Kövess minket!

Médiapiac

Soros és Bajnai ezúttal is a spájzban voltak, idegen befolyásolási kísérlet történhetett a kampányban

Egy olyan hálózat rajzolódik ki, ahol közvetve és közvetlenül is kimutatható a kapcsolat a Gulyás-féle Partizán, a Bajnaihoz köthető DatAdat és a Soros-hálózat között. Háttérben a külföldi donorokkal.

Borítókép: Bajnai Gordon egy sajtótájékoztatón még 2014. április 17-én, fotó: MTI / Kovács Tamás

Három külföldi adományozó szervezet biztosan feltűnik az egykor baloldali politikai aktivistaként, most műsorvezetőként ténykedő Gulyás Márton által alapított Partizán mögött – mutat rá összefoglalójában a Mandiner.

A médiavállalkozás hátterében működő Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány 2021-re vonatkozó pénzügyi beszámolója ugyan nem ad arra lehetőséget – lévén, nincs közhasznúsági jelentési kötelezettsége –, hogy részletes betekintést nyerjenek az olvasók a szervezet működésébe, ezáltal a nemzetközi donorok kilétére. Csak arra lehet támaszkodni, amit eddig Gulyásék bevallottak:

  • hogy az alapítvány 200 ezer euró díjazásban részesült a The Foundation for Democracy and Pluralism nevű szervezet meghívásos pályázatán;
  • hogy a szervezet 15 ezer dollárt nyert el a German Marshall Fund kiírásán;
  • és hogy a YouTube-csatorna választási roadshowjának finanszírozását 98 ezer dollárnyi adományból oldották meg, amely az úgynevezett National Endowment For Democracy nevű szervezettől érkezett.

A Partizán átláthatóságán van mit javítani, ezt maga Gulyás Márton ismerte be minap a Telexnek adott interjújában, amelyben az is elhangzott: jelenleg nincs veszélyben a működésük. Annak ellenére sem,

hogy a Patreon felületéről érkező mikroadományok csupán a bevételek harmadát-negyedét teszik ki.

Az a növekedés és bővülés tehát, amit épp a 2022-es országgyűlési választások előtt könyvelhetett el a Partizán, elsősorban a külföldi adományozóknak, donoroknak köszönhető, ezek bevonzásában pedig jelentős szerepe van Gulyás személyének. Ezt jól mutatja, hogy a 2018-as kampányban is hasonló forgatókönyv alapján történt Gulyás aktuális csatornájának a finanszírozása, csak akkor a Közös Ország Mozgalom és a Slejm-csatorna mögött álló Közös Ország Alapítvány háza táján kellett keresni a pénzeket. Ahogy a Mandiner korábban már megírta, a Közös Ország Alapítványba Gulyás felbukkanása után jött a külföldi pénz, Gulyás lelépését követően viszont a nemzetközi donorok is leléceltek.

The Foundation for Democracy and Pluralism

A Partizán három donorja közül ez a szervezet a legfiatalabb, tavaly alakult. Küldetésükről úgy vallanak, szeretnének előmozdítani tisztességes társadalmakat, pluralista demokráciákat olyan európai nonprofit szervezetek támogatásával, „amelyek e közös cél érdekében dolgoznak”.

Az NGO alapítója az a Daniel Sachs svéd üzletember, aktivista, aki tagja többek között a Soros György-féle Open Society Foundations globális menedzsmentjének. Illetve tisztséget vállal az European Council on Foreign Relations elnevezésű agytrösztnél is, ahol ott ül még

  • Soros György és fia, Alexander Soros,
  • Bajnai Gordon exkormányfő és Dobrev Klára korábbi miniszterelnök-jelölt,
  • a CEU professzora, Meszerics Tamás,
  • Bajnai korábbi, Karácsony Gergely főpolgármester jelenlegi tanácsadója: Korányi Dávid,
  • valamint Dessewffy Tibor, a DatAdat vezetője.

Ha már a DatAdat előkerült, a tanácsadással, adatszolgáltatással, kampánytechnológiával foglalkozó vállalathoz köthető – Bajnai és Dessewffy mellett – Ficsor Ádám és Szigetvári Viktor is. Előbbi a titkosszolgálatokért felelős minisztere, utóbbi tanácsadója, kabinetfőnöke volt Bajnainak, de államtitkári pozíciót is betöltött 2010 előtt.

Gulyás Márton egyébként azt is elejtette, együttműködtek a DatAdattal az országgyűlési választások idején. Vagyis a Partizánt egy olyan külföldi szervezet, a The Foundation for Democracy and Pluralism támogatta, amelynek vezetője,

Daniel Sachs egy körbe tartozik Soros Györggyel, Bajnai Gordonnal vagy éppen Dobrev Klárával.

Másképpen fogalmazva: egy olyan hálózat rajzolódik ki, ahol nem csak közvetve, de közvetlenül is kimutatható a kapcsolat a Gulyás-féle Partizán, a Bajnaihoz köthető DatAdat és a Soros-hálózat között.

German Marshall Fund

Gulyás Mártonék második támogatója egy ismert külföldi NGO, amely tekintélyes erőforrásokkal bír. A German Marshall Fund of the United States alapítását 1972-ben jelentette be Willy Brandt volt NSZK-államfő a Harvard Egyetemen, a második világháború utáni újraépítést segítő amerikai program, a Marshall-segély elindulásának huszonötödik évfordulóján. A washingtoni központú, de berlini, belgrádi és bukaresti irodával is bíró szervezet célja eljuttatni azt az üzenetet, hogy az Egyesült Államok és Európa „együtt erősebb”, ezért támogatnak demokráciapárti, emberi jogokat védő civil és egyéb kezdeményezéseket.

A German Marshall Fund donorlistáján ott szerepel az Európai Unió több intézménye, svéd hivatalok, amerikai nagykövetségek, techcégek, segély-, fejlesztési alapok mellett Soros György alapítványa is,

így a Partizán közvetve akár a Soros-hálózat forrásaihoz is hozzáférhetett.

National Endwoment for Democracy

A Partizán legsejtelmesebb donorja a National Endwoment for Democracy (továbbiakban: NED) elnevezésű szervezet. A NED meglepő módon a saját oldalán vall történetéről, létrehozásuk okát pedig egészen a második világháború végéig vezetik vissza, amikor is az USA politikai döntéshozói titkos eszközökhöz folyamodtak, tanácsadókat, illetve pénzeszközöket küldtek európai médiumok, pártok támogatására. Csakhogy,amikor az 1960-as évek végén kiderült,

hogy néhány, az európai politika befolyásolásában résztvevő amerikai szervezetet titokban a CIA finanszírozott,

a Johnson-adminisztráció úgy döntött, hogy inkább egy köz-, valamint magánadományokból működő mechanizmuson keresztül támogatja az Európában végzett tevékenységet. E folyamat részeként, kvázi a CIA-finanszírozás kiváltására született meg a National Endowment for Democracy is, amely gyakorlatilag az amerikaiak által meghirdetett demokráciaexportot pénzeli, és mint jeleztük, Gulyásék előválasztási roadshowját is ez a szervezet fizette.

Így áll fel tehát a nemzetközi hálózat

Gulyás Márton és az ellenzéki miniszterelnök-jelölt is bevallotta: nemzetközi, amerikai pénzek érkeztek hozzájuk. A Partizán mögött egyértelműen kimutatható Soros György formális és informális hálózata, a YouTube-csatorna pedig saját bevallása szerint is szövetkezett a Bajnai Gordonhoz köthető kampánytechnológiai vállalattal: a DatAdattal.

A hálózat, forrás: mandiner.hu

A nemzetközi, tengerentúli donorok éppen a parlamenti voksolásokat megelőző évben tűntek fel a Partizán és MZP szervezete mögött. Ezek segítsége kellett minden bizonnyal ahhoz, hogy mind a Partizán, mind a Mindenki Magyarországa Mozgalom intenzív kampányt folytathasson 2021 őszén, 2022 tavaszán. Bajnai mellett,

akiről az exkormányfőt a Wallis-csoportból vélhetően jól ismerő Gansperger Gyula azt mondta, ő a külföldiek embere,

üzlettársai, bizalmasai úgyszintén feltűntek a kampányban. Ficsor Ádám, Szigetvári Viktor a kampánytechnológiai céggel, Korányi Dávid az Action for Democracy nevű kezdeményezéssel, ami „információterjesztés” céljából gyűjtött pénzadományokat Márki-Zay mozgalma számára.

Innen nézve már nem véletlen, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjeként állandó vendége volt a Partizánnak. Ahogy az sem meglepő, hogy Bajnai, majd később az emberei is feltűntek előbb Karácsony, majd Márki-Zay Péter mögött.

Médiapiac

Nem maradhat egy kézben a két budapesti rádió

öntést hozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Klasszik Rádió és a 90,9 Jazzy Rádió szolgáltatóinak jogsértő tulajdonosi helyzete ügyében – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A pénteken kiadott közlemény szerint a Budapest 92,1 MHz-en üzemelő Klasszik Rádió és a Dél-Budapest 90,9 MHz-en fogható Jazzy Rádió szolgáltatói

a médiatanács többszöri felszólítására sem szüntették meg a jogsértő állapotot, holott a testület a médiaszolgáltatók által kért intézkedési határidőket rendre elfogadta.

A médiatanács korábban 250 ezer – 250 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltatókkal szemben, mivel azonban a jogsértő állapotot továbbra sem szüntették meg, a testület a fokozatos szankcióalkalmazás törvényi követelményére tekintettel immáron 500 ezer – 500 ezer forint bírságot állapított meg. Továbbá a jogosultságuk gyakorlását 12-12 órára felfüggesztik, emellett kötelezik őket az erről szóló közlemény közzétételére és a jogsértő helyzet megszüntetésére.

A médiaszolgáltatóknak a határozat átvételének napjától számított 14. napon, azaz december 7-én 7 órától 19 óráig kell felfüggeszteniük médiaszolgáltatásaikat.

A médiatanács döntésével szemben bírósághoz fordulhatnak a médiaszolgáltatók – jelezték.

Közölték azt is, hogy az Ozone TV szolgáltatója június 8. és 14. között nem felelt meg a hatósági határozatában vállalt környezetvédelmi tematikának, ugyanis az e kategóriába sorolt műsorszámok nem érték el a napi műsoridő 80 százalékát, továbbá kevesebb közszolgálati műsorszámot tett közzé és nem sugárzott híradást, valamint saját készítésű – képújság és ismétlés nélküli – műsorszámot sem. A médiatanács ezekért a mulasztásokért bírságot rótt ki a szolgáltatóra.

A testület lezárta a Miskolc 101,6 MHz kereskedelmi jellegű rádiós frekvencia pályázati eljárását is, amelynek nyertese az egyedüli pályázó Best Radio Kft., amely jelenleg is használja a frekvenciát, jogosultsága azonban 2023. május 19-én lejár – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Jogosan utasította vissza egy DK-s közlemény kiadását az OS

A Kúria ítélete szerint joga van az Országos Sajtószolgálatnak (OS) minden olyan közlemény kiadását megtagadni, amelyről feltételezhető, hogy az alkalmas lehet más személy személyiségi jogainak megsértésére.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

“A legmagasabb bírósági szerv döntése szerint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény nemzeti hírügynökségre vonatkozó rendelkezéseiből nem következik, hogy az OS szolgáltatás keretében bárkinek joga lenne követelni egy konkrét közlemény közzétételét” – olvasható az MTVA Sajtó és Marketing Irodája által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

Jogosan utasította vissza az Országos Sajtószolgálat a Demokratikus Koalíció egyik közleményének kiadását, mondta ki a jogerős határozatot megerősítő ítéletében a Kúria.

A baloldali párt előzőleg bírósághoz fordult, noha az Országos Sajtószolgálat szolgáltatásának igénybevételekor a közszolgálati médiaszolgáltató közlemény-megtagadási jogosultságát írásbeli szerződésben elismerte – tartalmazza a tájékoztató.

Mint írják, a bírósági döntés értelmében a Demokratikus Koalíció mint felperes köteles megfizetni az eljárási költséget az alperes Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-nek. A Kúria ítélete ellen felülvizsgálatnak nincs helye.

Tovább olvasom

Médiapiac

Balliberális “tényellenőrök” vegzálják a jobboldaliakat is megszólaltató csatornát

– Küldetésünknek érezzük, hogy a kizárólagosságra törekvő uralkodó nézetek és narratívák tekintélyét alternatív értelmezésekkel romboljuk a közéletben – mondta a Médiapiacnak Cs. Király Tamás. Az Ultrahang Youtube csatorna alapítója elárulta, gyakran kap jelzéseket, hogy bizonyos szakértőket ne hívjon meg a műsorába.

Közzétéve:

– A 444 lapcsoporthoz tartozó Lakmusz.hu célkeresztjébe került az Ultrahang nevű Youtube csatornája. Mivel váltotta ki a balliberális lap ellenszenvét? 

– Kicsit zavarban vagyok, mert a Lakmusz.hu újságírója hetekkel ezelőtt küldte el a kérdéseit, határidőt is adott, hogy meddig várja a válaszaimat. A cikk azonban azóta sem jelent meg. Úgy tűnik, hogy a saját magát tényellenőrként definiáló portál még dolgozik azon, hogy az igazság minden részletét kibontsa az olvasói előtt. Állunk elébe. Az már hetekkel ezelőtt feltűnt, hogy

az Ultrahangon rendszeresen megjelenő vendégek személye ellen komoly lejáratási kísérletsorozatok indultak. Hol orosz propagandistának, hol kóklernek, hol háborús bűnösnek minősítették őket. A közönség bizalma azonban töretlen, a Youtube-on nyilvánosak a nézettségi adatok, mindenki láthatja, hogy kire mennyien figyelnek.

Az elmúlt hónapban értük el a százezredik feliratkozót, havonta több millió lejátszással büszkélkedhetünk. A hallgatóink bölcsek, nagyon tájékozott emberek, és ha esetlegesen előfordul a nyilatkozóknál ténybeli tévedés, akkor rengeteg komment érkezik, amelyben felhívják a figyelmet a hibára. Mi pedig fontosnak tartjuk, hogy számos narratíva jelenjen meg vagy akár ütközzön az Ultrahang csatornáján. Az a célunk, hogy amennyire lehet, kipukkasszuk az egyoldalú véleménybuborékokat. 

Cs. Király Tamás, az Ultrahang Youtube csatorna alapítója

– Mi alapján választja meg a vendégeit? 

– Bár időnként kapok ilyen-olyan körökből finom jelzéseket, hogy egyes vendégeket nem kellene hívni, számomra a legfontosabb az, hogy olyan megszólalókat mutassak be az Ultrahang közösségének, akik önálló gondolatokkal és markáns véleményekkel rendelkező emberek. Éppen ezért teret adunk a szabványtól eltérő világértelmezéseknek is.

Az igazságkeresés a kulcsszó, és rendkívül tisztelem azokat a vendégeimet, akiknek a magyarázatuk ellentétes a kanonizált interpretációkkal. Senkire nem akarjuk rákényszeríteni senkinek az álláspontját, de azt fontosnak tartjuk, hogy az emberi méltóságot nem sértő alternatív értelmezések is megjelenjenek.

Küldetésünknek érezzük, hogy a kizárólagosságra törekvő uralkodó nézetek és narratívák tekintélyét alternatív értelmezésekkel romboljuk a közéletben. 

– Önállóan találja ki a műsorai témáját? 

– Az Ultrahang tisztán kül, -és biztonságpolitikai csatorna, ahol a napi eseményeket értelmezzük számos aspektusból. Téma van bőven, hiszen a világunk folyamatosan mozgásban van. Az elmúlt hónapokban talán még nagyobb turbulencia figyelhető meg, mint korábban. Az Ultrahangon nincsenek tabutémák, és senki nem szól bele kívülről, hogy mivel foglalkozhatunk és mivel nem. 

– A Lakmusz kérdőre vonta, hogy miből finanszírozza a műsorait. Előfordult, hogy pénzért vásároltak tartalmat a csatornáján? 

– Voltak időnként szponzori megkereséseink, melyeket pont azért nem fogadtunk el, mert kikötötték, hogy bizonyos témákról nem beszélhetünk. Más esetben a tartalomba ugyan nem szóltak bele, de nem tudtunk azonosulni a reklámozni kívánt termékkel, így ezen lehetőségeket is udvariasan visszautasítottuk. Bár jól jövedelmező ajánlatok voltak ezek, mégis minden esetben nemet kellett, hogy mondjunk. Az Ultrahang a Youtube reklámokból, a hallgatók adományaiból és a csatornán keresztül rendelhető könyvek után befolyt összegekből tartja fent magát. Egy fillér állami támogatás, közpénz nem érkezik hozzánk, ahogyan külföldi alapítványok, „civil szervezetek” sem pénzelnek minket. Szerencsére így sincs okunk a panaszra. 

– Mit akarhattak elérni a kérdőre vonásával? 

– Ezt tőlük kellene megkérdezni, illetve ha lesz cikk, bizonyára kiderül majd, hogy ők miként látják az Ultrahangot. Fontosnak tartom, hogy a sajtó munkatársai a kölcsönös tiszteleten alapulva segítsék egymás munkáját, ezért is válaszoltam két és fél órán belül a legfurcsább kérdésekre is. Azt például nem teljesen értettem, hogy a felekezeti hovatartozásom miért lehet fontos egy tényellenőrző cikk esetén, de mivel büszke vagyok arra, hogy a Hit Gyülekezetéhez tartozom, ezt a pontot sem kerültem ki. A gazdálkodásunkat firtató kérdések is inkább hasonlítottak egy kihallgatási jegyőzkönyv kérdéseire, amit azért is találtam abszurdnak, mert egy fillér közpénz nincs az Ultrahangban. Azonban teljesen mindegy, hogy mit gondolok ezekről a kérdésekről. Mivel a Lakmusznak is vannak olvasói, akik lehet, hogy egyúttal az Ultrahang hallgatói, támogatói is, úgy döntöttem, hogy minden kérdésre válaszolok. Az ügyről egyébként a csatornánkra készítettem egy podcastet is, és nagyon megható volt látni, hogy milyen sokan állnak ki mellettünk. 

– Megváltoztatja a műsorkészítéshez való hozzáállását az utóbbi idők támadásai? 

– Nem érzem magamat áldozati szerepben. A Lakmusz kérdéseit is inkább egy izgalmas jelenségként, mint durva támadásként értelmezem. 19 éves korom óta foglalkozom közéleti újságírással, Szombathelyen kezdtem, ahol a helyi politikai viszonyok között könnyen ütésállóvá vált az ember. Fontosnak tartom, hogy a hallgatóknak gyártsunk műsort, ne a magát véleményvezérnek kikiáltó zárt klubnak, akik időnként valóban szeretnék fölényeskedve megmondani, hogy ki a nagybetűs szakértő és ki nem. Mi erre a vonatra nem kívánunk felülni. 

Hidaskürti Nagy Mátyás

Tovább olvasom