Kövess minket!

Médiapiac

Soros György propagandagépezetéről cikkezik a francia sajtó

Egy francia blog után a News365.fr híroldal is arról közölt cikket, hogy a befolyásos WAN-IFRA, vagyis az Újságok és Hírkiadók Világszövetsége valójában nem más, mint Soros György propagandagépezete, amely úgy ábrázolja Orbán Viktort, mintha a magyar miniszterelnök totalitárius vezető lenne, aki egyre jobban eltávolodik a jogállamiságtól.

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A  WAN-IFRA hivatalosan deklarált küldetése az, hogy „megvédje a világ újságíróit és kiadóit, hogy üzemeltesse a független médiát”, kiterjesztve célját és tevékenységét saját tagjaira: az újságírókra és a kiadókra is – írta a News365.fr

Az írást jegyző Philippe Karsenty kitért arra, hogy a szervezet nem elégszik meg ezzel a nemes misszióval, ugyanis alaposan kihasználja kiváltságos helyzetét arra, hogy véleményeket terjesszen a rendszerében, és megpróbálja befolyásolni tekintélyes sajtóorgánumok szerkesztőségi tartalmait. 

Tudniillik, az a kiváltság, hogy a WAN-IFRA sajtóorgánumok hatalmas rendszeréhez fér hozzá, jelentős befolyást biztosít a szervezetnek, amellyel a WAN-IFRA nem is tétovázik visszaélni

– olvasható az írásban.

A szervezet élén Vincent Peyrègne áll, aki a francia és a svájci sajtóban eltöltött szakmai karrierje után, 2008-ban a francia kulturális és kommunikációs minisztérium tanácsadója lett, mielőtt 2012-ben elfoglalta volna a WAN-IFRA vezérigazgatói székét.

A News365.fr közölte, a WAN-IFRA nem sok sikerrel rejti el tevékenységének legvitathatóbb húzásait. Ugyanis a frankfurti központú szervezet ahelyett, hogy semleges és pártatlan információkat terjesztene a rendszerében, időnként olyan tartalmakat terít, amelyek a frontvonalban lévő érdekérvényesítő-csoportoktól és lobbi-gépezetektől származnak, amelyek között megtalálható a Soros Györgyhöz fűződő Nyílt Társadalom Alapítvány, az Open Society Foundation (OSF) is.

A híroldal szerint ebből adódik, hogy a Magyarországon – azaz Soros György szülőhazájában – 2022 tavaszán esedékes országgyűlési választások okán a WAN-IFRA olyan információkat és tartalmakat terít saját rendszerében, amelyek egyértelműen ellenségesek a magyar miniszterelnök személyével, Orbán Viktorral.

„Az olvasónak olyan érzése van, mintha a legtekintélyesebb sajtóorgánumok nagyzenekari koncertjén lenne – ahol a zenészek olyan nagynevű lapok, mint a Financial Times, a New York Times, a The Economist, a Le Monde, a Die Welt, az El País, a le Corriere Della Sera vagy a La Repubblica –, és amely hangversenyen minden egyes hangjegy egymással nagy harmóniában úgy ábrázolja Orbán Viktort, mintha a magyar miniszterelnök totalitárius vezető lenne, aki egyre jobban eltávolodik a jogállamiságtól” – írta a News365.fr.

A híroldal hangsúlyozta, ennek a nemzetközi lobbikampánynak a középpontjában pedig a WAN-IFRA található, amelynek „erőfeszítéseit” a magyar miniszterelnök szélsőséges riválisa, maga Soros György finanszírozza.

A portál szerint ezt alátámasztja az, hogy a WAN-IFRA vezérigazgatója, Vincent Peyrègne maga is felfedte – magánbeszélgetéseiben –, hogy az irányítása alatt álló szervezet miként vesz részt – a Soros György alapítványától, a Nyílt Társadalom Alapítványtól kapott pénzügyi támogatásnak köszönhetően – ebben a nagyszabású, jól vezényelt kampányban, amely a nemzetközi sajtóban folyik, s amelynek célja, hogy megpróbálja megbuktatni Orbán Viktort – olvasható a Magyar Nemzet online felületén.

Médiapiac

Újra lebukott a Telex

A háború kitörése óta a baloldali sajtó a konfliktusba történő beavatkozás lelkes szószólójaként, majd később az Oroszország-elleni szankciók legnagyobb híveként próbálta meg befolyásolni a magyar közvéleményt. Míg a magyar kormány árstopokkal védi meg a magyar embereket a háborús infláció következményeitől, addig a baloldali újságírók mindent megtesznek, hogy kisebbítsék ezen intézkedések hatásosságát – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Közzétéve:

Az alábbi friss példán keresztül pedig újból bepillantást nyerhetünk a baloldali médiumok működésébe, amelyek amellett, hogy a hétköznapi emberek életének legapróbb döntéseibe is beleszólnának, a fake news-gyártásban is élen járnak – olvasható a cikket szemléző Magyar Nemzet hasábjain. 

A legutóbbi kormányinfón a 444-től a Telexhez igazolt Sarkadi Zsolt arról értekezett hosszasan, hogy a kormány miért nem kéri az embereket arra, hogy megváltoztassák fogyasztási szokásaikat/kezdjenek el spórolni/ utazzanak kevesebbet.

Ezután az újságíró azt a kérdést szegezte Gulyás Gergelynek, hogy miért nem ingyenes Magyarországon a benzin?

A miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában kiemelte, hogy az emberek életére olyan nagymértékben van hatással a háborús infláció, hogy „ahol ettől meg lehet őket óvni, azt tegyük meg.” Tehát a hatóági áras üzemanyag bevezetése és fenntartása egy jó intézkedés, hiszen ennek köszönhetően nem szabadítjuk rá az egyszeri fogyasztókra a magas piaci árakat.

Ezzel itt véget is érhetne a történet, ha a Telex pár napra rá nem jelentetett volna meg egy olyan cikket, amelyben azt sugallják, hogy Gulyás Gergely ingyen adná a benzint, pedig a bolygó védelme érdekében a spórolásra kellene ösztönöznie az embereket.

„Gulyás ingyen is adná a benzint, pedig inkább az autózás visszaszorításán kellene ügyködnie” – áll a telexes cikk címében a félrevezető, Gulyás Gergelynek tulajdonított állítás.

Az alábbi videón (2:35 percnél) látható, hogy az ingyen benzin kérdését a Telex újságírója vetette fel, és nem Gulyás Gergely javasolta. Sőt, félig viccesen reagált a felvetésre, megemlítette, hogy azokban az országokban ingyenes az üzemanyag, amelyek kőolaj-nagyhatalmak.

Ez a videó és az azt követő cikk az egyik legjobb példa arra, hogy milyen elvtelen módszerekkel operál a baloldali média. 

Ha már a szankciók iránt lelkesedő baloldali médiáról beszélünk, akkor érdemes megemlítenünk azt az ominózus esetet is, amikor az egyik 444-es újságíró arról beszélt az ATV-ben, hogy az Oroszország ellen bevezetett gazdasági intézkedések nekünk, magyaroknak is kell hogy fájjanak. Meglepő módon akkor is az olajembargóról volt szó.

A 444-es Vég Márton úgy fogalmazott, hogy „jelenleg olyan szankciót nem lehet bevezetni, amely nem fájna. Szerintem egy kicsit muszáj, hogy fájjon nekünk is. (…) Nyilván Európának fájni fog és Magyarországnak is fájni fog. Gazdasági visszaesést okoz, inflációt okoz és a GDP is visszább fog esni, de morálisan ezt tartom helyesnek!”

– emlékeztetett rá a Tűzfalcsoport.

Tovább olvasom

Médiapiac

Brutálisan veszteséges a Disney+

Közel egy milliárd dollár a streamingszolgáltató vesztesége, a veszteség mértéke 50 százalékot emelkedett tavaly óta.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szerdán éjjel jött ki a Disney+ harmadik negyedéves pénzügyi jelentése. A streamingszolgáltatóhoz tartoznak a Disney, Pixar, Marvel, Star Wars valamint a 20th Century Foxhoz tartozó filmek. Az előfizetők száma 137,7 millióról 152,1 millióra növekedett, az ebből származó bevétel is nőtt 23 százalékot, viszont a nettó veszteség a tavalyi 0,6 milliárdról 0,9 milliárdra nőtt, közel 50 százalékkal.

A veszteség növekedésnek hátterében a saját gyártású produkciók számának valamint ezek gyártási költségeinek emelkedése áll.

Növekvő veszteség = Áremelés

A növekvő veszteségek miatt a Disney+ anyavállalata egy nem túl meglepő megoldást eszelt ki: árat emelnek – számolt be róla a Mandiner.

A hazánkat és Európát érintő új árakról még nincsen információ, viszont az Egyesült Államokban a korábbi $7.99-től $10.99-re emelnek valamint bevezetnek egy új, reklámokkal tarkított csomagot $7.99-ért.

Tovább olvasom

Médiapiac

Tíz évre kiutasították Oroszországból a dán közmédia újságíróját

A hét elején megtagadták Matilde Kimer, a Danmarks Radio tudósítójának a belépését a moszkvai repülőtéren és azonnal ki is toloncolták az országból.

Közzétéve:

A hatóságok közlése szerint a lépésre biztonsági és védelmi okokból volt szükség. Az újságíró további magyarázatot nem kapott, aki szerint elsősorban ez azért történhetett, mert az ukrajnai háborút háborúnak nevezete tudósításaiban, ami Oroszországban illegális, továbbá többször is járt Ukrajnában, amit szintén nem néznek jó szemmel.

Kimer mellett többek között 41 brit újságírót – például a BBC, a The Guardian, a Daily Telegraph és a Sky News alkalmazottait –is nem kívánatos személynek tekintenek az országban. Idén február óta legalább 150 orosz újságíró hagyta el Oroszországot, mert megtiltották nekik, hogy szabadon tudósítsanak az ukrajnai háborúról.

Az országban maradó újságírók körülményei pedig egyre nehezednek. Az orosz hatóságok azzal fenyegetőznek, hogy feloszlatják az Orosz Újságírók Szakszervezetét, vélhetően azért, mert állást foglaltak az ukrajnai háborúról, illetve kiálltak a bebörtönzött újságírók mellett – számolt be róla a Magyar Nemzet.

„Ez egy újabb támadás az újságírás és a sajtószabadság ellen Oroszországban” – mondta el Erik Halkjaer, Riporterek Határok Nélkül elnöke a svéd köztévének. Hozzátette, ha Svédország csatlakozik a NATO-hoz, akkor tovább nő annak a kockázata, hogy Moszkva svéd újságírókat küldjön haza. 

Tovább olvasom