Kövess minket!

Médiapiac

Rádiós piac: újrafelosztás után, mérésreform előtt

A számos szempontból piacvezető országos kereskedelmi rádió, a Class FM tavaly év végi elnémulása után új korszak kezdődött a rádiós piacon, elindult a helyezkedés a pozíciókért, a hirdetőkért és természetesen a hallgatókért. Az év a piac újrafelosztásáról szól, most lenne igazán szükség átfogó, egységes képre az országos és a fővárosi hallgatottságról.

A frissen közölt reklámpiaci költésadatok alapján 9,57 milliárd forintos (+5,6 százalék) éves reklámbevételt elkönyvelő rádiós szektornak talán soha nem hiányzott annyira a pontos hallgatottsági adatsor, mint most. Pedig öt évvel ezelőtt a piaci szereplők egységesen elfogadták azt az adatszolgáltatást, amelyre szakmai képviseletük, a RAME (Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesülete) kötött szerződést a TNS Hoffmann–Mediameter konzorciummal. A RAME 2012-es megalapításakor prioritásként jelölte meg a rádiós hallgatottságmérés rendezését, egységes, mindenki által elfogadott mérési módszertan alapján. Szerződésük a TNS–Mediameterrel tavaly március végén, tehát egy éve lejárt. Mivel ekkor már tudható volt, hogy a hallgatottsági kutatásra új pályázatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) fog kiírni, a RAME-nak az új tendereztetést már nem kellett megszerveznie.

A konzorcium azóta is folytatja az országos és a budapesti közönségmérést, a szakmai tartalom és a módszertan is ugyanaz, lényegi különbség viszont, hogy az eredményeket nem a RAME-nak, hanem egyedi szerződések alapján közvetlenül a piaci szereplőknek értékesítik (bár nem mindenki vásárolja meg az adatokat). Az előfizetési díjak nem publikusak, a piaci információk egy- és kétmillió forint közötti negyedéves árakról szólnak.

A TNS Hoffmann–Mediameter konzorcium a többi rádiós piaci szereplőhöz hasonlóan az MTVA-t is megkereste ajánlatával, de a közszolgálati adókat felügyelő társaság nem lett előfizetője a kutatásnak, ezért például a Petőfi rádió részletes hallgatottsági adatai sem publikusak, holott ezekre a zenei stílusváltás és a Class FM frekvenciajogosultságának lejárta után sokan, hirdetők, sales house-ok, ügynökségek, versenytársak is kíváncsiak lennének. Az MTVA-rádiók mérését – ahogy több mint száz másik adóét is – elvégzi a konzorcium, nyilvánosságra azonban csak azoknak a rádióknak a hallgatottságát hozzák, amelyek előfizetnek a kutatásra, és hozzájárulnak ehhez.

Rádiós hallgatottságmérési módszertanok

Három módszer általános. Az első hasonlít a televíziós nézettségméréséhez: egy eszközt csatlakoztatnak a rádiókészülékhez, amely gyűjti és továbbítja az adatokat a kutatócéghez. A másik mód a telefonos közvélemény-kutatás (day after recall), a harmadik pedig a naplózás, amely során a felkért rádióhallgatók lejegyzik, hogy milyen rádióállomásokat hallgatnak.

 

Elhúzódó pályáztatás

Az NMHH még tavaly július elején jelentette be, hogy pályázatot készül kiírni a magyarországi rádióadók hallgatottságának mérésére. A piac szereplőit egyeztetésre és véleményezésre hívták, és már akkor közölték, hogy a kutatási adatok számukra ingyenesen lesznek elérhetők. A nyári tervek arról szóltak, hogy az első felmérés még 2016-ban elkészülhet, de ebből semmi nem valósult meg. Kérdésünkre az NMHH-nál elmondták, hogy a közönségmérést majdan végző kutatócég pályáztatása jelenleg is zajlik, az adatfelvétel módszertana viszont már eldőlt, amit a rádiós piac szereplőinek javaslatai alapján dolgoztak ki.

A módszertan kialakításakor az összes érdekelt fél szempontjait meg akarta ismerni a hatóság, ezért honlapján közzétette a módszertani ajánlást, amelyhez kapcsolódóan a piaci szereplők bármelyike küldhetett véleményt, illetve az ajánlásról személyes szakmai konzultációt is tartottak. Az NMHH egyébként a korábbi méréseket végző konzorcium tagjaitól sem zárkózott el, mint fogalmaztak, más piackutató cégek mellett a Mediameter Kft.-től is kértek ajánlatot a mérésekre, ezért nem érzik úgy, hogy „sikertelenné váltak volna a tárgyalások a hatóság és a Mediameter között”.

A 2013–2016-os időszak

A fizetős piackutatás és az ingyenes adathozzáférés közül sokan biztosan az utóbbira szavaznak, a 2013–2016 közötti időszak mérésével ugyanakkor a piac alapvetően meg volt elégedve. Turi Árpád RAME-elnök visszaemlékezése szerint a piaci szereplők az akkori mérés műszaki tartalmának kialakításakor megkötötték egymással és a kutatócégekkel a szükséges kompromisszumokat, amelyek figyelembe vették a piac ráfordításképességét, illetve a minimum elvárásokat. Említett viszont negatívumokat is a szakember:

A legtöbb kritika az eredmények bizonyos fokú hullámzása, változékonysága miatt érte a mérést, ami valószínűleg a mintaelemszámok nagyságából adódott. A mérésnek egyértelmű hiányossága volt, hogy a minta mérete nem tette lehetővé az adatok programing céljából való, műsortervezéshez történő felhasználását.

A mérést végző konzorcium képviseletében Hantosi Bálint, a Mediameter igazgatója arról beszélt, nem terveznek változtatni a módszertanon. „Az ügyfeleinkkel (médiatulajdonosok, ügynökségek, sales house-ok) közösen határoztuk meg a módszertant, ami – nem mellesleg – nem változott érdemben ahhoz a szigorú metodikához képest, amivel a konzorcium annak idején megnyerte a RAME tenderét, és elkezdhette a rádiós hallgatottságmérést még 2013 tavaszán. Amennyiben felmerül a módszertan-változtatás szükségessége, azt csak szakmai szempontok alapján, a teljes ügyfélkörünk százszázalékos támogatottságával valósítjuk meg” – mondta Hantosi Bálint.

Az átmenet

Egyik szereplőnek, sőt a teljes rádiós szektornak sem érdeke, hogy hallgatottsági adatok nélkül maradjon az átmeneti időszakban, amíg megtudjuk, ki nyer az NMHH pályázatán. Aki hallgatottsági adatot szeretne vásárolni, szerződhet a TNS–Mediameterrel, vagy választhatja az Inspira Research mérési adatait. Az egyéni beszerzéssel kapcsolatban talán az a fő probléma, hogy ebben az esetben a kapott adatok tetszőlegesen értelmezhetők és kommunikálhatók: a Class FM piacvezető pozíciójának megszűnése után a Rádió 1 és a Sláger FM is első számúnak tartja magát Budapesten, igaz, más-más szempontok alapján.

Komáromi Balázs, a Gazdasági Rádió jogutódjaként működő Trend FM főszerkesztője elmondta, hangsúlyozhatnák például, hogy őket hallgatja a legtöbb szemüveges diplomás, aki legalább két mobiltelefonnal rendelkezik, de hirdető partnereikkel való tárgyalásokkor – tematikus szakrádióként – nem a hallgatottságot helyezik előtérbe. „Jelenleg nem vásárolunk ilyen adatokat, utoljára a RAME-tól kaptuk meg őket, ahogyan mindenki más” – mondta Komáromi Balázs.

Az alapadatok egyébként biztatóak, a Class FM leállása után sincs jelentős szűkülés a rádiós piacon. Egy átlagos téli napon országosan közel 5,4 millióan, a fővárosban több mint egymillióan rádióztak – olvasható a TNS Hoffmann–Mediameter legutóbbi jelentésében.

A cikk teljes terjedelemben a Médiapiac 2017/3-4. számában jelent meg.

 

Médiapiac

Tovább szólhat az Első Pesti Egyetemi Rádió

Két adóval is ideiglenes hatósági szerződést kötött a Médiatanács.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Hatvannapos ideiglenes hatósági szerződést köt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Media Universalis Alapítvánnyal, így az Első Pesti Egyetemi Rádió augusztus 1. és szeptember 29. között továbbra is hallható lesz a kisközösségi Budapest 97,0 MHz-es frekvencián – tájékoztatta az NMHH Kommunikációs Igazgatósága az MTI-t.

A Budapest – Astoria telephelyre vonatkozó eljárásban pályázott a Media Universalis Alapítvány, erre tekintettel született a hatvannapos ideiglenes hatósági szerződés.

Szolgáltatói kérelem alapján szintén ideiglenes, 180 napra szóló hatósági szerződés megkötéséről döntött a grémium a Golden Talk Hungary Kft.-vel, amely így szeptember 1. és 2022. február 27. között a Marcali 88,0 MHz-es helyi frekvencián működhet kereskedelmi jelleggel, Rádió Plusz néven.

A szolgáltató kérelmére a Médiatanács engedélyezte, hogy a Karc FM Média Kft. szolnoki, veszprémi, békéscsabai, egri, szekszárdi, salgótarjáni, szentesi és keszthelyi jogosultságai hálózatba kapcsolódjanak a Nyíregyháza 102,6 MHz-es jogosultsággal.

Szintén a szolgáltatók kérelmére engedélyezte a tanács, hogy a Best Radio Kft. Budapest 99,5 MHz – BEST FM és a P1 Rádió Kft. Pécs 101,7 MHz – 101,7 Pécs FM jogosultságai hálózatba kapcsolódjanak, így utóbbi augusztustól már 101,7 Best FM néven sugároz.

A testület elvégezte a Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és mindkét esetben hiánypótlásra szólította fel az egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt.-t.

Véglegesítette a tanács a körzeti Budapest 105,9 MHz és a helyi Veszprém 94,6 MHz rádiós frekvencia közösségi használatát célzó, valamint egy gyöngyösi telephely kisközösségi célú pályázati felhívását.

Elfogadta a Médiatanács a Budapest 102,1 MHz körzeti, valamint a Sopron 104,6 MHz és a Komló 91,4 MHz helyi vételkörzetre szóló pályázati felhívások tervezetét közösségi jellegű használatra.

A grémium figyelmeztette a FIX televízió szolgáltatóját, miután március közepén a Bóta café egyik adásában a műsort támogató, kávét forgalmazó cég termékeinek megvásárlására ösztönözte a nézőket, ami jogszabályellenes, emellett a műsorszám végén nem tüntette fel a termékmegjelenítésről szóló tájékoztatást sem.

A cseh társhatóság, az RRTV a Médiatanács által továbbított bejelentés alapján indított eljárásában megállapította a kiskorúakat védő cseh jogszabályok megsértését az AMC csatorna szolgáltatójánál. A cseh joghatóság alá tartozó, de Magyarországon sugárzó televízió júniusban A szem című filmet 19 órakor adta le a 22 óra és 6 óra közötti idősáv helyett, így veszélyeztette a gyermekek szellemi fejlődését, nyugtalanságot, félelmet, tartós szorongást okozhattak a film egyes részei.

Tovább olvasom

Médiapiac

Halló, itt Tokió! – Olimpiai műsorfolyam a Kossuth Rádióban

Élő tokiói helyszíni kapcsolás és sportos témák minden nap az ötkarikás játékok ideje alatt a Kossuth Rádióban, július 24-től két héten keresztül, hajnaltól délutánig.

Közzétéve:

Pixabay

Július 24-től az ötkarikás játékok ideje alatt minden nap hajnal 3 és 6 óra, valamint reggel 9 és délután 16 óra között jelentkezik a Kossuth Rádió Halló, itt Tokió! című műsora, amely egy több órás műsorfolyam lesz az olimpia ideje alatt.

„Ez idő alatt a Kossuth Rádió helyszínen tartózkodó négy kommentátora közvetíti majd a hallgatóknak az olimpiai eseményeket, főként a magyar vonatkozásúakat. Rugalmasan kezeljük a műsoridőt, hiszen változó hosszúságú lehet egy-egy kapcsolás, nem mindegy ugyanis, hogy egy hosszabb kézilabdamérkőzés, vagy egy rövidebb úszószám zajlik majd a helyszínen. Számítani lehet körkapcsolásokra is, kommentátoraink ugyanis más-más sportprogramra várják a Kossuth Rádió hallgatóit” – mondta Siklósi Beatrix csatornaigazgató.

A rádió magazinműsorai is igazodnak e jelentős eseményhez, tematikájukban a sport, az egészséges életmód, az olimpiák története, magyar vonatkozású sikerek is szerepelnek, de a rendező ország kultúrájához tartozó érdekességekről, történelméről, gasztronómiájáról is hallhatnak a Kossuth Rádióban.

A játék sem marad el, minden nap valamilyen olimpiai témájú kérdés hangzik el a műsorfolyamban, a leggyorsabb helyest választ adó hallgató pedig ajándékot kap.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

A nyár legizgalmasabb fesztiváljairól tudósít a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV

Villáminterjúk, kulisszatitkok és élő pillanatok várják az M2 Petőfi TV és Petőfi Rádió közönségét az elkövetkezendő hetekben.

Közzétéve:

Pixabay

A csatornák a megszokott napi műsorterv mellett élőben jelentkeznek be a legszínesebb hazai fesztiválokról. A főpróba már megvolt: július 8. és 10. között a Bánkitó Fesztiválról adtak hangulatjelentést a nézőknek, a folytatás pedig még több izgalmas pillanatot ígér. A héten a Campus Fesztiválon, július 23. és 31. között a Művészetek Völgyében, július 29-én a Paloznaki Jazzpikniken, augusztus 25. és 28. között a Szegedi Ifjúsági Napokon, augusztus 18. és 21., valamint augusztus 25. és 28. között a 10 Nap Strandon lesz jelen az M2 Petőfi TV csapata.

A Petőfi Rádió ezek közül két helyszínen, a kapolcsi Művészetek Völgyében, valamint a balatonvilágosi 10 Nap Strand rendezvényen vesz részt – mondta el a Duna Televízió NYÁR 21 című műsorának vendégeként Béli Ádám, a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója. Hozzátette, hogy együttműködnek a Hangfoglaló Programmal, amely felhívja a figyelmüket a fiatal tehetségekre.

A fesztiválokon egyfelől keressük a jövő előadóit és kapcsolódási pontot építünk ki velük a közmédiához. Szerettünk volna minél több helyre eljutni, miközben a tartalomszolgáltatásra helyezzük a hangsúlyt. A másik fontos célunk, hogy a közönség megismerje a saját arcainkat is, kiváltképp fontos ez a rádiós részről, hiszen ők a legtöbbször csak a hangjukkal szerepelnek. Majoros Rita és Bekker Dávid műsorvezetőinkkel találkozhatnak majd személyesen a fesztiválok látogatói

– tette hozzá Béli Ádám.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom