Kövess minket!

Médiapiac

Szabadság a kamera előtt

Százezrek követik őket, pedig nem hírességek, nem szerepeltek sorozatokban, nem ismerjük a hátterüket. Vajon hogyan lesz valakiből vlogger, mi motiválja, tudatosan építkezik-e, és mennyit keres ezzel? A Vodafone #HashtagFestivalon ezekre a kérdésekre keresték a választ Lilu beszélgetőtársai: Szabó Hédinke, Nosika (The Nosika Show) és Szilva (Szilvaglam).

Magamutogatás vagy terápia?

Nem kell feltétlenül exhibicionista alkat ahhoz, hogy valaki vlogolni kezdjen. Hédinek volt már tapasztalata kamera előtt, azonban a blog és az Instagram után azért vágott bele tudatosan a videózásba, hogy megmutathassa: nem csak egy csinos kirakati bábu, hanem vicces és érdekes személyiség is. Nosika játékosként kezdte a számítógép előtt, onnan nyergelt át a humor és a szórakoztatás területére, ami ösztönösen fakad belőle. Szilva a YouTube-on tanult sminkelni, de szégyenlős lévén, előbb csak blogban és fotósorozatokon merte megmutatni magát, kezdeti videói alá is inkább zenét kevert saját hangja helyett. Azonban rájött: ha szomorú, saját magát is képes megnevettetni a kamera előtt, így számára egyfajta terápia is a vlogolás.

Az ember a vlog mögött

Vajon mennyit mutatnak meg magukból a videósok és kiszínezik-e az önmagukról alkotott képet? Nosika szerint

Nem játszom meg magam, nem titkolózom. Ha megfogtam valakit, miért ne adjam oda magam?

Persze egy egészséges határvonalat azért ő is meghúz a magánélet és a videók között.

Hédi szerint az emberek már nem vevők a mindig tökéletes és szép sztárokra, ezért is nő az őszintébb képet mutató vloggerek népszerűsége. Erre a különböző közösségi alkalmazások Live és Story funkciói is ráerősítenek: míg az Insta „esztétikai gyűjtemény”, a mozgóképeket nehéz lenne tökéletesre csiszolni.

Nem hazudunk, de nem mutatunk meg mindent. A csatornáinkra szórakozni jönnek az emberek

– vallja Hédi.

A követőik jellemzően kedvesek, aranyosak, támogatók – foglalja össze Szilva. Elmondják, mit szeretnek, miből kérnének többet, és valóban kialakulhat irányukban a kicsit sziruposnak ható „szeretlek benneteket” érzés, ami a videózás egyik nagy hozadéka az alkotók számára.

Mit hoz a jövő?

Amiben a hagyományos média és a vloggerek között nagy különbség figyelhető meg, az a motiváció és a tudatosság. Hédi és Szilva egyaránt azt az álláspontot képviselte, hogy élvezni akarják a szereplést, a kötetlenséget, nincs erős stratégiai irányvonaluk vagy szigorú határidőik. Nosika tudatosabb az irányt illetően: ő például olyan témák felé is nyit, amelyekre a követői jelenleg nem nyitottak, de lát bennük fantáziát; jelenleg pedig talkshow-khoz épít egy házi stúdiót.

Kérdés az is, mi lesz a felülettel: a YouTube folyamatosan változik, bármi megtörténhet az online világban. Ezért a vloggerek inkább a márkájuk és a követőtáboruk felépítésében bíznak, amelyek később más területekre is konvertálhatóak.

Meg lehet ebből élni?

Ha valaki csak a pénzért vág bele a videózásba, az nagyon erőltetett lesz, és úgy nehéz sikert elérni. Abban egyetértettek a beszélgetők, hogy a YouTube monetizációs megoldásai önmagukban minimális bevételt jelentenek, viszont a szponzorációs lehetőségek bőségesek. Persze érdemes megválogatni, ki mit fogad el. Nemzetközi sztárok példája is mutatja, hogy akár milliós követőtáborral is megtartják „polgári” foglalkozásukat, biztosítva ezzel a szabadságukat.

 

Az üzleti modellről Hédivel külön is beszélgettünk.

Elmondta, hogy a szponzorált tartalmakra egy-két negatív visszajelzés érkezik ugyan, de ezek „általában hemzsegnek a helyesírási hibáktól”. Az elkötelezett követők inkább értelmes kritikákat szoktak megfogalmazni. A támogatás tényét mindig feltünteti, erre gondosan ügyel.

Hirdetési hálózattal is dolgozik, de a közvetlen megkereséseket jobban szereti. Nagy ügyfélnek számítanak a szépségápolási és sminkmárkák, a ruházati cikkek gyártói (fast fashion, hazai és külföldi kisebb tervezők), a sportcipők és a webshopok. A partnereket gondosan megválogatja, miután egy-két régi együttműködéssel megégette magát. Szereti a saját márkáját is építő partnerségeket, és kiköti, hogy nem mutat be állatokon tesztelt készítményeket – ennek ő maga is utánajár.

Mivel csatornája nem csupán szépség-tematikájú, így viszonylag sokféle terméket be tud építeni a videókba. Megkeresés esetén kreatív javaslatokat tesz a partnernek, és bár a tartalomba való túlzott beleszólást nem támogatja, az új témafelvetésekre nyitott.

Médiapiac

Január 6-án tartják a sportújságírók Az Év Sportolója Gálát

64. alkalommal szavaznak majd a a Magyar Sportújságrók Szövetsége tagjai az év legjobb sportolóiról, sportteljesítményeiről.

Közzétéve:

A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) csütörtökön honlapján közölte döntését, egyúttal jelezte, hogy a 64. M4 Sport – Az Év Sportolója Gálát az egészségügyi előírások legszigorúbb betartása mellett rendezik meg, a szervezet reményei szerint nézők előtt.

A gálát a jövő év első csütörtökjén az immár hagyományosnak nevezhető helyszínen, a Nemzeti Színházban tartják. A műsor kreatív producere ezúttal is Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke lesz.

A gálán hirdetik ki a 2021-es év legjobb sportolóit, akikről 64. alkalommal szavaznak majd a szövetség tagjai. A kategóriák jelöltjeit az MSÚSZ elnöksége állítja össze.

A fogyatékos sportolók díjairól a paralimpiai bizottság által összeállított jelöltlista alapján felkért szakemberek, köztük újságírók döntenek. Az Év sportpillanata-díj jelöltjeire pedig a gála névadó főtámogatója, az M4 Sport tesz javaslatot, majd a szurkolók és a szakírók közösen választják meg a kategória győztesét. Az Év e-sportolójára a Magyar E-Sport szövetség tesz javaslatokat, az Év szabadidős sporteseményére pályázni lehet, mindkét kategóriában az MSÚSZ elnöksége dönt a díjazottról.

Az MSÚSZ tagjai az interneten keresztül adhatják le voksaikat. A szavazás a női kézilabda-válogatott világbajnoki szereplésének befejezése után, legkésőbb december 20-án kezdődik és december 27-én fejeződik be.

A szövetség a kategóriák első három helyezettjét december 28-án jelenti be.

A kategóriák: az Év férfi sportolója, az Év női sportolója, az Év csapata (hagyományos sportágak), az Év csapata (az egyéni sportágakban), az Év edzője (itt ezúttal is jelölt lesz egy fogyatékos sportolókkal foglalkozó edző is), MSÚSZ-életműdíj, az Év e-sportolója, az Év szabadidősport eseménye, az Év fogyatékos férfi sportolója, az Év fogyatékos női sportolója, az Év fogyatékos csapata, az Év sportpillanata.

Tovább olvasom

Médiapiac

Tisztújítást tartottak a Helyi Rádiók Országos Egyesületében

Elnököt és elnökségi tagokat választott a Helyi Rádiók Országos Egyesülete (Heroe).

Közzétéve:

Flickr

Az egyesület elnöki tisztségét továbbra is Ürge Dezső, a Sláger FM ügyvezetője tölti be, elnökségi tagnak Fodor Istvánt, a Media Moment Kft. üzletfejlesztési igazgatóját, Gajdics Ottót, a Karc FM ügyvezetőjét, Jámbor Csabát, a Gong FM ügyvezetőjét, Nacsa Norbertet, a szegedi Rádió 88 ügyvezetőjét, Szakács Tibort, a Best FM Nyíregyháza ügyvezetőjét, valamint Tóth-Szántai Józsefet, a Rádió M főszerkesztőjét választották meg.

A helyi rádiók több százezer hallgatót szórakoztatnak és informálnak naponta, ezen túl fontos közösségi feladatokat is ellátnak.

A Heroe újonnan megválasztott elnöksége az ülésén emlékeztetett, hogy a vidéki központok rádióinak ereje és piaci pozíciója nagyon erős, hiszen kizárólag a helyi rádiók érik el a megyei jogú városokban élő rádióhallgatók harmadát napi szinten, az ott élő rádióhallgatók felét pedig heti szinten.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Érzékenyítő migránsfilmeket fognak vetíteni a spanyolországi vonatokon

Raquel Sánchez közlekedési miniszter bejelentette: a kormány a Renfe vasúttársasággal együttműködésben indít felvilágosító kampányt a migrációról, filmek vetítésével.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Ezek segítségével a bevándorlók és a menekültek életét szeretnék bemutatni a spanyol társadalom tagjainak. A videókat az AVE gyorsvasút összes járatán, valamint a közép- és távolsági vonatjáratokon is le fogják játszani.

A kormány célja, hogy felhívja a figyelmet a migrációra és a befogadásra szoruló emberek valóságára. José Luis Escrivá szociális miniszter a projekt bemutatóján úgy fogalmazott: „ez egy nagyon szép és időszerű kezdeményezés a kormány részéről”, mert az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az olyan bűncselekmények száma, „amelyek az idegenekkel, a bevándorlókkal szembeni gyűlöletet tükrözik”.

Úgy vélik: a küzdelem egyik legjobb módja a kultúra és a mozi, ugyanis egy „olyan hétköznapi eszközzel, mint a vonatozás, közelebb tudják hozni az állampolgárokat a bevándorlókhoz.” A végső cél, hogy empátiát váltsanak ki a spanyolokból azzal, hogy feltárják előttük a migránsok életének tragédiáit – írja a Magyar Nemzet

Tovább olvasom