Kövess minket!

Médiapiac

Somossy Barbara: „Nekem ez a műsor felért egy nyaralással!”

Ahogy az idei nyár, úgy a Duna Televízió nyári magazinműsora, a Balatoni Nyár is a végéhez ért. A forgatásoknak ez évben is a Balaton adta a hátteret, a korábbi hagyományokhoz híven a révfülöpi partról várta a nézőket két műsorvezető-páros heti váltásban. Az ígéretekhez híven a műsor egyszerre volt aktuális, szórakoztató, praktikus és kreatív. Somossy Barbarát kérdeztük élményeiről, aki idén először vezette a műsort.

Hogy érezted magad?

Nagyon jól éreztem magam, életem egyik legnagyobb élménye és egyben kalandja volt. Azt gondolom, ez eddig a legmeghatározóbb televíziós munkám. Minden álmomat felülmúlta. A Balatoni Nyár stábja révén egy új család részévé válhattam a nyár során. Nagyon szerettem ezt a fajta csapatmunkát, a nyár végére már félszavakból is értettem, hogy ki mire gondol. Amikor kikacsintasz a kameramannak, megöleled a stúdióasszisztenst… Nagyon jó hangulat alakult ki. Nagyon jó kis közösség kovácsolódott össze.

Hat hét alatt számtalan vendég megfordult a műsorban. Kik voltak a legkedvesebb interjúalanyaid?

Hatalmas megtiszteltetés ért, mert neves művészek voltak a vendégeink. Eljött többek között a Korda házaspár is. Velük kapcsolatban kicsit elfogult vagyok, mert nagyon szeretem őket. Számomra már nemcsak meghívott vendégek, de családi barátok is egyben, úgyhogy nagyon vártuk, hogy megérkezzenek a műsorba. Klárit az elsők között köszöntöttük fel a születésnapján élő adásban. Nagyon meghatározó volt a Miklósa Erikával folytatott a beszélgetés is. Ő nagyon inspiráló személyiség, vele mindig megindító és mélyreható beszélgetni, nagyon megható volt a végén a téma.

Imádtuk, amikor az Animal Cannibals énekesei, Qka MC és Ricsipí bejöttek hozzánk zenélni és őrültködni. Fantasztikus hangulat volt, rengeteget nevettünk. Nagyon szerettem a Zsédával való beszélgetést is, ő ízig-vérig tündéri nő.

Naponta kétórányi élő adást láthattak a nézők, a rengeteg téma és a felkészülés nagyon sok időt igényel. Hogy telt egy napod a műsor alatt? Milyen volt az időbeosztásod?

Mindig terveztem, hogy a műsor előtt, hajnalban elmegyek futni, de sajnos nem jött össze. Minden reggel vágytam még egy szabad öt percre. Szerencsére nem kellett annyira korán kelni; nyolc órára mentünk a forgatási helyszínre. Nagyon vicces volt, ahogy megérkeztem, mert majdnem minden reggel hajat mostam, és turbánnal a fejemen mentem végig a Balaton-parton, az emberek pedig nagyon mosolyogtak rám. Nagyon jó volt, hogy egy révfülöpi kis erdőben lévő kempingben volt kialakítva a tábor a stáb összes tagjának, így gyakorlatilag öt percre voltunk a stúdió helyszíntől.

Általában hatkor keltem, nyolctól megcsinálták a hajam, a sminkem, majd volt egy kis időnk Bencével (Forró Bence műsorvezetőtárs – a szerk.). Szerettünk elvonulni egy kávézóba a mólón, és ott a sarokban átnéztük, átbeszéltük az adásmenetet, beleírtunk egy-két dolgot. Tíz órakor indult az élő adás, mely délig tartott. Ahogy véget ért, egy kis ebédszünet következett, délutánonként pedig általában forgatások zajlottak: a stábautóval jöttünk-mentünk.

Somossy Barbara és Forró Bence

Voltak saját rovataink is. Például az Adrenalin rovat. Bugacról jöttek a kaszkadőr barátaim, hoztak filmes lovakat, amelyek nagyjátékfilmekben és sorozatokban szerepelnek. Világszerte ismert színészek szoktak ülni rajtuk. Juhász László kaszkadőr barátom megtanított egy-két trükköt, még ágaskodtam is lóval. A másik kedvencem a Szeretett Balaton rovat volt, amelyben itt élő vagy nyaraló kisgyerekek mutatták meg kedvenc helyeiket adott esetben. Nagyon szeretem a gyerekeket, élmény volt velük forgatni.

Este sokszor volt közös bográcsozás, sütögetés, grillezés, és közben jókat beszélgettünk. Számomra az összes stábtag nagyon fontos volt Jutkától, a büféstől az operatőrön át a hangmérnökig. Szerintem azért is működött flottul a műsorfolyam, mert mindenki minőségi munkát végzett. Beletettünk anyait-apait, és egy szuper produkció tudott így megszületni. Úgy gondolom, mindenkinek nagyon fontos a szerepe, bármilyen munkakörben is dolgozik. Olyan sok élmény ért, hogy nem tudok kiemelni egyet közülük. Nagy kaland volt.

Kíváncsi lennék, Béni, a kis társad a forgatások alatt hol volt?

A forgatási hetek végén a szüleimhez mentem, ők Dörgicsén élnek. Nagyon szerencsés helyzetben voltam, mert mindössze nyolc percre voltak, oda vezetett az utam, ha tehettem. Béni, a kutyusom is szerencsés helyzetben volt, gyakorlatilag ő is nyaralt. A szüleimmel volt, akik vigyáztak rá, a másik kutyánkkal, Artúrral is nagyon jól összebarátkozott. Nagyon jó dolga volt a hatalmas kertben, anyukám főzött neki, és egész napos figyelemben volt része. Bencének és Imrének (Fodor Imre, a Balatoni Nyár egyik műsorvezetője – a szerk.) is van kutyája. Bencével egy-két alkalommal hoztuk el a kutyáinkat a forgatásokra. Fél szemmel állandóan figyelnem kellett Bénire, amikor pedig nem volt velem, mindig nyugodt voltam, mert tudtam, hogy a szüleimnél a legjobb helyen van.

Somossy Barbara és Forró Bence (Fotó: MTVA/Kaszner Nikolett)

Forró Bence műsorvezetőtársadnak ez volt a harmadik Balatoni Nyara. Ismertétek egymást előtte? Milyen volt a közös munka?

Érdekesség, hogy egy gimnáziumba és egyetemen is egy szakra jártam Bencével. A televízióban más csatornánál dolgoztunk korábban. Ismertük egymást, de soha nem dolgoztunk még együtt, nem vezettünk közösen műsort. Úgy érzem, jól kijöttünk egymással, nekem olyan, mintha a bátyám lenne. Testvéri viszony alakult ki közöttünk. Sokak szerint még hasonlítunk is egymásra.

Számomra ő igazi bástya volt. Bence szakmailag vérprofi, neki ez volt a harmadik éve a műsorban. Nagyon sokat segített, rengeteget tanultam tőle. Hasonló a gondolkodásunk és az értékrendünk is. Sok közös pont van az életünkben. Az állatok szeretete is ilyen, mind a ketten kutyások vagyunk. A tenisz nagy szenvedélyünk. Régen versenyszerűen teniszeztem, ő hobbiszinten űzi. Néha el is mentünk közösen ütögetni. A humorunk is hasonló, rengeteget nevettünk, bolondoztunk, ugrattuk egymást.

Bencével volt egy kihívásunk a nyáron. Csipkelődtünk rendesen! Versenyeztünk egymás ellen különböző sportokban, hogy kiderüljön, ki az ügyesebb. A teniszezésen kívül tollasoztunk, quadoztunk, sőt még fröccsversenyre is sor került: ki kellett találni a bor és a víz arányát az italokban. Nem volt egyszerű feladat egy olyan pincészetben, ahol kiváló fröccsöket csinálnak. Humorral mindenen átlendültünk.

Rátonyi Krisztina és Fodor Imre volt a másik műsorvezető-páros. Tudtál velük is találkozni?

Sajnos ritkán találkoztunk a másik műsorvezető-párossal, mert váltottuk egymást. Mint a stafétabotot, úgy adtuk át egymásnak a mikrofonokat. Közös programokra nem nyílt lehetőség, mivel elég feszített volt a tempó. Sok forgatás, sok munka volt, ami persze édes teher. Imádtam, számomra ez igazi álommunka volt. Az utolsó adás is nagyon jó hangulatban telt, hiszen mind a négyen benne voltunk.

Forró Bence, Somossy Barbara, Rátonyi Krisztina és Fodor Imre (Fotó: MTVA/Kaszner Nikolett)

Előfordultak váratlan fordulatok, amikre nem számítottatok, amik az adás közben értek benneteket?

Nekem elég váratlan volt, hogy mielőtt elindult a műsor, kiment a bokám. Két hete pedig futás közben elestem a betonon, és szétzúztam magam. Az arcomat kivéve gyakorlatilag mindenhonnan lejött a bőröm. Bence nevetett is rajtam, hogy mindig összetörve érkezem az adásokba. Az utolsó hetemen szinte fekete térdkaláccsal vezettem a műsort a véraláfutás miatt.

A sérüléseim mellett a másik számomra nem várt fordulat a nevetőgörcs volt. Az élő adás varázsa, hogy meg kell oldani rögtön a helyzetet. Előfordult, hogy annyira nevettünk Bencével, hogy nem tudtam megszólalni. Szeretem a spontán dolgokat, amiket az adott helyzetben kell megoldani. Számomra azonban az volt a legváratlanabb, hogy részese lehettem ennek az egész nagy kalandnak, nem is számítottam rá.

Mi volt a legnagyobb nehézség számodra?

Ez új terep volt számomra abból a szempontból, hogy korábban egy félórás esti élő magazint vezettem, bár csináltam már egy négyórás élő műsort is a debreceni virágkarneválról. A Balatoni Nyár intenzív nekünk: egész nyáron, két és fél hónapon keresztül mindennap két órán át kell élőben műsort vezetnünk. Oda kell figyelni, összeszedettnek kell lenni mentálisan, ami nagy felkészültséget követel.

Akkor tud az ember laza és humoros lenni, ha felkészül a vendégekből, a hátterekből, a témákból. Másfajta odafigyelést igényelt ez a műsor, mint a korábbiak. Rá kellett érezni a ritmusára. Itt felszabadult voltam. Fiatalos és szórakoztató témák voltak széles palettán, a gasztronómiától kezdve a sporton át a különböző művészeti ágakig szinte mindennel foglalkozott a műsor. Mindig meg lehetett találni a kedvenc témánkat és azt a területet, ami igazán érdekelt.

Végigdolgoztad az egész nyarat. Mik a terveid, mikor fogsz pihenni? Számodra most fog kezdődni az igazi vakáció?

Ahogy hallottam, most ősztől szigorítások lesznek. Mindenképpen szeretnék magamnak lopni hosszú hétvégéket. Nyaralni nem lesz idő, mert indulnak szeptembertől a munkák. Nekem ez a műsor egyébként felért egy nyaralással! Hétvégente fogok azért pihenni. Nagyon szeretem Magyarországot, a vidéket, sok csodás hely van. Biztosan el fogok menni Bugacra a barátaimhoz, és szeretnék a Balaton-felvidéken megnézni egy-két olyan helyet, amellyel foglalkoztunk az adásban, kedvet kaptam hozzájuk. Ezeket mindenképpen szeretném felfedezni. Annyi hely van Magyarországon, hogy szerintem egy élet sem elég ahhoz, hogy minden csodát megismerjünk.

Nagy álom lenne Lisszabonba is visszajutni. Tavaly volt szerencsém pár napot ott tölteni. Idén viszont ez annak a függvényében sikerülhet, hogy a járványhelyzet hogyan alakul.

A forgatásokat befolyásolta a koronavírus-járvány? Minden lehetséges intézkedést betartottatok? Biztonságban érezted magad?

Abszolút betartottunk minden egyes járványügyi előírást. A táborba nem jöhettek hozzátartozók, barátok, csak a stábtagok lehettek ott. Mindenkit ellenőriztek, hogy egészséges-e. Nagyon körültekintő volt mindenki. A forgatások alatt nem zárt stúdióban voltunk, a szociális távolságot megtartottuk a vendégekkel. Kézfertőtlenítő is rendelkezésre állt, teljes mértékben odafigyeltünk egymásra.

Furcsa téged hallgatni, hogy még most, a kemény munka végén is rengeteg energia árad belőled. Nem fáradtál el?

Engem feltöltött a műsor, az adások végén is mindig fel voltam pörögve. Utána nem nagyon tudtam pihenni, már a következő forgatáson jártak a gondolataim. Most, nyár végén az egyik szemem sír, hogy ennek vége van. Olyan volt, mint egy klassz kirándulás, ami után űr marad az emberben. Sajnos csomagolni kell, megyünk haza. Furcsa lesz, mert annyira pörgősek voltak a napok és az egész nyár. Nem fáradtam el, azt érzem, hogy egész nyáron töltődtem amellett, hogy sokat dolgoztam.

Médiapiac

Szombat délutánig jelentkezhetnek a tévék, rádiók az NVB-nél

Szombat 16 óráig jelentkezhetnek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) azok az országos televíziók és rádiók, amelyek az Európai Parlament tagjainak, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának kampányidőszakában politikai reklámot kívánnak közzétenni.

Közzétéve:

Flickr

Az alaptörvény rögzíti, hogy a demokratikus közvélemény kialakulásához választási kampányidőszakban szükséges megfelelő tájékoztatásért politikai reklám kizárólag ellenérték nélkül, az esélyegyenlőséget biztosító feltételek mellett közölhető. A választási eljárásról szóló törvény különbséget tesz a politikai hirdetés és a politikai reklám között.

A jogszabály politikai hirdetésnek nevezi az ellenérték fejében, valamely jelölőszervezet vagy független jelölt népszerűsítését szolgáló és támogatásra ösztönző, sajtótermékben (illetve az interneten és moziban) közzétett tartalmat.

A politikai reklám – amelynek a célja ugyancsak a jelöltek, jelölőszervezetek népszerűsítése – televízióban, rádióban jelenhet meg.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltató egyenlő feltételek mellett teheti közzé a jelöltet, illetve listát állító jelölőszervezetek és a független jelöltek politikai reklámjait, közös jelölt, illetve közös lista esetén a jelölőszervezetek együttesen jogosultak a politikai reklám megrendelésére.

A politikai reklámhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos, közzétételéért a médiaszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet, és nem fogadhat el.

A jogszabály szerint

amennyiben a közszolgálatinak nem minősülő, országosan elérhető lineáris médiaszolgáltatást nyújtó szolgáltatók (televíziók és rádiók) biztosítani kívánják politikai reklám közzétételének lehetőségét, ezt legkésőbb a kampány hivatalos kezdetéig, április 20-án 16 óráig kötelesek közölni a NVB-vel.

Külön kell megtenni a politikai reklám közzétételére vonatkozó jognyilatkozatot az EP-választásra, az önkormányzati, valamint a nemzetisági választásra.

Az európai parlamenti képviselők, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával kapcsolatban a bejelentésnek tartalmaznia kell a politikai reklám közlésére szolgáló országos lineáris, illetve a kizárólag interneten elérhető lineáris médiaszolgáltatásnak vagy médiaszolgáltatásoknak a megjelölését és a politikai reklámok közzétételére szánt időtartamot, amely összesen nem lehet kevesebb 150 percnél.

A nemzetiségi választással kapcsolatban a bejelentésnek csak a közlésre szolgáló médiaszolgáltatás megjelölését kell tartalmaznia.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Újabb bírság az RTL-nek: erőszakos Sztárbox-jelenetek a Kanapéhuszárokban

A testület adásonként 4 millió forint, azaz összesen 8 millió forint bírságot rótt ki a csatornára.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt, miután állampolgári bejelentésre, hatósági ellenőrzést követően hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárást a médiaszolgáltatóval szemben.

A Kanapéhuszárok vizsgált epizódjaiban a Sztárbox olyan erőszakos jelenetei is láthatók voltak, amelyek alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására

– közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Kanapéhuszárok két vizsgált epizódjában nem az eredeti, élőben sugárzott Sztárbox-jeleneteket játszották le, hanem azok szerkesztett változatát.

A műsorszám azt mutatta be, hogy a „kanapéhuszárok”, akik között egy család is volt négy kiskorú gyermekkel, hogyan reagálnak a látottakra.

A médiaszolgáltató a Kanapéhuszárokat a III. korhatári kategóriába sorolta (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott), az epizódokat ugyanakkor tizenhat éven aluliak számára nem ajánlottként (IV. korhatári kategória) kellett volna klasszifikálni, figyelemmel arra, hogy a tizenhat évesnél fiatalabb kiskorúak személyiségfejlődését a műsorszámban halmozottan előforduló erőszakos jelenetek és azok következményeinek közvetlen ábrázolása, valamint az erőszakos jelenetekre és a sérülésekre reflektáló, intenzív félelmi reakciók bemutatása negatívan befolyásolhatta – írták, hozzátéve, hogy ezért

a testület adásonként 4 millió forint, azaz összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re.

Úgy folytatták, hogy mivel a klasszifikációs rendelkezések megsértése súlyos jogsértés, indokolt a nyilvánosságot erről minél szélesebb körben tájékoztatni, ezért a médiatanács az RTL-t a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte, a jogsértés ismételtsége miatt pedig 50 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjére.

Pályázati beszámoló

Közölték azt is, hogy ugyanezen az ülésén a testület elfogadta az MTVA Támogatási Irodájának a Médiatanács Támogatási Program keretében meghirdetett, médiaszolgáltatások támogatását célzó pályázati eljárásokra vonatkozó negyedéves beszámolóját.

A testület döntései nyomán az MTVA az idei év első negyedévében négy, a médiatanács által meghirdetett pályázati eljárásban (Rádióállandó2023, TVállandó2023, KMUSZ2023, Rezsi2024) nyolcvankét támogatási szerződést kötött, melyeknek köszönhetően összesen 473 694 208 forintot oszt szét a nyertes pályázók között.

Bírságot kapott a Rádió 1 Sirius

A közleményből kiderült az is, hogy a médiatanács elmarasztalta a Radio Plus Kft.-t, mert a 91,1 Rádió 1 Sirius január 19. és 25. között megsértette a szerződéses vállalásait, mivel nem tett közzé elegendő közszolgálati, továbbá a helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, műsorelemet, valamint szöveges tartalmat, a zenei művek körében irányadó vállalását pedig túllépte.

Mindezek miatt a testület 130 ezer forint bírsággal sújtotta a médiaszolgáltatót, illetve a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

Elmarasztalták a Forrás Rádiót

Az ugyancsak elmarasztalt Forrás Rádió pedig azzal sértette meg a szerződéses vállalásait, hogy január 9. és 15. között nem tett közzé sem megfelelő mennyiségű hírműsorszámot, sem közszolgálati és helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, ezért a médiatanács a médiaszolgáltatót, a Turul Média Kft.-t 70 000 forint bírsággal sújtotta, és közlemény közzétételére is kötelezte – tették hozzá.

A TV2 Comedy is hibázott

Azt írták, hogy a hatóság a román társhatósághoz fordult a TV2 Comedy csatornán március 11-én reggel 9 óra 25 perctől vetített Amerikai fater című műsorszám Smikulás című epizódja miatt, mert az a magyar szabályozás alapján – tekintettel a szexualitás megjelenítésére, a trágár nyelvezetre, az erőszak-ábrázolásra, a vallást érintő kijelentésekre, a zoofíliára utalásra, valamint az alkohol- és drogfogyasztásra – alkalmas volt a tizenhat éven aluliak személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, miközben a médiaszolgáltató azt „A következő műsorszám csak szülői engedéllyel ajánlott” felhívással, valamint „AP” korhatári jelöléssel sugározta, ami a hazai szabályozás szerint a III. korhatári kategóriának (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) feleltethető meg.

A médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Szoboszlai Dominik – Az interjú a Spíler TV-n! (videó)

Szombat este 20:25-kor tűzi műsorára a Spíler 1 a legsikeresebb magyar focista, a Liverpoolban játszó Szoboszlai Dominikkal készült exkluzív interjúját.

Közzétéve:

MTI/EPA/Adam Vaughan

A Manchester City-Chelsea FA-kupa elődöntőt követően a Spíler 1-en szombat este 20:25-től érkezik a Szoboszlai Dominik – Az interjú. Az exkluzív filmnek fontos része a sztárjátékossal készített interjú, nem csupán a magyar válogatott csapatkapitányáról tudhatnak meg sokat a nézők, ha szombat este a Splíer 1 programját választják. Baumstark Tibor végigjárta azokat a helyszíneket, amelyek a legszorosabban kötődnek a Liverpool FC-hez. A világklasszis középpályás gondolatain és érzésein túl pedig betekintést nyerhetünk a labdarúgással mélységesen átitatott városnak, a Liverpool-nak a mindennapjaiba is.

„Szoboszlai Dominik részletesen mesél arról, hogy mi történt a Liverpoolnál, miután minden idők egyik legeredményesebb futballedzője, Jürgen Klopp néhány hónappal ezelőtt meghökkentő időzítéssel bejelentette az évvégi távozását. Benézhettünk a kulisszák mögé, így megmutatjuk a topfutball egyik legmodernebb, leginkább felszerelt edzőközpontját, meglátogatjuk a legendás Anfield stadion történelemmel és legendákkal átitatott környékét, és a Spíler TV kameráin keresztül a focirajongók azt is láthatják, amit a világon nagyon kevesen, hogy hogyan fest a mérkőzés előtti percekben a Liverpool öltözője” – árulta el Baumstark Tibor. – „A Dominikkal készült interjún túl a Premier League történetének legjobb játékosai közül is megmutatjuk néhány egykori sztár véleményét az angol bajnokság kihívásairól, és persze Szoboszlai Dominik teljesítményéről” – tette hozzá.

Vasárnap a Spíler 2 közvetítésében Szoboszlai Dominik és a Liverpool a Fulham otthonában lép pályára, majd közvetlenül utána a La Liga és az egyetemes futballvilág csúcsrangadója, az El Clásico kerül képernyőre.

Ezúttal is különleges fel- és levezető műsorral készül a Spíler stábja a rangos küzdelemre. Elismert szakértők, elvakult drukkerek és a futballszakma képviselői lesznek a La Liga műsorvezetőinek vendégei a több helyszínes, kiterjesztett valóságot is felvonultató stúdiókban, valamint helyszíni kollégáik is bejelentkeznek a műsorba, így a spanyol futball rajongóinak vasárnap érdemes a Spíler közvetítésére kapcsolniuk – ismerteti a TV2 közleménye.

Borítókép: Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság Liverpool-Crystal Palace mérkőzésén a liverpooli Anfield Road-i Stadionban 2024. április 14-én

Tovább olvasom