Kövess minket!

Médiapiac

Szabadság a kamera előtt

Százezrek követik őket, pedig nem hírességek, nem szerepeltek sorozatokban, nem ismerjük a hátterüket. Vajon hogyan lesz valakiből vlogger, mi motiválja, tudatosan építkezik-e, és mennyit keres ezzel? A Vodafone #HashtagFestivalon ezekre a kérdésekre keresték a választ Lilu beszélgetőtársai: Szabó Hédinke, Nosika (The Nosika Show) és Szilva (Szilvaglam).

Magamutogatás vagy terápia?

Nem kell feltétlenül exhibicionista alkat ahhoz, hogy valaki vlogolni kezdjen. Hédinek volt már tapasztalata kamera előtt, azonban a blog és az Instagram után azért vágott bele tudatosan a videózásba, hogy megmutathassa: nem csak egy csinos kirakati bábu, hanem vicces és érdekes személyiség is. Nosika játékosként kezdte a számítógép előtt, onnan nyergelt át a humor és a szórakoztatás területére, ami ösztönösen fakad belőle. Szilva a YouTube-on tanult sminkelni, de szégyenlős lévén, előbb csak blogban és fotósorozatokon merte megmutatni magát, kezdeti videói alá is inkább zenét kevert saját hangja helyett. Azonban rájött: ha szomorú, saját magát is képes megnevettetni a kamera előtt, így számára egyfajta terápia is a vlogolás.

Az ember a vlog mögött

Vajon mennyit mutatnak meg magukból a videósok és kiszínezik-e az önmagukról alkotott képet? Nosika szerint

Nem játszom meg magam, nem titkolózom. Ha megfogtam valakit, miért ne adjam oda magam?

Persze egy egészséges határvonalat azért ő is meghúz a magánélet és a videók között.

Hédi szerint az emberek már nem vevők a mindig tökéletes és szép sztárokra, ezért is nő az őszintébb képet mutató vloggerek népszerűsége. Erre a különböző közösségi alkalmazások Live és Story funkciói is ráerősítenek: míg az Insta „esztétikai gyűjtemény”, a mozgóképeket nehéz lenne tökéletesre csiszolni.

Nem hazudunk, de nem mutatunk meg mindent. A csatornáinkra szórakozni jönnek az emberek

– vallja Hédi.

A követőik jellemzően kedvesek, aranyosak, támogatók – foglalja össze Szilva. Elmondják, mit szeretnek, miből kérnének többet, és valóban kialakulhat irányukban a kicsit sziruposnak ható „szeretlek benneteket” érzés, ami a videózás egyik nagy hozadéka az alkotók számára.

Mit hoz a jövő?

Amiben a hagyományos média és a vloggerek között nagy különbség figyelhető meg, az a motiváció és a tudatosság. Hédi és Szilva egyaránt azt az álláspontot képviselte, hogy élvezni akarják a szereplést, a kötetlenséget, nincs erős stratégiai irányvonaluk vagy szigorú határidőik. Nosika tudatosabb az irányt illetően: ő például olyan témák felé is nyit, amelyekre a követői jelenleg nem nyitottak, de lát bennük fantáziát; jelenleg pedig talkshow-khoz épít egy házi stúdiót.

Kérdés az is, mi lesz a felülettel: a YouTube folyamatosan változik, bármi megtörténhet az online világban. Ezért a vloggerek inkább a márkájuk és a követőtáboruk felépítésében bíznak, amelyek később más területekre is konvertálhatóak.

Meg lehet ebből élni?

Ha valaki csak a pénzért vág bele a videózásba, az nagyon erőltetett lesz, és úgy nehéz sikert elérni. Abban egyetértettek a beszélgetők, hogy a YouTube monetizációs megoldásai önmagukban minimális bevételt jelentenek, viszont a szponzorációs lehetőségek bőségesek. Persze érdemes megválogatni, ki mit fogad el. Nemzetközi sztárok példája is mutatja, hogy akár milliós követőtáborral is megtartják „polgári” foglalkozásukat, biztosítva ezzel a szabadságukat.

 

Az üzleti modellről Hédivel külön is beszélgettünk.

Elmondta, hogy a szponzorált tartalmakra egy-két negatív visszajelzés érkezik ugyan, de ezek „általában hemzsegnek a helyesírási hibáktól”. Az elkötelezett követők inkább értelmes kritikákat szoktak megfogalmazni. A támogatás tényét mindig feltünteti, erre gondosan ügyel.

Hirdetési hálózattal is dolgozik, de a közvetlen megkereséseket jobban szereti. Nagy ügyfélnek számítanak a szépségápolási és sminkmárkák, a ruházati cikkek gyártói (fast fashion, hazai és külföldi kisebb tervezők), a sportcipők és a webshopok. A partnereket gondosan megválogatja, miután egy-két régi együttműködéssel megégette magát. Szereti a saját márkáját is építő partnerségeket, és kiköti, hogy nem mutat be állatokon tesztelt készítményeket – ennek ő maga is utánajár.

Mivel csatornája nem csupán szépség-tematikájú, így viszonylag sokféle terméket be tud építeni a videókba. Megkeresés esetén kreatív javaslatokat tesz a partnernek, és bár a tartalomba való túlzott beleszólást nem támogatja, az új témafelvetésekre nyitott.

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom

Médiapiac

Klasszikus filmek “újrahangolva” – szinkronokat restaurált a Rádióarchívum

Elkészültek a közmédia első, hangban restaurált, régi szinkronos filmjei. A Rádióarchívum munkájával A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás hangsávjai újulhattak meg.

Közzétéve:

Flickr

A kulturális értékmegőrzés mindenkori igényét szem előtt tartva elkészültek a közmédia első hangfelújítással korszerűsített külföldi filmjei. A digitális innovációk nemcsak az új filmek elkészítésénél, hanem a restaurálási technológiában is segítségek nyújtanak abban, hogy a felújított filmklasszisokat még generációk hosszú sora élvezhesse a kor fejlett igényeinek megfelelően – ismerteti az MTVA.

Az MTVA Rádióarchívuma elsőként A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás című filmek hangsávjainak felújítását végezte el, az archívum restaurátor hangmérnökeivel.

A restaurálással nemcsak az általános hangminőséget sikerült feljavítani, hanem a teljes hanganyagot átdolgozták. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az új HD kópia eredeti hangjából, az újonnan megszerzett nemzetközi hangból, a régi magyar szinkronból és esetlegesen filmzenei lemezekből építették újjá a hanganyagot. A felújításnak köszönhetően a három mestermű ezelőtt még soha nem szólalhatott meg olyan minőségben, mint ahogyan mostantól lesznek hallhatók. Az átalakulást a nézők saját fülükkel is megtapasztalhatják; a közmédia csatornáin hamarosan bemutatják a szinkronrestaurált klasszikusokat – közölte az MTVA.

Borítókép: jelenet a West Side Story című filmből

Tovább olvasom

Egyéb kategória

A bíróságon támadták meg az RT és a Szputnyik uniós betiltását

A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert indít az Európai Unió Bíróságán a RT és a Szputnyik orosz tévécsatorna uniós betiltása ellen, mivel az véleményük szerint, ez sérti az európai polgárok információszabadsághoz való jogát – jelentette a NOS hollandiai műsorszolgáltató.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az EU március elején függesztette fel a Szputnyik és az RT orosz állami médiavállalat műsorszórási tevékenységét az unió területén, válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra. Az unió szerint az érintett csatornák dezinformációs és manipulációs tevékenységet végeznek.

A médiabojkott ellen tiltakozók keresete az uniós bíróság felé arra hivatkozik, hogy a tilalom “túlságosan széleskörű, továbbá elviekben helytelen, hogy politikusok egyik napról a másikra cenzúrát vezethetnek be”.

“Nem vagyunk rajongói az RT-nek, sem a Szputnyiknak, mindegyikük állami propagandát sugároz. Az azonban jogállamisági kérdéseket vet fel, hogy politikusok betiltják az információk terjesztését” – hangsúlyozta a NOS-nak adott nyilatkozatában Thomas Bruning, az NVJ titkára.

Bruning hozzátette: a tiltás megakadályozza, hogy az emberek hozzájussanak az információkhoz. “Nem gondoljuk, hogy az európai kormányzati vezetőkre tartozik annak meghatározása, hogy mi lehet hozzáférhető az interneten és mi nem” – jelentette ki.

Anco Scholte ter Horst, a Freedom Internet internetszolgáltató igazgatója szerint, mint szolgáltatónak kötelessége a semlegesség biztosítása és az internetes tartalmakba történő beavatkozás elkerülése. “Az RT és a Szputnyik bojkottja az első alkalom, hogy a hálózatsemlegesség elve a dezinformáció miatt sérül. Ez veszélyt jelent a nyílt és szabad internetes információ-hozzáférésre” – hívta fel a figyelmet.

Tovább olvasom