Kövess minket!

Médiapiac

Szabadság a kamera előtt

Százezrek követik őket, pedig nem hírességek, nem szerepeltek sorozatokban, nem ismerjük a hátterüket. Vajon hogyan lesz valakiből vlogger, mi motiválja, tudatosan építkezik-e, és mennyit keres ezzel? A Vodafone #HashtagFestivalon ezekre a kérdésekre keresték a választ Lilu beszélgetőtársai: Szabó Hédinke, Nosika (The Nosika Show) és Szilva (Szilvaglam).

Magamutogatás vagy terápia?

Nem kell feltétlenül exhibicionista alkat ahhoz, hogy valaki vlogolni kezdjen. Hédinek volt már tapasztalata kamera előtt, azonban a blog és az Instagram után azért vágott bele tudatosan a videózásba, hogy megmutathassa: nem csak egy csinos kirakati bábu, hanem vicces és érdekes személyiség is. Nosika játékosként kezdte a számítógép előtt, onnan nyergelt át a humor és a szórakoztatás területére, ami ösztönösen fakad belőle. Szilva a YouTube-on tanult sminkelni, de szégyenlős lévén, előbb csak blogban és fotósorozatokon merte megmutatni magát, kezdeti videói alá is inkább zenét kevert saját hangja helyett. Azonban rájött: ha szomorú, saját magát is képes megnevettetni a kamera előtt, így számára egyfajta terápia is a vlogolás.

Az ember a vlog mögött

Vajon mennyit mutatnak meg magukból a videósok és kiszínezik-e az önmagukról alkotott képet? Nosika szerint

Nem játszom meg magam, nem titkolózom. Ha megfogtam valakit, miért ne adjam oda magam?

Persze egy egészséges határvonalat azért ő is meghúz a magánélet és a videók között.

Hédi szerint az emberek már nem vevők a mindig tökéletes és szép sztárokra, ezért is nő az őszintébb képet mutató vloggerek népszerűsége. Erre a különböző közösségi alkalmazások Live és Story funkciói is ráerősítenek: míg az Insta „esztétikai gyűjtemény”, a mozgóképeket nehéz lenne tökéletesre csiszolni.

Nem hazudunk, de nem mutatunk meg mindent. A csatornáinkra szórakozni jönnek az emberek

– vallja Hédi.

A követőik jellemzően kedvesek, aranyosak, támogatók – foglalja össze Szilva. Elmondják, mit szeretnek, miből kérnének többet, és valóban kialakulhat irányukban a kicsit sziruposnak ható „szeretlek benneteket” érzés, ami a videózás egyik nagy hozadéka az alkotók számára.

Mit hoz a jövő?

Amiben a hagyományos média és a vloggerek között nagy különbség figyelhető meg, az a motiváció és a tudatosság. Hédi és Szilva egyaránt azt az álláspontot képviselte, hogy élvezni akarják a szereplést, a kötetlenséget, nincs erős stratégiai irányvonaluk vagy szigorú határidőik. Nosika tudatosabb az irányt illetően: ő például olyan témák felé is nyit, amelyekre a követői jelenleg nem nyitottak, de lát bennük fantáziát; jelenleg pedig talkshow-khoz épít egy házi stúdiót.

Kérdés az is, mi lesz a felülettel: a YouTube folyamatosan változik, bármi megtörténhet az online világban. Ezért a vloggerek inkább a márkájuk és a követőtáboruk felépítésében bíznak, amelyek később más területekre is konvertálhatóak.

Meg lehet ebből élni?

Ha valaki csak a pénzért vág bele a videózásba, az nagyon erőltetett lesz, és úgy nehéz sikert elérni. Abban egyetértettek a beszélgetők, hogy a YouTube monetizációs megoldásai önmagukban minimális bevételt jelentenek, viszont a szponzorációs lehetőségek bőségesek. Persze érdemes megválogatni, ki mit fogad el. Nemzetközi sztárok példája is mutatja, hogy akár milliós követőtáborral is megtartják „polgári” foglalkozásukat, biztosítva ezzel a szabadságukat.

 

Az üzleti modellről Hédivel külön is beszélgettünk.

Elmondta, hogy a szponzorált tartalmakra egy-két negatív visszajelzés érkezik ugyan, de ezek „általában hemzsegnek a helyesírási hibáktól”. Az elkötelezett követők inkább értelmes kritikákat szoktak megfogalmazni. A támogatás tényét mindig feltünteti, erre gondosan ügyel.

Hirdetési hálózattal is dolgozik, de a közvetlen megkereséseket jobban szereti. Nagy ügyfélnek számítanak a szépségápolási és sminkmárkák, a ruházati cikkek gyártói (fast fashion, hazai és külföldi kisebb tervezők), a sportcipők és a webshopok. A partnereket gondosan megválogatja, miután egy-két régi együttműködéssel megégette magát. Szereti a saját márkáját is építő partnerségeket, és kiköti, hogy nem mutat be állatokon tesztelt készítményeket – ennek ő maga is utánajár.

Mivel csatornája nem csupán szépség-tematikájú, így viszonylag sokféle terméket be tud építeni a videókba. Megkeresés esetén kreatív javaslatokat tesz a partnernek, és bár a tartalomba való túlzott beleszólást nem támogatja, az új témafelvetésekre nyitott.

Médiapiac

Új ismeretterjesztő műsor indul a Dunán Mező Misivel

Látványos és elgondolkodtató időutazásra hívja a nézőket Mező Misi Jézus és… címmel szombattól a Duna csatornán induló ismeretterjesztő sorozata, amely tizenkét régi mesterséget mutat be.

Közzétéve:

MTI/Cseke Csilla

Mező Misi, a Magna Cum Laude zenekar frontembere műsorvezetőként mutatkozik be a Duna új ismeretterjesztő műsorában.

A Jézus és… című sorozat címe különleges asszociációra ad lehetőséget: a pontok helyére különböző mesterségek kerülnek, és a műsorvezető nemcsak bemutatja ezeket az ősi szakmákat, hanem testközelből tapasztalja meg, mit jelent az évezredes szakmákat űzni, miközben olyan szakemberek osztják meg vele tapasztalataikat, akik hivatásként tekintenek munkájukra.

Minden “hivatásmese” példa lehet arra, milyen hangsúlyosan hatja át kultúránkat és szakmáinkat hétköznapjainkban a kereszténység – mondta el a műsor keddi budapesti sajtótájékoztatóján Mező Misi, hozzátéve: az ősi foglalkozásokon keresztül a nézők közelebb kerülhetnek a hithez, valláshoz és számos személyes élettörténethez is.

Debrecen, 2022. június 21. Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude énekese, a Duna csatorna Jézus és vendégei vallási műsorának házigazdája (j) a sorozat Jézus és a fazekas című részének forgatásán Gál Álmos debreceni fazekasmesterrel a Föld Sója Kerámia Műhelyben 2022. június 21-én. MTI/Cseke Csilla

Mező Misi “élete legszebb kalandjának” nevezte a tizenkét hónapon keresztül forgatott sorozatot, amely a bíró, építőmester, fazekas, földműves, halász, katona, orvos, pásztor, pék, szőlész, tudós és vámszedő mesterségekbe nyújt bepillantást.

Mint a műsorvezető felidézte, a forgatás során eljutottak az olaszországi Pisába, egy gravitációs hullámokat vizsgáló kutatóközpontba, de jártak Erdélyben is, ahol a pásztorokról szóló műsort vették fel.
Különleges élmény volt száz méter magasan, az esztergomi bazilika kupolájának keresztjénél állni, de az is, amikor a sürgősségi osztályon testközelből lehetett megtekinteni egy gyomortükrözést – számolt be élményeiről Mező Misi.

Palkó Áron, a sorozat rendezője elmondta, a Jézus és… célja az, hogy a műsorban szereplőket “hitelesen tudja kibontani”. Mező Misi mellett könnyen megnyíltak az emberek, így a tizenkét mesterségről nem idealizált, hanem valós képet kaphatnak a nézők – jegyezte meg.

Tác, 2022. május 25. Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude énekese a Duna csatorna Jézus és… vallási sorozata Jézus és a földműves című epizódjának forgatásán Tácon, a Gorsium Régészeti Parkban 2022. május 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt


Filó László zászlós, a műsor katonákról szóló epizódjának szereplője hozzátette: a Jézus és… egyrészt szakmákról, hivatásokról szól, de olyan emberekről is, akik Istent keresik.
Katonának lenni nem szakma, hanem hivatás; benne van az alázat, a kitartás, a hűség és ami az egészet összefogja: az önfeláldozás – hangsúlyozta.

Vukics Adrienn régész, muzeológus, a műsor szakértője azt emelte ki, hogy a sorozatban karizmatikus emberek mutatják be a tizenkét kiválasztott hivatást. Ezen szakmák mindegyike létezett már Jézus idején, de némelyik már az őskorban is – fűzte hozzá.

A Jézus és… sorozat tizenkét epizódja szombat délutánonként 16:20-tól lesz látható a Dunán.

Borítókép: Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude énekese a Duna csatorna Jézus és a vámszedő című műsorának egyik házigazdája a sorozat forgatásán Somody Imre vállalkozó vácegresi birtokán 2022. április 11-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Új évaddal folytatódik a Csináljuk a fesztivált!

A Duna nagyszabású show-műsora hamarosan új adásokkal jelentkezik. A folytatásban a nézők még nagyobb szerepet kaptak: öt héten át válogathattak a különböző korszakok slágerei közül.

Közzétéve:

MTI/Máthé Zoltán

Óriási érdeklődéssel, több mint 12 ezer szavazattal ért véget a hirado.hu oldalán futó, öt héten át tartó voksolás, amelyben a Csináljuk a fesztivált! következő évadának slágereit véleményezhették a nézők.

A legnépszerűbb tematikus szavazási kör az Aranykor korszaka volt, amelyben több mint háromezren vettek részt, és akadt olyan dal is a listában, amely kimagasló győztes lett az ezret is meghaladó szavazattal.

A közönség által kiválasztott dalokat október 7-én jelenti be a Duna exkluzív sajtótájékoztató keretében, ahol minden részlet kiderül a Csináljuk a fesztivált! következő évadáról. Nyilvánosságra hozzák néhány sztárelőadó és a műsorvezetők kilétét, valamint azt is leleplezik, kik kapnak helyet majd a zsűriben.

Borítókép: A győztes Peter Sramek a Csináljuk a fesztivált! című nagyszabású show-műsor sajtónyilvános döntőjének felvételén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai stúdiójában 2022. április 5-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Prima díjjal ismerték el a Bartók Rádió munkáját

A legjobbak közé választották a Bartók Rádiót. A közmédia klasszikuszenei rádióadója az egyik legrangosabb elismerésben részesült: a magyar ismeretterjesztés és média kategóriájának Primájává választották.

Közzétéve:

Borítókép: Devich Márton, a Bartók Rádió Csatornaigazgatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) Kunigunda utcai telephelyén lévõ rádióstúdió elõtt. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Bartók Rádió értékőrző és -teremtő munkájával, a kultúra ápolásával és közvetítésével nélkülözhetetlen része a magyar művészeti, komolyzenei életnek – sokrétű szakmai tevékenységét Prima díjjal ismerték el magyar ismeretterjesztés és média kategóriában – közölte a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriuma.

Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője elmondta, a Prima díj nagy öröm és nagyon sokat jelent az egész szerkesztőség számára.

„Minden kollégám munkája benne van ebben a díjban, aki az elmúlt évtizedekben a Bartók Rádiónál dolgozott, akik mindent megtettek és megtesznek ma is a csatornáért. Komoly szakmai tudást igényel a hivatásunk, amit szolgálatnak tekintünk. Remek csapat alkotja a szerkesztőséget, és azon dolgozunk, hogy minél színvonalasabb, tartalmasabb és színesebb műsorokat készítsünk, és igényesen szórakoztassuk a hallgatóinkat minél szélesebb körben.

Célunk, hogy a zene erejével reményt adjunk az emberek lelkébe, hogy dokumentáljuk a magyar zenei életet, segítsük a fiatal muzsikusokat és támogassuk a magyar kortárs zenét. Szép és nagy feladat, nagy felelősséggel”

– jelentette ki Devich Márton, hozzátéve, hogy a Prima díj visszaigazolása annak, hogy jó úton járnak.

A kategóriában Prima díjat kapott a Bartók Rádió mellett Hadas Krisztina televíziós újságíró, szerkesztő, riporter és Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser is.

A legjobbnak járó a Prima Primissima Díjat december 2-án, titkos szavazás eredménye alapján hirdetik ki.

Tovább olvasom