Kövess minket!

Médiapiac

Pünkösdi zarándoklat a közmédia csatornáival

A közmédia gazdag pünkösdi filmkínálattal készül május 21-24. között.

MTI/Veres Nándor

A Duna Televízión a pünkösdi időszakban a nézők szeme elé tárul egy bakancslistásnak nevezhető úti cél, a legendák és mítoszok övezte Erdély csodálatos világa. A csatorna május 21-24. között kora délutánonként az Erdély – Ég és föld között című négyrészes ismeretterjesztő filmet vetíti, amely a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült.

Az utazás Európa legnagyobb aranylelőhelyétől egészen az eget karcoló bércekig tart, miközben számtalan lélegzetelállító táj ismerhető meg. A megállók közt olyan helyszínek szerepelnek, mint a kultikus, szakrális Csíksomlyó, Háromszék, nagy mesemondónk, Benedek Elek szülőföldje, és a funtineli boszorkány erdeje.

Május 22-én 10.25-től az Erdélyi történetekben a Székely Madonna – A Napba öltözött asszony látható. A dokumentumfilm nézői látogatást tehetnek Csíksomlyón, a ferences kegyhelyen és megcsodálhatják a Székelyföld szimbólumává vált kéttornyú templom legféltettebb, legszebb és legértékesebb kincsét: a Csodatevő Madonna világhírű kegyszobrot.

A televíziónézők május 22-én 21.45-kor és május 23-án 21.15-kor a Szent Ferenc című kétrészes tévéfilmet láthatják, amelyben minden idők egyik legnépszerűbb szentje lemond minden vagyonáról, és életét a szenvedő szegényeknek, betegeknek, elhagyatottaknak szenteli. Követői száma egyre nő, majd pápai áldással szerzetesrendet alapít.

A Duna World május 24-én 14.55-től Jókai Mór csodálatos regényének filmes adaptációját, Az aranyembert vetíti.

Az M5 „Könyörögj érettünk!” című műsora Erdély legelszántabb zarándokait mutatja be.

A román hatalom 1949-től betiltotta a csíksomlyói búcsút, ám őket nem lehetett eltántorítani. A Magyar Televízió Szegedi Stúdiójának stábja részese volt annak, amikor hosszú évtizedek után ismét szabadon ünnepelhettek a zarándokok Csíksomlyón.

A felvételek május 22-én 15.15-től láthatók.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére a közmédia csatornája május 24-én 20.00-tól Az utolsó hegycsúcs című filmet tűzte műsorára. A dokumentumfilm Pablo Domínguez történetét dolgozza fel. A 42 éves katolikus pap kirándulni ment és már nem tért vissza, a hegyimentők holtan találták meg a Moncayón. Halálát követően az elbeszélők olyan a jelent meghatározó kérdésekre adnak választ, mint: Mi a boldogság? Van-e teljes élet? A spanyolos lendületű filmben őszinte, reménykeltő vallomások hangoznak el megragadó képek és zene kíséretében.

Ezután egy izgalmas krimi, a Titkok és vallomások következik 21.30-tól.

Az M2 gyerekcsatornán május 24-én 15.20-kor a képernyős szuperhős kutya, Volt gondoskodik a derűs időtöltésről.

Az M2 Petőfi TV-n május 23-án 21.10-kor Móricz Zsigmond művének, az Égi madárnak a filmes adaptációja lesz megtekinthető. Tenki Réka, Csányi Sándor és Gáspár Sándor szerelmi háromszögével garantált a kikapcsolódás.

Május 24-én 20.10-től A doktor című regényen alapuló film lesz műsoron.

Borítókép: A labarumot viszik a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregből a csíksomlyói kegytemplomba, a csíksomlyói búcsú szentmiséjére 2020. május 30-án

Médiapiac

Öngólokat lő a baloldali sajtó a Pegasus-ügyben

Ismét kiderült az úgynevezett Pegasus-ügy kapcsán, hogy a baloldali sajtó azt sem tudja miről ír vagy beszél.

Közzétéve:

A borítóképen Kálmán Olga. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Előbb a 444.hu nevezte Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert „az elhárítás vezetőjének” – miközben az Pintér Sándor –, majd nem sokkal később a baloldal saját maga akadályozta meg egy országgyűlési tényfeltáró bizottság felállításának lehetőségét, mivel Kálmán Olga DK-s politikus feljelentést tett, és olyan ügyben amelyben nyomozás folyik, nem lehet létrehozni tényfeltáró bizottságot.

Pintér Sándor belügyminisztert kérdezte az RTL Klub riportere arról, hogy Magyarország vásárolt-e az izraeli kémszoftverből. A miniszter válasza pontos és tényszerű volt – emlékeztetett az Origo.

Azt mondta a riporternek, hogy akár mindketten bajba kerülhetnek, ha érdemben válaszolna, ugyanis ez az információ államtitok, amit ha a miniszter megsért, akkor a riporter felbujtó lehet. Az ellenzéki sajtó Dobrev Klárát idézve azonnal hisztérikus hazudozásba kezdett, azt írva: „a miniszter megfenyegette az újságírót”. 

Pedig mindössze annyi történt, hogy Pintér Sándor figyelmeztette a riportert a hatályos törvényekre. A hazai jogszabályok ugyanis a titkos információgyűjtés eszközeit és módszereit kiemelt védelemben részesítik.

Az arra jogosult szervek által használt titkos információgyűjtő eszközök és módszerek összessége, azok műszaki-technikai adatai a 2009. évi CLV. törvény szerinti minősített adatnak tekinthető.

A Büntető Törvénykönyv (Btk. 265.§ (1) bekezdés b pont) szerint aki minősített adatot jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé tesz minősített adattal visszaélés bűncselekményét követi el, és akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A Btk. szerint a felbujtó az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír. A felbujtó esetében is az elkövetőre irányadó büntetési tételt kell alkalmazni. Egyébként a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény is leszögezi, hogy a sajtószabadság gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást.

Mindebből az következik, hogy a belügyminiszter válasza világos és tényszerű volt, semmilyen fenyegetést nem tartalmazott.

Mint ismert, a baloldali sajtó az úgynevezett Pegasus-ügy kapcsán azzal vádolta meg a kormányt, hogy törvénytelenül hallgatott le ellenzéki és kormánypárti politikusokat és újságírókat.

Az állításokat még közvetett bizonyítékokkal sem sikerült alátámasztaniuk, az ügyben eddig született tényszerű cikkekben több a kérdés, mint a válasz. Ennek ellenére a baloldal a megalapozatlan állításokra lényegében egy lejáratókampányt konstruált – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Két éve befejezték a tévésorozatot, de nem tudott róla senki

Jövőre, a 25. évaddal véget ér az Arthur című rajzfilmsorozat, amelynek a gyártása egyébként már két évvel ezelőtt leállt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az Arthur című, itthon is látott rajzfilmsorozat alkotója, Kathy Waugh mintegy véletlenül árulta el egy friss interjúban, hogy a szérián már régóta nem dolgoznak, a stáb már két éve megtartotta a gyártást lezáró partit.

A sorozat ezzel együtt még képernyőn van, a PBS várhatóan 2022 telére jut el az utolsó epizódig – derült ki Jason Szwimmer podcastjában, a Finding DW-ban.

Az Arthur nevű földimalacról szóló történeteket Waugh 1996-ban kezdte el gyártani Marc Brown könyvei alapján: a sorozat így a 25. évaddal ér majd véget, ami rekordnak is számít az amerikai televíziózásban, hiszen a gyerekeknek szóló rajzfilmsorozatok közül korábban egyik sem futott még ilyen sokáig – számolt be róla az Origo.

Tovább olvasom

Médiapiac

Remek nézettséggel tért vissza a Szerencsekerék a TV2-re

A legendás vetélkedő július 19-én tért vissza a TV2 képernyőjére megújult formában, Kasza Tibi műsorvezetésével.

Közzétéve:

TV2

Az első heti nézettségi adatok alapján elmondható, hogy a Szerencsekerék az első öt adással átlagosan a legnézettebb műsor volt a saját idősávjában mindhárom kiemelt korcsoportban (A18-59, 4+ és 18-49) – közölte a csatorna PR osztálya.

A kereskedelmileg fontos 18-59 évesek körében az első öt adás átlagosan 14,9%-os közönségarányt ért el, a teljes lakosság körében 16,2 százalékot, a 18-49 év közöttiek esetében pedig 15,4 százalékot. A Szerencsekerék idősávjában az RTL Klub volt a második legnézettebb csatorna a vizsgált korcsoportokban (A18-59: 12,7%; A4+: 12,4%; A18-49: 13,5%).

Érdekesség, hogy a fiatalabb nézők is nagy arányban kapcsoltak a műsorra, annak ellenére, hogy a Szerencsekerék 2001-ben, 20 éve volt utoljára a TV2 képernyőjén. Vagyis nem csak a nosztalgia játszott szerepet a választásban, hiszen a 13-17 év közötti nézők életkorukból adódóan nem emlékezhetnek a régi TV2-es adásokra, mégis 19,4%-os átlag közönségarányt ért el a Szerencsekerék ebben a nézői szegmensben.

A teljes lakosság körében a legnézettebb adás a hétfői volt, 677 ezres átlagos nézőszámmal (AMR).

2021 júliusa részben a sporteseményekről szól, a Labdarúgó-Európa-bajnokság a hónap elején és a pénteken elstartolt Olimpia kiugró nézettségi adatokat produkál. Emellett azonban fontos megjegyezni, hogy havi átlagban a TV2 a legnézettebb csatorna mindhárom kiemelt korcsoportban és a TV2 Csoport is tartja piacvezető pozícióját júliusban.

A csatornák rangsora átlag közönségarány alapján, teljes napra vetítve a 18-59 évesek körében: TV2: 7,4%, RTL Klub: 7,1%, M4 Sport 5,2% (vizsgált időszak: 2021. július 1-25.) A csatornacsaládok versenye ebben az összehasonlításban: TV2 Csoport: 21,6%, RTL Magyarország: 18,5%, MTVA 9,9%.

Borítókép: Sydney van den Bosch és Kasza Tibor

Tovább olvasom