Kövess minket!

Médiapiac

Smartmobil 2011: az okostelefon, amit annak gondolnak

A felnőtt netező lakosság majd negyedének a zsebében lapul jelenleg okostelefon – derült ki Pintér Róbert előadásából a Smartmobil 2011 konferencián. A szakember a sajátjuk mellett több más felmérést is ismertetett, ezek alapján úgy látszik ma kb. 800 ezer felhasználó mondja azt, hogy okostelefonja van. Utóbbi egyébként folyamatosan változó fogalom.

Pintér Róbert @ Smartmobil 2011

Az IDC becslése szerint 1,3 millió okostelefon van a magyar piacon, az NRC 18-49 évesekre vonatkozó, országosan reprezentatív mintája alapján a penetráció 18%, a Xallis a 14 évesnél idősebb, országos reprezentatív felmérése alapján 20 százalékra voksol, az Ipsos friss adatai szerint pedig a 18 évesnél idősebb internetezők körében 24% az okostelefonosok aránya – derült ki Pintér Róbert előadásából a Smartmobil 2011 konferencián.

Az eltérő százalékos adatoknak a célcsoportok különbözősége főképp az oka, másrészt az is érdekes kérdés, hogy mit definiálunk okostelefonnak. Az Ipsos szakembere szerint ez olyan mozgó fogalom, mint amilyen a szélessáv. Ami 5 éve szélessávú internetnek számított, arra ma már rálegyint a fogyasztó és a piac.

Jelenleg nagyjából a számítógépszerű, telefonálás mellett sok másra is alkalmas, e-mail és internet képes, érintőképernyővel vagy QWERTY billentyűzettel rendelkező kütyüket sorolhatjuk ide. A kutatások alapján kb. 800 ezren állítják a magyar piacon, hogy okostelefonjuk van. Hozzátartozik ugyanakkor, hogy a fogyasztói percepció egész más lehet, mint amit a gyártók gondolnak/kommunikálnak a készülékeikről.

Az Ipsos kutatása szerint a 18+ netezők között 24 százaléknak már van okostelefonja, a többiek közül pedig 47 százalék akar azt venni. Viszont mindössze 22 százalék akarja a beszerzést egy éven belül. Kétharmad pedig azt mondja, hogy 30 ezer forint körüli összeget szán rá maximum, ami egybecseng a GKIeNET adatokkal.

Az okostelefonok már most, e korai szakaszban is megosztják az embereket, így aztán többnyire ugyanazért tartják azokat jónak, mint rossznak. Például az ellenérvek egyike, hogy sok a felesleges funkció, míg a kütyük mellett érvelők egyik fő érve éppen a több funkció. De ugyanezt tapasztaljuk akkor, ha a divatosságra kérdezünk rá: a fogyasztók egy része kifejezetten ezért veszi, a másik része pedig éppen nem akar “divatozni”. Az látszik, hogy az okostelefonnal rendelkezők minden vizsgált mobilos tevékenység terén aktívabbak, mint a teljes mobiltelefonos közösség.

A kutatásból kiderül: a mobiltelefon operációs rendszere egyre fontosabb a felhasználók számára, de 67% még mindig nem tudja, milyen oprendszer van a készülékén, egyszerűen mert sokaknak ezzel nem is kell “szembesülnie”, mivel kevés funkciót használnak. Ebből eredően az okostelefonosok körében jóval kisebb, 36 százalékos az arány.

Az okostelefonosok között a 36% “nem tudom” válaszon túl 25,4% a Symbian, 20,7% az Android, 6,6% a Windows Mobile és 5,1% az iOS részesedése, míg 6,2% egyebet jelölt meg. Az látszik, hogy mára az Android a legismertebb (38%), de a Symbian a legelterjedtebb. A számok alapján az iPhone “topog”, az Android platform viszont “begyújtotta a rakétákat”.

A táblagépek száma viszont egyelőre elenyésző itthon: 1% körül van, hibahatáron. A többiek közül 27% akar ilyen gépet, 73% viszont nem. Azok közül, akik hajlanak egy ilyen bevásárlásra, 78% biztosan nem egy éven belül költ erre.

Médiapiac

Folytatódik a balliberális cenzúra

Nem ez az első alkalom, hogy cenzúrázzák a jobboldali pártot, korábban egyes videókat letiltottak a csatornáról. A háttérben kutatva feltűnik a baloldali érdekeltség.

Közzétéve:

Fotó: V4NA

Ismét megpróbálja elhallgattatni az Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland, AfD) jobboldali ellenzéki pártot a TikTok. Ezúttal a párt komplett csatornáját függesztette fel a működtető cég, amelynek 60 ezernél is több feliratkozója van. A TikTok ráadásul semmilyen indoklást nem adott a felfüggesztésre, így azt sem tudni, hogy pontosan milyen szabályt sértett meg az AfD – ha megsértett egyáltalán bármilyen szabályt.

“Ez Németország közepén történt, ahol állítólag minden rendben van a szólásszabadsággal és az alapvető jogokkal”

– írja közleményében a párt, amely hozzáteszi, hogy “ez egy masszív támadás az alapvető jogaink ellen”. Az AfD szerint a “legszégyenletesebb az, hogy azok az újságírók, akik általában szeretnek felháborodni a más országokban tapasztalható elnyomáson, most csendben vannak”.

“Egy ellenzéki párt számára a közösségi oldalak politikai munkájuk központi elemei, mivel az állami rádió és az intézmény bejáratott médiája ritkán tudósít az AfD-ről kiegyensúlyozottan és tisztességesen”

-jelentette ki Beatrix von Storch, a párt elnökhelyettese.

Ezzel kapcsolatban Thorsten Weiss képviselő a közösségi oldalán megjegyezte, hogy “itt az ideje, hogy Elon Musk újra bevásárolni menjen”.

Thorsten Weiss arra utalt, hogy Elon Musk milliárdos nemrég bejelentette, hogy meg kívánja vásárolni a Twittert. Nem sokkal ezután a rövid-és hosszútávú terveiről is beszámolt. Többek között visszavezetné a véleménynyilvánítás szabadságát, mert szerinte túl erős cenzúrát alkalmaz a Twitter. Musk azt is megjegyezte, hogy visszakapcsolná Donald Trump egykori amerikai elnök fiókját. A platform üzemeltetői 2021 elején függesztették fel a Trump fiókját, amely rendkívül fontos kommunikációs csatorna volt az elnök számára, több mint 88 millióan követték a tweetjeit. Ezek a bejegyzések ma már nem érhetők el – emlékeztetett rá a V4NA Hírügynökség.

Trump felháborodottan reagált fiókja felfüggesztésére. Úgy fogalmazott: „A Twitter ügynökei összejátszottak a demokratákkal és a radikális baloldallal, hogy eltávolítsák a fiókomat, hogy elhallgattassanak”.

Ezt megelőzően a Facebook és az Instagram közösségi portálok felfüggesztették Donald Trump fiókjait. Korábban pedig John Ondrasik Grammy-díjra jelölt dalszerző oldalát is korlátozták a közösségi oldalak, amikor bemutatta legújabb dalát, amelyben a Biden-adminisztráció hibás afganisztáni kivonulását kritizálta. Ondrasik azt mondta, hogy nem volt célja az elnök lejáratása. „Ha Donald Trump lenne most az elnök, és ugyanebbe a helyzetbe hozott volna minket, a dal akkor is ugyanígy hangozna, csak a név lenne más” – mondta.

„Az Egyesült Államok arra az alapvető szabadságra épült, hogy szabadon kritizálhattuk a vezetőinket, és felelősségre vonhattuk őket. Ez választ el minket a kommunistáktól és a diktatórikus ellenfeleinktől. Hogyan tanulhatnánk nemzetként a hibáinkból, és miként hozhatunk jobb döntéseket anélkül, hogy őszintén gondolkodunk a vezetőink tettein? Nagy hagyománya van annak, hogy a művészek kimondják a gondolataikat és válaszokat kérnek a vezetőiktől”

-tette hozzá. A közösségi oldalak a jelek szerint politikai érdekek mentén cenzúrázza a fiókokat. A jellemzően jobboldali, konzervatív személyek fiókjait rendszeresen korlátozzák, de olyan bejegyzések maradhatnak a felületeket, amelyben például arra bíztatják az embereket, hogy akasszák fel Donald Trump egykori alelnökét, Mike Pence-t.

Kathy Griffin humorista pedig még korábban posztolt egy képet, amin Trump véres fejével a kezében pózol, a Twitter azonban nem találta aggályosnak a posztot.

Nem csoda, hogy Elon Musk bejelentése után a demokrata politikusok pánikba estek. A demokrata törvényhozók annyira félnek, hogy a jobboldali és konzervatív emberek újra szabadon elmondhatják a véleményüket, hogy meghallgatásokat kérnek Elon Musk közösségi médiavállalattal kapcsolatos terveiről. Szerintük fontos, hogy a szenátorok megismerjék a moderálás irányát és a lehetséges cenzúrapolitikát, amelyet Musk az új cégével kapcsolatban elképzel.

Tovább olvasom

Médiapiac

Itt vannak a Médiatanács legfrissebb döntései

Debreceni, fehérgyarmati, karcagi, győri és miskolci rádiós médiaszolgáltatási lehetőségekről indíthat pályázati eljárásokat a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Közzétéve:

Flickr

A testület elvégezte egy Szombathely telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára benyújtott pályázati ajánlat alaki vizsgálatát, és hiánypótlásra hívta fel a Szombathelyi Evangélikus Egyházközséget – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága pénteken.

Az Ajka 93,2 MHz helyi vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőség közösségi jellegű használatára beérkezett pályázat alaki vizsgálatát követően pedig nyilvántartásba vette a Mária Rádió Frekvencia Kft.-t. Mindkét pályázó egyedüliként nyújtott be ajánlatot az adott pályázati eljárásban – tették hozzá.

Közölték azt is, elfogadta a grémium a Várpalota 90,0 MHz helyi vételkörzetű frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázati felhívás tervezetét, és felkérte a hatóságot a Debrecen 94,4 MHz, a Fehérgyarmat 99,5 MHz, a Karcag 93,8 MHz, a Győr 100,1 MHz és a Miskolc 101,6 MHz médiaszolgáltatási lehetőségek frekvenciaterveinek kidolgozására.

Jelezték: a médiatanács törvényi kizáró ok miatt nem újítja meg a helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű Barcs 102,7 MHz-en működő Dráva Hullám 102.7 szolgáltatójának jogosultságát.

A testület bírságot rótt ki a Trió Rádió szolgáltatójára, mert szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort tett közzé – áll az NMHH közleményében.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Tekintélyes spanyol kitüntetést kap Adam Michnik lengyel újságíró

Az egykori földalatti demokratikus ellenzék legendás alakját ismerik el idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjjal kommunikáció és humán tudományok kategóriában – jelentette be döntését a zsűri Oviedóban.

Közzétéve:

Az MTI tudósítása szerint a testület indoklásában kiemelte Michnik elkötelezettségét a minőségi újságírás, valamint a demokrácia és a szólásszabadság védelme mellett.

A zsűri a szólásszabadság és a humanizmus szimbólumának nevezte Adam Michniket, hozzátéve, hogy Európa-felfogásával hozzájárul országában a demokratikus értékek meghonosításához.

A Varsóban született 75 éves újságíró az 1968. márciusi, a kommunista diktatúra elleni tüntetések egyik főszereplője volt, amelyek eredményeként kizárták az egyetemről. Történészi tanulmányait hét évvel később fejezhette be a poznani egyetemen. Számos független lap szerkesztője volt, 1989-ben parlamenti képviselővé választották, ugyanabban az évben megalapította a Gazeta Wyborcza napilapot, melynek máig főszerkesztője.

A spanyol trónörökösnőre utaló Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, a sorban második a kommunikáció és humán tudományok elismerése. A kitüntetést tavaly Gloria Steinem amerikai feminista ikon, író, újságíró, jogvédő nyerte el.

A múlt évben a magyar Karikó Katalin is megkapta a rangos kitüntetést a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésében részt vevő hat kutatótársával együtt tudomány és technológia kategóriában.

A díjat hagyományosan októberben adják át ünnepélyes keretek között a spanyol királyi család jelenlétében Oviedóban. A díjazottak a világhírű Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós (19 millió forint) pénzjutalmat kapnak az elismerés mellé.

Tovább olvasom