Kövess minket!

Médiapiac

Portik Tamás korábbi újságíró barátnője lett a Momentum jelöltje

A hiteltelenné vált riporternő most az ellenzéki politikai színtéren próbálja meg népszerűsíteni magát.

Borítókép: A Momentum Harcra Magyar! Tüntetés a jövõnkért! címmel szervezett tüntetésének résztvevõi gyülekeznek a belvárosi Szabadság téren 2018. május 1-jén. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kármán Irént, az egykori újságíró-dokumentumfilmest indítja a Momentum Mozgalom az ellenzéki előválasztáson a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 1-es választókerületben – jelentette be Fekete-Győr András, a Momentum-elnöke Facebookon. Kármán úgy kommentálta jelölését, hogy tudja: támadni fogják a múltja miatt. Érdemes hozzátenni: a jelölt jócskán hagyott támadási felületet.

Természetvédelemből jeles

Kármán Irén Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Tiszaföldváron született és ott is nőtt fel. Ezt sosem tagadta, de az utóbbi évtizedekben forrásaink szerint már budapesti, lipótvárosi lokálpatriótának mondja magát. Talán ezért változtatta meg vezetéknevét is, s lett Jobbágy Irénből Kármán, első férje után, akinek nevét megtartotta válásuk után is. A 2000-es évekbeli botrányai után ugyan egy ideig visszaköltözött a vidéki családi házba, de közösségi oldalainak bejegyzései szerint egyértelműen Budapesten él. A közelmúltban önkéntes környezet- és természetvédő munkájára összpontosított, érdemi munkáját ebben el kell ismerni.

Jelenlegi, politikai karrierjének helyszínét azzal magyarázza, Szolnokon kapta azokat a meghatározó kulturális élményeket, amelyek a mai napig alapokat adtak számára.

Összeesküvés-elmélet

Az egykori újságíró a 2000-es években dokumentumfilmet forgatott és könyvet is írt az olajmaffiáról, a könyvben foglalt állításokat pedig sokan tartják feltételezésnek, összeesküvés-elméletnek. 2007 júniusában azt állította, könyve és az ahhoz végzett kutakodás miatt ismeretlenek elrabolták: Pesterzsébetről a Duna partra vitték autóval, ott összekötözték végtagjait, majd bántalmazták. A Lágymányosi-híd mellett találtak rá, kórházba került – inkább a sokkhatás, mint sérülései miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság először életveszélyt okozó testi sértés miatt indított nyomozást, és ötmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki az ügyben, az ügyet később átvette a Nemzeti Nyomozó Iroda. Két hónapos felderítést követően a rendőrség visszavonta a nyomravezetői díjat, a vizsgálat során pedig megállapították: elrablása nem történhetett úgy, ahogy Kármán állítja.

Idézve a rendőrség akkori sajtótájékoztatóján elhangzottakból: „A sértett megtámadása, bántalmazása és elrablása ott, akkor és úgy nem történhetett meg, ahogy azt Kármán Irén a rendőrségi vallomásában állította.”

A rendőrök semmilyen olyan bizonyítékot nem találtak, ami az emberrablásra utalt volna. A cselekmény állítólagos időpontjában az emberrablás helyszínén a környék biztonsági kameráinak felvétele szerint egyetlen jármű sem közlekedett. Ugyanez érvényes arra a helyszínre is, ahol megtalálták. Sérülései sem utaltak egy brutális bántalmazásra, ráadásul az összekötözés meséje is sántított. A szakértők erről azt állapították meg, a sértettet csak lazán béklyózták meg állítólagos elrablói, ami egyrészt nem életszerű, másrészt a nyomok inkább arra utaltak, amikor valaki saját magát kötözi meg.

A bizonyítás közben az orvosszakértők megállapították, a sértetten talált hasi sérülések nem az általa elmondott elrablás időpontjában, hanem pár nappal korábban keleteztek, ezt a Népszabadság 2007. december 12-ei számában megjelentek szerint Kármán maga is elismerte.

Összeveszett a Papával

Kármán Irén az olajmaffiáról szóló könyvét Sándor Istvánnal, a rendőri berkekben Papa becenevű főnyomozóval kezdte írni. A nyugdíjas rendőr alezredes a Központi Bűnüldözési Igazgatóság egykori munkatársaként azt állította, rálátott a szervezett bűnözés és a politika kapcsolatára. Ezzel párhuzamosan viszont azt sem titkolta, a szerinte olajügyekbe keveredett politikusok érintettségét bizonyítani nem tudja, de olajos körökben „ezt meg azt lehet hallani” az illetőkről. A riporter emiatt szerzőtársával is összeveszett, a korábban istenített, hiteles forrásként megnevezett volt rendőrtisztről a kitalált emberrablás után azt mondta: közös könyvük megírása óta nincs kapcsolata a férfival, és szerinte Sándor István csak a médiaszereplés kedvéért nyilatkozik mindenkinek. Kármán szerint az olajos ügyeknek legtöbbet a volt rendőrhöz hasonló, hiteltelenné vált tanúk ártottak, így ő Sándor István nyilatkozataival már nem tud azonosulni. A volt rendőr erre válaszul szintén a Népszabadságnak nyilatkozott: elváltak útjaik Kármánnal, mert „Irén rossz tanácsadókra kezdett hallgatni”.

Sándor István itt már egyértelműen utalt arra, a riporternő intim kapcsolatot létesíthetett az akkori legismertebb magyar bűnözővel, a cégével az olajszőkítésben is részt vevő Portik Tamással. Erről maga Kármán Irén is nyilatkozott 2007-ben az Indexnek, ahogy ő mondta, „gyengéd szálak fűzték” Portik Tamáshoz. Öt év elteltével már másképp látta a dolgokat a magát tényfeltáró újságírónak tartó Kármán. 

2012-ben a Heti Válaszban már arról beszél, nem volt intimitás közte és Portik Tamás között, de előfordult, hogy utóbbi elvitte magával az éjszakai élet meghatározó alakjai közé. Ekkorra már nyilvánvaló volt a közvélemény számára is, hogy Portik több gyilkosságban is érintett. A korábbi Energolos vezetőt a riporternő nyilatkozata előtt fogták el. Kármán ekkor már inkább csak úgy nyilatkozott: csupán bizalmi kapcsolata volt Portikkal. – A közelébe akartam menni, a gyengéd szál pedig azt jelentette, hogy próbáltuk egymást szelíd eszközökkel megnyugtatni a szándékainkat illetően – mondta.

Kétes barátok

Portik ellen jelenleg is több büntetőeljárás folyik emberölés miatt elrendelt ügyekben. A vádhatóság szerint Fenyő János megöletésében főszerepet játszhatott. Ugyanakkor Prisztás József 1996-os meggyilkoltatása miatt 15 év fegyházat, Boros Tamás Aranykéz utcai felrobbantása miatt 13 évet kapott jogerősen. Lakatos Csaba lelövetése miatt jelenleg is vádlott, illetve gyanúsított egy volt bűnözőtársa megöletésében. Kármán ennek az embernek a szavaira alapozott.

Csakúgy, mint egy másik, szintén összeesküvés-elméleteken alapuló műve, amelyet Labancz Ferenc volt nyomozóval közösen írt az első magyarországi szervezett bűnözés elleni egységről. Kármán itt is megtalálta a „megfelelő” embert. Az egykori nyomozótól életvitele, fegyelmi ügyei miatt vált meg a rendőrség. Rendőri fizetéséhez, családja anyagi hátteréhez képest fényűző módon élt, mivel feketén olyan bárokban vállalt portási munkákat, amelyeket a maffia üzemeltetett. Szoros barátságban volt Tasnádi Péterrel is. Amikor szorult a hurok, az egykori nyomozó tízmilliós luxusterepjáróját is felrobbantotta, hogy elterelje magáról a gyanút, ám ez nem sikerült. Labanczot zsarolás, önbíráskodás, befolyással üzérkedés miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Egy rendőrségről, rendőri egységről szóló tényfeltáró riporthoz nincs is jobb hírforrás, mint egy ilyen pályafutással bíró volt nyomozó, akit legutóbbi jogsértése miatt 2014-ben a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége fogott el – emlékeztetett a Magyar Nemzet.

A Momentum politikusává lett Kármán legutóbbi nyilatkozata öt évvel ezelőtt hangzott el Portik kapcsán. A Blikk szerint a riporternő azt mondta, ha alvilági barátja, Portik Tamás fiatalkorában prostituáltként kezdte volna őt futtatni, akkor nagyon sokra vihették volna ketten együtt. Talán még politikusok is lehettek volna, közös plakáton.

Médiapiac

Médiaszolgáltatókat büntetett, figyelmeztetett a médiatanács

Jogsértések miatt figyelmeztette a Hír TV és az FM 103.9 – A ROCK rádió szolgáltatóit a médiatanács, a Kossuth rádió médiaszolgáltatóját pedig bírsággal sújtotta – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága.

Közzétéve:

Pixabay

Közleményükben azt írták: a Kéklótusz apáca kalandjai című tibeti népmesét kora este, gyerekeknek szóló felvezetéssel, 12 éven aluliak számára nem ajánlott minősítéssel sugározta a Kossuth rádió április 8-án. A médiatanács vizsgálata megállapította: a történet “annyi halált és erőszakot tartalmazott”, hogy az káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére, ezért a médiaszolgáltatónak a műsorszámot 16 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába kellett volna sorolnia és 21 óra után sugároznia. Az eset a kiskorúak kiemelt védelmére tekintettel súlyos jogsértésnek minősül – írták.

A médiatanács 200 ezer forintos bírságot rótt ki a közrádió médiaszolgáltatójára, amelyet az ismételt jogsértés miatt a vezető tisztségviselőnek szóló 50 ezer forintos bírsággal egészített ki – ismertették.

Márciusban és áprilisban 91 alkalommal tett közzé a Hír TV társadalmi célú reklámot a megrendelő megnevezése nélkül, megsértve ezzel a médiatörvény vonatkozó bekezdését – állapította meg a hatóság.

Azt írták: a Választás 2022 című társadalmi célú reklámok részvételre buzdítottak az országgyűlési választásokon, azaz állampolgári jogok gyakorlására hívták fel a figyelmet, a fogyasztói érdek tehát nem sérült súlyosan azzal, hogy a közleményben nem nevesítették annak megrendelőjét, ezért a médiatanács csak figyelmeztetésben részesítette a televízió szolgáltatóját.

Az FM 103.9 – A ROCK budapesti kereskedelmi rádió szolgáltatója a vizsgált hét napból ötben megsértette a reggel 6 és 9 óra közötti, valamint a délután fél 5 és fél 8 közötti idősávokra, napi négy-négy alkalommal budapesti közlekedési hírek sugárzására vállalt kötelezettségeit – állapította meg a médiatanács hatósági ellenőrzése során. A jogsértés csekély súlya miatt a testület nem szabott ki bírságot, hanem figyelmeztetésben részesítette a rádió médiaszolgáltatóját.
A hatóság közleményében arról is beszámolt, hogy lezárták a Mezőtúr telephelyre meghirdetett kisközösségi rádiós pályázatát, amelynek nyertese az egyedüliként pályázó Actor Média Kft. lett, valamint elfogadták a Barcs 102,7 MHz frekvenciára, kereskedelmi rádiószolgáltatásra kiírt pályázat tervezetét.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Egy évtizedig írt fikciót az unatkozó háziasszony a Wikipédiára

Milliónyi szóra rúgott a munkássága, kitalált középkori történelemben utazott.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Komoly botrány tört ki a Wikipédia háza táján, miután egy furcsaságokra panaszkodó bejelentés miatt indult vizsgálat során kiderült, hogy a közösségi enciklopédia kínai nyelvű kiadásában valaki tizenkét éven keresztül kitalált sztorikkal tette színesebbé a középkori történelmet.

A legalább négy szerkesztésre regisztrált profiljának egyike után „Zhemao” néven ismertté vált kínai nő 2010-ben kezdett történeteket fabrikálni, bő egy évtized alatt 206 hamis információkat tartalmazó szócikket írt és több száz másikat módosított, több milliónyi szóra rúgott a munkássága. Elsőként a Csing-dinasztia egyik hírhedt tagjának életét tette még színesebbé, majd 2012-től kezdve javarészt az orosz történelmet turbózta fel a fantáziájából kipattant történetekkel, két korai szláv törzs véres háborúját kiindulópontként használva.

A fantasy kategóriás tartalmainak és kínai fiókjainak törlését követően Zhemao bocsánatkérő levelet tett közzé az angol nyelvű Wikipedián, állítása szerint nagyon érdekli a történelem, és bánja a tetteit. Amint azt az Origo.hu írja, agáról is hazudott korábban, nem egy Oroszországban dolgozó kínai diplomata orosz történelemre szakosodott lánya, hanem főállású háziasszony, középfokú végzettséggel.

A jelenlegi tudásából nem tud megélni, de szeretne valamiféle … való nonszenszírás helyett tisztességes munkával töltse ki a szabadidejét.

Tovább olvasom

Médiapiac

A HírTV-hez igazol Jeszenszky Zsolt

A HírTV-n folytatódik a nagy sikerű Politikai hobbista című műsor Jeszenszky Zsolt vezetésével. A július 10-én, vasárnap este 20.10-kor debütáló hírshow-ban a szereplők kendőzetlen őszinteséggel, gyakran fanyar humorral tárgyalják ki a legfontosabb hazai és nagyvilági híreket, aktualitásokat.

Közzétéve:

Fotó: HírTV

A szókimondó stílusáról ismert véleményvezér, Jeszenszky Zsolt személyisége és csapata a garancia, hogy a műsor egyszerre lesz komoly és vicces, valamint minden, az adásban felmerülő téma nyíltan és merész tálalásban kerül majd terítékre. Az Antall-kormány egykori külügyminiszterének fia, aki 25 évet töltött a zeneiparban, önmagát többek között gasztromániákusként és Jézus-rajongóként is jellemzi, mára a jobboldal egyik legismertebb megmondóemberévé vált – írta a csatorna internetes oldala.

Zsolt megnyilvánulásait a legnagyobb közösségi portálon közel ötvenötezer ember követi és a közéleti konferenciák, események gyakori szereplője és felszólalója. 

A Politikai hobbista műsorral az alkotók célja az, hogy a közéleti kérdéseket a hír merev műfajától picit eltérően emészthetőbb, közérthetőbb, könnyedebb formában közvetítsék a nézőknek több nézőpontból is megvilágítva.

Jeszenszky Zsolt a műsor kapcsán elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy a kis csapatommal együtt ezentúl a HírTV nagyobb csapatát erősíthetem. És itt, ezennel meg is ígérem: minden káromkodásért megcsinálok majd öt fekvőtámaszt.”

Nagyon örülünk Zsolt csatlakozásának, hogy a műsorát a HírTV-n folytatja. Érkezésével hiszünk abban, hogy televíziónk eddig is széles skálán mozgó, informatív tartalmai még további bővülnek. A heti rendszerességgel jelentkező műsor nézői nem csak informálódni, hanem szórakozni is tudnak majd – nyilatkozta Gajdics Ottó, a HírTV tartalmi igazgatója.

 A Politikai hobbista július 10-én, vasárnap 20.10-kor debütál a HírTV-n és azt követően minden vasárnap ugyanebben az időpontban lesz látható. 

Tovább olvasom