Kövess minket!

Médiapiac

Sok milliárdos stratégia a TV2-csoportnál

Három év távlatában kell a cégnek végrehajtania a stratégiai célkitűzéseket, ehhez a tulajdonos sok milliárd forintot adott a TV2-csoportnak. Épül a kábeles portfolió, novemberben jön az új csatorna. A SuperTV2-vel a tematikus adókhoz elvándorolt prémium közönséget hoznák vissza.

Nagyot álmodnak

Idén 20 százalékos csökkenés várható a hazai tévés reklámpiacon, ami soha nem látott recessziót jelent a szegmensben, mondta el a TV2-csoport új stratégiáját bemutató sajtótájékoztatón Simon Zsolt vezérigazgató. A ProSiebenSat.1 leányvállalata ugyanakkor szerencsés helyzetben van, mivel a tulajdonos ennek ellenére rekord invesztícióval támogatja az új stratégia megvalósítását. A célokat három év alatt kell a TV2-nek elérnie, és ehhez a tulajdonos – bár közelebbről nem pontosították – kétszámjegyű milliárdos nagyságrendű befektetést rendelt hozzá.

Mint Simon Zsolt elmondta: elégedettek azzal, hogy a TV2-csoport 2012-ben 10 százalékkal tudta növelni a piaci részesedését. Ugyanakkor új stratégiára azért volt szükség a tavaly komoly veszteséget produkáló társaságnál, mert a reklámbevételek rendkívül bizonytalanok, a hirdetési piac további szűkülése várható. Erre a médiacég válasza, hogy belépnek a kábeles piacra. A pay-TV portfoliót eddig a FEM3 női, és a PRO4 férficsatorna alkotta, november 2-án – egy hónappal az RTLII indulása után – pedig elstartol a SuperTV2. Amennyiben a piaci lehetőségek megengedik, a későbbiekban akár további tévék indításáról is szó lehet, derült ki a vezérigazgató szavaiból.

Miközben új csatorna indul és nagy pénzeket tolnak a műsorokba, a fölösnek ítélt programelemeket levágják. Emellett frissítik a csatornák arculatát, s mindezt új kampánnyal támogatják meg. Simon Zsolt egy Millward Brown-kutatásra hivatkozva kijelentette: a TV2 erős márka, benne van a honi top10-ben, és a fogyasztók olyan márkaértékeket társítanak hozzá, mint hogy “szórakoztató”, “emberközeli”, “értékorientált” vagy “szerethető”. A frissítés ugyanakkor nem kizárólag a zászlóshajóra vonatkozik.

A FEM3 például több helyi gyártású tartalommal vág neki az elkövetkező időszaknak, mivel ezek a tapasztalatok szerint 4-5 százalékot képesek hozni, ami a tévés longtailben nem rossz eredmény. A csatorna jelenleg 63 százalékos technológiai lefedettség mellett a második legnézettebb női tévé – mondta el Simon Zsolt. Eközben a PRO4 50 százalékos lefedettségig jutott, és a fő célcsoportban kétszerezte a nézettségét. Tovább erősítenék pozícióját, melyet meglátása szerint a Bajnokok Ligájával alapoztakmeg. Ezt többek között friss logóval és megjelenéssel támogatják meg – tette hozzá.

A SuperTV2-től várnak a legtöbbet, méghozzá elég gyorsan. Simon Zsolt szerint nincs arra mód, hogy kivárják a megszokott 6-8 éves csatornaépülést, hanem már 2-3 év alatt eredményt akarnak. A vezérigazgató szerint azért lesz hiánypótló a tévé, mert azt a fiatal, városias, fizetőképes célcsoportot vonzhatja vissza hozzájuk, amelyet a TV2 általános szórakoztató tévévé nőve átengedett a tematikusoknak. A célok szerint tehát az ősszel rajtoló tévé afféle prémiumcsatorna lenne, HD-műsorelemekkel, erős saját gyártással.

Összefoglalva Simon Zsolt azt várja, hogy 3 év múlva, az analóg lekapcsolást követően a csoport össznézettsége 20 százalék fölé fog nőni. Ez azt is implikálja, hogy a SuperTV2 megszerzi a 3-4. pozíciót.

 

Mit fogunk nézni?

A TV2 Kiss Péter programigazgató elmondása szerint jelentősen megerősíti a napközbeni időszakot. Ezért szeptember közepétől délután is jelentkezik a Tények és Családi titkok címmel új dokureality jön. Emellett visszahozzák az olyan jól teljesítő sorozatokat, mint az NCIS, az NCIS LA, a Született feleségek és a Dr. House (utóbbi kettőt utolsó évadával). Pénteken új sorozatot láthatnak a nézők Common Law címmel. Szintén visszatér a késői idősávban a Grimm. A TV2 újdonságokkal is készül: már eddig is tudható volt, hogy jön a Voice, de 2013-tól új napi sorozatot is indítanak Bűnök és szerelmek címmel. Ezt Nagy Tamás, a Jóban rosszban producere jegyzi, a casting pedig már meg is volt.

A PRO4 az Endemol-csomagtól, az A&E-megállapodástól és a saját gyártású tartalmak erősítésétől vár sokat. A csatornán Vujity Tvrtko jelentkezik új programmal, amely hétköznapi hősöket mutat be.

A FEM3 tematikus blokkokat vezet be: sütés-főzés, szülők-gyereknevelés és szépség témában. Közös talk show-val jelentkezik Erdélyi Mónika és Joshi Bharat. Emellett továbbra is ráfekszenek tematikus napokkal a tipikus női ünnepekre, mint karácsony, anyák napja, stb.

A SuperTV2 részben a “nagytestvér” tartalmaival operál, így a TV2-s sugárzás előtt lesz rajta látható a Tények headline kiadása és a Jóban Rosszban. Emellett új sorozatok, sok premiertartalom kerül képernyőre, és itt tér vissza a Hal a tortán, illetve A nagy duett is. Szerepet kap Liptai Claudia és Tilla párosa is: ők délelőtti műsort vezetnek.

Médiapiac

Megbírságolta a Tilos Rádiót és vidéki rádiókat vizsgált a Médiatanács

Korhatár-besorolási büntetést kapott a fővárosi adó.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteki közleménye szerint a fővárosi Tilos Rádió szolgáltatójára 75 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács, mert a 7térítő című műsorban elhangzott, következetesen trágár kifejezések ellenére nem 16-os korhatár-besorolással és nem a 21 és 5 óra közötti idősávban, hanem besorolás nélkül, reggel 7 és 9 óra között sugározta a vitatott műsort.

A grémium a szerződéses vállalások betartását vizsgálta több vidéki rádiónál. A nyíregyházi Karc FM 102,6 kevesebb magyar zenét, a dunaújvárosi Rádió 24 kevesebb hírt és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő műsort, míg a békéscsabai Csaba Rádió kevesebb szöveget és helyi közéleti műsort, valamint több zenét tett közzé, amiért a testület figyelmeztette a rádiók szolgáltatóit.

“A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét” – hangsúlyozták.

Bejelentés alapján olyan műsorokat is vizsgált a grémium, amelyeknél nem indít eljárásokat. Júniusban a TV2 Családi titkok című sorozat egyik epizódjában homoszexuális témával foglalkozó tartalmat sugároztak. A Médiatanács döntésénél elsősorban arra volt figyelemmel, hogy az elbírálásnál még a szigorúbb gyermekvédelmi szabályok nem alkalmazhatók, tekintettel arra, hogy a törvénymódosítás csak később lépett hatályba.

A testület az Úgytudjuk nevű sajtótermék augusztusi számában látható “Szerelem a Gayer parkban” című tartalom kapcsán sem indít eljárást, ugyanis az a kiskorúak védelme szempontjából ártalmas elemet nem tartalmazott.

A rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntésekről azt közölték, a Médiatanács megállapította, hogy a Szeged 87,9 MHz körzeti frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat eredménytelen, ugyanis az egyedül pályázó Radio Plus Kft. alakilag érvénytelen ajánlatot adott. A testület ugyanakkor a médiaszolgáltatási lehetőség újrapályáztatásáról döntött, és elfogadta a pályázati felhívás tervezetét. A Médiatanács emellett véglegesítette a körzeti Nyíregyháza 100,5 MHz pályázati felhívását.

A testület elvégezte a Tapolca 101,8 MHz, a Veszprém 94,6 MHz és a Tatabánya 107,0 MHz pályázati felhívásaira benyújtott egy-egy ajánlat alaki vizsgálatát: előbbi kettőnél nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, míg utóbbinál a Karc FM Média Kft.-t.

A testület a szolgáltató kérelmére 60 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a kisközösségi Gyöngyös 92,4 MHz használatára a Mátra Média Kulturális Egyesülettel – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Terheléses informatikai támadás az Origo ellen

Péntek reggel terheléses támadás érte az Origo weboldalát. A szerkesztőség 8 óra után nem sokkal észlelte, hogy az Origo oldala többször elérhetetlenné vált és válik mind az olvasók, mind szerkesztőség számára.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A hiba pontos okát még vizsgálják, de az elsődleges vizsgálatok alapján megállapítható, hogy külső, terheléses támadás érte a weboldalt. 

Korábban a Mandiner oldalát is támadás érte, csütörtökön pedig a Békemenetet szervező CÖF-CÖKA honlapja ellen és a Magyar Hírlap ellen indult terheléses támadás, így egy ideig mindegyik oldal elérhetetlenné vált – emlékeztetett az Origo.  

Tovább olvasom

Médiapiac

Így újul meg 2022-ben a Duna Televízió

Hamarosan átalakul a közmédia főadója: 21. századi vizuális megjelenéssel és tartalommal készülnek a nézőknek a csatorna megújulására – jelentette be Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelő aktuális számában, amelyben hangsúlyozta, az innováció a legfontosabb célkitűzés.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 2011-ben létrejött Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap napjainkban másfélszer annyi tartalmat gyárt, mint az első évben. A tartalomgyártó vállalat célkitűzése, hogy folyamatosan magas minőséget nyújtson nézőinek, miközben a szolgáltatást olyan egyedülálló innovációkkal fejleszti, mint a megújult Időjárás-jelentés vagy az M4 Sport stúdiója. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelőnek adott interjújában kiemelte, az átalakulás folytonos: 2022-ben két nagy projektre készül a közmédia, a Duna Televízió, valamint az M5 oktatási-kulturális csatorna megújulására.

„Az építkezés folyamatos, teljes technológiamegújítás történik az infrastruktúránkban. Hamarosan önálló stúdiót kap az M5 és Duna csatorna. Olyan eszközparkot kapott az informatikai és a műszaki rendszer, amely a legmagasabb szintű kiszolgálást biztosítja egy 21. századi médiavállalat működéséhez. Amikor külföldi szakmai vendégeket fogadunk, azt szokták mondani, hogy ez az a színvonal, amihez hozzászoktak” –

fogalmazott a vállalatvezető, aki hozzátette, hogy mind tartalmilag, mind vizuálisan újdonságokra számíthatnak jövőre a közmédia nézői, amelynek előszele volt a közelmúltban bemutatott két nagyszabású produkció, a Toldi animációs film és a Rozmaring kunyhó bábjátéksorozat.

A szakember hozzátette: a közmédia felnőtt a XXI. századhoz, sok tekintetben már a médiapiaci innováció meghatározó szereplőjévé vált.

Példaként említette a közelmúlt egyik nagy fejlesztéseként a nyári olimpia és a labdarúgó-Európa-bajnokság közvetítésére létrehozott webes lebonyolító rendszert, amellyel a hazai médiapiacon egyedüliként lehetővé vált, hogy a különböző mérkőzések párhuzamosan nyomon követhetők legyenek.

A teljes interjú Papp Dániel vezérigazgatóval a Figyelő aktuális számában olvasható.

(Borítókép: Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap /MTVA/ megbízott vezérigazgatója a Süsü, a sárkány címû bábfilmsorozat mesehõseirõl készült alkalmi bélyegblokk forgalomba bocsátásán Budapesten, az MTVA székházában 2019. szeptember 2-án.)

Tovább olvasom