Kövess minket!

Médiapiac

Sokan osztják meg a hálószobájukat a tévéjükkel

A magyarok közül a legtöbben a hálószobájukban tartanak tévét, ezt a nappali követi.

A televíziós háztartásban élők 71 százaléka rendelkezik tévével a hálószobában – többek között ez derül ki a Nielsen Közönségmérés 2013. októberi adataból. Nemcsak hogy ez a legnépszerűbb helyiség a tévézésre, hanem a legtöbb időt – a napi nézési idő 52 százalékát, vagy 277 percből 145 percet – is itt töltjük el a képernyő előtt.

A nappaliban (54%) található tévékre egy nap átlagosan 108 perc jutott a vizsgált időszakban, a gyerekszobai (17%) tévékre 12, a konyhában levő (9%) készülékekre 9, míg a lakás egyéb helyiségeiben található tévékre mindössze 3 perc.

A kereskedelmi szempontból kiemelt 18-49 éves korosztály napi közel 4 órás televíziónézési idejének megoszlása helyiségek szerint a teljes népességéhez hasonló: a tévénézéssel töltött idejük 52%-a a hálószobában, 41 százaléka a nappaliban és 4 százaléka a gyerekszobában található készülék előtt telt.

A 4-17 évesek a tévézésre fordított napi 191 percük egynegyedét töltötték a gyerekszobai tévé előtt, ennél több idő jutott mind a nappaliban, mind a hálószobában elhelyezett tévék nézésére. Az 50 év felettiek napi 6 órát fordítottak tévénézésre októberben, ebből az időből az átlagosnál nagyobb részt töltöttek el a hálószobában illetve a konyhában, és viszonylag kisebb részt a nappaliban.

2013 októberében a teljes népesség televíziónézésre fordított idejéből 30% volt az országos kereskedelmi adók részesedése. Az általános szórakoztató csatornák közönségaránya összesen 17%, a közszolgálati adóké 14%, a filmcsatornáké 9%, a gyerekcsatornáké 5% volt, a tévénézési idő fennmaradó részén a többi tematikus csatorna osztozott. A DVD-re, videóra, vagy videojátékra fordított idő a teljes tévénézési idő 3 százalékát tette ki, az egyéb tévéhasználat pedig 7 aszázalékot.

A csatornapreferenciák tekintetében a gyerekszobai tévéhasználat tér el leginkább az átlagtól, ugyanakkor az eltérés nem okoz meglepetést. A gyerekszobai tévéfogyasztás bő egynegyedét tette ki a gyerekcsatornák műsora. Az átlagnál valamivel magasabb még az országos kereskedelmi csatornák fogyasztása, valamint a DVD, videó és videojáték aránya a gyerekszobai tévézésen belül. A film- és közszolgálati csatornák ezzel szemben a gyerekszobai tévéhasználaton belül átlag alatt részesednek.

 

További részletek alább a kapcsolt dokumentumban!

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom