Kövess minket!

Médiapiac

Százmilliókon ül a Telex kiadója, miközben adományozóik ismeretlenek

Bár a kiadó cég még mindig nem a szerkesztőség tulajdona, sikeres évek állnak az elnyomásról és üldöztetésről értekező médium mögött.

Telex/Facebook

Független tartalmak, átlátható működés, szolidaritás más orgánumokkal, újságírókkal – többek között erről lehet olvasni a Telex.hu etikai és magatartási kódexében, amit a portál 2020. október 2-i indulása kapcsán tettek közzé a lap vezetői. Időközben persze kiderült,

az egykori indexesek ott folytatják, ahol abbahagyták akkor, amikor is úgy érezték, hogy a „független újságkészítés feltételei” már nem voltak adottak számukra: kontextust építenek

– írja a Mandiner. Megjegyzik: ha nap mint nap csak Telexet olvasnánk, könnyen az a kép alakulna ki Magyarországról,hogy itt nem csupán a civileket, de az újságírókat is ellehetetlenítik.

A független média kihalófélben van – olvasható több cikkben, kiemelt helyen tálalva: az Orbán-rendszer padlógázzal halad előre a putyini úton.

A magyar médiavalóság ehhez képest az, hogy a Telex kiadója, a Van Másik Kft. több száz millió forinton ül. Immár második éve.

Százmilliók a kiadónál. Feszültség a szerkesztőségben?

Tavaly 312 (ez az első teljes üzleti éve az online lapnak – a szerk.); azt megelőzően pedig 416 millió forint volt a kiadó adózott eredménye, amely egy zöldmezős médiapiaci beruházástól egyáltalán nem rossz eredmény, derült ki a Média1.hu minapi beszámolójából. Utóbbi hozzáteszi, hogy a 312 milliós eredményt nettó négyszázharminchét millió forint értékesítési árbevétel mellett sikerült elérni. De nem szabad megfeledkezni a pénzeszközökről, amely 448 millióról tavaly bő 655 millióra emelkedett, és a már elszámolt, vissza nem térítendő támogatásokról sem: 678 millió érkezett a Telexhez – önbevallásuk alapján – „olvasói felajánlásokból”. Hogy az utóbbi összeg miként állt pontosan össze, nem tudni, mivel a pénzügyi beszámolójukban az áll: „A támogatások között nem volt olyan nagyságú egyedi tranzakció, melynek értéke elérte volna az összes támogatás 0,5 százalékát.” (Ez majdnem három és fél millió forintot jelent.)

Mandiner.hu információi szerint

egyre érzékelhetőbb a feszültség a szerkesztőségben,

amelynek hátterében nem kis mértékben a fentebb részletezett számok állhatnak. Egész pontosan a finanszírozás relatív átláthatatlansága, illetve a cégtulajdonlás kérdése. A lap indulásakor a vezetők, így Munk Veronika tartalomfejlesztési vezető, alapító főszerkesztő, Kárpáti Márton cégtulajdonos, ügyvezető igazgató is azt ígérték a munkatársaiknak, hogy tulajdonosok lesznek a Van Másik Kft.-ben. A távozásuk után közzétett felhívásukban a volt indexesek úgy fogalmaztak, hogy a Telex olyan lap lesz, ahol „az újság tulajdonosai többségben maguk a pártatlan újságírók, szerkesztők, akik garantálják a függetlenséget”. 

Ehhez képest a több száz milliós pénzállománnyal rendelkező kiadó fordulónapi (ez alatt 2021. december 31-ét kell érteni – a szerk.) tulajdonosa továbbra is az alapító, vagyis Kárpáti Márton birtokolja az üzletrészek százszázalékát – áll a pénzügyi beszámolóban. Igaz, a képviseletre jogosult személyek között feltüntették Dull Szabolcsot is, az Index.hu korábbi főszerkesztőjét, akinek kirúgása előtt nem sokkal jegyezték be Kárpáti testvérének, Kárpáti András Kárpátok Kommunikációs Ügynökség Kft.-jét, amely ekkor a domain tulajdonosa volt.

Kárpáti Márton ezt azzal magyarázta a Média1-nek, hogy a Telex.hu-t egy harmadik féltől kellett megvenni, és mivel a vásárlás pillanatában már kiszivárgott a sajtóban a távozó indexesek cégének neve, nem akarták, hogy a domain megvásárlását megelőző ártárgyalásokon ez feljebb hajtsa az árat, ezért vette meg eredetileg a domaint a Kárpátok Kommunikációs Ügynökség Kft. A Van Másik Kft. később át is vette a végződést, ez a cég lett a kiadó.

A Mandiner teljes cikke IDE kattintva érhető el.

Nyitókép: Facebook

Médiapiac

Elhunyt Szabó Ferenc, a Vatikáni Rádió magyar adásainak szerkesztője

A jezsuita szerzetes, író, költő, műfordító, teológus 92 éves volt – közölte a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya hétfőn az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítókép: Szabó Ferenc jezsuita szerzetes, a Parma fidei - Hit pajzsa díj idei kitüntetettje a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott ünnepségen a Jezsuita Rend Párbeszéd Házának dísztermében 2019. február 23-án, fotó: MTI/Kovács Tamás

Szabó Ferenc a Zala megyei Kálócfán született 1931-ben paraszti családban. 1950-ben érettségizett, majd egy-egy évet tanult az egri és a szombathelyi papi szemináriumban. A jezsuita rendbe a szerzetesrendek 1950-es feloszlatása után, már az illegalitásban lépett be 1953-ban.

Budapesten francia és magyar irodalmat tanult az Idegen Nyelvek Főiskoláján, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi karán.

Az 1956-os forradalom leverése után, novemberben elöljárója kérésére távozott az országból. Rendi tanulmányait a belgiumi Eegenhoven jezsuita főiskoláján végezte 1957 és 1963 között, közben 1962-ben Brüsszelben pappá szentelték. 1966-ban teológiai doktorátust szerzett a párizsi Institut Catholique-on, disszertációját Szent Ambrus krisztológiájából készítette.

1967-től a Vatikáni Rádió magyar műsorának szerkesztője, majd 1972-től vezetője lett. Római évei alatt filozófiai, teológiai és irodalmi ihletettségű munkáival a nyugati szakirodalomtól elzárt magyarországi hallgatók és olvasók számára hozzáférhetővé tette a kortárs szellemi élet legértékesebb irányzatait. Emellett nagy szerepe volt abban, hogy a II. vatikáni zsinat tanítása eljusson Magyarországra – írták.

Húszéves rádiószerkesztői, kultúraszervezői munkája során valóságos intézménnyé vált az emigráns és az Olaszországba látogató magyarság körében.

Több pápával személyesen találkozott, tolmácsa volt a Vatikánba érkező magyar politikai vezetőknek, és 1991-es magyarországi látogatása előtt ő segítette II. János Pált a magyar kiejtés elsajátításában.

1992-es hazatérése után a Távlatok című jezsuita folyóirat főszerkesztője lett. 1993-1994-ben a Magyar Rádió felügyelőbizottságának, 1994-től pedig a Magyar Katolikus Püspöki Kar médiabizottságának tagja volt. 2000 és 2005 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció szakán óraadó tanárként adott elő, 2011-ig a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán tanított.

Rendkívül termékeny író volt, számtalan filozófiai, teológiai, irodalomkritikai tanulmány, monográfia, műfordítás és költemény fűződik nevéhez.

Kiemelkednek közülük a Pázmány Péterről és Prohászka Ottokárról, a francia egzisztencialistákról írt művei, verseskötetei, valamint a magyar, köztük üldözött jezsuiták életéről szóló Anima Una-könyvsorozata.

1991-ben Pro Cultura Hungarica emlékplakettet kapott, 1996-ban a Magyar Pen Club Illyés Gyula-díjjal tüntette ki műfordítói munkásságáért. Irodalmi tevékenységét 2001-ben Stephanus-díjjal, újságírói pályafutását 2002-ben Táncsics Mihály-díjjal ismerték el. 2007-ben a Széchenyi Társaság díját, egy évre rá Pro Cultura Christiana-díjat, 2011-ben  Magyar Örökség Díjat, 2012-ben Mindszenty-emlékérmet és Prokop Péter-díjat, 2016-ban a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, 2019-ben a Hit Pajzsa-díjat, 2020-ban pedig Fraknói Vilmos-díjat kapott.

Szabó Ferenc augusztus 6-án ünnepelte pappá szentelésének 60. évfordulóját.

Temetésének időpontját a rendtartomány később közli.

Tovább olvasom

Médiapiac

Bezárnak harmincöt fővárosi postát

Alacsony forgalmú egységekről van szó – közölte a Magyar Posta pénteken.

Közzétéve:

A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek.

A Magyar Posta Zrt. hangsúlyozta: a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett a bezárást követően is 112 posta áll az ügyfelek rendelkezésére Budapesten.

A mostani szankciók okozta európai energiaválságban mindenkinek, a lakosságnak, az állami és nem állami fenntartású intézményeknek, munkahelyeknek is fontos energiatakarékosságban tudatosabban gondolkodnia, cselekednie

– fogalmaztak.

A közlemény szerint a vállalat számára továbbra is elsődleges szempont a szolgáltatások elérhetősége. Éppen ezért az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztés valósult meg, amelyekkel a postai szolgáltatások már nem csak személyesen, hanem digitális úton is elérhetők. Emellett a postai szolgáltatások a rendelkezésre álló szolgáltatási helyeken a változások után is magas színvonalon maradnak elérhetőek a budapesti ügyfelek számára – írta a Magyar Posta.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új szereplővel bővül a közmédia tartalomgyártása a Petőfi-emlékév kapcsán

A jövőben a közmédia megrendelésére a Petőfi Media Group gyártja a Petőfi-platformok tartalmait.

Közzétéve:

Borítóképünkön Petőfi Sándor portréja Orlai Petrich Soma festményén, forrás: Wikipedia

A korábbinál is szorosabb együttműködésre lépett a közmédia, valamint a Petőfi-emlékév megvalósításában kiemelt szerepet vállaló Petőfi Media Group (PMG) – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel pénteken.

Tavaly márciusban, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára indított közös projektet a közmédia, valamint a bicentenárium koordinálásáért felelős szervezetek. Közös irányítás alá került a Petőfi Rádió és a Petőfi TV, továbbá a hozzájuk kapcsolódó online felületek. A másfél éve megkötött együttműködés tartalma október 1-től tovább bővül:

a jövőben a közmédia megrendelésére a Petőfi Media Group gyártja a Petőfi-platformok tartalmait

– írták a közleményben.

“A közmédia célja, hogy az együttműködésnek köszönhetően a Petőfi-emlékév eseményei a leghatékonyabb tartalom-előállítási módok alkalmazásával a fiatalok legszélesebb körét elérjék” – áll a közleményben.

“A klasszikus tartalom-előállítási módok mellett ma már elengedhetetlen az új eszközök, platformok teljes körű használata. A két szervezet közötti stratégiai partnerség lehetőséget biztosít a közmédia számára, hogy ezeket a megoldásokat a lehető leghatékonyabban vonja be a tartalomkészítésébe amellett, hogy a műsorok továbbra is képviselik a közmédia által támasztott magas elvárásoknak megfelelő minőséget”

– emelte ki a közleményben Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója.

Lóczi János, a Petőfi Media Group Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a Petőfi-bicentenárium méltó megünneplése jegyében az MTVA és a PMG közötti együttműködés közös célja, hogy a kulturális élet meghatározó szereplőinek, alkotóművészeinek olyan adáskoncepciókban biztosítsanak megjelenési lehetőséget, amely szélesebb célcsoportokhoz juttat el kulturális edukációt.

A PMG kiemelt és elsődleges célja a gyártás során, hogy a nemzeti kulturális minőség megtartása mellett olyan hibrid adáskoncepciókat alkosson meg, amely speciális formanyelvi eszköztára mellett elősegíti a megjelenések online térbe való beágyazását, promotálását – közölte a közmédia.

Tovább olvasom