokra vonatkozik, akiknek kizárását nem törvénysértő, vagy kirívó tartalom közlése előzte meg – tette hozzá a cégvezető.

Média tartalomfigyeléssel foglalkozó civil csoportok a lépés nyomán arra hívták fel a figyelmet, hogy a jövőben megnövekedhet a gyűlölködő megnyilvánulások száma a közösségi médiumon, részben, mert a cégtől az elmúlt hetekben elbocsátott, vagy önként felmondást választó alkalmazottak egy része tartalommoderátorként dolgozott. Ugyanakkor Elon Musk múlt héten saját Twitter-oldalán azt írta, hogy a vállalt új politikája a szólás szabadsága, de nem az elérés szabadsága, azaz a gyűlöletkeltő és negatív megnyilvánulásokat kivonja.

A Twittert október vége óta tulajdonosként irányító milliárdos üzletember szerdán azt is kilátásba helyezte, hogy nyilvánosságra hozzák a Twitter 2020 októberi döntésének hátterére vonatkozó információk részleteit, amellyel az elnökválasztás előtt néhány héttel letiltotta Joe Biden akkori elnökjelölt fia, Hunter Biden számítógépének tartalmáról szóló, és a jelenlegi elnökre kényes sajtóértesülés közlését. Elon Musk érve szerint erre a lépésre a közbizalom helyreállítása érdekében lenne szükség.

Elon Musk a múlt hétvégén arról döntött, hogy visszaállítja két ismert személyiség, és egy szatirikus kiadvány fiókját. Újra elérhetővé tette a konzervatívokhoz közel álló jól ismert kanadai pszichológus Jordan Peterson, valamint Kathy Griffin humorista, színésznő fiókját. Mellettük a Babylon Bee internetes oldal is ismét követhetővé vált.

Múlt pénteken Elon Musk Donald Trump 2021 januárjában felfüggesztett fiókjának sorsáról indított szavazást a Twitter felhasználói között, és a válaszadók túlnyomó többsége egyetértett az előző elnök fiókjának feloldásával is.

Donald Trump erre reagálva azt közölte, hogy nem tervezi ismét igénybe venni a Twitter kommunikációs csatornáját, de saját fiókját nem törölte.

Borítókép: Elon Musk

Tovább olvasom