Kövess minket!

Médiapiac

Picit kevesebbet tévéztünk

Aggódniuk persze nem kell a tévépiaci szereplőknek: így is átlagosan 4 óra 57 percig ültünk a képernyő előtt 2012 negyedik negyedévében.

A 4 évnél idősebbek átlagosan napi 4 óra 57 percet tévéztek 2012 negyedik negyedévében – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból. Ez 3 perccel kevesebb, mint az egy évvel korábbi érték. Szintén csökkenés látható a gyerekek (4-17 évesek) körében: ők 3 óra 14 percet tévéztek, ami 12 perccel marad el az egy évvel korábbi értéktől. A 18-49 évesek átlagosan 4 óra 11 percet – éves összehasonlításban 2 perccel kevesebbet – ültek a képernyő előtt. Egyedül az 50 évnél idősebbek körében nem történt változás: ők pontosan annyit – 6 óra 29 percet – tévéztek, mint egy évvel korábban.

A viszgált időszakban az országos kereskedelmi csatornák, azaz az RTL Klub és a TV2 együttes közönségaránya a teljes népességen belül 34,7 százalék volt, míg az általános szórakoztató csatornák 15,5 százalékot tudhattak magukénak. Ha a 2012 negyedik negyedévi értéket az egy évvel korábbihoz hasonlítjuk, akkor az országos kereskedelmi tévék esetében 2 százalékpontos csökkenést, az általános szórakoztató csatornáknál pedig ugyanilyen mértékű növekedést látunk.

A közszolgálati csatornák részesedése a nézett időből 13,4 százalék volt, azaz gyakorlatilag ugyanannyi, mint egy évvel korábban (13,5%). Eközben a filmcsatornáké 8,2%, az ismeretterjesztő csatornáké 4,8%, a gyerekcsatornáké 4.7%, a hírcsatornáké 4,3%, a zenecsatornáké és a sportcsatornáké egyaránt 2,3%, az életmódcsatornáké pedig 1,8% volt 2012 negyedik negyedévében.

A sugárzási időből és műsorfogyasztásból való részesedés aránya az egyes műsortípusok esetében eltérő. A mozifilm műsoridőből való részesedése csupán 10,2% volt a vizsgált időszakban, míg a műsorfogyasztásnak a 18,6 százalékát tette ki ez a műsortípus. Emellett műsorfogyasztás aránya magasabb volt a sugárzás arányánál az információs műsorok, a hírműsorok és a nem zenei szórakoztató műsorok esetében.

Ellenkező irányú eltérés tapasztalható a művelődéssel, tudománnyal, kultúrával kapcsolatos műsortípus esetében: míg a műsoridőnek 13,2 százalékát, addig a fogyasztásnak csak 3,6 százalékát tették ki az ide tartozó műsorok. A műsoridőből való részesedésnél alacsonyabb volt a fogyasztásból való részesedése a sportműsoroknak, valamint a reklámokat, műsorajánlókat is tartalmazó egyéb műsortípusnak. A műsorok iránti kereslet és kínálat nem tért el jelentősen a nem zenés fikció, a zenei és a vallási műsortípusok esetében.

A napi fogyasztási cikkeket hirdető cégek negyedik negyedéves listaáras reklámköltése alapján felállított rangsort a Procter&Gamble vezeti közel 8,1 milliárd forinttal. A második helyen a Reckitt Benckiser áll 7,3 milliárd, a harmadikon pedig a L’Oreal 5,2 milliárd forinttal. A toplista első három helyezettjére egyaránt jellemző, hogy az előző év ugyanezen időszakához képest magasabb volt a reklámköltése 2012 negyedik negyedévében. A GRP szerinti rangsort is a Procter&Gamble vezeti, a második a L’Oreal, a harmadik helyen pedig a Spar Magyarország áll.

 

Grafikonok, ábrák alább a kapcsolt dokumentumban!

Médiapiac

Gyermeknapi meglepetésekkel készül a legkisebbeknek a közmédia

A Kossuth Rádió Mesehéttel, míg az M2 Gyerekcsatorna zenés produkciókkal szórakoztatja őket.

Közzétéve:

Pixabay

Rendhagyó mesedélutánokkal lepi meg a legkisebbeket a Kossuth Rádió: május 23-tól egy teljes Mesehét indul, amelyben

minden nap 20:12-től a közmédia egy-egy műsorvezetője, munkatársa olvas mesét a legkisebb hallgatóknak.

A magyar népmesék és a Grimm testvérek klasszikusai mellett néhány kortárs hazai meseíró története is várja a gyerekeket, többek között olyan közkedvelt képernyősöktől, mint Fábry SándorNovodomszky Éva, a Duna Család-barát háziasszonya, Radványi Dorottya, a Duna Almárium háziasszonya vagy Bősze Ádám, a Bartók Rádió műsorvezetője – közölte az MTVA.

Az M2 Gyerekcsatorna május utolsó vasárnapján, gyermeknapon szintén meglepetéssel készül a lurkóknak. Olyan zenekarok énekelnek a gyerekeknek, mint a Kaláka együttes, a Rutkai Bori BandaKovácsovics Fruzsi és zenekara vagy az Apacuka zenekar. A műsorfolyamban egész nap a zenekarok legnépszerűbb gyerekdalait hallhatják majd a kis nézők, így kíván nekik boldog gyermeknapot a csatorna.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Csehországban újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti honlapok

Csehországban szerdától újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti információs honlapok, amelyeket az Ukrajna elleni orosz katonai hadművelet megindítása után, február 25-én kapcsolt ki a CZ.NIC internetes szövetség.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Ezek a honlapok már nem jelentenek veszélyt a társadalomra – jelentette ki Vilém Sládek a szövetség szóvivője kedden Prágában.

A CZ.NIC internetes szövetség nyolc információs honlapot blokkolt le, míg a mobilszolgáltatók további hatot. “Az intézkedés legfőbb célja az volt, hogy az orosz agresszió kezdetén korlátozza a hamis és félrevezető információk terjesztését az online térben. Ezek az információs honlapok igyekeztek relativizálni, megindokolni vagy egyenesen támogatni az agressziót” – magyarázta a korábbi döntés hátterét a szóvivő.

A három hónapos működési tilalom után várható, hogy ezeknek a honlapoknak a látogatottsága jelentősen lecsökken – jegyezte meg.

A CZ.NIC szabályzata szerint a társadalomra veszélyt jelentő honlapok kikapcsolása legfeljebb három hónapra engedélyezett, azt követően ilyen lépést csak a bíróságok, a rendőrség vagy más kompetens állami szerv kérhet. A szövetséghez azonban ilyen kérés nem érkezett, ezért szerdán újraindítja a honlapokat – mutatott rá Vilém Sládek.

A szövetség és a mobilszolgáltatók februári döntése az oroszpárti honlapok három hónapos kikapcsolására éles kritikát kapott a jobboldali cseh sajtóban. A politikai elemzők szerint a “hivatalossal” ellentétes vélemények elhallgattatása ellenkezik az alkotmánnyal és a szólásszabadsággal, s az egykori kommunista tájékoztatási rendszerre emlékeztetett, amely tiltotta a neki nem tetsző vélemények nyilvános terjesztését.

Tovább olvasom

Médiapiac

Nézettségi rekordot döntött a Csináljuk a fesztivált! döntője

A közmédia legnézettebb szórakoztató műsora lett a Duna zenés show-ja, amelynek nézettségét a Dunán az elmúlt 2,5 évben csak a Forma-1 és a tűzijáték közvetítése előzte meg. A produkció szombati döntőjét az 50 év feletti korosztály mellett sok fiatal választotta szombat este.

Közzétéve:

MTI/Máthé Zoltán

A Nielsen Közönségmérés adatai alapján csaknem félmillió embert ültetett a képernyő elé a Csináljuk a fesztivált! döntője­, amelyben eldőlt, ebben az évadban melyik magyar dal lett az évszázad slágere.

A Duna showműsorának 10 adása közül – 6 elődöntő, 3 középdöntő és a finálé – a legnézettebb, 462 532 nézővel az utolsó forduló volt. Ezzel az eredménnyel a Duna legnézettebb produkciója idén a Csináljuk a fesztivált! záróadása volt,

valamint a szórakoztató programok kategóriájában – a sportközvetítéseken kívül – a közmédia legnézettebb műsora egyben. 2020-tól a saját gyártású produkciók közül a legkiemelkedőbb eredményt érte el a showműsor, a Duna csatornán csak a Forma-1 Magyar Nagydíjának közvetítését és az augusztus 20-i tűzijátékot nézték többen.

A teljes hazai televíziós portfóliót nézve szombaton a Duna a második legnézettebb csatorna volt, teljes napon és főműsoridőben is a teljes népesség körében. A nézettségi rekordot koronázza, hogy a fiatalok is csatlakoztak a nézőközönséghez; a showműsor megszólította az 50 év alattiakat, így korosztályuk aránya jelentősen nőtt a Duna átlagos közönségéhez viszonyítva.

Borítókép: Fodor Imre és Rókusfalvy Lili, műsorvezetők, valamint Balázs Andrea, zsűritag, a győztes Peter Sramek, illetve Boros Csaba, Nagy Bogi, Korda György és Balázs Klári, zsűritagok a Csináljuk a fesztivált! című nagyszabású show-műsor sajtónyilvános döntőjének felvételén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai stúdiójában 2022. április 5-én

Tovább olvasom