Kövess minket!

Médiapiac

Sör, bor, kevert…

A magyar Facebook-közösség elsősorban a sörmárkákra bukik, és bár sokféle ital brand van jelen a közösségi oldalon, nincs sok rajongójuk – derül ki a Fészbuker összesítéséből. A kissé félénk kommunikációba az is belejátszhat, hogy nagy a kavarodás még a korhatáros korlátozás körül. Vannak viszont, akik egyszerűen áthágják a szabályokat.

Ha már alkohol, akkor összességében a sörök vezetnek a magyar Facebook közösség körében. Az első háromban ugyanakkor a Soproni mellett a Varga Pincészet és a Fütyülős kapott helyet. Miközben minden italfajta képviselteti magát, azt nem lehet állítani, hogy tele volnának rajongókkal – derül ki a Fészbuker összesítéséből. Azaz, a közösségi hálón messze nincs akkora súlyuk, mint a kiskereskedelemben és a szórakozóhelyeken.

Az első helyezett Innék egy Sopronit 64 ezer, a második helyezett borászat, a Varga Pincészet 56 ezer, míg a harmadik Fütyülős 34 ezer rajongóval rendelkezik. A Varga Pincészet egyébként sokáig vezette a listát, a sörmárka csak ősszel előzte be. Az elmúlt egy havi növekedési arány tekintetében a a BalliFace – Ballantine’s Magyarország került az első helyre 165 százalékkal. Nem ekkora, de jelentős bővülést mutattak a Somersby, a Captain Morgan Hungary, illetve az Innék egy Sopronit oldalai is (28 és 27%).

Az alkoholos toplista első tíz márkájának rajongószáma alig éri el a 300 ezret, miközben a hazai Facebook felhasználók nagy része, mintegy 3 millió ember tartozik az alkoholmárkák célcsoportját jelentő 18 év feletti korosztályba. A 10 ezer rajongó feletti elitklubba mindösszesen a lista első 10 helyezettje tartozik, közülük kettő a Zwack Unicum brandje. Elgondolkodtató az is, hogy olyan erős márkák, mint például a Johnnie Walker, a Jack Daniel’s vagy a Törley pezsgő csak a 25-ös lista végén kullognak 2-3 ezres rajongói táborral.

“A Fészbuker.hu adatai alapján vannak még kihasználatlan lehetőségek az alkoholos márkák számára. A téma iránt nagy az érdeklődés a közösségi médiában, amit jól mutat, hogy a nem hivatalos, vagy más alkohol témájú oldalaknak milyen kiterjedt a rajongótáboruk” – mondja Bradács András, a Fészbukert gondozó Front Page Communications vezető tanácsadója. Hozzáteszi: nemcsak a korhatár szabályozás okozza a kisebb rajongószámot, hanem az is, hogy a brandek lassan ébredtek, s sokan nincsenek a szabályokkal sem tisztában. Ez egyfelől abban mutatkozik meg, hogy nem szűrnek korhatár szerint, pedig kellene, mások pedig akkor is szűrnek, ha nem kellene.

 

A teljes toplista elérhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/feszbuker?sk=app_221052174605357

Médiapiac

Elindult a szavazás a Média a Családért díj közönségdíjasaira

2022. január 10-én éjfélig bárki leadhatja a szavazatát.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Média a Családért Alapítvány lassan 15 éve díjazza azokat a családbarát cikkeket és műsorokat, amelyek a családról és a családnak szólnak:

történeteket mesélnek el, kérdéseket tesznek fel és válaszokat keresnek a családokat érintő élethelyzetekre, problémákra.

Az idei jelöltekre a közönség 2022. január 10-én éjfélig adhatja le voksát az alapítvány honlapján.

A közlemény szerint az idei jelöltek sokféle műfajban és megközelítésben foglalkoztak a családdal, a többi között témájuk volt az önbántalmazás, a gyászfeldolgozás, az időskori félelmek, a szülés utáni depresszió, az irigység, a család melletti továbbtanulás, az örökbefogadás, a szülővel való együtt alvás problémája, vagy az, hogyan viselik a kamaszok a bezártságot.

A magyarországi és külhoni szakmai zsűri által havonta kiválasztott jelölteket a Képmás magazinban, az alapítvány weboldalán, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján is bemutatják.

Az eredményhirdetésre 2022. január 31-ig kerül sor – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

A Wikipédia törölné a kommunizmus tömeggyilkosságairól szóló bejegyzést

A „Tömeggyilkosságok a kommunista rezsimek alatt” szócikket „elfogultság” miatt eltávolítanák a platformról.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A Telegraph arról számolt be, hogy a Wikipédia egyik bejegyzésénél, amelynél „a kommunista rezsimek alatti tömeggyilkosságokat” részletezik, fennáll a törlés veszélye. A Wikipédia-oldalt, amely az egypárti kommunista rezsimekben, például a Szovjetunióban és Kínában élő emberek millióiról szól, törlésre jelölték.

A Wikipédia egyes szerkesztői állítólag nem értenek egyet azzal, hogy a tömeges népirtásért a kommunista ideológiát okolják.

A szócikk olyan kommunista személyiségek akcióit sorolja fel, mint Mao elnök, Sztálin, Pol Pot és Kim Dzsong Il. A cikket azzal vádolják, hogy elfogult „antikommunista” nézőpontot fogalmaz meg, és az oldal adminisztrátorainak kell dönteniük arról, hogy el kell-e távolítani a cikket.

Az írás főcíme jelenleg: „A cikk semlegessége vitatott”, és „a cikk törlését fontolgatja a Wikipédia a törlési politikájával összhangban”. A cikkről hosszas vita folyik a Wikipédia szerkesztői között. Egyikük a törléssel szemben foglalt állást, és bírálta a kommunista párti szerkesztőket: A Wikipédia védi és lehetővé teszi a nyilvánvaló visszaéléseket és manipulációkat egy maroknyi partizán részéről, akik a történelem átírására törekednek, és más partizán akadémikusokra hivatkozva elfednék a gyilkosságokat. Ha ezt megengedik, ez az egész projekt kudarcot vallott, és a Wikipédiának be kellene zárnia a boltot.”

A cambridge-i Robert Tombs történészprofesszor azzal érvelt, hogy a népirtás és az ideológia közötti kapcsolat lekicsinylése azt eredményezheti, hogy a fasizmus és a gyarmatosítás bűneit is figyelmen kívül hagyják.

Tombs kijelentette:Ez erkölcsileg védhetetlen, legalább annyira rossz, mint a holokauszt tagadása, mert »az ideológia és a gyilkolás összekapcsolása« a lényege annak, hogy miért fontosak ezek a dolgok. Elolvastam a Wikipédia-oldalt, óvatosnak és kiegyensúlyozottnak tűnik. Ezért az eltávolítására tett kísérletek csak ideológiailag motiváltak lehetnek” – olvasható a 888.hu cikkében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elfogadta az NMHH 2022-es költségvetését az Országgyűlés

A hatóság költségvetésének kiadási és bevételi főösszege egyaránt 47,8 milliárd forint.

Közzétéve:

Borítóképünkön az Országház épülete, fotó: Pixabay


122 igen szavazattal, 48 nem ellenében az Országgyűlés kedden elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2022-es költségvetéséről szóló előterjesztést.

A képviselők döntése alapján

a hatóság költségvetésének kiadási és bevételi főösszege egyaránt 47,8 milliárd forint.

Személyi juttatásokra 11,2 milliárd forint, dologi kiadásokra 16,2 milliárd forint, egyéb működési célú kiadásokra 14,3 milliárd forint, beruházásokra 4,1 milliárd forint, a járulékokra és adókra pedig 2 milliárd forint áll rendelkezésre jövőre.

A hatóság bevételeinek nagy része, 36,2 milliárd forint 2022-ben is a különböző díjakból, elsősorban a 31 milliárd forintos frekvenciadíjból származik, amit 2,6 milliárd forintos állami támogatás és 9 milliárd forintos működési bevétel egészít ki.

Az NMHH Médiatanácsa jövőre 695 millió forintból gazdálkodhat.

Tovább olvasom