Kövess minket!

Médiapiac

Sok milliárdos stratégia a TV2-csoportnál

Három év távlatában kell a cégnek végrehajtania a stratégiai célkitűzéseket, ehhez a tulajdonos sok milliárd forintot adott a TV2-csoportnak. Épül a kábeles portfolió, novemberben jön az új csatorna. A SuperTV2-vel a tematikus adókhoz elvándorolt prémium közönséget hoznák vissza.

Nagyot álmodnak

Idén 20 százalékos csökkenés várható a hazai tévés reklámpiacon, ami soha nem látott recessziót jelent a szegmensben, mondta el a TV2-csoport új stratégiáját bemutató sajtótájékoztatón Simon Zsolt vezérigazgató. A ProSiebenSat.1 leányvállalata ugyanakkor szerencsés helyzetben van, mivel a tulajdonos ennek ellenére rekord invesztícióval támogatja az új stratégia megvalósítását. A célokat három év alatt kell a TV2-nek elérnie, és ehhez a tulajdonos – bár közelebbről nem pontosították – kétszámjegyű milliárdos nagyságrendű befektetést rendelt hozzá.

Mint Simon Zsolt elmondta: elégedettek azzal, hogy a TV2-csoport 2012-ben 10 százalékkal tudta növelni a piaci részesedését. Ugyanakkor új stratégiára azért volt szükség a tavaly komoly veszteséget produkáló társaságnál, mert a reklámbevételek rendkívül bizonytalanok, a hirdetési piac további szűkülése várható. Erre a médiacég válasza, hogy belépnek a kábeles piacra. A pay-TV portfoliót eddig a FEM3 női, és a PRO4 férficsatorna alkotta, november 2-án – egy hónappal az RTLII indulása után – pedig elstartol a SuperTV2. Amennyiben a piaci lehetőségek megengedik, a későbbiekban akár további tévék indításáról is szó lehet, derült ki a vezérigazgató szavaiból.

Miközben új csatorna indul és nagy pénzeket tolnak a műsorokba, a fölösnek ítélt programelemeket levágják. Emellett frissítik a csatornák arculatát, s mindezt új kampánnyal támogatják meg. Simon Zsolt egy Millward Brown-kutatásra hivatkozva kijelentette: a TV2 erős márka, benne van a honi top10-ben, és a fogyasztók olyan márkaértékeket társítanak hozzá, mint hogy “szórakoztató”, “emberközeli”, “értékorientált” vagy “szerethető”. A frissítés ugyanakkor nem kizárólag a zászlóshajóra vonatkozik.

A FEM3 például több helyi gyártású tartalommal vág neki az elkövetkező időszaknak, mivel ezek a tapasztalatok szerint 4-5 százalékot képesek hozni, ami a tévés longtailben nem rossz eredmény. A csatorna jelenleg 63 százalékos technológiai lefedettség mellett a második legnézettebb női tévé – mondta el Simon Zsolt. Eközben a PRO4 50 százalékos lefedettségig jutott, és a fő célcsoportban kétszerezte a nézettségét. Tovább erősítenék pozícióját, melyet meglátása szerint a Bajnokok Ligájával alapoztakmeg. Ezt többek között friss logóval és megjelenéssel támogatják meg – tette hozzá.

A SuperTV2-től várnak a legtöbbet, méghozzá elég gyorsan. Simon Zsolt szerint nincs arra mód, hogy kivárják a megszokott 6-8 éves csatornaépülést, hanem már 2-3 év alatt eredményt akarnak. A vezérigazgató szerint azért lesz hiánypótló a tévé, mert azt a fiatal, városias, fizetőképes célcsoportot vonzhatja vissza hozzájuk, amelyet a TV2 általános szórakoztató tévévé nőve átengedett a tematikusoknak. A célok szerint tehát az ősszel rajtoló tévé afféle prémiumcsatorna lenne, HD-műsorelemekkel, erős saját gyártással.

Összefoglalva Simon Zsolt azt várja, hogy 3 év múlva, az analóg lekapcsolást követően a csoport össznézettsége 20 százalék fölé fog nőni. Ez azt is implikálja, hogy a SuperTV2 megszerzi a 3-4. pozíciót.

 

Mit fogunk nézni?

A TV2 Kiss Péter programigazgató elmondása szerint jelentősen megerősíti a napközbeni időszakot. Ezért szeptember közepétől délután is jelentkezik a Tények és Családi titkok címmel új dokureality jön. Emellett visszahozzák az olyan jól teljesítő sorozatokat, mint az NCIS, az NCIS LA, a Született feleségek és a Dr. House (utóbbi kettőt utolsó évadával). Pénteken új sorozatot láthatnak a nézők Common Law címmel. Szintén visszatér a késői idősávban a Grimm. A TV2 újdonságokkal is készül: már eddig is tudható volt, hogy jön a Voice, de 2013-tól új napi sorozatot is indítanak Bűnök és szerelmek címmel. Ezt Nagy Tamás, a Jóban rosszban producere jegyzi, a casting pedig már meg is volt.

A PRO4 az Endemol-csomagtól, az A&E-megállapodástól és a saját gyártású tartalmak erősítésétől vár sokat. A csatornán Vujity Tvrtko jelentkezik új programmal, amely hétköznapi hősöket mutat be.

A FEM3 tematikus blokkokat vezet be: sütés-főzés, szülők-gyereknevelés és szépség témában. Közös talk show-val jelentkezik Erdélyi Mónika és Joshi Bharat. Emellett továbbra is ráfekszenek tematikus napokkal a tipikus női ünnepekre, mint karácsony, anyák napja, stb.

A SuperTV2 részben a “nagytestvér” tartalmaival operál, így a TV2-s sugárzás előtt lesz rajta látható a Tények headline kiadása és a Jóban Rosszban. Emellett új sorozatok, sok premiertartalom kerül képernyőre, és itt tér vissza a Hal a tortán, illetve A nagy duett is. Szerepet kap Liptai Claudia és Tilla párosa is: ők délelőtti műsort vezetnek.

Médiapiac

Kémkedés gyanújával fogtak el egy orosz újságírót

Kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy orosz újságírót a koszovói határon – jelentette be helyi idő szerint szombaton a koszovói belügyminiszter.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Xhelal Sevcla közleményben tájékoztatott, hogy a Daria Aszlamova nevű újságíróról „több országban bebizonyosodott, hogy az orosz hadsereg és hírszerzés számára végez kémtevékenységet”. A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap később Aszlamovára hivatkozva azt közölte, hogy az alkalmazásukban álló újságíró azóta kiszabadult, és jelenleg a szerbiai Raska városában tartózkodik. Aszlamova és a lap nem tértek ki a hatóságok által említett kémkedés gyanújára.

A múlt héten ismét fellángolt a feszültség Koszovó és Szerbia között. Moszkva a héten támogatásáról biztosította Belgrádot a koszovói konfliktusban, amely azt követően lángolt fel, hogy a koszovói kormány szombaton bejelentette: augusztus 1-jétől azok, akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél, valamint a szerb rendszámtáblájukat is le kell cserélniük a belépésnél ideiglenes koszovói táblára – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Kihagyta hírügynökségi cégét Kálmán Olga a vagyonnyilatkozatából

A DK politikusa is kitöltötte vagyonnyilatkozatát, nem is akárhogy.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A DK országgyűlési képviselője, Kálmán Olga élt az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel, s rögtön kihagyta a vagyonnyilatkozatból a hírügynökségi cégét 

– hívta fel a figyelmet a Mandiner

A Magyar Nemzet által szemlézett cikk kiemelte, hogy Kálmán Olga korábbi vagyonnyilatkozatában a szabályozásnak megfelelően minden gazdasági érdekeltségéről, így a K.O. Press Hírszolgáltató Bt.-ről is beszámolt, legfrissebb vagyonnyilatkozatából viszont – vélhetően az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel élve – a Gyurcsány-párt képviselője immár kihagyta hírügynökségi cégét. 

A Mandiner részletezi, hogy Kálmán Olga cége egyébként többek között hírügynökségi tevékenységgel, könyvkiadással, napilapkiadással, egyéb időszaki kiadványok kiadásával, világhálóportál-szolgáltatással, vezetési tanácsadással és kommunikációval foglalkozik. 

Ez a tevékenységi kör egyébként bizonyos esetekben a jelenlegi szabályozás szerint határterületnek is minősülhet, hiszen ha például politikai kommunikációs tanácsadást vagy közéleti, politikai tematikájú napilapot, könyvet, kiadványt ad ki a cég, az akár bele is eshet azon bevallani köteles gazdasági társaságok körébe, amelyek befolyást gyakorolhatnak a közpolitikával kapcsolatos kérdésekre

– hangsúlyozta a Mandiner cikke.

Hozzáteszik: kérdés az is, hogy ha a Gyurcsány-párt képviselője is él az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel, mennyire hiteles a baloldali pártok és média eddigi narratívája, amely igencsak szájhúzva fogadta az új vagyonnyilatkozati rendszer bevezetését.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elérhetetlenné vált a jellegzetes ellenzéki Facebook-oldal

Az előadó Youtube-csatornájáról is törölte korábbi politikai tartalmú videóit.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A sajátos ellenzéki előadó, a kormányellenes tüntetések jól Ismert arca, Antsi, Vasárnap még azt írta közösségi oldalán, hogy:„Nem látok jövőt a jelenlegi ellenzékben”.

Csalódottságát az okozta, hogy a szombat délutánra, a Kossuth térre hirdetett Márki-Zay Péter nevével is fémjelzett tüntetés a szervezők szerint is kudarcba fulladt. Bár a Facebook-eseménynél több mint 2500-an jelezték a részvételüket, a rendezvényen egyes becslések szerint mindössze 100 ember jelent meg.

Törölte több korábbi videóját is

Alig pár órával a bejegyzés megjelenése után azonban elérhetetlenné vált Antsi Facebook-oldala. Ugyanakkor a Youtube-csatornája még elérhető, viszont időközben arról is lekerültek a korábbi, kormánykritikus szerzeményei. Így már csak 16 videó érhető el nála – számolt be róla a Mandiner.

Tovább olvasom